Welcome Back Log In Create Account

Asteptari de la prajitori

Da,problema este taria robustei.Sincer sa fiu ne cam ferim de ea.Pentru cineva foarte tanar,foarte activ,in regula cu intreaga" instalatie,"da,poate fi o alegere.Dar ponderatia ,dupa mine,nu cred ca e un lucru rau chiar experimentata din tinerete.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
Daca teoretic robusta are dublul cantitatii de cofeina si adaugi in blend doar 5% robusta va rezulta o crestere cu 10% a cofeinei din ceasca. Daa boabele de robusta vor fi prajite city sau mai dark de atat, procentul de cofeina va fi scazut. Cei 5% vor aduce un plus de crema in ceasca. Eu as incerca un blend cu putina robusta. Macar cat sa imi formez o parere, mai ales intr-un blend cu cafele carora le lipseste bitterul.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Aici cred,e nevoie de cineva foarte harsit in amestecuri.Cred ca se poate,dar la nivel de maiestru :D
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
tot ce am avut ocazia sa cumpar pana acum avea intre 7 si 10% robusta. Si baietii se straduiesc sa aiba mereu robusta de calitate, nu arunca orice robusta in amestecuri. 
Eu sunt destul de sensibil la cofeina, ma apuca palpitatiile rapid daca ceva nu e in regula, dar nu a fost cazul cu amestcurile ungurilor. Simt taria, dar o savurez.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini

Reply
(09-09-2015, 09:26)organon Wrote: Aici cred,e nevoie de cineva foarte harsit in amestecuri.Cred ca se poate,dar la nivel de maiestru :D

sigur, asta e motivul pentru care unii impatimiti cauta o magie in miscela espresso italiana care rezista si... rezista :)

dar la nivel de amator, nu mi-a fost greu sa prajesc mai spre full city o robusta indiana (cherry i se zicea, cine stie cum se scrie in vietnameza:) si sa pun 8-10% in amestecurile mele prajite mai light (city - city+) ...

am mai scris despre asta aici, sunt un adept robusta de calitate, ceva ce n-am intalnit decat intr-un sample de 250g de robusta indiana, primit din Italia (zona Veneto);
si nu caut robusta pentru plusul de crema - cum se spune (in fapt, e vorba de o crema mai persistenta, nu mai... multa), ci pentru plusul de gust - al ei dar si al componentelor de baza, accentuat si "limpezit" de robusta; si, fara prejudecati: cu lapte, o miscela cu robusta straluceste cu adevarat...

in timp ce o robusta buna  e scumpa si greu de gasit, robusta proasta e un vis urat!
poate, vom gasi la unul macar din prajitorii nostrii si ceva robusta buna - suntem oricum mai aproape nu numai de Orient, ci si de Italia; fata de cei ce calaresc pe al treilea val, in lumea lor :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Va salut,
Stiu ca e dificil sa prajesti dupa gustul fiecaruia, exact ca acelasi tip de mancare, preparat cu exact aceleasi ingrediente, cantitati si oale, rezultatul va fi oarecum diferit de la bucatar la bucatar (in cazul de fata prajitorii - eu ii consider niste bucatari de delicatese). Asta ca si un preambul la recomandarea mea - sa se mentioneze tipul de prajire pentru fiecare sortiment. Cred ca fiecare prajitor isi lasa amprenta mai mult sau mai putin pentru fiecare sortiment pe care ni-l pregateste.
Eu prefer full city, sa mai iasa din cafea gustul fructat si aciditatea, nu de tot, dar mai disipat, bineinteles in functie de sortiment pentru ca nu la toate se preteaza acelasi tip de prajire.
Cu respect, fara voie rea!
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1

Reply
Anumite lucruri se spun ( in mediu online ) altele nu .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
trezesc acest thread din dorinta de a nu polua un altul...

(08-01-2017, 02:28)RaduCarutasu Wrote: ... Deci, exista si in țara prajitori corecți, onești, cu respect fata de clienti dar si fata de meserie si care nu își bat joc de deea ce fac.
Sunt prajitori care au investit sume importante si s-au dotat cu aparte performante de prajit, care conduc cu ajutorul computerului programele de prajire, care verifica prin măsurare optica gradului de prajire si care au echipamente super performante ...

sunt si eu convins ca e asa cum spui... intreg respectul pentru orice profesionist dedicat meseriei, dar in acelasi timp generos destul pentru a-i pretui si respecta si pe beneficiarii serviciilor sale...

desigur insa ca ceea ce spui este partea vizibila, spectaculoasa si frumoasa a procesului...
pe care de, strugurii sunt cam acrii, incerc sa-l vad in intregul sau:

- oricat de bine controlat procesul prajirii, rezultatele depind enorm, in mediul profesional, de calitatea materiei prime!
si aici, prajitorul onest de la noi, nu prea are acces direct si rentabil in acelasi timp, la sursele primare; recurgerea la intermediari, parteneriate, toate duc la cresterea pretului de cost si limiteaza afacerea, pentru ca in tara, cafeaua de calitate este ceruta de foarte putini; in termeni de afacere;

- aceasta scara mica la care se petrec afacerile cu cafeaua de specialitate la noi, cererea deci, dicteaza si limiteaza mult amplarea fenomenului;
nu stiu cum sa le asez, dar traseul unei afaceri cu prajitul cafelei de specialitate nu e bazat pe o traditie de familie, nu e bazat nici pe rezultate meritorii - de regula premiul I la WBC sau alte competitii de prestigiu in domeniu - nu e bazat si nu include in curricula nici indelungi prelegeri si proiecte de cercetare, bloguri, voluntariat in comunitatea larga de bautori de cafea etc.
de fapt, toate aceste activitati sunt o contributie la dezvoltarea unui mediu de afaceri, cu observatia poate ca beneficiile materiale nu se intorc toate in buzunarul celui ce la face...
o prajitorie, sau un lant de cafenele care promoveaza cafeaua de specialitate nu sunt afaceri rentabile la noi, tocmai datorita acelor carente de cultura a cafelei espresso, pe care le sugeram mai sus!
oricarui proiect de prajitorie si cafenele asociate ii lipseste amploarea si asta pentru ca lipseste suportul popular al bautorilor obisnuiti de cafea, dar bautori ajunsi la un nivel acceptabil de educatie si exigenta;

- si atunci, imi pare ca singurul mod in care poti rentabiliza o afacere cu cafea de specialitate pe care doresti si o sa poti sa o mentii la nivel de exigenta calitativa, este profilarea de nisa, renuntarea la orice trasatura de popular si supravietuirea in lumea pretentiilor ezoterice (de fite le mai zice...) pe care le satisfaci in conditia unor preturi pe masura!

IMO, cele din postul citat mai sus, ar fi fost mai instructive pentru mine daca stiam si cum isi procura prajitorul cafeaua
(ca informatie corecta si nespecifica: deci nu ca vinde microlotul unei finca..., ci ca se aprovizioneaza cu cafeaua respectiva prin intermediul unui angosist onest, partener din - sa zicem - Londra, nu?)
si cam in ce plaja de preturi isi vinde cafeaua!

nu vad dece ar trebui sa sufar pentru amarasteanul care bea pe banii, sanatatea si mintea lui, o posirca neagra aromata artificial, cu gust de cafea ordinara, dar energizanta... si scumpa destul pe deasupra!
este important pentru noi ca avem oferte de cafea prajita de la prajitori demni de incredere!

nu, nu... pentru mine e important si (1) cat costa, si (2) daca se vinde si boabe verzi si (3) daca exista suficienta transparenta ca sa stiu cand s-a recoltat/intrat in primul depozit si care i-a fost traseul;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Prajitorii  la descrierea cafelelor ar putea indica si continutul de cafeina??  Au asa informatii??? Ar fi util pentru alegerea cafelei pentru consumul de seara :) Totusi,  intre 0.8% si 1.5% este o diferenta bunisoara....
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

Reply
(06-09-2017, 20:54)tapughenadie Wrote: Prajitorii  la descrierea cafelelor ar putea indica si continutul de cafeina??  Au asa informatii??? Ar fi util pentru alegerea cafelei pentru consumul de seara Smile Totusi,  intre 0.8% si 1.5% este o diferenta bunisoara....

Vreau sa stiu si eu, sunt fan! Astfel, as putea baga una cu 1,5% dimineata, una cu 1,15% pe la un 2-3 si la sfarsitul zilei, una glorioasa cu doar 0,8%.  :idea: Smile
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Continutul de cafeina se determina in laborator si tine de multe variabile. A fost determinat co tinutul mediu al arabicii si al robustei si astfel am aflat cu totii ca robusta are de 2 ori mai multa cofeina.
Cei care cultiva/recolteaza cafeaua nu fac astfel de teste, buyerii nu fac, traderii nu fac, nu stiu daca in Romania se fac astfel de determinari si care ar fi costurile i sa procentul de cofeina va varia si in functie de gradul de prajire deci informatia nu ar fi una exacta.
Recomandarea tuturoreste sa consumam arabica [emoji4]
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
.... :D :D :D ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Plis ca in functie de metoda de preparare, cantitatea de cafea, granulatie, temperatura apei, timpul de infuzare si parametrii chimici ai apei poti extrage intre 0 si 500mg de cofeina per portie. Portia poate fi 20ml sau 500ml. Prea multe variabile ca declaratia de pe ambalaj sa conteze.

Reply
Observasem pe unele ambalaje din comert procentul de cafeina,  de aceea mi-a trezit interesul si pentru proaspat prajita.
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)