Espressoman fresh
Bucuresti
Salut,
Mă poate ajuta cineva cu o informație legată de volumul de apă fără porta filtru pe care-l scoate în 30s sau 1min?
Nu reușesc să scot spuma dorită , am încercat cu diferite granulatii si gramaj de 14g și 15g.
Ma gândesc ca supapa nu e bine reglata sau pompa nu generează suficient , cu toate ca am schimbat-o
Acum reușește să scoate 200ml/min apa rece iar încălzită la 98grade undeva la 180ml/min.
Acum folosesc cafea Etiopia Adola Degfa măcinată pe diviziunea 1 la eureka mignon și extrag 50g în 28s.
Cam ce presiune în goal ar fi la dream PID ?
Multumesc
Espressoman infocat
Deva
Mai bine faci un video la o extracți, asta dacă te referi la crema cafelei sau o filmare cu modul de frothare în cazul în care te referi la spuma de lapte.
În orice caz nu văd ce legătură să aibă supapă sau pompa în oricare din cele 2 situații posibile.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Espressoman infocat
Satu Mare
Salutare.
Nu știu ce înțelegi prin "spuma", poate găsești niște răspunsuri aici
https://youtu.be/j5rygXblZJU?si=iyHnqAUf2bXYQQqv .
Calitatea unui espresso nu este dată de acea spumă.
Pentru presiune ai nevoie de anumită rezistență.. poți încerca să pui sita blind în portafiltru și vezi cât împinge pompa.
Legat de debit (ml/s), un calcul simplu se face punând un cântar și cântărit volumul de apă în 10-20 secunde după care faci împărțirea.
Spor!
Modbar AV, Mahlkonig E65 GBW, Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, Fellow Ode gen2, Orea V3, Kinu Classic
Espressoman fresh
Bucuresti
25-07-2025, 00:41
(Edited 25-07-2025, 00:43 by grigs.)
M-am referit de fapt la crema cafelei. Nu este vorba de spuma laptelui.
Supapa limitează debitul de apă și mă gândesc ca de aici apare problema,de aceea am întrebat dacă are cineva o astfel de măsurarea a debitului .
Aceiași cafea, măcinată cu aceiași râșniță dar extrasă cu un profitec pro 400 dar coș de 16hg, are crema dorita. Știu, compar mere cu pere, dar cel puțin am o referință și vreau să aduc dream-ul la acest nivel.
Ca sa fiu mai clar, am modificat destul de mult ascaso dream, in sensul ca i-am pus un nou group de extractie cu sita, țeava the spumare lapte de la versiunea dream PID, i-am pus PID cu sensor de temp in loc the termostat, am pus un OPV la ieșirea pompei. O alta modificare pe care i-am făcut-o, am schimbat traseul de intrare în group extracție si am adăugat un ceas de presiune în loc the temperatură și o electro-valva ca să separ traseul de abur de cel de extracție. Inițial, separarea era făcută de aceea supapa care bineînțeles când creștea presiunea aburului se deschidea și începea să curgă apa prin grupul de extracție .
Deci, l-am transformat destul și mult, este apropiat de versiune dream PID, diferă grupul care este de 57mm vs 58mm și nu are debitmetru.
Presiunea este reglată la 11bar și extrag la 9bar. Din nou, nu-mi place debitul, cu toate ca, cafeaua este ok la gust, are ceva cremă dar nu cum îmi doresc
O să mai fac niște încercări, în sensul ca o să scot supapa de presiuni din grupul de extracție ca tot am separat traseele, și să văd debitul . Am găsit undeva ca target-ul ar fi de 250-300ml/min. M-ar ajuta o informație reală de la un ascaso dream cu grup de 57mm.
Deci problema mea este mai mult tehnică decât una de pregătire a cafelei, dar încă mai învăț și legat de pregătire.
Multumesc pentru sugestii!
Espressoman infocat
Pitesti
Ai putea sa uiti de crema cafelei si sa te focusezi doar pe gust...zic si eu.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU. Aeropress+Timemore C3
Espressoman fresh
Bucuresti
O să fac un filmuleț să-mi ziceți dacă e ok cum arată extracția, poate vreau ceva imposibil .