• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Probleme calcar

#1
Cand nici nu ma asteptam, la doua luni de cand posed Brewtus-ul, vad apa picurand prin spate. Il desfac si ce sa vezi - la cateva minute de cand pornesc boilerul de aburi, o valva de pe acesta (vacuum relief valve) scoate un fsss si stropeste cu apa prin jur, o parte curagand pe langa boiler, alta clocotind deasupra sa:





Urmele:
[Image: IMAG1054_zps529261d5.jpg]

Valva:
[Image: IMAG1067_zpsc3c0b5f0.jpg]

Ma iau si incalzesc cateva picaturi de apa, trecuta prin filtrul Everpure si ce vad in ibricul negru de teflon:

[Image: IMAG10700_zps201a788a.jpg]

Chiar a fost un mic spectacol, bula de calcar facandu-se alba si mai mare, apoi explodand in ibric si murdarind peretii acestuia.

O sa apelez la service, sa vad ce inima au, caci e vina mea Smile Oare o fi caz de calcifiere integrala a boilerului sau doar valva respectiva s-a infundat? Am citit ca retine umiditatea de obicei si cand e cazul, o elimina, deci se mai intampla sa se infunde. Practic boilerul meu de aburi nu mai produce...aburi, decat apa, nefiind lasat de catre aceasta valva de siguranta sa treaca de 6bar.

Asadar, luati in serios apa pe care o folositi! Pe mine m-a lasat filtrul cand ma asteptam mai putin. Traiasca Bucovina!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Dezavantajul unei scule sofisticate fata de un cal de povara... Dodgy
Va trebui sa te gandesti destul de serios la un sistem de decalcifierere.

PS Traim in Ro si majoritatea datelor inscrise pe etichete sunt certificate acum cativa ani buni. Restul se citeste printre randuri.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
(28-05-2014, 04:48)amarok Wrote: Dezavantajul unei scule sofisticate fata de un cal de povara... Dodgy

Orice espressor cu boiler de abur ar fi patit la fel...garnitura de la valva antivacuum este deosebit de sensibila la depunerile de calcar.

Partea buna este ca acea valva se scoate foarte usor, se curata si se pune la loc fara probleme. Partea proasta e ca, la cum arata reziduurile de la apa aia, interiorul boilerului e posibil sa fie afectat destul de rau.

Intr-o alta ordine de idei, manualul expobarului markus, care imi ocupa o gramada de spatiu Sad, spune ca trebuie folosit un dedurizator SI decalcifiat espressorul la fiecare 15 zile. Pe la voi zice asa ceva?
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#4
(28-05-2014, 09:40)nickso Wrote: spune ca trebuie folosit un dedurizator SI decalcifiat espressorul la fiecare 15 zile. Pe la voi zice asa ceva?
Nu spune si cate cafele, sau volum de apa utilizata?
‘Optimized’ Water :
Hardness 2 – 5 grains (35 – 85 mg/l)
Alkalinity 2 – 5 grains (35 – 85 mg/l)
TDS 50-150 mg/l
Aveti aici si un convertor.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
M-am dus acum sa ma uit si scrie pe o Nota pentru utilizator de treaba asta, fara alte informatii. Nu stiu daca scrie si in manual, ca e sub folie manualul si ajung greu la el...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#6
Oricum, fara RO sau wather softner nu cred ca se poate tine duritatea sub 4-5 grade germane. Pentru un espressor eu folosesc unul de 5l, regenerarea se face cam la 3 luni si duritatea ajunge in acest timp spre 3 grade.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Ba se poate, numai ca trebuie vazut ce se intampla cu pH-ul. Eu am Everpure Claris, filtru pe care l-am luat impreuna baloozzy, si care in 3 ani, schimbat an de an, si-a facut datoria din plin, vechiul Bezzera nefiind napadit de calcar niciodata. Numai ca acum s-a intamplat ceva....

Chiar am observat acum cateva saptamani, pe scurgerea chiuvetei de la baie, o depune alba masiva dupa doar doua zile de la curatenie, insa nu mi-a dat prin cap sa reevaluez bypass-ul filtrului Claris. Azi ma uit pe site-ul Apanova si vad duritatea totala de 10 grade, pe tot sectorul 2 din Bucuresti, de la 7-8 cat era alta data. Toate au o legatura...

Explicatia cred ca e simpla - am folosit mai multa apa din filtru anul acesta, si am depasit capacitatea medie de 2000l. Neavand montat un contor dedicat, am luat totul la ochi. Inca stau pe ganduri daca sa schimb cartusul (cu unul mai mare) sau sa iau alt sistem compus din dedurizator + filtru de sedimente + filtru de carbune activ.

Maine ma duc la Stefan Farago la service, sper pe garantie Smile , desi calcarul este "al meu" si sper sa plec cu espressorul in brate. Poate trag si niste poze.

Nickso, daca umblu la valva, trebuie obligatoriu inlocuita garnitura aferenta, nu? E cam aiurea sa clatesti garnitura si sa o pui la loc, intr-un loc atat de expus.

Asadar, atentie la ce apa folositi pe espressoarele performante!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Garnitura si/sau partea metalica a valvei au mici depuneri de calcar care impiedica etansarea corecta cand creste presiunea. Totusi, tinand cont ca acea garnitura si-a inceput de curand viata sexuala, nu cred ca s-a intarit si necesita inlocuire, chiar daca e din viton si nu din silicon. Merge desfacuta complet (are doar o siguranta care impedica pistonul sa cada), tinuta putin in acid, spalata si reasamblata...

Efectul opus neetansarii corespunzatoare este blocarea valvei in pozitia inchis...adica, atunci cand opresti espressorul si se raceste, valva nu mai deschide iar in interiorul boilerului se creeaza o usoara depresiune (de unde si denumirea de anti vacuum). Cand se intampla asta urmatoarea data cand vei porni espressorul vei avea o surpriza...acul manometrului iti indica 1,3 bar daaaar, cand deschizi robinetul de abur, tot acel ac se duce la 0 bar iar tu nu ai espressorul incalzit in parametri desi l-ai lasat sa mearga o ora...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#9
Al meu scoate un fsss pe la valva antivacuum inca de la inceput, tot brewtus iv. Din curiozitate l-am desfacut si intr-adevar arunca cativa stropi, dar nimic considerabil.

La tine in cam cat timp se inchide valva de la primele zgomote si in cat timp de la primii stropi?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#10
(28-05-2014, 17:43)Lyvyoo Wrote: Ba se poate, numai ca trebuie vazut ce se intampla cu pH-ul. Eu am Everpure Claris, filtru pe care l-am luat impreuna baloozzy, si care in 3 ani, schimbat an de an, si-a facut datoria din plin, vechiul Bezzera nefiind napadit de calcar niciodata.
Clarisul il folosesc exclusiv pentru baut, avand 30 dDH duritatea nu prea pot obtine ceva safe pentru espressor, asa am recurs la dedurizatorul manual.
La variatii de duritate nici nu m-am gandit. Ce ar fi, ca dimineata, inainte de shot-ul nostru cel de toate zilele, sa bagam un test de duritate si ph macar pentru a calibra by-pass-ul?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
A, stai, ma gândeam la duritati mai omenesti, cum e cea din B... La 30 de grade e crima cu un Claris.

Vvv850, la boilerul de aburi te referi, nu? Inainte sau dupa calcifiere?

Azi am gasit apa sub espressor si cu boilerul de aburi oprit... Abia astept ziua de mâine la service caci moka pot-ul este groaznic Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Da, la cel de aburi. Inainte si dupa decalcefiere daca ai sesizat o diferenta. La mine, spre exemplu, fsss-itul tine vreo 30 de secunde, apoi arunca picaturi vreo 5 secunde bolborosind(dar putine si se evapora repede) si apoi se inchide.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#13
(28-05-2014, 20:25)vvv850 Wrote: ...fsss-itul tine vreo 30 de secunde, apoi arunca picaturi vreo 5 secunde bolborosind(dar putine si se evapora repede) si apoi se inchide.
da, asta e functionare normala a vacuum breaker-ului; rolul supapei respective e de a nu permite scaderea presiunii din boiler, sub presiunea atmosferica; asta inseamna ca, supapa e deschisa la inceput, dupa care, pe masura dezvoltarii aburilor in fierbere acestia ies afara cu 'bolboroseala respectiva pana cand s-a ajuns la presiunea de inchidere valva;
am citit de modele de espresoare la care picaturile de apa ajungand sub boiler au afectat cutia cu electronica de comanda; unii - nu neaparat fabricantii - pun ceva guler-pahar pentru limitarea unor posibile daune; altii au mutat...cutia;
iata un clip cu situatia de la mine:



si astea ar fi componentele ansamblului supapa de 'spargere' vacuum:
   

in cazul lui Lyvyoo, este desigur vorba de o defectiune, fie ea si numai o etansare proasta; nu cred ca e vorba de efectele depunerilor de piatra desi, desigur, aceasta piesa este foarte sensibila la asa ceva;
la peste un an de exploatare (intensiva pentru regim casnic, adica 5 duble in medie, pe zi) am suspectat valva pentru niste probleme de presiune la frotarea laptelui si am desfacut-o; poza de mai sus arata situatia la desfacere, nu dupa curatare (!);
pe de alta parte, orice scurgere mai insemnata - ne-fiziologica Smile - prin evaporari succesive va lasa straturi de sedimente; pentru ca apa - din fericire, zic eu - nu e distilata, nu e nici macar RO;
zilele astea am constatat pe 'pielea' masinii mele, fenomenul:
am facut o detartrare ca de service (sper...), adica atat boilerul de abur, cat si 'boilerul' HX (ca la Bezzera Magica, Mitica, Strega etc. e tip 'borcan', nu tub) au fost deschise, creind niste orificii sus/jos prin care am bagat circuitul de acid citric sol., apoi apa de limpezire;
cu care ocazie am constatat ca dupa cca. 1,5 ani nici nu era prea necesara: nu am gasit urme evidente, dar eram pregatit pentru asta, cu o saptamana inainte am verificat ansamblul supapei de brewing (acel "mushroom") din grupul E61 si nu am gasit nici o indicatie imperativa; spun toate astea si pentru ca se discuta in acest thread despre detartrare, dar mai ales pentru a accentua ca, desi folosesc bucovina in boiler si un saculet Bilt Oscar in rezervor, desi nu am gasit nici un semn care sa reclame o detartrare dupa 1,5 ani, totusi, o scurgere din tap-ul de abur a lasat urme tare urate si mari pe fata de inox a masinii; n-am poze cu ele, dar cum etansarea nu mi-a reusit (n-am avut la indemana un o-ring), a doua zi fenomenul s-a repetat, mai bland:
   
pentru cei care au citit pana aici Smile, pot sa mai detaliez:
inchiderea (brusca) a supapei de vacuum, dupa fasaieli si bolboroseli, are loc la mine la cca. min 7:15, dupa care, pana la cca. min 10:30, de la power-on, se inchide elementul de incalzire si e atinsa presiunea setata in boiler (uzual 1,2 bar);
consider durata pana la inchiderea supapei de vacuum, un indicator al gradului de acoperire cu piatra in interiorul boilerului (deci elementul de incalzire, peretii exteriori HX, peretii interiori boiler de abur); dupa 1,5 ani ajunsese la mine la 8:15; de asemenea, ciclul pstat, determinat si de asezarea/uzura membranei pstat, este un indicator al capacitatilor de transfer termic in boiler; nu in cazul PID-ului, desigur;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#14
vvv850 - maine o sa cronometrez si deschiderea valvei.

radudani, vrei sa spui, practic, ca ce se vede in clipul meu este normal ca si cantitate de apa iesita la declansare, iar apa de sub espressor ar veni din alta parte? Vad ca au prevazut fundul cu niste gratare rotunde, sub fiecare boiler, ceea ce este o idee buna pentru astfel de cazuri.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
(29-05-2014, 00:46)Lyvyoo Wrote: radudani, vrei sa spui, practic, ca ce se vede in clipul meu este normal ca si cantitate de apa iesita la declansare, iar apa de sub espressor ar veni din alta parte?
nu, si nici nu ma pot pronunta, pentru ca n-am reusit sa vad in acel clip, cum, pe unde si in cat timp, curge apa/aburul din supapa de vacuum; de-asta am si zis ceva despre o problema de etanseitate;
in clipul meu se vede ceea ce spunea si vvv850: 'arunca putine picaturi si se evapora repede';
deci curgerea de apa nu e normala, dar nu vad nici o legatura cu vreo prematura calcifiere: un reziduu solid lasa orice apa cu ceva solide dizolvate, chiar daca e filtrata si dedurizata; mai ales daca uscarea rapida, in caldura, se face pe o suprafata lucioasa;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#16
La vaccum valve nu ajunge apa din boiler, doar abur. Acum sa faca si aburul atata calcar?
 
Reply
#17
In functie de solutia constructiva si de distanta pana la suprafata apei la valva poate ajunge si apa. Calcarul nu este totusi singurul care poate afecta acea valva, negreala acumulata pe traseul de abur (nu stiu cum se numeste si din ce este compusa) fiind, la randul ei, un factor ce poate impiedica etansarea corecta.

Si totusi, daca tot ajungi cu el la service si ai "intrare" mai buna, roaga-i pe baieti sa iti desfaca valva. Dureaza 3 minute, daca se misca incet, si poti vedea cu ochii tai cum arata.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#18
(29-05-2014, 07:29)astinga Wrote: La vaccum valve nu ajunge apa din boiler, doar abur. Acum sa faca si aburul atata calcar?
...ba ajunge!
stropi de apa ies in cele 5-10 sec inainte sa impinga pinul acela in sus si sa inchida...
si asta-i functionarea normala, altfel n-as fi publicat clipul de mai sus, cu situatia de la mine si n-as fi amintit cazuri cand picurii de apa s-au scurs, nu s-au evaporat si au afectat ceva circuite electronice...

a vazut toata lumea o oala cu apa fierband pe soba Smile
cu totul alta-i problema cand boilerul e inchis si in regim de vapori saturati la 1-1,2 bar peste presiunea atmosferica...

nu-i o problema ca n-ai citit posturile mele de mai sus, dar mai citesc si altii si chiar cred, sau isi duc masina la service cand vad apa stropind pe boiler!
la Lyvyoo e probabil o defectiune - apa e anormal de multa; dar nu vad legatura cu calcifierea; depunerile alea sunt normale cand dai drumul la apa - chiar si dedurizata - pe o suprafata fierbinde pe care se evapora...

you will notice that sometimes water spritzes out of this valve during warm up (but before the middle pin insert rises), please consider this as normal operation for every machine that has this vacuum breaker valve working as it should.
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#19
(29-05-2014, 00:46)Lyvyoo Wrote: vvv850 - maine o sa cronometrez si deschiderea valvei.

Pana la inchiderea valvei. Ea se deschide atunci cand presiunea in boiler ajunge la 0.

Postasem timpii mei si comportamentul observat pentru a te ajuta (poate si pe altii) sa vezi daca valvei ii ia prea mult timp sa se inchida si daca arunca prea multa apa.

Prima oara cand am auzit fss-itul nu stiam de unde vine asa ca am luat schema de la brutus. Dupa ce am identificat sursa ca fiind valva antivacuum, am desfacut espressorul sa vad cum functioneaza. Normal, prima oara cand am vazut stropi sarind necontrolat pe ici pe colo, primul gand a fost ca am gasit un defect. Abia apoi am mai citit un pic si am inteles cum functioneaza valva, iar comportamentul mi s-a parut normal.

Nu postasem pentru a reclama un defect, sper sa se fi inteles.

Daca te duci la service sa ne spui care a fost rezolutia problemei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#20
(29-05-2014, 13:18)radudani Wrote:
(29-05-2014, 07:29)astinga Wrote: La vaccum valve nu ajunge apa din boiler, doar abur. Acum sa faca si aburul atata calcar?
...ba ajunge!
stropi de apa ies in cele 5-10 sec inainte sa impinga pinul acela in sus si sa inchida...

In steam boiler sunt doua medii. Lichid si vapori.
In primele secunde stropii ce ies nu sunt vaporii care condeseaza?
 
Reply
#21
(29-05-2014, 14:06)astinga Wrote: In steam boiler sunt doua medii. Lichid si vapori.
In primele secunde stropii ce ies nu sunt vaporii care condeseaza?

aburii ce condenseaza sunt... apa, nu?
afara stropeste cu picuri de apa (vezi clipul de mai sus); hai ca nu sutem un forum la... dex online Smile

si oricum, apa i-au zis si altii, chiar de-s gresiti...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#22
Gata! Am rezolvat! Se putea face si acasa treaba, dar fiind in garantie am zis sa ma duc la service, mai ales ca sunt cam prea putin tehnic Smile

Asadar, nu calcarul era de vina, deci radudani a avut dreptate cu depunerile albe pe suprafete lucioase si fiebinti chiar si la duritate mica. Stefan Farago, seful echipei de service de la Partener COffee Services, a fost extrem de saritor si in 5 min mi-a rezolvat dilema - garnitura valvei antivacuum. In plus, pentru ca ea s-a infiletat cu ajutorul unei paste in fabrica, mi-a pus si niste banda de teflon ca sa fie totul 100% sigur. Putea sa puna si el pasta dar a zis ca prefera teflonul.

Daca tot eram acolo, mi-am reglat presostatul la 1.2 bar, de la 0.9 si am profitat de menghina mentru a-mi scoate picuratorul dublu si a-l inlocui cu unul simplu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
e bine asa, nici nu putea fi ceva grav, dar putea sa nu fie deloc Smile

apropo de reziduurile acelea pe suprafete lucioase, ce ti-au spus/facut cei de la service in legatura cu indepartarea lor? eu am folosit, pe panoul frontal de inox al masinii, cu rezultate foarte bune, o 'crema de curatat pentru orice suprafata inox sau cromata' fabricatie italiana, pentru Whirlpool (Wpro);

si e bine ca tocmai service-ul promoveaza o presiune 'de exploatare', nu una 'de crutare' sau, de compromis...
un probabil flush, dupa ceva idle, precedent shot-ului este oricum necesar pentru curatire, dar se recomanda la masinile cu E61 si pentru egalizarea temperaturilor in grup (!);
intr-adevar, in idle, diferenta de temperatura intre zona din grup incalzita de termosifon si zona cea mai indepartata, in proeminenta exterioara, rotunda, a capului grupului, ajunge la 4C (functie si de temp camerei); asta va face ca la un shot pregatit ok, profilul de temp in extractie (a apei ce ajunge deasupra pucului) sa fie coborator, adica oricum, nu ajuta la ideea cu profil plat de temperatura Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#24
Eu am avut reziduuri pe sasiu, la interior, asa cum se vede in poza si m-am ocupat eu acasa cu sare de lamaie si un bat cu vata in cap Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
Pot sa iau de la cineva (gratis) o valva de La Cimbali, caci a luat doua cand i-a trebuit lui. Exista posibilitati sa nu fie compatibila in vreun fel cu a mea, daca filetul s-ar potrivi? Cica asta de pe La Cimbali ar avea o constructie profesionala.

Expobar - http://clean-machine.com.au/Anti-Vacuum-...rious.html si http://i1254.photobucket.com/albums/hh60...c0b5f0.jpg

La Cimbali - http://i1254.photobucket.com/albums/hh60...1edbe8.jpg

In caz ca nu se potrivesc, nu as putea folosi niste fitting-uri? Ma incanta acest mic tuning...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Daca e gratis e gratis, dar din curiositate, la ce ar ajuta valva asta fata de cea originala. Mai fiabila, poate? Eu, unul, nu am avut probleme cu a mea, iar daca folosesc boilerul de abur zilnic, am impresia ca valva se inchide mai repede decat folosit de doua, trei ori pe saptamana.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.
 
Reply
#27
Si eu astept raspunsul de vreun tehnician de pe forum, caci nu stiu sigur daca sa o pun sau nu, daca ajuta la ceva sau nu...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
inteleg ca la cimbali are filet de 1/4" si ar trebui si o garnitura de cupru, sau, eventual banda de teflon pe filet...
expobar are 1/4" conf manual

cred ca o piesa la cimbali e cel putin la fel de buna ca si expobar;
oricum la cimbali e (mult) mai scump Smile
nu-s tehnician de espressoare, dar IMO, merita schimbata!
sigur, daca era sa alegi, ar fi fost preferabila una care a aiba evacuarea controlata, gen:
   

altfel, si expobar are tot componente standard (avantajul E61) si mai totul se poate inlocui cu altele compatibile;

@vv850: timpul pana la inchiderea valvei depinde de capacitatea elementului de incalzire de a aduce la fierbere apa din boiler si de caracteristicile mecanice ale valvei; care caracteristici se pot degrada datorita depunerilor de piatra - ne e cazul la masini noi; intre diversele modele de vacuum breaker-e sunt insa mari deosebiri calitative;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#29
Atunci l-as ruga tot pe Stefan Farago sa ma ajute, ca e baiat de treaba. Si asa PCS livreaza cafea la greu la Kaufland-ul de langa mine si daca ii fac o cinste poate urca 5min. cu niste banda de teflon ca eu nu am asa ceva Smile
Stefan chiar imi propunea o pompa ULKA si mai puternica sau chiar una rotativa Smile Foarte deschisi oamenii astia...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Niste baieti extraodinari la service - l-am sunat pe Stefan, i-am spus de valva cadou si de ideea mea, si dupa-amiaza la 5 un coleg de-al sau batea la usa, in drum spre preluarea unui automat din Colentina. Din ce mi-a spus, sunt si aparate La Cimbali date de ani de zile in custodie de catre PartenetCoffeeServices si chiar stia tipul de valva cu pricina ca fiind extrem de fiabil pe boilere de 15 litri (totusi nu stiu cat conteaza marimea).
Aceleasi 5 minute, aceeasi banda de teflon si valva noua La Cimbali era montata. Daca o luam de la ei ma costa 15 Euro, deci sa fie primit! Din poze se vede diferenta si cred ca a meritat tuning-ul. Nota 10 pentru baieti!

[Image: IMG_20140604_011224_zpsaem4ahiv.jpg]

[Image: IMG_20140604_011133_zpsgkulydlm.jpg]

[img][Image: IMAG1118_zpsery03khm.jpg][/img]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)