Hello There, Guest! Login Register


Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Adriahno Wrote:In Brasov de aproximativ doua săptămâni nu mai găsesc Bucovina in magazine, nici la 2l nici la 5l. 
Nu are nicio legătura cu situația recenta a rafturilor goale ? ...

chestia cu rafturile goale - pe unde-or fi, ca eu n-am vazut - are legatura cu... vaca nebuna Smile

dar Bucovina am tot luat in ultimul timp de la lidl, de 1,5l (C7)
de mentionat ca bucovina la 5l, marcata ca apa de izvor (recenta modificare parsiva), are alta compozitie, cu mai mult Ca!

astea-mi amintesc de lapte (offtopic): nici mereu prezentul lapte Pilos de Halchiu, 3,5%, nu se prea gaseste la lidl-uri!
numai asa ceva folosesc la latte-uri; e cel mai bun pret-performanta, dupa ce-am renuntat la mai complicatul de asigurat, lapte de dozator, tot Halchiu, din piata; si care da, dadea bauturi mai bune, fara dubiu!
si era mai ieftin: 2,5-3 lei/l, acum o fi mai scump...
________________________________________________________________________________________
strega_mod, minima_flow_ctrl(ecm), la_pavoni_mil_pro, sette_270, macap_m7, casadio_enea, prajitor_diy
 
Reply
Vin' la Lidl cu grăbire/ Să-l secăm dintr-o sorbire...
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
Un înlocuitor pentru Bucovina? Apa Devin 42mg/l rezid sec la 180C
Espresso: Lelit PL41TEM + Eureka Mignon Specialita
Brew: Comandante( Red Clix ), V60, Aeropress, Moka
 
Reply
@radudani am gasit la 1.5l la Lidl

Referitor la lapte, am rezultate bune cu Monor de Bistrita-Nasaud la 1.8l cu 3.5% grasime.
Eu il cumpar de la Profi sub forma de produs propriu, insa e acelasi cu ce se gaseste sub denumirea Monor in Auchan. Diferenta o face doar pretul 7.5 la Profi fata de 9.9 la celelalte magazine.
Honne, Expobar Brewtus IV, Kinu M47 v2, IMS-uri
 
Reply
https://www.sammobile.com/news/samsung-l...-purifier/
  ꟼPro 800//vario home & Sette Wi //man at work
 
Reply
Despre câteva căni filtrante.



Pentru cei care s-au documentat poate mai mult, despre filtre în general, pentru că presupun că se aplică și în alte cazuri nu doar la aceste căni... are cineva idee dacă filtrele sunt afectate mult de timp și nu doar de volumul de apă filtrată? De exemplu dacă aș utiliza cana doar pentru apa folosită la cafea(poate ceaiuri, mai ales în perioada rece) ar fi posibil să fie schimbat filtrul după mai multe luni dacă nu e atinsă limita recomandată pentru volumul de apă filtrată? Sau e neapărat să fie schimbat la ~ o lună indiferent câtă apă a filtrat?
 
Reply
(02-03-2020, 17:38)Adriahno Wrote: Referitor la lapte, am rezultate bune cu Monor de Bistrita-Nasaud la 1.8l cu 3.5% grasime.
Eu il cumpar de la Profi sub forma de produs propriu, insa e acelasi cu ce se gaseste sub denumirea Monor in Auchan. Diferenta o face doar pretul 7.5 la Profi fata de 9.9 la celelalte magazine.

Multumesc pentru aceasta informatie.
Si eu apreciez laptele Monor, dar Auchan nu imi este la indemana, poate cel mult pentru o iesire saptamanala.
In schimb Profi am la 500m de casa, o plimbare lejera.
Acum am insa alta problema... pur si simplu imi pare rau de bidoanele alea, plastic asa solid si de calitate... si stiu ca nu le va recicla nimeni Sad
 
Reply
foloseste cineva BWT BestSave? sunt curios la ce interval le schimbati
Dalla Corte Studio + 58mm conversion kit, Honne Custome Build, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Cantar Hario,Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
(18-03-2020, 11:26)sochaux_ Wrote: Despre câteva căni filtrante.



Pentru cei care s-au documentat poate mai mult, despre filtre în general, pentru că presupun că se aplică și în alte cazuri nu doar la aceste căni... are cineva idee dacă filtrele sunt afectate mult de timp și nu doar de volumul de apă filtrată? De exemplu dacă aș utiliza cana doar pentru apa folosită la cafea(poate ceaiuri, mai ales în perioada rece) ar fi posibil să fie schimbat filtrul după mai multe luni dacă nu e atinsă limita recomandată pentru volumul de apă filtrată? Sau e neapărat să fie schimbat la ~ o lună indiferent câtă apă a filtrat?

Filtrul se schimba in cana la o luna, indiferent de volumul de apa filtrat cum si filtrele care se monteaza pe linia de apa rece se schimba la atingerea volumului maxim de apa filtrata sau la 1 an, carea se atinge mai repede.

Foloseste cineva apa filtrata prin cana in espressor de mai mult de un an?
 
Reply
Eu am filtru de chiuveta, cotat la 750l, filtrez sa umplu un vas 5l pe zi dimineata, care nu ii consumam niciodata intr-o zi, deci estimez ca 3-4l pe zi ar fi consumul.
Asa ca ar trebui sa ajunga 6 luni de zile, matematic, dar am scris la Aquafor, cei care il fac, si mi-au recomandat sa il schimb totusi la 3-4 luni.
 
Reply
(18-03-2020, 12:26)renatoa Wrote: Acum am insa alta problema... pur si simplu imi pare rau de bidoanele alea, plastic asa solid si de calitate... si stiu ca nu le va recicla nimeni Sad

Sunt in asentiment cu tine. Mi se rupe inima cand vad cat plastic sunt nevoit sa arunc la gunoi.
Honne, Expobar Brewtus IV, Kinu M47 v2, IMS-uri
 
Reply
Este unul din din motivele pentru care am ales pompa rotativa.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
(18-03-2020, 11:26)sochaux_ Wrote:  Sau e neapărat să fie schimbat la ~ o lună indiferent câtă apă a filtrat?

Am mai scris pe aici prin aprilie 2019. Am luat, cat am stat in Copenhaga (apa f dura) o cana BWT cu 6 filtre. Am masurat la prima folosire si la 1 sapt. Masuratorile au arata ca acele filtre mici si-au redus capacitatea (DH/PH/KH) la jumatate dupa numai 1 saptaman de utilizare normala (2 cafele pe zi + 1carafa pt baut).
Recomandarea clara de schimbare din manual - 30 zile, vad ca James zice 60 zile.
Capacitatea, insa, tot din manual este de 120 litri. Cum ar putea filtra in aceleasi conditii/ parametri cei 120l - nu stiu...

Am mers pe un BWT bestmax premium (la jumate) cu toate ca ulterior m-am informat si trebuia doar un dedurizator.
Lelit PL162T Bianca + Honne Home / Kinu M47 si AeroPress + Xeoleo 45mm.
(ex. Lelit PL41TEM, Ascaso i1 Steel, Gaggia Prestige, Porlex Mini)
 
Reply
Aquaphor B25, 200 l sau 2 luni. Compatibile si cu Brita Maxtra.
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
(23-03-2020, 11:47)adif Wrote: Aquaphor B25, 200 l sau 2 luni. Compatibile si cu Brita Maxtra.
Eu știam că e la 1 luna schimbul. Așa scrie și pe instrucțiuni. (Și nu am renunțat de mult la cana Aquaphor - sfârșitul lui ianuarie 2020)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Vibiemme Domobar Levetta (Piccolo) + IMS Competition E61 200IM + IMS 17g B70 Competition + PID REX C100. Rasnita Mazzer Super Jolly. OCD v2 by Kamasi. Tamper Etolia Competition 58,5 mm.
 
Reply
Asa scrie pe site-ul lor, nu spun de la mine. Vezi in link.

'Filter life — 200 liters or app. two months'
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
Un citat, preluat de aici [ http://users.rcn.com/erics/Water%20Quali...%20FAQ.pdf ],
despre o metoda de evaluare a alcalinitatii si a duritatii apei imbuteliate, functie de parametrii de calitate de pe eticheta.

"bottled waters mostly report their minerals as straight elemental mg/l or ppm rather than
mg/l CaCO 3 equivalents. To get the alkalinity, multiply the bicarbonate by 0.82; to get hardness
multiply the calcium by 2.5, the magnesium by 4.2, and add the two. If the water is fizzy, and
bicarbonate level isn't stated; the alkalinity will equal the hardness after the water goes flat.
"

Pareri?
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► AeroPress / Hario V60 ■
 
Reply
Am si eu o intrebare, daca aceasta apa 3rd wave are o concentratie mai mare de Ca si Mg, nu vor fi depunerile mai mari de calcar in espressor? Poate ar fi indicata decalcefierea mai des?
 
Reply
Probabil, dar presupun că e mai important gustul cafelei, decât faptul că espressorul necesită o decalcifiere la un interval mai des.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
Ionuri di Mg, de câte știu eu, se depun mai greu pe espressor. Din acest motiv, exista filtre care fac reminalizare cu Mg.

Sper ca nu am spus o prostie.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
Apa 3rd wave se folosește la brew, la campionatele dedicate modalităților alternative de preparare, mulți concurenți se pregătesc cu și aduc de acasă apa 3rd wave.
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
(27-03-2020, 22:36)IndreiR Wrote: Am si eu o intrebare, daca aceasta apa 3rd wave are o concentratie mai mare de Ca si Mg, nu vor fi depunerile mai mari de calcar in espressor? Poate ar fi indicata decalcefierea mai des?

Te referi la Third Wave Water ? Daca da, au si o varianta pentru espresso care s-ar putea sa fie mai blanda cu boilerul.
Depunerile de calcar depind de duritatea/alcalinitatea apei si de temperatura din boiler (cu cat apa are duritate/alcalinitate mai mari si cu cat temperatura din boiler este mai mare, cu atat o sa se depuna mai mult calcar).  Exista o formula cu care se poate calcula exact cantitatea de calcar depusa in functie de cei doi factori, vezi tabelul de aici. Pe scurt, daca apa are alcalinitate in jur de 40-50 (ppm CaCO3) si duritate pana in 90 (ppm CaCO3), n-ar trebui sa fie probleme foarte mari cu calcarul.
[Image: 1Os9Zr9.jpg]
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
Oricum, trebuie sa fim toti constienti ca nu exista apa suprema care  potenteaza gustul cafelei si in acelasi timp nu lasa depuneri. Oameni foarte buni in cafea mi-au mai zis si cu alte ocazii ca noi home barista ar trebui sa lasam deoparte frica asta de service si decalcifiere si sa folosim ape mai dure decat Bucovina. Daca tot efortul este pentru cautarea espresso-ului perfect, atunci perfectiunea cere sacrificii. Iar ofranda noastra pe masa zeilor espresso-ului perfect este espressorul ce trebuie dus la service (sau curatat acasa daca ne pricepem) o data la X ani, dar mai repede decat daca am folosi Bucovina. Platim cat doua kg de cafea si ne incarcam cu inca niste ani de gust mai bun in ceasca.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
In concluzie, cu totul orientativ la ce interval trebuie facuta decalcifierea? Asta in situatia in care preparam doua-trei espresso zilnic. De asemenea daca folosim apa Bucovina sau alta mai dura.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta
 
Reply
(28-03-2020, 00:22)Lyvyoo Wrote: ... noi home barista ar trebui sa lasam deoparte frica asta de service si decalcifiere si sa folosim ape mai dure decat Bucovina. Daca tot efortul este pentru cautarea espresso-ului perfect ...
+1
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
@Cip Va ca avem epressoare similare deci ma intereseaza in mod deosebit ce apa folosesti.  De asemenea la ce interval faci decalcifiere.
PS Daca se discuta atit despre importanta apei oare ar trebui ca in semnatura pe linga dotare sa mentionam si acest aspect?
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta
 
Reply
@Gabi_M espressoarele noastre sunt similare pana la un punct, căci exista si ceva diferente esentiale intre ele. Cea mai importanta diferență, in context, este materialul din care e confectionat boilerul. Depunerea de Ca pe cupru ( material din care este construit boilerul bezzera ) este mult mai rapida decat pe inox ( ECM ), din cate am citit pe forumuri, deci nu as spune ca te pot sfatui cu folos din experienta mea. Totusi, eu folosesc zizin ptr espresso si fac o decalcifiere preventiva a aparatului o data la 3 luni, folosind o solutie de acid citric diluat in apa, urmand pasii din rutina producatorului.
[Image: 8if5LWa.jpg]
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)