superbe si informative pozele si postarea de mai sus!
(27-03-2015, 00:02)RaduCarutasu Wrote: Ba hai sa ne comparam !
Parerea mea este ca ar trebui sa depasim complexul asta de inferioritate...
Or avea si ei prajitorii bune , dar oare unde or fi acestea ?
...
Floricele stiu si cei de afara sa deseneze prin ceasca dar in la fel de putine locuri ca si la noi .
...
Nu am gasit nimic la fel de proaspat ca la noi .
departe de a te contrazice, chiar ma bucur pentru nota de "proaspat" pe care o aduce postarea;
si sigur, nici in lumea larga
nu e probabil sa gasesti la o proxima cafenea, espresso-ul de vis al fiecaruia;
totusi, cateva idei mai sceptice ce-mi trec prin cap:
- Jim Schulman in link-ul de mai sus: preparam espresso acasa pentru ca shot-urile de la cafenelele de duzina sunt groaznice; dar asta nu-i o noutate, e bine insa sa ne amintim si alt motiv pentru care facem espresso acasa: undeva in timp, am baut un shot care ne-a bulversat -
si asta s-a intamplat tot la o cafenea...
in timp ce cafenelele de duzina nu s-au schimbat in timp,
cele mai bune s-au schimbat mult;
espresso "straight" este un segment de piata minuscul si neprofitabil; sa ne crutam lamentarile destinate celor multe care fac un espresso prost si sa pretuim pe cele care il fac bine...
- oricat de multa experienta am avea in bautul espresso - nu vorbesc de mine, beau de doar cativa ani - exista o doza de subiectivitate la orice amator entuziast: shot-urile ce le bem prin cafenele, le comparam (involuntar) cu ceea ce bem si ne place acasa; uneori, rar, e posibil ca ceea ce bem sa nu ne placa pentru ca e... altfel (?);
la Origo am fost serviti exemplar, dar shot-ul baut m-a trimis cu aciditatea sa intr-un context cam plat, intru nedumerire;
mea culpa, sunt sigur;
nu ma gandesc la cafenelele cu espresso mediocru sau prost de-a dreptul, pe care le-am gasit in drumurile noastre;
in extremis, nici nu poti sa faci bani "cu tunul", decat cu cafea proasta, echipamente uzate si tone de ignoranta, deseori agresiva si faloasa (din punctul meu de vedere);
dar ma gandesc la parerea proasta, in cel mai bun caz, dezamagirea unora dintre conationalii nostrii, care au baut cafele in zona Napoli... eu zic doar ca e alta lume, alta cultura; si e bine, chiar remarcabil, ca le place lor!
niciunde la noi nu veti gasi o asemenea comunitate numeroasa, socializand un fel de ritual simplu, al bautului cafelei intr-o cafenea...
din acest punct de vedere nu mi se pare relevant ca unii dintre noi putem sa ne facem acasa, pentru uz propriu, cafele espresso mai bune decat in restul Europei;
-
mai vorbeam aici - cu totii ii stim - de promotorii noului val, de acele nuclee de competenta, care suporta noile tendinte in lumea cafelei, de la prajitorii si
cafenele in retele proprii, la actiuni de promovare publica si educatie;
estul Statelor Uite, cu Seattle si San Francisco, Anglia, tarile Scandinave, Australia au multe zeci de asemenea nuclee datorita carora stim si incercam sa facem si noi mai bine;
dar incerc sa apreciez totul pastrand proportiile: acest
hard core de bautori de espresso adevarat este o infima minoritate in comparatie cu uriasa masa a bautorilor de cafea, cei care fac din cafea, a doua marfa ca vanzare globala, dupa petrol...
Quote:Cu aparatele potrivite se pot corecta aceste aspecte si , din prajirile mai light sau mai dark , se pot obtine cafele cu caracteristici de gust potrivite fiecaruia dintre noi .
cand suntem "in cautarea espresso-ului perfect..." avem neaparat nevoie de cafeaua prajita potrivit unui anume regim de extractie; ...recomandat de prajitor;
si ma gandesc aici la
solubilitate; un prajitor modern - care masoara umiditate, culoare, face sampling, face cupping, masoara randamentul de extractie - pregateste boabele pentru o cafea din care se poate extrage maximul de solubile "gustoase", la anumiti parametrii optimi - temperatura in primul rand; adica, eu sunt convins ca exista prajiri pentru espresso; chiar diverse prajiri, pentru diverse feluri de espresso; vorbim de gradul de prajire, dar mai ales, de profilul de prajire;
si lucrurile se complica in cazul blend-urilor, cand trebuie asigurata - de regula prin grade de prajire diferite, sau prin alegerea unor anume combinatii de boabe verzi, un acelasi grad de solubilitate, pentru un acelasi grad de finete a macinaturii;
aceasta, ca recomandare, pentru ca de aici incep divergente firesti de opinie: nu tuturor le place acelasi gen de extractie espresso; etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)