(26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 1) Presiunea crește greu, oprindu-se la 4 bar în timpul extracției (abia după 11 secunde)...
..toți cei pe care i-am întrebat mi-au zis că nu ar trebui să fie chiar așa de mare legătura între grosimea pucului de cafea proaspăt măcinată și presată în sită și presiunea din grup în timpul extracției...
presiunea ar trebui sa creasca inca din primele 1-3 secunde, sa aiba o mica ezitare pe la 3-4 bar (se deschide supapa de preinfuzie) la un 4-7 sec si sa continue pana pe la 9-11 sec, cand trebuie sa ajunga la 9 bar; este momentul cand s-a terminat preinfuzia in grupul E61 si trebuie sa ai astfel reglata granulatia/doza, ca sa inceapa curgerea in extractie, care continua pentru urmatoarele 17-25 sec; la 9 bar, daca asa e reglat OPV-ul;
o paranteza, de fapt, motivul interventiei mele aici: este preferabil sa urmaresti obtinerea unei anume greutati de lichid in ceasca, potrivit cu o rata de extractie pe care o gasesti optima (de obicei, se merge pe o normale cu rata 1:2, deci 50%), in loc sa te uiti la mililitrii si creme efemere...
rata de 1:2 nu e o preferinta de dogma, se demonstreaza experimental (Kaminski), ca numai incepand de la cca. 1:2 rata extractie, poti obtine randamente de extractie (extraction yield) spre 18% si mai sus;
ori acest extraction yield este considerat tot mai mult ca o forma de masura obiectiva a calitatii espresso;
(26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 2) Ca să văd dacă îmi funcționează espressorul, am verificat cu sita oarbă în timpul backflush-ului. Așa am văzut că abia pe la 11 secunde începe să urce presiunea ușor, are o ezitare pe la 4 bar, iar abia la 16 secunde ajunge la 9 bar (10,5 de fapt, cu sita oarbă). La voi durează la fel de mult să urce la maxim presiunea cu sita oarbă?
cele descrise la 1) pot fi datorate si unei doze/granulatii nepotrivite, pentru ca da, o rasnire prea fina, poate "sufoca" masina, tot asa cum o rasnire nepotrivita espresso, poate provoca un debit prea mare si implicit (caracteristica pompei vibratoare - daca nu cumva modelul Brewtus e R) o presiune prea mica; aici, lipseste din descrierea ta, sau n-am fost eu atent, marcarea momentului cand ai observat ca incepe curgerea;
dar daca cele de aici, de la 2), descriu realitatea, pare-se ca exista o problema, fie in circuitul pompei spre boilerul de extractie prin schimbatorul de caldura din boilerul de abur (ai facut recent, sau a trecut mult timp de la o decalcifiere?), fie chiar la pompa;
ar mai fi posibila o functionare intermitent proasta a OPV-ului; dar asta se vede usor, urmarind returul in rezervorul de apa; si testul de mai jos;
(26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 3) Mă gândeam să măsor cantitatea de apă pe care o scoate pompa la un flush simplu într-un anumit interval de timp, dar nu știu dacă ar fi relevant; atâta timp cât pompa funcționează, ea ar trebui să împingă aceeași cantitate de apă în 30 de secunde și la mine, și la altcineva. Sau ar putea funcționa, dar nu în parametri optimi?
da, acest test este necesar pentru a verifica pompa; daca e o ULKA EX5 (vibratoare), ar trebui sa ai cca. 500 ml/min, la flush (merita sa te uiti si la manometru) adica peste 8 ml/sec; masurati timp de 30 sec, de ex., plecand de la un moment cand pompa e deja in regim normal;
un test bun, pompa si OPV, este sa urmaresti, tot cu sita blind, in timp ce manometrul iti arata presiunea dorita pentru reglaj OPV (cred ca 10 bar ar fi suficienti), debitul pe conducta de retur in rezervor: scoti furtunul de plastic si-l bagi 20 sau 30 sec intr-un vas (gradat); ar trebui sa ai peste 4 ml/sec, adica debitul pompei vibratoare la 9 bar, sau aproape 4 ml/sec daca pompa debiteaza la 10 bar; daca valorile astea sunt stabile la 2-3 repetari ale testului, inseamna ca si OPV-ul si pompa sunt OK;
dar toate astea de mai sus, sunt dublu blind: n-am pus mana niciodata pe un Expobar, doar pe E61, si nu rezulta - sau n-am vazut eu - ce model ai: cu pompa vibratoare sau rotativa, legat la retea sau cu rezervor?
(26-10-2015, 16:43)ekivoc Wrote: 4) În condițiile descrise mai sus, nu reușesc să extrag 50-60 de ml de cafea sub 35 de secunde; de aceea, pentru a evita să am o cafea supra-extrasă, opresc extracția când observ că devine „blondă”, adică pe la 33-37 de secunde, însă având o cantitate mai mică de lichid în ceașcă.
iarasi o paranteza, sorry:
de fapt, cand extractia dureaza mult, prea mult, la presiunea nominala, de 9 bar de ex. (asta de fapt e totul in aceasta problema) ceea ce obtii, nu e o supraextractie, ci o cafea care a stat prea mult in contact cu apa fierbinte si s-a "copt", sau cum vrei sa-i spui;
oricum, extractia poate fi slaba ca randament chiar si in acest caz, adica sa fie vorba de o subextractie; cazul frecvent, sau chiar inevitabil la dozele mari, peste 20g si extractiile lungi, tip ristretto, cu rate de 1:1, ale cafenelelor
3rd wave...; toate asemenea shot-uri sunt subextrase;
(a lot of what we consider to be bitter over-extraction is really the result of the coffee being cooked by too much contact time.)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)