Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Merci, credeam ca mai scade TDS-ul. La fel e si la filtrul meu. Ma interesa sa mai reduc din munca canii zerowater.

Reply
(19-08-2022, 15:02)Eugen16 Wrote: Merci, credeam ca mai scade TDS-ul. La fel e si la filtrul meu. Ma interesa sa mai reduc din munca canii zerowater.
Salut Eugen
Se poate folosi un distilator pentru acasa, de exemplu vevor water distiller, se gaseste in jur de 70e si produce 4litri de apa distilata, noi folosim asa distilator acasa de ceva timp.

https://m.vevor.com/water-distiller-c_10...0862827194
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

Reply
Salut Vladone,
am comandat deja o cana ZeroWater si astept sa soseasca. Sper sa fiu mulțumit de ea.
Merci mult, oricum !

Reply
Ce parere aveti de Izvoarele Calimani ca alternativa la Bucovina ?

[Image: 5kA9HRGl.jpg]
VBM Domobar Super Electronic, Bentwood Vertical, Matrix Shower, 18g VST, Normcore Tamper, Felicita Arc

Reply
3 pagini in urma, o cautare in topic si gaseai postarea...

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid179136

Reply
Salutare,
as vrea sa incerc niste retete de pe baristahustle, apa distilata, sare epsom si bicarbonat de sodiu, pentru espressorul meu. Imi puteti recomanda va rog o apa distilata safe :)?
La marzocco GS3 MP | Niche | Cafelat Robot |Comandante C60 Barracuda

Reply
https://www.dedeman.ro/ro/apa-distilata-.../p/7045479
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Sunt curios doar de ce ai dat link-ul, Cosmin? Adica de ce ar fi safe? Nu ma pricep la ape distilate safe, nu intreb tendentios, doar sunt curios :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Daca te duci in categorie, la Ape Distilate, si citesti descrierile la cateva, unele sunt recomandate pentru uz medical, altele explicit nu. Ceeace ar putea ridica niste intrebari...
Dar la fel de bine ne-am putea lega si de formularea un pic ciudata a descrierilor de pe unele etichete. Incep sa apara fracturi in limba romana la toate nivelele...

Reply
Eu cumpar de la Danida apa si o remineralizez cu third wave water. Ca si criterii in alegerea ei au fost reviewurile de pe emag, mentionarea posibilitatii folosirii acesteia in prepararea solutiilor de laborator si garantarea puritatii de catre producator, precum si pretul (o cumpar direct de la ei, nu de pe emag).
Lelit Bianca, Bentwood v63

Reply
Liviu eu folosesc apa din link si am vrut sa arat ca se gaseste la Dedeman.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Mi-a sosit cana zerowater. Am mineralizat pana la 20 cu bicarbonat de sodiu si pana la 90 cu epsom salt, am testat pe doua cafele cunoscute rasnite cu kinu si notele au iesit mai mult in evidenta la ambele (V60).
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
As vrea sa incep sa filtrez apa de robinet cu o cana filtranta. In zona mea este un magazin fizic unde se gasesc cani Brita si consumabile. Sunt ok pentru cafea, sau mai bine cani Zerowater? Vad ca mai multi de pe acest topic le utilizati.
Un coleg mi-a spus despre o firma japoneza, nu mai tin minte numele (semana cu Nikon Smile ) de la care pe langa cana filtranta mai are o cana care-i invarte apa si dupa vreo 10 minute e asemanatoare cu apa de izvor. Eu am o palnie care face un fel de vortex, dupa care se spune ca apa seamana cu apa de izvor dar in cazul palniei efectul tine foarte putin, numai cateva minute.

Aveti si alte recomandari de cani filtrante, eventual si o cana care produce acel "vortex"?

Reply
Primul pas este sa cauti certificatul cu analiza apei din zona ta sau sa cumperi un TDS metru (loterie). La mine nefiltrata are 111 iar prin Brita 93 ppm.
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
Ce părere aveți despre apa LaFantana, s-a discutat subiectul? Este buna pentru espressor?
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
Nu s-a discutat, pentru ca e o firma dubioasa care pana de curand isi tinea la secret analizele, le dadea numai la cerere daca aveai contract de volum mare cu ei.
Vad ca din primavara le-au facut publice, mare minune...
Le poti consulta si decide singur, s-a scris in topic arhisuficient ce parametri sunt importanti de urmarit:
https://lafantana.ro//images/1166/BA-ECO...vor-8l.pdf

Dar cum sursa de apa este controversatul strat acvifer Fratesti, nu m-ar mai interesa ce scrie in acele analize...

Reply
Test cana filtranta Brita Fill&Serve

Apa robinet nefiltrata TDS 102, dupa filtrare Brita TDS 102 Huh

Apa izvor nefiltrata   TDS 149 (cu asta mi-a iesit cea mai buna cafea), dupa filtrare Brita TDS 149 Huh

M-am gandit ca filtreaza numai de la un anumit prag in sus, asa ca am mai pus la filtrat ce am gasit prin casa

Apa minerala Borsec nefiltrata TDS 674 Exclamation (teoretic nu ar fi buna nici de ciorba). Ca timp, filtrarea a durat de 4-5 ori mai mult. Dupa filtrare Brita TDS 674 Huh

Concluzia: De banii dati pe Brita, mai bine cumparam vreo 2 pungi de cafea.
Totusi arata bine cana in bucatarie Smile

Reply
Eu am un filtru cu 5 cartuse, ultimul fiind de ultrafiltrare (teoretic mai bun decat Brita) si, la fel, aparartul indica acelasi tds si la robinet si la filtru, in jur de 160 ppm.
Dupa filtrare gustul apei se modifica in bine, destul de mult.
Poate ca filtrele fara osmoza nu opresc particolele din plaja pe care o citeste aparatul. 
Sunt colegi care se pricep bine la ape si poate ne lamureste cineva.

Reply
@edri
Nu stiu de ce te astepti ca un filtru, care oricat de fin ar fi, este totusi ceva "mecanic", sa actioneze la nivel molecular si sa iti elimine din mineralele dizolvate in apa... modificand astfel TDS-ul...
Exista astfel de filtre, demineralizante, dar nu in canile de bucatarie.
Si invers, exista filtre care adauga minerale la apa filtrata, ca sa o faca mai buna, este cazul celor cu Magneziu, cum am eu acum.

Mai exista si posibilitatea ca si TDS-metrul sa fie foarte basic, sa masoare doar rezistenta lichidului... care la filtrare nu se modifica.
De exemplu daca ai avea in apa un nisip foarte fin, in suspensie, deci nu dizolvat, filtrul ti-l elimina, dar rezistenta lichidului ramane aceeasi, pentru ca nisipul nu este conductor... dar un alt model de TDS-metru, care masoara prin mai multe metode, cum ar fi si modificarea claritatii lichidului, sa semnaleze acest lucru.

Reply
(19-11-2022, 11:10)edri Wrote: Test cana filtranta Brita Fill&Serve...

M-am gandit ca filtreaza numai de la un anumit prag in sus, asa ca am mai pus la filtrat ce am gasit prin casa
Producatorul zice destul de clar in specificatii:
Activated natural carbon made from coconut shells filters:
chlorine and other taste impairing substances
micro particles ≥ 30 μm

Minerals such as calcium (Ca) and magnesium (Mg) pass through the filter and remain in your water.

Valoarea TDS este data de solidele dizolvate in apa. Pe alea cred ca le scoti doar prin osmoza inversa.

La partea cu remineralizarea prin filtre am ceva retineri, nu cred ca poate fi controlat procesul. Mult mai OK pare solutia cu apa distilata si pachetele/substante adaugate controlat.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
@renatoa Multumesc pentru raspuns. Ce filtru care adauga magneziu ai?
Da, e un TDSmetru basic, masoara rezistenta. La cei cu cani Zerowater parea sa dea rezultate diferite. Poti recomanda un model de TDSmetru care masoara prin mai multe metode?

@Mihai L Multumesc, ma gandeam si eu ca o fi calciu si magneziu, particule mai mici de 30 micrometri, in apele astea cu acelasi TDS Wink Ma steptam sa fie ceva clor (desi nu se simte), in apa de la robinet si sa fie filtrat.

Reply
Si eu am cel ma basic tds-metru, 40 lei.
Merci de raspuns, e edificator.

ZeroWater are rasina pentru demineralizare, de asta arata 0 ppm

Teoretic un filtru ZeroWater poate fi "spalat" cu solutie salina din sarea pentru masina de spalat vase. Sau chiar si sare de bucatarie.
Trebuie incercat.

Reply
(19-11-2022, 11:53)edri Wrote: @renatoa Multumesc pentru raspuns. Ce filtru care adauga magneziu ai?
Da, e un TDSmetru basic, masoara rezistenta. La cei cu cani Zerowater parea sa dea rezultate diferite. Poti recomanda un model de TDSmetru care masoara prin mai multe metode?

@Mihai L Multumesc, ma gandeam si eu ca o fi calciu si magneziu, particule mai mici de 30 micrometri, in apele astea cu acelasi TDS Wink Ma steptam sa fie ceva clor (desi nu se simte), in apa de la robinet si sa fie filtrat.

Aquafor, cartus A5Mg

Pentru cafea se folosesc TDSmetre prin refractie, aka refractometru.
Un Brix e vreo 200 lei pe Aliex

Daca nu simti clorul din apa de la robinet, ceva e in neregula... ori in tratarea apei din reteaua voastra, ori la papile :)
Eu am luat cana practic doar ca sa elimin clorul, ca apa noastra are analize excelente. Dupa filtrare are gustul de apa de munte de la sursa, de unde e adusa prin conducta, de la 100 km de Craiova.

Reply
(19-11-2022, 13:19)renatoa Wrote: Daca nu simti clorul din apa de la robinet, ceva e in neregula... ori in tratarea apei din reteaua voastra, ori la papile Smile

Era mai corect sa scriu, nu se vede. Pe vremuri, cand locuiam in alta parte,  apa de la robinet, era albicioasa cateva zeci de secunde in pahar, pana se ridica si "disparea" clorul din pahar.

Am facut cupping la apa filtrata si nefiltrata (nu am lingura specializata, asa ca am folosit paharele de tzuica :)) si e totul in regula, se simte diferenta de gust. Acum ma simt mai bine ca am cumparat cana si nu cele doua pungi de cafea ;)

Reply
Pentru cei care doresc sa isi prepare apa custom, am gasit apa distilata de la european drinks, cu mentiunea ca provine din apa potabila, ceea ce restul apelor nu specifica. Eu o iau de la metro:
https://produse.metro.ro/shop/pv/BTY-X66...ILATA-1.5L
Apa distilata ED este obtinuta prin deionizare sau osmoza inversa si utilizata in laboratoarele de analiza a compusilor anorganici, pentru lucrarile analitice curente, prepararea solutiilor reactive, etc.
Materia prima folosita este apa potabila necontaminata
Timemore Sculptor 078~Kinu M47 Phoenix + OreaV3~V60~Clever~Aeropress~Picopresso

Reply
In descriere scrie...

Apa distilata folosita la dilutia antigelului utilizat in instalatii de racire auto, instalatii termice, solutii de dezghetat parbrizul.Capacitate: 1.5L
New Eq: Bentwood, PL162T, PLA481A, PLA482A0, PL105, Tamper Autonivelare DYI;
Vacation Eq: Hario, Kalita, Kompresso;
Past Eq: Atom 75, PL042TEMD, PL105, PL100, PL121, PL82T, PL105, PL100PLUS, PL121PLUS;

Reply
https://barshaker.ro/AQUACODE-Kit-12pcs

Reply
Testat, nu e nimic wow, nu e peste ce poti face singur cu bicarbonat, epsom si zerowater.
Acum am Lotus si chiar mi se pare diferenta.
Plus usurinta in utilizare.
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Caut de ceva timp o apa care sa fie apropriata de standardele SCA, sa imite plicurile TWW/PCW... Momentan nu am gasit una mineralizata foarte bine (adica sa aiba Mg si Na corespunzator)... Din cate citeam, 40 Ca, 10-15 Na si restul Mg..
Stiti vreuna?
Rocket R58 - Flow Control + G-iota DF64 + Eureka Atom 75; 1zpresso K-Max, Kettle Klarstein, Flair Pro

Reply
Nu stiu cat inseamna corespunzator, pentru ca eu caut cu Sodiu redus, pentru sotie.
Dar ca gust preferata mea este Keia, Izvorul Zaganului.
TDS spot pe SCA: 124-143, depinde de sursa. Calciu 43-47. Na 1.5 Mg 3

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)