"... cred ca o curatare temeinica a grupului si o verificare a componentelor lui... "
da, desigur, toate bune... dar nu m-as apuca sa demontez un ansamblu atat de complex, fara sa fi inteles dinainte chiar
toate detaliile de functionare!
nu sunt de-aici, dintre Expobar-uri (am doar experienta grupului E61, fara si cu solenoid...), asa ca luati-mi spusele cu putina sare si piper adaugate,
dar prima intrebare care mi-am pus-o:
s-a facut un reglaj al OPV-ului dupa toata lucrarea de curatire/intretinere?
daca da, atunci a fost vizibila si audibila, la lasarea levierului in jos, o purjare a apei din incinta de extractie?
acesta era momentul cand defectiunea devenea manifesta prima oara si ar fi cerut desigur, actiuni corective, inainte de a merge mai departe pe extractii fara
3-way valve, adica asa cum e la Strega si alte
spring-levers: depresurizarea din incinta de extractie se face prin porozitatea pucului deschisa spre atmosfera si prin scaderea presiunii din incinta - destindere arcuri - si nu printr-o eliberare brusca la deschiderea unei supape de evacuare...
cu sita oarba, acolo, in incinta de extractie, se 'strang' 8-12 bar, dupa cum e reglat OPV-ul si cand lasi in jos levierul, volumul incintei se deschide inspre exterior prin deschiderea celor 2 supape care sunt
impinse in jos de cama (!);
deci atentie, la functionare: intr-un grup E61 standard, la evacuarea presiunii din incinta de extractie (volumul care cuprinde pucul, dusul, surubul de dispersie, cavitatea in care se injecteaza apa de extractie pompata), cele 2 arcuri din 'turturele' care cuprinde incinta de preinfuzie se vor 'simti' la coborarea levierului, dar aceasta coborare invarte cama care apasa asupra celor 2 supape suprapuse: cea de preinfuzie si cea de evacuare; cursa e determinata de excentricitatea camei, nu de arcuri!!!
Daca levierul a fost adus jos, fara probleme, atunci cele 2 supape sunt deschise! cel mult, orificiul acela de evacuare e infundat cumva!
cele de mai sus sunt valabile pentru un grup functional corect, nu pentru cine stie ce asezare inversa etc.
in succesiune, piesle din partea de jos a grupului sunt:
din nou, deci la coborarea levierului, deschiderea spre exterior este comandata mecanic, prin deplasarea supapelor impinse de cama! daca in aceste conditii nu ai totusi o evacuare a continutului din camera de extractie, aflata la cca. 9 bar, inspre atmosfera (0 bar de manometru), atunci, cu toate piesele montate corect, ai infundat cumva orificiul de iesire!
(profitand de poza de mai sus, de mentionat ca supapa de preinfuzie se deschide la vreo 3-4 bar (fabricant) presiune a apei de extractie pompate, in camera camei;
prin deschiderea acestei supape, se intrerupe temporar (palier) presurizarea intregului volum interesat in extractie: camera camei si mai departe prin supapa de extractie pana desupra pucului, cat dureaza umplerea incintei de preinfuzie;
odata umpluta camera de preinfuzie, arcul supapei de preinfuzie preseaza supapa la loc si in incinta camei si cea de extractie presurizarea continua;
in tot acest timp, levierul grupului era sus, pompa mergea si supapa de evacuare, era inchisa, sub forta arcului; aceasta supapa se va deschide numai la coborarea levierului, cand cama va apasa aupra tijei supapei de preinfuzie, iar aceasta va apasa pe tija supapei de evacuare deschizand-o; apa din incinta de extractie are presiune ridicata si este evacuata in forta prin cele 2 supape, in atmosfera (odata cu apa din incinta de preinfuzie!) )
urmatoarea intrebare pe care mi-o pun este:
s-a facut backflush dupa fiecare sesiune de extractii espresso?
(nu din ala cu detergent - eu n-am facut niciodata!)
asta ar insemna, macar odata pe zi, 3-5
backflush-uri in succesiune, care vor mentine curatata/deschisa calea de evacuare din grup!
foarte probabil insa, mai ales daca ai practicat
backflush-ul, e vorba de ceva montat gresit!
am multe
link-uri in suportul unei operatii de intretinere grup, dar sunt vechi, acum ar trebui sa fie mult mai multe;
nu neaparat mai lamuritoare; mai mult => mai confuz (un ceas, doua ceasuri - nesincronizate central, desigur)
Vibiemme Domobar Double manual, Chapter 3 Brew Boiler, PID Control, and the E-61 Group:
http://www.espressocare.com/assets/uploa...nal_1c.pdf
Checking an E61 Espresso Machine for Scale
http://www.home-barista.com/espresso-mac...t6704.html
E61 Lubrication
http://coffeetime.wikidot.com/e61-lubrication
Overhauling and Lubricating the E-61 Group
http://www.frcndigital.com/coffee/HowToE61overhaul.html
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)