Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Si citeste ce s-a scris in ultimele doua pagini, multe postari reflecta situatia ta.
La 6-8 grade cat vad ca e in medie in bucuresti, adica un TDS de 120-150, nu mi-as face griji, esti aproape de optim, este suficienta filtrarea clorului.
Ca gust ma refer, depunerile in boiler sunt duble fata de Bucovina, deci si decalcifierea ar trebui facuta mai des.

Reply
Multumesc pentru informatii. e clar
Bucovina sigur sigur nu folosesc/nu mai folosesc. am folosit in trecut si nu scotea aromele din cafea.
mult timp am crezut ca sunt alte motive si nu apa, credeam ca mi se pare, ca maine va iesi mai bine extractia, si tot asa. nici nu ma gandeam ca apa e problema.

Legat de decalcifiere, strica daca procedura se face mai des decat trebuie? ma refer cu solutia oferita de producator. strica boiler in timp, coroziuni?
Ca daca nu se intampla nimic, nu ma impedica nimic sa fac decalcifieri mai des.
merci
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer

Reply
Salutare

O parere despre apa asta ?
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
"Asta" sunt o gramada de buletine de analiza, multe par puturi forate la case particulare, din panza freatica de joasa adancime, presupun ca fara o filtrare cu bazin de decantare, cum au apele din reteaua publica. 
N-as bea asa ceva fara sa o trec prin bateria cea mai completa de filtre.
De fapt nu as bea de loc asa ceva din panza freatica a unei localitati unde au wc-uri in curte... :(
Daca te referi la un buletin de analize particular din cele de acolo, situatia poate fi diferita.

Reply
Acelea sunt analizele oficiale ale apei din Mioveni, de pe siteul primariei.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Ce parere aveti de kitul acesta? Are cineva? Personal mi se pare destul de decent costul, si pare mai putin wasteful decat BRITA.
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch

Reply
La ce mărime au, 60.000l pe an, pare cam optimist...

In plus, ar trebui sa ai o apa foarte "curată" la robinet ca să-și păstreze eficienta un an.

Reply
Nu e bun daca vrei sa reduci si duritatea apei

Reply
Pt un filtru de sedimente si unul cu carbune activ mi se pare mult prea scump.
Eu am cu 3 filtre si imi cumpar ce tip de filtre vreau eu, le schimb cam o data pe an. Paharul de la primul filtru (cel de sedimente) este transparent si vad cum arata cartusul filtrant. Daca au fost ceva lucrari in retea si vad ca s-a murdarit, il schimb mai devreme.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
Orice astfel de sistem, sub chiuveta adica, nu este deloc wasteful. 
Un consum casnic de 2 persoane, cazul meu, este de 120 litri pe luna, deci sub 2000 pe an.
Si daca speli vasele cu apa filtrata nu depasesti 5000, asa ca arunci anual filtre folosite la 1/10 din capacitate.
Aceste sisteme au aparut initial pentru bucatariile Horeca, si evident ca influencerii din domeniu au inceput sa le promoveze si pentru uz casnic. Ca doar tot ce e pro e musai sa fie si la noi in casa...

Si pentru asta consum filtre care costa sub 100 lei. Evident ca nu sunt Brita, nu o sa cumpar tocmai de la firma cu marketingul cel mai agresiv din domeniu. Nu mai zic de "La Fântâna"...

Reply
(07-05-2022, 19:02)renatoa Wrote: Orice astfel de sistem, sub chiuveta adica, nu este deloc wasteful. 
Un consum casnic de 2 persoane, cazul meu, este de 120 litri pe luna, deci sub 2000 pe an.
Si daca speli vasele cu apa filtrata nu depasesti 5000, asa ca arunci anual filtre folosite la 1/10 din capacitate.
Aceste sisteme au aparut initial pentru bucatariile Horeca, si evident ca influencerii din domeniu au inceput sa le promoveze si pentru uz casnic. Ca doar tot ce e pro e musai sa fie si la noi in casa...

Si pentru asta consum filtre care costa sub 100 lei. Evident ca nu sunt Brita, nu o sa cumpar tocmai de la firma cu marketingul cel mai agresiv din domeniu. Nu mai zic de "La Fântâna"...

Exact la calculul acesta am ajuns si eu, 60.000 pe an cat promit ei e mult peste ce am eu nevoie, deci ar tine un an filtrele fara probleme. Atunci intrebarea e, ce sistem de felul acesta recomanzi? Ma intereseasa sa fie relativ usor de montat si de schimbat filtrele, dar si sa fie filtre disponibile pe piata, sa nu ma trezesc peste 2-3 ani ca trebuie sa schimb sistemul, deoarece nu s-ar mai gasi filtre pentru el.
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch

Reply
Eu am cam asa ceva  https://www.aqualine.ro/filtre-casnice/s...#resp-tab5  dar cu alte cartuse. 
Primul este pt sedimente, de 5 microni cuu ioni de argint, al doilea este carbon block si al treilea este ceva cu nuca de cocos si carbon.
Am avut si cu dedurizare, dar am renuntat la el pt ca schimba gustul apei.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
(07-05-2022, 20:55)sebastiangrg Wrote:
(07-05-2022, 19:02)renatoa Wrote: Orice astfel de sistem, sub chiuveta adica, nu este deloc wasteful. 

Exact la calculul acesta am ajuns si eu, 60.000 pe an cat promit ei e mult peste ce am eu nevoie, deci ar tine un an filtrele fara probleme. Atunci intrebarea e, ce sistem de felul acesta recomanzi? Ma intereseasa sa fie relativ usor de montat si de schimbat filtrele, dar si sa fie filtre disponibile pe piata, sa nu ma trezesc peste 2-3 ani ca trebuie sa schimb sistemul, deoarece nu s-ar mai gasi filtre pentru el.

Cum ar putea sa tina niste filtre no-name, aparute ieri pe piata, un an cand toti producatorii cu vechime recomanda schimbarea la 3-6 luni?

Nu-s inginer chimist dar mi se pare ca cineva minte grav...

Reply
Cred ca motivul pentru care se recomanda schimbarea filtrelor la 6 luni nu il reprezinta colmatarea lor ci posibilitatea de se dezvolta diverse bacterii in filtrele finale, daca primele filtre au retinut deja dezinfectantul din apa.
Daca o baterie poate filtra 60000 de litri de apa tot cam la 6 luni ar trebui schimbate, chiar daca nu au filtrat nici macar o zecime din potențial. Asa cum spune si dev, normal ar trebui sa scrie 60000 de litri, sau X luni, care situatie intervine prima.
Pentru apa incalzita la peste 85 grd bacteriile nu mai sunt o problema, dar la apa pentru baut, s-ar putea sa fie. Poate da, poate nu... poate merge linistit si un an, dar un producător nu poate risca un proces distrugator, pentru ca unui gospodar i-au crescut coarne de la apa filtrata.Eu le schimb la un an si inca nu am patit nimic, dar o fac pe raspunderea mea.

Reply
Apropo de "aparute ieri noname", filtrarea apei cu carbune activ se practica din egiptul antic...
Iar cel mai eficient vas de pastrare cu proprietati anti bacteriene, probat de milenii prin prezenta in orice lacas de cult, exact din motivul asta, este un vas de argint, sau argintat.
Daca se mai inoveaza ceva azi, sunt noi cai de a prosti oamenii ca sa cumpere chestii banale impachetate drept minuni ale tehnicii.
Care a fost primul val de marketing intrat imediat dupa revolutie direct in case, literalmente, fara TV, ci prin marketing piramidal? vase Zepter, filtre Brita, cosmetice Avon.

Reply
Pentru amestecat ape din comert (n-am testat sa vad cum merge): https://play.google.com/store/apps/detai...et.cowamix
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami

Reply
(08-05-2022, 09:34)Eugen16 Wrote: Cred ca motivul pentru care se recomanda schimbarea filtrelor la 6 luni nu il reprezinta colmatarea lor ci posibilitatea de se dezvolta diverse bacterii in filtrele finale, daca primele filtre au retinut deja dezinfectantul din apa.
Daca o baterie poate filtra 60000 de litri de apa tot cam la 6 luni ar trebui schimbate, chiar daca nu au filtrat nici macar o zecime din potențial. Asa cum spune si dev, normal ar trebui sa scrie 60000 de litri, sau X luni, care situatie intervine prima.
Pentru apa incalzita la peste 85 grd bacteriile nu mai sunt o problema, dar la apa pentru baut, s-ar putea sa fie. Poate da, poate nu... poate merge linistit si un an, dar un producător nu poate risca un proces distrugator, pentru ca unui gospodar i-au crescut coarne de la apa filtrata.Eu le schimb la un an si inca nu am patit nimic, dar o fac pe raspunderea mea.

Ok, dar atunci Berkey de ce nu recomanda schimbarea filtrului anual? Nu cred ca ar rata oportunitatea de a face un ban in plus.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(24-03-2022, 12:04)lracu Wrote: https://www.emag.ro/tester-tds-a2-pentru...DLL4JJMBM/
https://www.emag.ro/tester-puritate-apa-.../DGTFHVBBM
https://www.emag.ro/tester-profesional-d.../DCX1GPMBM

Mi-am luat cel din mijloc, insa nu sunt convins de masuratori... ~30 PPM apa de la robinet (Cluj-Napoca), ~23 PPM dupa filtrare cu cana filtranta BRITA.

Reply
Nu a venit cu 2 fiole cu lichide de masurare pentru verificare? Ca nu stiu daca astea poti fi calibrate de catre utilizator...  Confused Huh
Suna a apa de ploaie ce curge prin robinetul ala, si ma indoiesc ca ar fi real...
Dizolva un comprimat de magneb6, care are 48 mg de magneziu, intr-un sfert de litru de apa, si vezi daca sare cu 200 ppm indicatia.

Reply
(09-05-2022, 19:14)renatoa Wrote: Nu a venit cu 2 fiole cu lichide de masurare pentru verificare? Ca nu stiu daca astea poti fi calibrate de catre utilizator...  Confused Huh
Suna a apa de ploaie ce curge prin robinetul ala, si ma indoiesc ca ar fi real...
Dizolva un comprimat de magneb6, care are 48 mg de magneziu, intr-un sfert de litru de apa, si vezi daca sare cu 200 ppm indicatia.

Nu a venit... Nici eu nu cred ca ar fi real si nici nu vad sa il poti calibra in vreun fel. Am incercat cu 400mg calciu (ce aveam prin casa) in 500 ml de apa filtrata. A sarit la 450 ppm.

Reply
(09-05-2022, 18:14)cradun Wrote: Ok, dar atunci Berkey de ce nu recomanda schimbarea filtrului anual? Nu cred ca ar rata oportunitatea de a face un ban in plus.
Nu e chiar o oportunitate, din contra.
Se poate sa fi luat in calcul si o solutie de curatenie/dezinfectare din racord pana in filtru.
Oportunitatea vine exact din solutia asta: “hei, la ceilalti se schimba filtrele la 6 luni, la noi tin doi ani”. Si cand faci calculele, ies in fata la costuri.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
@cradun
Din descrierea filtrelor Berkey reiese ca ar avea un material "revoluționar" schimbator de ioni :

"The element's filtration media is a combination of micro-pores, which trap harmful contaminants like bacteria, and revolutionary material with adsorption and ion exchange properties that essentially attract molecules and viruses to the media, preventing them from passing into your drinking water. A pair of Black Berkey Filters comes with every Berkey Water Filter System"
Presupunerea mea referitoare la bacterii se bazeaza pe pe o constatare personala. La intrarea in casa am montat un firtru decantor, cu o sita fina din plastic,pentru a proteja toate instalatiile din casa. Desi intr-un an nu se strange in el cine stie ce mizerie, cand il desfac sa il igienizez, simt pe degete o mazga fina care nu poate fi altceva decat materie organica,desi in fitru intra doar apa cu dezinfectant din reteaua publica. Astfel am presupus ca o apa trecuta prin baterie de filtre, cu o circulatie mult mai redusa decat a apei pentru spalat, creeaza in filrtele finale un mediu propice vietii. ?
Nu folosesc filtre scumpe (Excito B) si daca producatorul spune 6 luni, probabil ca dupa acest interval analizele lui au indicat ca nu mai e in parametrii promisi clientului.Sau poate ca pierde din capacitatea de a filtra metale grele sau alte bazaconii din apa. 
La o concurenta atat de mare in domeniu, o conspirație pentru a creste profitul e, dupa parerea mea, exclusa.

Reply
(09-05-2022, 18:56)sebastiangrg Wrote:
(24-03-2022, 12:04)lracu Wrote: https://www.emag.ro/tester-tds-a2-pentru...DLL4JJMBM/

Mi-am luat cel din mijloc, insa nu sunt convins de masuratori... ~30 PPM apa de la robinet (Cluj-Napoca), ~23 PPM dupa filtrare cu cana filtranta BRITA.

Și eu l-am cumpărat. Cu apa de la robinet din București arată 110-120ppm, apa din Constanța 330ppm, apa Biborțeni 340ppm, Aqua Carpatica pentru copii 250ppm. Valorile sunt din memorie. Afișajul de temperatură este complet inutil, arată 24C chiar și cu apă clocotită.

E cunoscut faptul că la Cluj apa are duritate foarte mică. Acolo ar fi nevoie de un filtru de sedimente și clor iar apoi adăugat sare de magneziu "după gust".

Cel mai interesant a fost că apa scoasă din boilerul de la PL41TEM cu filtru de rășină folosit două luni avea 230ppm (după ce s-a răcit, scoasă prin țeava de abur) față de 115ppm. Suspectez că am contaminat apa când am încercat să scot filtrul, nu am reușit și l-am lăsat așa încă o zi în rezervor.

De 30-40 de lei nu m-am așteptat la fiole de test.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(09-05-2022, 20:45)adrian1 Wrote:
(09-05-2022, 18:56)sebastiangrg Wrote:

Și eu l-am cumpărat. Cu apa de la robinet din București arată 110-120ppm, apa din Constanța 330ppm, apa Biborțeni 340ppm, Aqua Carpatica pentru copii 250ppm. Valorile sunt din memorie. Afișajul de temperatură este complet inutil, arată 24C chiar și cu apă clocotită.

E cunoscut faptul că la Cluj apa are duritate foarte mică. Acolo ar fi nevoie de un filtru de sedimente și clor iar apoi adăugat sare de magneziu "după gust".

Cel mai interesant a fost că apa scoasă din boilerul de la PL41TEM cu filtru de rășină folosit două luni avea 230ppm (după ce s-a răcit, scoasă prin țeava de abur) față de 115ppm. Suspectez că am contaminat apa când am încercat să scot filtrul, nu am reușit și l-am lăsat așa încă o zi în rezervor.

De 30-40 de lei nu m-am așteptat la fiole de test.

Multumesc pentru raspuns!

Intre timp am mai scrollat prin thread si am vazut ca si altii s-au lovit de problema asta cu apa de Cluj in trecut, deci nu e stricat testerul :D. Ar fi interesant si util un ghid pentru cei mai putin chimisti (cum sunt eu) care sa descrie cum s-ar face corect procesul asta de mineralizare (si cu ce saruri/produse).

Reply
(09-05-2022, 21:13)sebastiangrg Wrote: Ar fi interesant si util un ghid pentru cei mai putin chimisti (cum sunt eu) care sa descrie cum s-ar face corect procesul asta de mineralizare (si cu ce saruri/produse).

https://espressoaf.com/guides/water.html
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
(09-05-2022, 20:10)Eugen16 Wrote: ...
Presupunerea mea referitoare la bacterii se bazeaza pe pe o constatare personala. La intrarea in casa am montat un firtru decantor, cu o sita fina din plastic,pentru a proteja toate instalatiile din casa. Desi intr-un an nu se strange in el cine stie ce mizerie, cand il desfac sa il igienizez, simt pe degete o mazga fina care nu poate fi altceva decat materie organica,desi in fitru intra doar apa cu dezinfectant din reteaua publica. Astfel am presupus ca o apa trecuta prin baterie de filtre, cu o circulatie mult mai redusa decat a apei pentru spalat, creeaza in filrtele finale un mediu propice vietii. ?
...

Exact, urma sa relatez si eu de asta, relativ la canile filtrante.
Oricine a lasat apa dupa filltrare in cana filtranta, pana in momentul consumarii, la schimbarea filtrului simte mazga asta si nevoia de a spala cana.
La mine nu se formeaza pentru ca imediat dupa filtrare o transfer intr-un vas de sticla in care am si un obiect de argint.
Dar tot spal cana la schimbarea filtrului...
Asa ca orice recipient inchis, in care apa sta cu lunile, gen boiler, sau filtru de jde mii de litri... ma face sa ma crispez.

Concurenta, care concurenta ?
Fiecare retea majora are contracte preferentiale cu anumite marci, si dati-mi voie sa ma indoiesc ca sunt facute pe studii stiintifice. Ma refer la sisteme de filtrare.

Reply
@Eugen16, multumesc. Am si o cana filtranta BWT si acolo schimb la o luna filtrele, de aia mi se pare ciudat ca le Berkey nu au un termen limita de schimb.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Despre apa, dar nu cu cafea...

https://www.doctorulzilei.ro/bautura-pe-...-potabila/

Reply
Ce arere aveți despre aceasta apa plata? Azi am remarcat-o. Citind datele despre compoziția chimica am remarcat ca e cam același lucru cu Bucovina noastră cea de toate zilele. [Image: ElnvcFt.jpg][Image: QDCyyLY.jpg]Comparativ vorbind nu prea sunt diferențe.

[Image: JbZvpkq.jpg][Image: 9fgv6QI.jpg]

Vad ca nu e scris nimic despre cantitatea de clor, magneziu și nici la anioni. Reziduu sec e chiar un pic mai mic. Dacă ar fi asa de aproape de Bucovina oare nu ar trebui ca incercata? Prețul e ok, 2,5 lei sticla de doi litri.

Am cautat date suplimentare. Nimic. Nici pe site-ul producătorului. ?
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
E un brand, detinut de Bilbor.

https://izvoarelecalimani.ro/compania/

In muntii aia sunt multe extractii, Calimani este un pic mai jos de gruparea 1-4, asa ca nu ar fi de mirare sa traga din acelasi strat acvifer.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)