Welcome Back Log In Create Account

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV

cu nicio izolatie, din fabrica are doar saiba de teflon. o desfiletezi si o bagi pur si simplu la loc.
ar fii bine sa mai vedem inca una desfacuta.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
(23-08-2016, 22:56)bogdan_geor Wrote: ... ar fii bine sa mai vedem inca una desfacuta.

din ce-am mai publicat pe-aici,

componentele mushroom:

cover nut with sieve - se vede garnitura de etansare:

interior cover removed, se vede jicleur-ul si 2 din cele 4 gauri prin care apa de extractie intra in camera jicleurului si mai departe prin supapa de extractie, la dus, peste puc:

camera supapei de extractie (brew valve) cu orificiul spre camera camei prin care se vede suprafata camei:

jicleurul original, plus alte 3, de... aragaz, cu care am facut experimente:

am insistat pe... orificii, pentru ca astuparea lor cu fragmente desprinse din cocleala sau pelicula de crom, inseamna evident degradarea capabilitatilor masinii;
ce-as face eu, ai facut probabil deja: curatare fizica si chimica a tuturor pieselor si... montare la loc;
as folosi asa cum fac de vreo trei ani, in exclusivitate Bucovina;
(e apa pe care o bem in casa, deci o folosesc in primul rand pentru ca-mi place gustul ei si al cafelei ce rezulta...)
dar asta e pentru masini Bezzera si modul in care am lucrat eu...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
merci frumos radudani.
daca ale mele arata in halul asta dupa nici un an si folosind apa dintrun filtru mult laudat, inseamna ca trebuie sa trec pe bucovina (sau cel putin sa renunt la bwt in favoarea altei solutii)

Reply
Hai ca am desfacut si eu. Am folosit doar Everpure Claris si in ultimile 2-3 luni BWT Premium. e posibil ca Premium sa fie mai agresiv ca si rasnita, la Guido avand Soft daca nu ma insel, fara probleme pe espressoare.

Orificiile sunt curate, iar cand suflu in clopot pe sus, nu pare sa existe vreun obstacol.

[Image: UKTakCu.jpg]

[Image: ZgR3fmO.jpg]

Apoi dupa o spalare sub jet de apa si frecat cu mana:

[Image: q5hCRap.jpg]

Punctele acelea mai aderente inseamna calcar.  Verde de la ce se face? 

Scufundarea in acid citric nu are efecte adverse daca o facem cu tot cu garnitura clopotului? Adica nu se deterioreaza?

La cat de usor accesibila este zona, e pacat sa nu o inspectam mai des pentru curatare. E mai usor sa desfaci doua suruburi decat sa scoti o sita de dus IMS fara sa lasi urme :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(24-08-2016, 10:51)bogdan_geor Wrote: ... arata in halul asta dupa nici un an si folosind apa dintrun filtru mult laudat...

realitatea-i ca nu ma pricep la procesele astea de coroziune in care e implicat cuprul si aliajele sale (sau otelul inox chiar..);
sigur, in timp, ceea ce-si spune cuvantul e apa folosita (de ex., apa distilata 'dizolva' metalul...) dar intervine si manopera fabricantului, materialele folosite s.a.

am ramas si eu descumpanit, cand - la niste saptamani de la punerea in functiune a lui Strega, atunci cand am montat manometrul de preinfuzie pe bratul astupat cu un capacel al unui racord in cruce existent, imediat dupa pompa, am gasit o splendoare de coroziune gen sulfat de cupru:

________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Inverzirea e echivalentul ruginii.

Popular se numește coclire
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Culoarea verde provine de la oxidarea cuprului. Combinația de umezeala, condens si oxigen. Oarecum acesta oxidare protejează elementele de cupru de alți factori externi. In consecință nu duce la distrugerea elementului.
Expobar Brewtus IV, Kinu M47, Quamar Q13

Reply
Si o poza de la colegul Beantec, un E61 de 1.5 ani, filtru Brita Purity C

[Image: LWcTJyp.jpg]

Deci nu e nimic de speriat la noi. Cosmin zice ca majoritatea aparatelor E61 pe care le desface, inclusiv sub un an, se prezinta cam la fel cu ce am pus noi in poze, in cele mai fericite cazuri. Depinde si de materialul clopotului, dar majoritatea sunt din alama si mai reactioneaza cu apa, curatarea anuala trebuind sa fie o regula. Mai sunt si din inox unele, la care substantele din apa adera ceva mai greu.

Cum in Germania mai toate cafenelele cica ar avea BWT Premium, e ok filtrul, dar asa cum zicea si Serban de la BWT, trebuie sa adaptezi modelul la apa ta. Balance era mult prea agresiv pt cele 7-9 grade ale Bucurestiului si e posibil ca si Premium sa fie usor mai agresiv, de aceea Soft ar putea fi o varianta de testat.

Cu Bucovina e discutia mai larga pe topicul de apa. E alegerea fiecaruia daca merge spre o apa mai putin potentiatoare de gust ca sa mearga mai rar la service. Cel putin Marius Nica, il stiti de campion pe cup tastng, nu recomanda sub nicio forma Bucovina din cauza profilului de gust "flat" ce il imprima bauturii preparate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Mai este și varianta nichelata a cuprului care nu se înverzește.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
pe la noi prin shop-uri se foloseste cu preponderenta soft-ul. dar se poate sa fie si diferenta de calitate intre apa noastra si cea din germania

Reply
(24-08-2016, 12:36)Lyvyoo Wrote: ...Cu Bucovina e discutia mai larga pe topicul de apa. E alegerea fiecaruia daca merge spre o apa mai putin potentiatoare de gust ca sa mearga mai rar la service. Cel putin Marius Nica, il stiti de campion pe cup tastng, nu recomanda sub nicio forma Bucovina din cauza profilului de gust "flat" ce il imprima bauturii preparate.

am avut grija sa precizez ca, in cazul meu, apa Bucovina s-a dovedit cea mai placuta la gust ca apa de consum in casa;
abia pe urma, cu vreo 5 ani in urma am remarcat coincidenta ca e si o alegere potrivita pentru apa de espressor;

poza de la colegul Beantec o fi de la o masina utilizata neglijent in regim comercial; poate o masina ieftina, sau reparata ieftin...
in ce priveste Bezzera, dupa 21 de luni cu 5-7 duble pe zi, cu Bucovina si pachet Oscar 150, ansamblul supapei de extractie arata asa, imediat dupa demontare (iunie 2014):

poate fi Marius Nica, sau Gabriel Céspedes of Costa Rica - e cafeaua lor, tot respectul!
cafeaua mea e buna pentru mine cu Bucovina...
cine stie, daca as consuma panama gheisha sau yemen matari, as mai putea ajusta la gust cu o apa mai bogata in saruri, pentru ca sigur, bucovina nu e apa vie [Image: smile.gif]
dar pentru mine etalonul ramane apa de izvor buna si cel mai apropiat de ea e bucovina...

p.s. poate merita mentionat ca lucrarile de intretinere preventiva trebuiesc reduse la un minim necesar; deci daca peretii camerei supapei arata asa ca mai sus, stiind si ce apa/regim de lucru se foloseste cu masina, decalcifierea nu e, probabil, necesara; in peste 2 ani de utilizare am facut 2 decalcifieri complete (cu sifon in boiler si HX), practic inutile...

Reply
Buna ziua tuturor,

treaba cu clopotul, cum zicem noi aici, sau cu mushroom cum se zice in englezai, nu este ceva grav sau daunator (fara sa ne bagam in amanunturi cu aliza chemica a substantelor care se depun) si se intampla acolo in espressor unde avem mai multe metale sau procese chemice in prelucrarea piesei din metal.

La un espressor manual cu grup classic lever nu se va intampla asa de intensiv ca la o Grup E61 cu klopotel(mushroom) Dece? Piesele de la E61 se fac in mai multe fabrici si sunt de diferite calitate. Exista clopotei din alama, chromat galvanizat simplu. Sunt clopotei din inox alimentar si sunt clopotei din alama galvanizati dublu la standart alimentar. Vezi poza de la dealerul meu! [Image: F4jJzJj.jpg]

Prin PH-ul de la Apa, prin aditivele din Filtru (BWT-Magnesiu, BRITA-Carbon etc) apa ataca astfel de "Multi-Metale" ! Brita de exemplu e facut sa atace si sa filtreze in Apa plumbul, cupru, calcar, chlor si alte diferite metalle. La fel si BWT sa-u 3M etc.
Prelucrarea acestor clopotei nu este tot deauna optimala. Dupa prima sau a doua detartrare a espressorului, la unele E61 grupuri poti sterge cu degetul primul strat de chrom jos. Ai ca la make up luciul ala fin pe deget. La altele care sunt prelucrate calitativ si galvanizate alimentar nu se intampla asta dar totusi existadepozitari!

O solutie finala nu este, daca nu ai filtru deloc, nu ai aproape deloc depozitari dar espressorul sufera in cazan si la heating element unde se va pune calc si piatra. Daca ai apa plata slaba ca de exemplu bucovina (apa mea preferata de baut) risti pierdera gustului in ceasca la unele boabe. Este o treaba cu doua taisuri!

Aici o poza cu un exemplu de clopotei de la diferite firme. Am taiat doua sa vezi ca sunt din aceiasi baza facute. PS: Clopotelul din poza postat mai sus de Liviu este de la o masina Rocket R58 facuta  in Feb. 2016 la o masina vanduta de mine Julie 2014 cu apa la conducta si Brita PurityC + sistem in Casa!

Salutari, [Image: shbYlUK.jpg]
Cosmin
- E61 - 64mm -

Reply
numai poze horor ati pus azi...
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Pai nu prea am vazut poze cu aparate desfacute, poate ca e timpul sa le mai inspectam si noi periodic, nu doar cand auzim sunete de balauri.

Reply
Cosmin,
Ai putea sa spui care sunt costurile de înlocuire a piesei cu una de calitate?

Reply
(24-08-2016, 15:58)Celu Wrote: Cosmin,

buna intrebare. interesant ar fii sa vedem cat ar costa toate piesele din grup. din cate am observat, e foarte simplu sa le schimbam fara sa mai ajungem la service cu aparatul.

Reply
(24-08-2016, 16:03)bogdan_geor Wrote:
(24-08-2016, 15:58)Celu Wrote: Cosmin,

buna intrebare. interesant ar fii sa vedem cat ar costa toate piesele din grup. din cate am observat, e foarte simplu sa le schimbam fara sa mai ajungem la service cu aparatul.

In condițiile in care am fost nevoit sa desfac jumate de expresor pentru a regla presostatul. Consider ca este absolut necesar sa ai un pic idee cum se fac anumite setări. Eu locuiesc in Timisoara si mi-ar fi foarte greu sa merg cu aparatul la service in Bucuresti pentru mici reglaje/verificări.

Reply
eu stau in buc si tot nu mi e comod sa ma duc la service, d apoi in cealalta parte a tarii

Reply
@Celu De ce jumatate din espressor? Scoti carcasa si invarti de rotita...

Reply
(24-08-2016, 16:12)Lyvyoo Wrote: De ce jumatate din espressor? Scoti carcasa si invarti de rotita...

Am scos carcasa, dar nu am acces la rotita. Presostatul are un capac care este prin cu un colier. Ca sa ajung la rotita am desfacut suportul rezervorului, pe care l-am montat in ața parte( sa pot pune rezervorul pe el).
[Image: c516c395da998fa7f844bbeb3a817cf5.jpg][Image: 4cd34811600d49ab1ae967d2a8099bd0.jpg][Image: 987679314368e7eb562fc024f475bcdd.jpg]

Reply
Buna Celu,

iti pot da doar pretul de aici in Germania: un Kollector(Mushroom) normal costa 38€ unul de calitate costa 49€!
Pentru Romania primesc preturile sapatamana viitoare can vin italieni inapoi din concediu. Dar ma gandesc undeva la 25-35€ pentru cel de calitate!

Inca o data ca informatiie,
dupa ce ai curatat primele ori clopotelul, nu ai nevoie de unul nou. Este ok. Trebuie curatat o data pe an sau la 6 luni, dar nu se va schimba nimic la gust in ceasca!
Nu e nici o necesitate de a schimba ceva. Baga bani la pusculita! ;-)))

Cosmin
- E61 - 64mm -

Reply
Am scos carcasa, dar nu am acces la rotita. Presostatul are un capac care este prin cu un colier. Ca sa ajung la rotita am desfacut suportul rezervorului, pe care l-am montat in ața parte( sa pot pune rezervorul pe el).
[Image: c516c395da998fa7f844bbeb3a817cf5.jpg][Image: 4cd34811600d49ab1ae967d2a8099bd0.jpg][Image: 987679314368e7eb562fc024f475bcdd.jpg]
[/quote]

Acum as tăia colierul si nu as mai desface suportul rezervorului. Cand m-am apucat de desfacut nu avem vizibilitate si nici INFO ce se afla acolo [Image: sad.gif]

Reply
@mr. beantec Curatarea ar putea avea in vedere mai ales acele orificii, dar am vazut ca exact forma aia gatuita in zona gaurilor, face ca depunerile sa fie minime (chiar deloc la mine) pe gauri.

@Celu - au schimbat putin interiorul, era ca in clip inainte

Reply
(24-08-2016, 16:17)mr. beanTec Wrote: Buna Celu,

iti pot da doar pretul de aici in Germania: un Kollector(Mushroom) normal costa 38€ unul de calitate costa 49€!
Pentru Romania primesc preturile sapatamana viitoare can vin italieni inapoi din concediu. Dar ma gandesc undeva la 25-35€ pentru cel de calitate!

Inca o data ca informatiie,
dupa ce ai curatat primele ori clopotelul, nu ai nevoie de unul nou. Este ok. Trebuie curatat o data pe an sau la 6 luni, dar nu se va schimba nimic la gust in ceasca!
Nu e nici o necesitate de a schimba ceva. Baga bani la pusculita! ;-)))

Cosmin

Mulțumim Cosmin pentru informații!
Consider ca nu se pretează curățarea piesei, daca prețul este ~35€

Reply
Aaa.. si Celu, zi-ne ce observi pe termometrul de grup, nu a mai testat nimeni pe Brewtus. Eventual pune un clip cu telefonul.

Reply
(24-08-2016, 16:28)Lyvyoo Wrote: Aaa.. si Celu, zi-ne ce observi pe termometrul de grup, nu a mai testat nimeni pe Brewtus.

La mine sunt diferențe de 1-1,5 grade intre grup si pid. Nu cred ca e precis 100% termometrul.
Interesant este ca, atunci cand dau flush, temperatura din termometru creste un pic peste cea înregistrată de pid in acel moment, dupa care scade.
Nu am urmărit/notat exact valorile, dar o voi face si voi reveni cu o postare.

(24-08-2016, 16:32)Celu Wrote:
(24-08-2016, 16:28)Lyvyoo Wrote: Aaa.. si Celu, zi-ne ce observi pe termometrul de grup, nu a mai testat nimeni pe Brewtus.

La mine sunt diferențe de 1-1,5 grade intre grup si pid. Nu cred ca e precis 100% termometrul.
Interesant este ca, atunci cand dau flush, temperatura din termometru creste un pic peste cea înregistrată de pid in acel moment, dupa care scade.
Nu am urmărit/notat exact valorile, dar o voi face si voi reveni cu o postare.

[Image: aff0fd298404af0ecb07b517e6d3eac4.jpg]

Reply
(24-08-2016, 16:32)Celu Wrote: La mine sunt diferențe de 1-1,5 grade intre grup si pid. Nu cred ca e precis 100% termometrul.

Subiectul s-a mai discutat (inflacarat) prin diverse threaduri, totusi, inca o data pe scurt si la obiect: acest lucru este normal, pentru ca PIDul si Ericul masoara fizic temperatura in locuri diferite. In timp de Eric masoara undeva deasupra pucului, senzorul PIDului este undeva pe boiler, valoarea temperaturii apei in grup finnd o valoare estimata, si anume prin scaderea pierderilor calorice intre boiler si grup (=offset) din valoarea masurata pe boiler. Deci, daca offsetul este de exemplu 11°C, si pe boiler PIDul masoara 103°C, atunci valoarea calculata si indicata pe displayul acestuia este 92°C (=103-11). Valorile de offset nu sint aceleasi pentru un acelasi espressor, decit daca stau in aceeasi incapare, unul linga altul, ele depinzind de exemplu de temperatura mediului ambiant sau altitudine.

Pina la urma nu valoarea indicata este importanta (poti seta offsetul = 0 si monitorizezi temperatura pe boiler), ci sa gasesti valoarea la care extractia iti place.

Daca vrei sa vezi, in anumite momente de regim termic mai stabil, valori apropiate pe Eric si pe PID, atunci ajusteaza offsetul. Si tot vei vedea diferente in timpul extractiei.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
(24-08-2016, 17:23)VladP Wrote:
(24-08-2016, 16:32)Celu Wrote: La mine sunt diferențe de 1-1,5 grade intre grup si pid. Nu cred ca e precis 100% termometrul.

Subiectul s-a mai discutat (inflacarat) prin diverse threaduri, totusi, inca o data pe scurt si la obiect: acest lucru este normal, pentru ca PIDul si Ericul masoara fizic temperatura in locuri diferite. In timp de Eric masoara undeva deasupra pucului, senzorul PIDului este undeva pe boiler, valoarea temperaturii apei in grup finnd o valoare estimata, si anume prin scaderea pierderilor calorice intre boiler si grup (=offset) din valoarea masurata pe boiler. Deci, daca offsetul este de exemplu 11°C, si pe boiler PIDul masoara 103°C, atunci valoarea calculata si indicata pe displayul acestuia este 92°C (=103-11). Valorile de offset nu sint aceleasi pentru un acelasi espressor, decit daca stau in aceeasi incapare, unul linga altul, ele depinzind de exemplu de temperatura mediului ambiant sau altitudine.

Pina la urma nu valoarea indicata este importanta (poti seta offsetul = 0 si monitorizezi temperatura pe boiler), ci sa gasesti valoarea la care extractia iti place.

Daca vrei sa vezi, in anumite momente de regim termic mai stabil, valori apropiate pe Eric si pe PID, atunci ajusteaza offsetul. Si tot vei vedea diferente in timpul extractiei.

Multumesc mult pentru explicații!

Voi pune offsetul pe 0 si am sa verific care e diferența. Ulterior modific offsetul încât sa compenseze diferenta de temperatura dintre boiler si grup. In mod normal sunt interesat de temperatura din grup, temperatura ce se va regăsi si in portafiltru. Sper ca ericul are valori apropiate cu realitatea :)

Reply
(20-08-2016, 09:57)nickso Wrote: Nasol ca au pus o-ring acolo...toate tevile pe care le-am vazut, inlusiv expobar in varianta mai veche, aveau garnitura de teflon.

Am gasit un link
http://maivis.ro/index.php?route=product/product&product_id=641&search=510077

Si zice ca este compatibila cu expobar...

Am gasit o garnitira asemanatoare la un tip din bv care are tot felu de garnituri pt robineti.

O fi vreo problema daca cumpar de acolo?
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
Da, e o problema. Garniturile care se folosesc in instalatii sunt, de obicei, din cauciuc si, la temperaturi mari, nu se comporta prea bine. Iti trebuie epdm, viton sau silicon.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)