@
bemihai Mersi fain pentru răspuns, dar a scăpat o mică parte din nelămurirea mea. Ai confirmat faptul că în aplicație sunt valorile as CaCO3, dar pe eticheta de la o apa îmbuteliată valorile mg/l (sau ppm) sunt tot as CaCO3? Sau trebuie să le transformăm noi?
Sau... am făcut acum un calcul/test invers și nu știu dacă am calculat corect, dar valorile sunt foarte apropiate de cele din aplicație. Aproape îmi confirmă că este nevoie să transformăm noi valorile as CaCO3. Dar poate fi greșit calculul meu sau pot să fie diferențe la valorile de pe etichete.

Pentru test am luat o sticlă de Borsec 2 l care are Ca - 57,5 mg/l, Mg - 32 mg/l, HCO3 - 303 mg/l.
În aplicație pentru Borsec total hardness e 274 mg/l (ppm) as CaCO3, Alkalinity este 266 mg/l (ppm) as CaCO3.
După calculele făcute de mine din valorile de pe etichetă am ajuns la total hardness (Ca + Mg) 275,37 mg/l (ppm) as CaCO3 și Alkalinity 248,51 mg/l (ppm) as CaCO3.
Mersi și pentru intenția cu accesul la acel fișier, dar consider că ar fi bine să primească doar cineva care a înțeles în totalitate problema și care se bazează pe combinarea apelor îmbuteliate, pentru cafea. Eu momentan sunt doar curios să încerc. Nu știu dacă voi merge mai departe pe direcția asta. Varianta simplă și ușoară ar fi să continui cu apa de la robinet filtrată cu cana filtrantă "pentru muritorii de rând". Varianta mai sigură ar fi să încerc ZeroWater + remineralizare.

Doar că probabil pentru majoritatea dintre noi cea mai ieftină variantă pentru început pare să fie cea cu apele îmbuteliate combinate, pentru a ne face fiecare o idee dacă merită "chinul" cu apa "specială" pentru cafea.
Discuția din posturile de mai sus a mai atins și alt punct, cel legat de timpul de utilizare a unui filtru de la o cană filtrantă indiferent de volumul de apă filtrată, deci o problemă generală, nu doar pentru ZeroWater.
Din ce am observat la orice cană filtrantă producătorul recomandă înlocuirea filtrului în maxim 3 luni(sunt mulți care recomandă 1 lună, sunt mai rari cei cu 3 luni), indiferent câtă apă s-a filtrat.
Am înțeles că sunt obligați să facă acest lucru pentru că o cană filtrantă nu este un sistem închis și cine știe ce "balauri" pot apărea pe acolo, motiv pentru care se pare că nu ar fi sigur să fie utilizat un filtru prea mult timp sau ceva de acest gen.

Sau înainte de siguranța consumatorului poate primează profitul pentru producători?
@
Darsidius a dat drumul la bombă pe subiectul ăsta, cu exemplul de mai sus, utilizare 8-10 luni pentru un filtru.
Ce știți despre acest subiect? Cât de sigur considerați că ar fi utilizarea unui singur filtru(ne referim doar la cană filtrantă) atât de mult timp(peste recomandările producătorilor)?
De fapt chiar aici era problema în cazul meu când spuneam că mi se pare scump filtrul ZeroWater pentru că eu aș utiliza destul de puțin un filtru raportat la costul lui și la capacitatea de apă pe care o poate filtra teoretic(că practic depinde și de apa ce urmează să fie filtrată, ce conținut are, dar cred că după câteva luni de utilizare se poate trage o concluzie).
În acest moment folosesc o cana filtrantă "standard" de la Aquaphor și filtrează în medie 30-40 l lunar. Chiar dacă arunc filtrul la 3 luni și a filtrat teoretic doar 1/3 din ce ar putea filtrul, măcar nu sunt scumpe.
Acum nu știu dacă aș fi putut să folosesc mai mult timp fiecare filtru sau dacă am procedat corect, sănătos, fără riscuri să beau niște "balauri" formați în filtru după mai mult de 3 luni?!