Aradul prinde curaj

Doua vorbe despre alt proiect in house de infuzare, spre bucuria mea, chiar reusit.
Inca de la inceputul anului Vlad vorbea de un plan experimental de "invechire" a cafelei verzi in butoaie care sa imprime un anumit gust ori sa ofere o nota distrincta. Cum spuneam si cu alte ocazii, metoda poate fi considerata controversata de catre puristi desi tendinta se observa si pe forumurile de roasting din afara. Temerea este ca avand acces mai usor la arome oamenii pot aluneca pe panta usurintei de a descoperi anumite note, care nu mai vin din procesarea cafelei si din "chinul" prepararii corecte ci din adaos. Aceeasi discutie a fost si in cazul berii artizanale iar Hop Hooligans vad ca au lasat purismul la o parte daca te uiti prin stout-urile lor, inclusiv cele
barrel chips 
Nu as putea sa ma pronunt ca o instanta morala aici, mai ales ca exista si unele cafele de fermieri astfel maturate, transparent, la fel ca altele destul de pregnante in notele lor cu suspiciuni de ascundere a infuziei, fata de fermier.
Am facut aceasta introducere pentru ca din cate mai aud din stanga si din dreapta ne indreptam spre o variatie a valului 3 al cafelei ce va include si adaosuri in diferite forme naturale.
In cazul rosters.coffee Vlad mi-a spus ca a cautat sa se joace putin cu o pasiune de-a sa, romul, folosind la infuzare bucati de stejar ale unor butoaie in care a fost invechit romul, puse in interiorul cafelei verzi, fara lichid adaugat. E posibil sa ma pierd in detalii de aceea l-as indemna pe prajitor sa spuna doua vorbe.
Eu am avut pe masa o Guatemala clasica de la ei si inca o punga in care era aceeasi Guatemala dar "aged", ambele la acelasi grad de prajire, in aceeasi zi, un light solubil care in Guatemala aged se potriveste mult mai bine decat in Guatemala clasica. SPun asta pentru ca aceste adaosuri trebuie facute cu cap, astfel incat in ceasca sa ai in final doar anumite note predominante si o aroma specifica, nu gusturi tari . Mie mi se pare ca o prajire prea profunda ar strica sensul acestor experimente prin faptul ca bitter-ul si gustul de rom sau bourbon ar putea parea violente din cauza intensitatii.
In continuare pot spune ca genul acesta de cafele sunt ok de extras fara preinfuzie, clasic 1:2 / 25s, 91 de grade in cazul meu, cu degazare de doua saptamani, pentru ca se poate intampla exact ce scriam mai sus. Scopul ar fi sa ai anumite note predominante si atat, fara intensificari inutile.
Bravo, Vlad, chiar m-ai surpins!
Poza cu "invechirea" de la sursa:
Si rezultatul:
![[Image: BQpiDsZ.jpg]](https://i.imgur.com/BQpiDsZ.jpg)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper