Welcome Back Log In Create Account

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV

Sau daca ai demontat si levierul, poate nu l-ai montat corect si nu mai apasa pe acea piesa pentru a elibera presiunea prin partea de jos.

Reply
Voi mai încerca să desfac odată partea de jos a grupului. L-am mai desfăcut complet odată pentru curățare acum vreo 2-3 ani dar problema a apărut acum câteva luni deci nu cred că e vorba de montaj greșit. 
Pentru siguranță totuși, aveți cumva vreun link la un video cu demontat/montat grup de la A-Z? 
Adevărut e când l-am montat ultima oară am avut niște dubii legate de poziția unor anumite arcuri (sunt vreo 4-5 arcuri de lungimi diferite).
Legat de presiune, nu am făcut niciun reglaj, la voi cât arată la o extracție ? Sau l-ați reglat manual către 9 bari?

(04-04-2020, 18:29)bogy Wrote: Sau daca ai demontat si levierul, poate nu l-ai montat corect si nu mai apasa pe acea piesa pentru a elibera presiunea prin partea de jos.

Aici s-ar putea să ai dreptate ! Mi se pare că parcă nu e montat levierul tocmai cum trebuie, e clar că va trebui să demontez/remontez dar m-ar ajuta un clip video să fiu sigur că nu greșesc.
Expobar Brewtus IV + Eureka Zenith 65 E

Reply
Cum arată leverul? Fa o poza. In mod normal nu se poate monta doar intr-un singur mod. Se potrivește fix între cele 2 came la un unghi de aprox 45 grade.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Ai un video la postarea #1436.

Reply
intervin si eu, chiar daca nu mai am expobarul sunt nostalgic, poate iti dau o idee

in clipul de mai jos la min 5.15 vezi ce se intampla, si unde ai avea buba

https://youtu.be/2jn28YTS3OQ

ceva se intampla cu ultima piesa zic si eu:), poate e blocata, ceva mizerie sau arcul acela face figuri, sau ai inversat arculetele

[Image: 8ee72bac04a05e99af64b1d21efb7574.jpg]

schema de montaj - sunt 2 arcuri(11) la fel de lungi, cel de jos(13) e diferit

[Image: 5d7e746d394bf5be8f1dd6319cb4dae5.jpg]
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic

Reply
"... cred ca o curatare temeinica a grupului si o verificare a componentelor lui... "

da, desigur, toate bune... dar nu m-as apuca sa demontez un ansamblu atat de complex, fara sa fi inteles dinainte chiar toate detaliile de functionare!

nu sunt de-aici, dintre Expobar-uri (am doar experienta grupului E61, fara si cu solenoid...), asa ca luati-mi spusele cu putina sare si piper adaugate,
dar prima intrebare care mi-am pus-o:
s-a facut un reglaj al OPV-ului dupa toata lucrarea de curatire/intretinere?
daca da, atunci a fost vizibila si audibila, la lasarea levierului in jos, o purjare a apei din incinta de extractie?
acesta era momentul cand defectiunea devenea manifesta prima oara si ar fi cerut desigur, actiuni corective, inainte de a merge mai departe pe extractii fara 3-way valve, adica asa cum e la Strega si alte spring-levers: depresurizarea din incinta de extractie se face prin porozitatea pucului deschisa spre atmosfera si prin scaderea presiunii din incinta - destindere arcuri - si nu printr-o eliberare brusca la deschiderea unei supape de evacuare...

cu sita oarba, acolo, in incinta de extractie, se 'strang' 8-12 bar, dupa cum e reglat OPV-ul si cand lasi in jos levierul, volumul incintei se deschide inspre exterior prin deschiderea celor 2 supape care sunt impinse in jos de cama (!);
deci atentie, la functionare: intr-un grup E61 standard, la evacuarea presiunii din incinta de extractie (volumul care cuprinde pucul, dusul, surubul de dispersie, cavitatea in care se injecteaza apa de extractie pompata), cele 2 arcuri din 'turturele' care cuprinde incinta de preinfuzie se vor 'simti' la coborarea levierului, dar aceasta coborare invarte cama care apasa asupra celor 2 supape suprapuse: cea de preinfuzie si cea de evacuare; cursa e determinata de excentricitatea camei, nu de arcuri!!! 
Daca levierul a fost adus jos, fara probleme, atunci cele 2 supape sunt deschise! cel mult, orificiul acela de evacuare e infundat cumva!

cele de mai sus sunt valabile pentru un grup functional corect, nu pentru cine stie ce asezare inversa etc.
in succesiune, piesle din partea de jos a grupului sunt:
[Image: ZXvtXCe.jpg]

din nou, deci la coborarea levierului, deschiderea spre exterior este comandata mecanic, prin deplasarea supapelor impinse de cama! daca in aceste conditii nu ai totusi o evacuare a continutului din camera de extractie, aflata la cca. 9 bar, inspre atmosfera (0 bar de manometru), atunci, cu toate piesele montate corect, ai infundat cumva orificiul de iesire!

(profitand de poza de mai sus, de mentionat ca supapa de preinfuzie se deschide la vreo 3-4 bar (fabricant) presiune a apei de extractie pompate, in camera camei;
prin deschiderea acestei supape, se intrerupe temporar (palier) presurizarea intregului volum interesat in extractie: camera camei si mai departe prin supapa de extractie pana desupra pucului, cat dureaza umplerea incintei de preinfuzie;
odata umpluta camera de preinfuzie, arcul supapei de preinfuzie preseaza supapa la loc si in incinta camei si cea de extractie presurizarea continua;
in tot acest timp, levierul grupului era sus, pompa mergea si supapa de evacuare, era inchisa, sub forta arcului; aceasta supapa se va deschide numai la coborarea levierului, cand cama va apasa aupra tijei supapei de preinfuzie, iar aceasta va apasa pe tija supapei de evacuare deschizand-o; apa din incinta de extractie are presiune ridicata si este evacuata in forta prin cele 2 supape, in atmosfera (odata cu apa din incinta de preinfuzie!) )

urmatoarea intrebare pe care mi-o pun este:
s-a facut backflush dupa fiecare sesiune de extractii espresso?
(nu din ala cu detergent - eu n-am facut niciodata!)
asta ar insemna, macar odata pe zi, 3-5 backflush-uri in succesiune, care vor mentine curatata/deschisa calea de evacuare din grup!

foarte probabil insa, mai ales daca ai practicat backflush-ul, e vorba de ceva montat gresit!
am multe link-uri in suportul unei operatii de intretinere grup, dar sunt vechi, acum ar trebui sa fie mult mai multe;
nu neaparat mai lamuritoare; mai mult => mai confuz (un ceas, doua ceasuri - nesincronizate central, desigur) 

Vibiemme Domobar Double manual, Chapter 3 Brew Boiler, PID Control, and the E-61 Group:
http://www.espressocare.com/assets/uploa...nal_1c.pdf

Checking an E61 Espresso Machine for Scale
http://www.home-barista.com/espresso-mac...t6704.html

E61 Lubrication 
http://coffeetime.wikidot.com/e61-lubrication

Overhauling and Lubricating the E-61 Group
http://www.frcndigital.com/coffee/HowToE61overhaul.html
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Din păcate nu prea am făcut backflush-uri foarte des. (Bem max 2-3 cafele / zi). În general poate 2 backflush-uri / lună sau chiar mai rar. Am făcut recent după ce am semnalat problema dar nu s-a schimbat nimic.

O să profit de pozele și schemele date și voi reîncerca să verific dacă e montat bine.

Reply
(05-04-2020, 20:03)hawkie Wrote: Din păcate nu prea am făcut backflush-uri foarte des. (Bem max 2-3 cafele / zi). În general poate 2 backflush-uri / lună sau chiar mai rar. Am făcut recent după ce am semnalat problema dar nu s-a schimbat nimic.

O să profit de pozele și schemele date și voi reîncerca să verific dacă e montat bine.
Eu fac backflush cu apa curata dupa fiecare sesiune de extracție, doua sau 3/zi. Cafeaua si uleiurile acesteia sunt aruncate in tavă și trebuie curatate cumva. Flush-ul de dupa nu ajută prea mult. Desfă partea de jos. Acum, in funcție de cat de vechi e, e posibil sa ai nevoie de garnituri noi.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
hawkie Wrote:Din păcate nu prea am făcut backflush-uri foarte des. (Bem max 2-3 cafele / zi). În general poate 2 backflush-uri / lună sau chiar mai rar ...

da, si tot din pacate, nu esti nici pe departe singurul... chiar cred ca sunt in majoritate cei ce neglijeaza backflush-urile zilnice!
poate contand pe cele cu detergent!
inca din aug. 2014 se putea citi in forum
"Acum realizez ca n-am mai facut back flushing cam de 1 an, poate o fi si de la asta, cine stie ce mizerie o fi prin interior.."

daca intelegi povestea cu grupul E61 cu cama si levier, e imposibil sa nu doresti sa faci 2-3 backflush-uri dupa ce-ai terminat cu shoturile!
nu numai ca asta-ti elimina mizeria din incinta camei, dar si rezolva problema... lubricarii camei si suupapelor!
de aceea nu am practicat si backflush-ul cu detergent, care - opinia mea, nu faceti la fel! - se lasa cu alte neplaceri - levier cu miscari mai intepenite, scartaieli etc.
sigur, un backflush cu deteregent, urmat de ungerea grupului, e altceva! asa ar trebui!
ungere completa, ca la carte, cu demontare, sau... simplificat, cum faceam eu deseori pe Magica: desfaceam doar ansamblul supapei de brew (mushroom-ul), scoteam supapa de brew si prin gaura tijei supapei se vedea suprafata camei, pe care o ungeam - miscand levierul - cu un betisor!

poate merita mentionat aici ca grupul de pe Minima e tot E61, dar nu are cama, care sa necesite ungere!
(bine, nu are nici supapa si camera de preinfuzie, nici supapa de evacuare, doar electrovalva)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Salutare tururor,

Desi citesc blogul espressoman de ceva ani (initial ca si guest si apoi ca si user) acesta este primul meu post.

Cochetam de ceva vreme cu ideea achitionarii unui Brewtus IV iar astazi (ieri deja) ideea s-a materializat in fapt, fiind fericitul posesor al unui excelent intretinut exemplar cu pompa rotativa.
L-am desfacut ca sa ii vad si interiorul (impecabil de asemenea).
Am observat un sloppy job facut de catre tehnicianul care a prins mansonul de protectie al condensatorului de deasupra motorului pompei si pentru ca OCD, mi-am propus ca maine sa inlocuiesc “soricelul” cu pricina. Din intamplare am atins piesa semnalata cu sageata rosie in imaginea de mai jos si s-a miscat...

[Image: 43413-A38-98-BF-40-B8-B87-D-DCD2-C90-FA1-A6.jpg]

Era evident ca nu era de acolo asa ca am cautat de unde ar putea sa provina, gasindu-i intr-un final pozitia, deasupra boilerului de brew:

[Image: 5-D14-F231-B990-4531-A0-E9-209-D9-CD7-D516.jpg]

[Image: B9-BB229-F-25-A4-4880-8-D9-D-79661-E136099.jpg]

Piesa contine 2 magneti, dar nu avea cum sa fi fost instalata in pozitia respectiva din 2 motive:
1. pentru ca nu are loc de termocupla PID-ului care este lipita de saiba tevii superioare termosifon (de intrare apa fierbinte in grup)

[Image: 628-A61-D5-D2-B6-49-F7-80-C3-BF416-AF54911.jpg]

2. firul de cupru care face legatura intre boilerul de brew si indicatorul de presiune ar fi trebuit sa fie deasupra piesei (asa cum este montat acum aceasta nu are loc)

[Image: C78-CE33-C-0709-40-D7-A633-87-F63-F6-B1-B61.jpg]

Se nasc din aceasta situatie mai multe intrebari la care sper ca ma veti ajuta sa obtin raspunsuri:
- Ce este piesa respectiva si care este rolul ei?
- Daca pana acum a funtionat asa, espressorul poate sa functioneze si in continuare fara ea?

Va multumesc anticipat.

PS. Espressorul are 1 an vechime
Strietman CT1 & ES3 • La Pavoni Pre&Post Mil • Elektra MCAL • Flair Signature Pro | Hedone Honne • Arco 2in1 • Kinu M47 Classic
WE: Expobar Brewtus IV-R

Reply
Salut, in teorie e pentru a impiedica depunerile de piatra.
Dar campul magnetic nu are efect asupra depunerilor. O poti pune la loc, sau nu:)
Locul ei este acela din poza care ai gasit-o pe net. Cumva piulita(olandez) trebuie sa fie intr-o anumita pozitie montata, pentru ca piesa cu magnet sa intre fest. Probabil ca cine l-a avut inainte nu a mai avut chef sa o puna la loc.
#Faema E61 Legend #Olympia Cremina 67 #LaPavonis #LaPeppina # Gaggia Mini #Aeropress #Mythos 1 #Niche Zero #Kinu Classic M47 | ex: #Expobar Brewtus #BFC # Gaggia Classic

Reply
(07-04-2020, 03:36)bogono Wrote: Salut, in teorie e pentru a impiedica depunerile de piatra.
Dar campul magnetic nu are efect asupra depunerilor. O poti pune la loc, sau nu:)
Locul ei este acela din poza care ai gasit-o pe net. Cumva piulita(olandez) trebuie sa fie intr-o anumita pozitie montata, pentru ca piesa cu magnet sa intre fest. Probabil ca cine l-a avut inainte nu a mai avut chef sa o puna la loc.

Multumesc pentru raspuns bogono. Nu o mai pun pentru ca oricum nu are loc. Ca sa creezi loc intre termocupla si piulita ar trebui trebui “prelungita” teava. Raman la parerea ca nu a fost montata de la inceput.
Strietman CT1 & ES3 • La Pavoni Pre&Post Mil • Elektra MCAL • Flair Signature Pro | Hedone Honne • Arco 2in1 • Kinu M47 Classic

Reply
Raspunsul il gasesti la postarea #221 a acestui thread. Locul magnetilor nu este cel indicat de @bogono.

Reply
Adica aici
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
(07-04-2020, 16:19)bogy Wrote: Raspunsul il gasesti la postarea #221 a acestui thread. Locul magnetilor nu este cel indicat de @bogono.

Acolo intr-adevar incape. Multumesc @bogy si @Adriahno

Reply
Nu va contrazic, eu spun cum era la mine, dupa cum se vede piesa cu magnet are o gaura in partea superioara pentru a putea trece piesa de conexiune care iese din boiler. Probabil ca nu au mai putut face montajul acolo si au luat decizia ca poate fi montata si in alta parte(a se observa soricelul la montaj)

Asa apare si in schema, cred ca oriunde e pusa nu are nicio valoare anyway, just my thoughts.
Expobar are pe majoriatatea aparatelor tipul asta de magnet si este montat doar deasupra boilerelor, presupusa interactiune cu depunerea de piatra s-ar intampla unde este apa fierbinte, nu rece.

[Image: 34140c5756688730737b1dfe3122832d.jpg]

[Image: 5f538a92ebdef51e21992d789578174d.jpg]

[Image: 550597036455771d2140c1ee573c4006.jpg]

Btw,
in filmuletul whole late love nici nu apare

https://youtu.be/VoMPuYFMt7s

Reply
(05-04-2020, 20:03)hawkie Wrote: O să profit de pozele și schemele date și voi reîncerca să verific dacă e montat bine.

@hawkie ce ai mai rezolvat?
DE1Pro, Bentwood Vertical 63
Hario Switch 

Reply
Am mai desfacut azi din nou partea de jos si se pare ca-mi lipseste garnitura numerotata cu 14 din poza pusa de bogono. Probabil am pierdut-o, poate fi asta cauza ? Nu-mi dau seama daca e cea alba care vine pe filet la ultima piesa de jos sau alta interioara. Cea pe filet o am, daca mai e ceva o-ring mic de cauciuc in interior acolo nu am nimic...mai studiez, par destul de uzate piesele, gaurile de evacuare nu sunt blocate. Azi am ceva timp si mai fac experimente.

Reply
Am rezolvat dar sincer nu știu care a fost cauza. 
Acum evacuează apa cu presiune și destul de bine zic. Nu știu cum e la voi, mai picură 2-3 picături în cană după ce rotesc levierul și aruncă apa dar e mult mai bine, nu știu dacă perfect dar oricum e ok.
Am cumpărat o cheie de 36mm de la Hornbach (scumpă!) și după ce am demontat/remontat tot am strâns mai bine tot.

De asemenea am sesizat că cele două arcuri, partea de sus și partea de jos sunt cvasi-identice la mărime. Nu știu dacă și la compresiune sunt identice dar le poți confunda foarte ușor!

Am profitat și am reglat și presiunea la 10 bar în loc de 11,5-12 cât era anterior (asta ar fi presiunea ideală?)

Ce mă tot enervează în procesul de desfacere a grupului e că Expobarul are o "puță" (mă scuzați dar altfel nu știu cum să o numesc) și când rotesc cu cheia de partea de jos a grupului freacă de această piesă care nu știu exact ce rol are ?!?

Reply
Din cate stiu, acea scurgere de care spui intra in functiune in cazul in care iti pui pompa rotativa, cei care au deja rotativa putand confirma. Banuiesc ca un surplus de apa (de la OPV?) se duce acolo, varianta cu pompa rotativa neavand rezervor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(08-05-2020, 17:11)Lyvyoo Wrote: Din cate stiu, acea scurgere de care spui intra in functiune in cazul in care iti pui pompa rotativa, cei care au deja rotativa putand confirma. Banuiesc ca un surplus de apa (de la OPV?) se duce acolo, varianta cu pompa rotativa neavand rezervor.

Exact pentru asta este acea scurgere.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Expobar Brewtus IV, Hedone Honne Slim 2020, Concept Art Dinamometric Tamper, OCD leveler VST 15g/18g ridgeless, IMS competition screen, Motta Europa 50cl

Reply
Mi-a venit și mie rîndul. De ceva vreme, Giani espressorul fîsîie și se jeluiește cîteodată de-mi fuge mîna singură pe întrerupător. De dimineață a scos aburi prin spate. L-am desfăcut și... în fine...
Are cineva, întîmplător, cumpărată o Antivacuum Valve 1/4 pentru Brewtus? 
Am văzut că merge și una de Cimbali (citeam asta într-un post mai vechi, de-al lui Liviu): https://espresso-solutions.co.uk/anti-vacuum-valve-1-4/
O cumpăr la rîndul meu de la binevoitor, desigur.
Kinu M47, Mazzer Robur, ROK

Reply
Nu e mai simplu de aici? https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...-in---799/ sau https://www.piese-espressor.ro/vending/v...?limit=100

Reply
Probabil au si ei la service, vezi la importator. Si eu am schimbat-o la vremea ei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Bogy, mulțam. Uitasem de existența lor.
Liviu, dacă încurc borcanele, cred că ajung și la Ștefan, mulțumesc de sugestie.
Kinu M47, Mazzer Robur, ROK

Reply
Salut, am si eu  o întrebare, am tot cautat pe forum și nu am gasit un răspuns clar:
1.se poate face profilare de debit pe expobar? 
dacă da, se merita? va fi altceva în cesca? Ms fain
Dalla Corte Studio, Mazzer Philos

Reply
Se poate daca instalezi un kit cum e cel de profitec.
Da, va fi altceva in ceasca. Merita in functie de ce cafea ai si ce vrei sa scoti din ea.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Cel de Lelit nu merge?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Salutare! Știți cumva de unde pot cumpăra in Romania un accesoriu care sa îmi simuleze presiunea de la rețea, sa pot face preinfuzie. Ceva de genul ar trebui sa fie, atașez o poza:
[Image: lvnpjRk.jpg]
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
Incearca google poate gasesti mai ieftin, desi nu cred.
http://distribuitoareautomate.ro/ro/pomp...ries-.html

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)