Am gasit poza asta, este indicatorul de presiune al unui Astoria cu 3 grupuri vechi de cel putin 30 de ani. Observati ca pe cadranul pentru pompa zona de 8-10 bar este cu verde.
Cu alte cuvinte, la vremea la care a fost produs aparatul asta fabricantul considera ca incepand cu 8 bar se pot obtine extractii bune si ca plaja merge pana la 10 bar.
Inca un motiv pentru a cumpara OPV-uri la care se poate umbla usor
11-03-2021, 00:20 (This post was last modified: 11-03-2021, 00:22 by Alex_A.)
Chiar si la Wika tot e cu verde plaja dintre 8 si 9.
Intotdeauna mi-au placut astea duble cu cadran oval dar e aproape imposibil sa bricolezi curat gaura pentru ele in tabla de inox fara sa ai acces la echipament industrial. Aici in Bucuresti eu unul n-am gasit pe nimeni.
Majoritatea producatorilor italieni de echipamente comerciale, inca folosesc ca referinta cafeaua prajita in stilul de acum 50-60 de ani. Si daca scopul este sa ai 2 degete de spuma, la care contribuie si ceva robusta adaugata, atunci presiunea mare nu dauneaza.
Ironia face ca un grup cu lever traditional, atinge 8-9 bar, sau mai putin, pentru o perioada relativ scurta raportat la durata totala a extractiei. Ma gandesc ca o fi bine pentru o cafea prajita traditional dar nu la fel de bine pentru una prajita mai contemporan.
11-03-2021, 19:31 (This post was last modified: 11-03-2021, 19:33 by Alex_A.)
Ideea era un pic alta, mai ales in partile esentiale . Si anume ca exista de mult (dupa cum arata manometre produse in urma cu 30-40 de ani) ideea ca o presiune mai mica de 9 bar este OK si poate produce rezultate bune.
Cu alte cuvint, daca ai reglat OPV-ul si pe manometrul de pe fundul PF-ului vezi acolo un 8.5 nu ar trebui sa pui imediat mana pe surubelnita, poate e bine sa faci cateva extractii si sa vezi daca-ti place ce iese.
Apropo, pe un lever presiunea arata asa doar daca tragi ca disperatul de el. Nu stiu pe LSM daca mecanismul e direct sau cu arc, dar daca ar fi cu arc mi-e greu sa cred ca ar porni de pe la 14 bar.