Espressoman infocat
Zalau
Eu reprezint zilnic prin natura job-ului o companie mare producatoare de ape minerale plata și carbogazificata,- in cunoștința de cauza va spun ca sunt șarje de marfa ,loturi care nu au nici o legatura cu ceea ce scrie pe eticheta,din pacate ,- nu este toxica sau dăunătoare neaparat sănătății,- însă ,- apa filtrata ,- de la robinet,- chiar și colegele din laborator spun ca este mai aproape calitativ de o apa buna,- decât multe mărci vândute la pet,- etc…mult mult marketing,și dacă ne gândim bine, apa in Romania este o băutura extrem de scumpă,- vorbesc despre cea ambalata.
Deci,- nu fac reclama ,- însă cu filtrul din cana schimbat la interval de 40-45 zile,- scoate o apa fără miros și reziduri.
Lelit PL81T || PL72 William||
Espressoman infocat
Bucuresti
Ultimele variante de etichete la Bucovina 2l si Aquatique 2l si 5l
![[Image: OTsJMfj.jpg]](https://i.imgur.com/OTsJMfj.jpg)
Lelit Bianca, Bentwood v63
Espressoman infocat
Ploiesti
(14-01-2022, 19:44)renatoa Wrote: Asta ar trebui sa fie normalul, nu carati zeci de litri de apa la pet-uri...
Adica apa de la robinet, filtrata doar de clor, daca are o duritate in limite acceptabile, sau cu filtre corespunzatoare de ajustare a mineralizarii, in sus sau in jos.
Altfel nu facem decat sa incurajam o industrie oarecum parazitara. Multe asa zise "ape" sunt pure creatii de marketing.
Nu mai zic de himera cu alcalinizarea...
Asa ar fi normal dar daca la robinet ai o apa de trebuie sa schimbi lunar filtrele daca faci un calcul nu se merita pt ca si filtrele sunt foarte scumpe mai ales daca ai o apa foarte dura cum avem in ploiesti.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Un filtru cu carbune activ 3M HF20 duce de la 50.000 litri in sus la 320 RON, consumi atata pe luna?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
La duritate 16-17 DE cat vad ca scrie la apa nova, poti folosi chiar si cana filtranta, cu filtru special de dedurizare, genul acesta:
https://www.dedeman.ro/ro/cartus-filtran.../p/2026411
La 3 luni 33 lei un filtru... cred ca dai mai mult de 11 lei pe luna pe apa la pet.
Espressoman convins
Caracal
Vedeti ce zice si clientul la unul dintre aceste tipuri de
filtre.
A fost eficient jumatate de luna.
La cele 22 grade ale mele, probabil merge 10 zile.
Problema cu aceste filtre este ca nu ai control, te trezesti cu espressorul blocat in 1-2 luni. In cazul meu, care nu am nici service local, nu mi se pare o idee buna.
Tocmai am aflat ca nici nu se mai ocupa dl. Stefan de Expobar, exista un proprietar nou. Am trimis un email acum cateva zile, voiam o piesa de rezerva, nu a raspuns nimeni.
Atunci sa bag apa de robinet, zic.
Am si eu filtru montat la chiuveta, un 3M, dar pt baut doar.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
Craiova
E ciudat totusi de ce sa fie apa asa dura in Ploiesti, care e mai aproape de munte decat Craiova... la noi se aduce apa de la 100 km prin conducta, la Ploiesti ar trebui sa aiba apa de munte la doi pasi...
Ar mai fi varianta sa gasesti o sursa de apa care se stie ca e buna, independenta de reteaua orasului, si umpli saptamanal 2 bidoane de dozator de 19 litri.
Asa faceam acum vreo 5 ani cand am avut o avarie de am avut cateva luni apa din Jiu... 20 km saptamanal, dar apa era gratis :)
Espressoman infocat
Ploiesti
23-01-2022, 12:42
(Edited 23-01-2022, 12:51 by aadi222.)
(22-01-2022, 11:33)renatoa Wrote: E ciudat totusi de ce sa fie apa asa dura in Ploiesti, care e mai aproape de munte decat Craiova... la noi se aduce apa de la 100 km prin conducta, la Ploiesti ar trebui sa aiba apa de munte la doi pasi... 
Ar mai fi varianta sa gasesti o sursa de apa care se stie ca e buna, independenta de reteaua orasului, si umpli saptamanal 2 bidoane de dozator de 19 litri.
Asa faceam acum vreo 5 ani cand am avut o avarie de am avut cateva luni apa din Jiu... 20 km saptamanal, dar apa era gratis 
Poi problema este ca o parte din apa de la ploiesti vine de la munte chiar daca ploiestiul nu e la munte . Sursa de apa este undeva langa Maneciu ceva lac de acumulare iar cealalta parte e apa subterana ceea ce explica de ce este asa de dura.
(22-01-2022, 10:19)renatoa Wrote: La duritate 16-17 DE cat vad ca scrie la apa nova, poti folosi chiar si cana filtranta, cu filtru special de dedurizare, genul acesta:
https://www.dedeman.ro/ro/cartus-filtran.../p/2026411
La 3 luni 33 lei un filtru... cred ca dai mai mult de 11 lei pe luna pe apa la pet.
daca ar fi constanta dar ma indoiesc ca e doar atat. sunt chimist de meserie si doar din ce am vazut ca ramane reziduu pe oale de multe ori e mai mare de atat. oricum decat sa ma risc cu un filtru sa stric un aparat de 12000 de ron mai bine cumpar apa. la gatit nu ma deranjeaza tare ca dura.
Craiova
23-01-2022, 16:49
(Edited 23-01-2022, 16:49 by renatoa.)
Am ajuns sa dam lectii la chimisti, ce tari suntem... :s
Espressoman infocat
Ploiesti
(23-01-2022, 16:49)renatoa Wrote: Am ajuns sa dam lectii la chimisti, ce tari suntem... 
Tot timpul invatam chiar daca suntem scoliti intr-un domeniu anume. Eu am si masurat duritatea apei chiar la instalarea masinii de spalat vase si a iesit ca trebuie sa dau maxim butonul cu cantitatea de sare pentru dedurizare. Ma batea gandul sa pun un sistem de filtre sub ghiuveta dar dupa ce am cumparat Rocket R Ciquantotto am zis ca mai bine nu m-as risca pentru ca nu iti dai seama cand creste duritatea apei daca cumva s-a dus filtrul intre timp.
Espressoman infocat
Bucuresti
Stie cineva de unde as putea sa cumpar bicarbonat de potasiu cantitate mai mica?
50-100 gr max
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
(12-02-2022, 19:56)vladdooo Wrote: Stie cineva de unde as putea sa cumpar bicarbonat de potasiu cantitate mai mica?
50-100 gr max
Acum am primit si eu un plic, din ce am inteles se gaseste destul de greu, e folosit in industria vinului.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
Espressoman infocat
Bucuresti
Nu se gaseste greu, doar ca nu vreau sa iau 1 kg
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47
Espressoman infocat
Constanta
Mega Image - gasesti la plic. Sarea de Magneziu de la Bebetei
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter
Craiova
Si magneziul este chimic echivalent ?
Espressoman infocat
Constanta
Sulfat de Mg - sare amara (sare epsom)
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter
Espressoman infocat
Târgu-Mureș
Dar
vladdooo căuta bicarbonat de potasiu nu sulfat de magneziu.
Espressoman infocat
Craiova
Mie nu-mi merge aplicația. Zice că se încarcă, dar n-o face.
(03-03-2021, 16:51)bemihai Wrote: Revenind la topicul cu apele: pentru amatorii de ape imbuteliate, mai jos e un grafic cu majoritatea apelor ce se gasesc prin magazine. Dunga verde reprezinta intervalul pe care-l recomanda SCA ca fiind acceptabil, iar punctul rosu este reteta optima SCA (alkalinity ~ 40, hardeness ~ 68). Datele sunt luate de pe etichete prin ian-feb 2020, deci e posibil sa se mai fi schimbat intre timp.
![[Image: SHovhCL.jpg]](https://i.imgur.com/SHovhCL.jpg)
Bucovina este cea mai apropiata de dunga verde, dar hardness-ul foarte mic (~33) o descalifica pt specialty coffee pt ca nu e capabila sa extraga foarte multe aromatice din cafea. De asemenea, cum alkalinity e mult sub limita (~30), obtinem mai multa aciditate de cat ar trebui in cafea.
Principala probelma cu apele imbuteliate romanesti este ca raportul dintre alkalinity si hardness este 1:1, vezi linia rosie punctata. Singura apa ce iese din tipar este Smart Water (btw, la Boiler folosesc Smart Water pt filtru).
Folosind datele astea, am incercat sa fac diverse combinatii din 2/3 ape diferite astfel incat sa ma apropii de dunga verde. De exemplu, o posibilitate este urmatoarea: Bucovina 75%, Smart Water 20% si Aqua Carpatica 5%. Apa rezultata are alkalinity 40 si hardness 70, foarte aproape de optimul SCA (vezi punctul rosu din grafic).
Folosesc o apa asemanatoare de mai mult de un an, pentru espressor si filtru, si pot afirma ca gustul cafelei e mult mai bun decat cu Bucovina. Cateodata, pt cafelele prajite mai light, ridic hardness-ul pana spre 100 pt mai multa extractie.
La valorile astea ale hardness-ului, n-ar trebui sa fie probleme nici cu calcarul intr-un boiler care incalzeste la 93-95 de grade. De altfel, pe kettle-ul folosit pt filtru nu sunt urme de calcar nici dupa cateva luni de utilizare zilnica.
Pentru cine e curios si vrea sa incerce, am o mica aplicatie care calculeaza manual combinatii sau cauta automat combinatii cu anumite valori de hardness si alkalinity.
Espressoman infocat
Craiova
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Pe kinu am coborat mai jos decat eram pe Bentwood la brew/filtru.
Optim se pare ca e undeva la 70-100ppm la Kinu. Pe bentwood eram la 120 pana al 180 ppm (TTW). Pe SSP eram tot mai jos, 50-80ppm, ca altfel iese esenta cu aftertaste.
Asa ca merita probat mai multe ape si vedeti ce merge pe rasnita voastra, si pe boabele voastre.
Craiova
21-03-2022, 23:20
(Edited 21-03-2022, 23:31 by renatoa.)
Ne doare doar cand mai se fac lucrari la instalatii, si vine pe teava mai mult sau mai putin colorata si mirositoare... in rest nu o prea bagam in seama...
Azi fu ziua acestui element modest, invizibil, inodor, (aproape) fara gust... dar fara de care nu am avea despre ce sa vorbim
https://www.worldwaterday.org
Espressoman convins
Caracal
Asa arata elementul filtrant 3M dupa 9 luni, consum doar pentru baut, in mare parte.
![[Image: qi7sRNz.jpg]](https://i.imgur.com/qi7sRNz.jpg)
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Espressoman infocat
Bucuresti
Poți să dai un link? Eu folosesc 3M aquapure, cartușul filtrant pare lipit și nu am văzut niciodată ce conține.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Bucharest
Vin si eu cu o intrebare. Am decis sa nu mai cumpar apa imbuteliata la pet si mi-am comandat o cana filtranta de la Brita. Pot sa folosesc apa filtrata si pentru espressor sau este recomandat sa pun tot apa Bucovina ca sa previn depunerile de calcar? Sau sa pun apa filtrata + filtru de rasini in rezervor?
Mi s-a mai parut interesanta si cana de la Peak (este la promotie acum la Barshaker) dar nu am vazut sa se gaseaca filtre de schimb. Apa asta ar fi de folosit strict pentru espressor. Aici ar fi ok de pus in cana apa direct de la robinet? Sau e nevoie de apa cat mai saraca in minerale pe care o imbunateste filtrul Peak astfel incat sa obtin un gust mai bun in extractii?
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)
Espressoman infocat
Bucuresti
22-03-2022, 14:50
(Edited 22-03-2022, 14:53 by bemihai.)
Ideal ar fi sa poti masura duritatea apei pe care o pui in cana Brita (care mai mult filtreaza decat dedurizeaza). Daca apa pe care o ai la retea nu este foarte dura, atunci o poti folosi fara probleme in espressor, filtrata.
Bucovina nu e deloc o alegere buna fiind foarte saraca in minerale si avand o alcalinitate destul de mica pt cafeaua de specialitate. Apa saraca in minerale nu se impaca bine cu cafeaua de specialitate, sunt zeci de posturi in topicul asta despre apa potrivita pt extractia cafelei. Din cate stiu eu, filtrul Peak nu adauga nimic, doar scoate minerale daca sunt prea multe.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
Espressoman convins
Caracal
(22-03-2022, 10:52)adrian1 Wrote: Poți să dai un link? Eu folosesc 3M aquapure, cartușul filtrant pare lipit și nu am văzut niciodată ce conține.
Link pentru filtru? E cel standard 3M, dar l-am taiat, efectiv. Nu se desface.
Contine un strat de carbune de forma cilindrica si hartia din exterior. Atat.
Espressoman infocat
Bucuresti
O recomandare pentru măsurarea durității apei ?
Craiova
22-03-2022, 20:54
(Edited 22-03-2022, 20:55 by renatoa.)
Furnizorii de ape in localitatile mari au majoritatea buletine de analiza periodice publicate pe net, la nivel de cartiere, in puncte reprezentative de pe magistralele principale.
Espressoman infocat
Bucharest
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)
Espressoman infocat
București
(22-03-2022, 14:50)bemihai Wrote: Ideal ar fi sa poti masura duritatea apei pe care o pui in cana Brita (care mai mult filtreaza decat dedurizeaza). Daca apa pe care o ai la retea nu este foarte dura, atunci o poti folosi fara probleme in espressor, filtrata.
Bucovina nu e deloc o alegere buna fiind foarte saraca in minerale si avand o alcalinitate destul de mica pt cafeaua de specialitate. Apa saraca in minerale nu se impaca bine cu cafeaua de specialitate, sunt zeci de posturi in topicul asta despre apa potrivita pt extractia cafelei. Din cate stiu eu, filtrul Peak nu adauga nimic, doar scoate minerale daca sunt prea multe.
Salut, am și eu o cana Brita. E foarte bună. In București duritatea apei pare a fi la Apanova de 8 grade germane. Cana reduce la 2 grade germane. Am luat kit de masurare și am verificat.
Kinu phoenix + Gaggia Classic PRO