29-01-2014, 19:43 (Edited 29-01-2014, 19:43 by SudTeamRomania.)
(29-01-2014, 17:51)tlucian Wrote: Este diferenta de gust intre espresso cu apa de la robinet si cel cu apa plata? Am citit la mai multi ca ar fi buna Bucovina.
La gust nu este sesizabil, apa de la robinet contine calcar si infunda exressorul mult mai repede.
La puc, daca ai 9 bari, 25 secunde si 3o ml de extragere la 7-8 gr de cafea, ar trebui sa fie un pic umed dar compact, fara semne pe el iar cand il arunci sa ramana intreg.
In principiu, sfaturile de aici cam sunt pentru apa ce va fi folosita la espressor si ne concentram pe dedurizarea ei. Pentru filtrarea generala si speciala a apei, arunca un ochi pe topicul despre apa de pe Softpedia caci sunt discutii mult mai relevante.
*am editat semnatura, caci nu se permit link-uri, doar referiri la aparatura din dotare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Mai exact nu imi dau seama care element determina un reziduu fix asa de mare, 333, fata de Bucovina care are 73. Practic, se calculeaza toate depunerile apei la o temperatura foarte inalta, si se vede ca din apa aceasta ramane destul de mult reziduu (adica depuneri) desi calciul are o valoare foarte scazuta. Stiu ca sunt si alte elemente care se depun, dar sunt curios care, avand in vedere eticheta?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Sunt nou pe acest forum si m-am inregistrat tocmai pentru a afla o concluzie finala pentru filtrul de apa Excito B de care a vorbit userul grigguti mai devreme, eu tocmai am comandat acest produs pentru parintii mei care stau la bloc in Constanta, iar ceea ce a spus grigguti ma cam sperie, chiar asa te poti imbolnavi de la el?
18-09-2014, 22:26 (Edited 18-09-2014, 22:27 by amarok.)
Materialul clientului: Stagii de filtrare cu 5 filtre Inline inovatoare
Stagiul 1: AIPRO-20 MS filtru de sedimente la nivelul de 20 microni - elimina particulele ca nisipul, rugina, praful precum si alte substante care se afla in suspensie
Stagiul 2: AISTRO-2 QM filtru dedurizator si de eliminare a fierului si manganului
Stagiul 3: AICRO-L 3 filtru cu carbune granular facut din coaja de nuca de cocos. Este facut pentru a elimina 99% din clorurile din apa, sedimente si alte materii organice. Imbunatateste gustul si mirosul apei.
Stagiul 4: AICRO-L 4 filtru cu carbune granular la o granulatie extrem de fina facut din coaja de nuca de cocos. Este facut pentru a elimina 99% din clorurile din apa, sedimente si alte materii organice. In plus elimina metalele ca fierul, cromul, mercurul si metalele grele. De asemenea imbunatateste gustul si mirosul apei.
Stagiul 5: TLCH 2 T filtru la nivel capilar pentru eliminarea microorganismelor
Singurul ce ar putea pune semne de intrebare e filtrul dedurizator care e consumabil si depinde de ce agenti de dedurizare foloseste. In rest nu-mi pare a fi nimic periculos, cu exceptia exagerarilor comerciale.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Multumesc pentru raspuns, stiu ca este cam offtopic si scuze pentru asta, pana la urma e o alegere buna excito B pentru utilizarea la apa din retea la Constanta? Asta pentru a nu mai cara bidoane cu apa de la magazin, eu ma gandeam sa schimb toate filtrele alea odata pe an, sunt doar doua persoane varsnice, nu cred ca vor consuma asa mult. Imi pot da seama dupa ceva daca filtrele necesita schimbare? Se reduce volumul la robinet si asta ar fi un semn?
Un filtru industrial de tratare a apei nu va putea fi inlocuit niciodata de o "minunatie" de apartament. Apa plata e ieftina si ceva mai sigura. La sub 1 leu / 2 l de apa plata nu prea merita sa investesti in astfel de solutii. Filtrele de acest gen sunt adecvate pentru a transforma o apa de foraj intr-una de uz casnic, dar nu neaparat in a fi si potabila.
Sfatul meu e sa-i vizitezi mai des (nu strica) si sa le duci cateva baxuri de apa plata. La noi, din fericire, fostii edili s-au ingrijit sa avem cate o fantana de foraj de adancime la cel mult juma de km. Apa de acolo e controlata regulat, asa ca apa plata-i gratis, te costa doar plimbarea pana acolo.
Socrii mei sunt mai avantajati, au una in fata blocului... :D
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
12-11-2014, 09:15 (Edited 12-11-2014, 09:18 by Dragos Moto.)
Salut!
Sunt nou in bransa si as dori sa-mi spuneti daca apa alcalina este OK pt espresor.Deocamdata am un Gaggia Baby Twin si tintesc spre un Quick Mill qm 67. Multumesc!
PS Apa e facuta de un aparat K din Japonia (nu stiu daca pot sa-i dau numele sa nu se interpreteze ca fac reclama!)
Izzo Alex Duetto 3, Mazzer Mini Electronic type A,VST, suport si tamper Motta,VMF ,Gaggia Baby twin,Ascaso I2
In primul rand conteaza duritatea totala, deci fa niste teste in acest sens. pH-ul cat ti-a iesitin teste, daca spui ca scoate apa cu o alcalinitate mare?
Solutia pe care o folosesc eu este foarte simpla si comoda pentru cei care detin deja o instalatie de osmoza inversa: combinarea apei de osmoza cu apa de la robinet intr-o proportie care sa asigure 1. un TDS mic 2. un PH cat mai apropiat de cel neutru si 3. un gust bun al apei.
La mine (Bucuresti, sector 1) aceste 3 conditii sunt satisfacute adaugand circa 300 ml de apa de la robinet la 1.7 l de apa de osmoza cu 0 TDS. Daca nu stiti parametrii apei de la robinet din zona voastra puteti verifica buletinele de analiza de pe site-ul ApaNova.
E bi e sa lasati apa obtinuta sa stea 24 de ore in sticla inainte de a o folosi, pentru stabilizarea pH-ului.
Sunteti norocosi,cei care consuma volens nolens apa din Dunare,nu prea au alternative.Adica pentru a evita "bogatiile" revarsate cu titlu gratuit in curgerea molcoma ce si-a pierdut culoarea albastra pe traseu incepand cam de pe la Viena,treci fie pe Bucovina ,fie pe un filtru serios daca masina iti permite.Nici nu mai este nevoie sa masori ph-ul sau alt parametru,lasi pur si simplu un pahar proaspat spalat si foarte bine clatit pe masa.Cand se usuca te gandesti daca nu e cumva mai bine sa iti deschizi vreo afacere in domeniul extragerii metalelor rare.
Acum vorbind cat se poate de serios stiu de la un inginer care lucreaza la sectia de hemodializa a spitalului ca cei de la Fresenius,nemtii care au adus toata aparatura si reactivii si care se ocupa de toata investitia asta,ca s-au crucit cand au facut masuratorile.Ei asa fac ,intai masoara calitatea apei si apoi decid cam ce fel de instalatie de epurare aduc.Aici au trebuit sa aduca cam tot ce au,o adevarata instalatie uzinala.Cand schimba filtrele ,numai ele,nemaivorbind si de alte inlocuiri ,curatari te iei cu mainile de cap.Pamant.Asta e cuvantul.Dar ce e al lor e al lor,au mers pana la 5 sau 6 zerouri dupa virgule,ca la carte.
La aproximativ 1 leut / litrul de apa bucovina nu-i un capat de tara. Ca si timisorean folosesc apa plata la tot ce tine de mancare si bautura, abia cand voi fi taran cu domiciliul nu numa in acte voi trece pe apa locala (foraj de adancime). Dar GaggY tot Bucovina va papa!
Quote:Rio Bucovina a inclus informatii despre cantitatea de nitrati si nitriti inca de anul trecut, pe toate etichetele de apa minerala naturala Bucovina. Astfel, pentru apa plata, cantitatea de nitrati este de 5.01 mg/l in timp ce apa carbogazificata are in compozitie 2.37 mg nitrati/l, iar nitritii, pentru ambele tipuri de apa minerala naturala, sunt sub 0,05 mg/l (date inscrise pe eticheta, conform analizelor Societatii Nationale a Apelor Minerale din Romania - SNAM).
Pentru comparatie, apa livrata de ApaNova la robinet http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-.../sector-1/ in Bucuresti contine in jur de 5.5mg/l nitrati si iar nitritii (care sunt MULT mai toxici) sunt sub 0.005 mg/l asadar CU UN ORDIN DE MARIME sub cei din apa plata Bucovina.
Acum, daca eu combin 300ml de apa de la robinet cu 1.7l de apa de osmoza cu 0 TDS, obtin o apa care are TDS-ul ceva mai mic ca Bucovina, PH neutru si in care am 0.825 mg/l nitrati si sub 0.00075mg/l nitriti.
In rest, ce pot sa zic, face fiecare ce vrea cu sanatatea lui, eu unul n-as papa Bucovina nici daca m-ar plati ei pe mine cu mult mai mult de un leut pe litru :D.
Conform linkului dat de tine, doza maxim admisa de nitriti e 0.5 mg/l. Deci apa de Bucovina contine nitriti cu un ordin de marime sub doza maxim admisa.
Daca esti asa speriat de nitrati/nitriti sper ca nu papi nici carnita procesata de la magazin (sunca, carnat, etc) avand in vedere ca in ea se adauga nitrati/nitriti pentru conservare.
05-01-2015, 01:13 (Edited 05-01-2015, 01:18 by Adri@n.)
Ajuta-ma sa inteleg, sustii cumva ca ar trebui sa car Bucovina de la supermarket cand eu obtin acasa in cateva clipe o apa care contine de peste 6 ori mai putini nitrati si de peste 60 de ori mai putini nitriti, la un TDS mai mic si un Ph mai potrivit utilizarii intr-un espressor? Wow, eu m-as fi asteptat sa aud un multumesc pentru un sfat util, avand in vedere ca o instalatie entry level de osmoza inversa costa sub 300 de lei.
P.S. Intelege toata lumea ca sunt destule surse de nitrati si nitriti pe care le putem evita cu greu sau deloc, tocmai de-asta nu e cazul sa mai adaugam si altele.
Nu sustin nimic, ce cari sau nu cari de la supermarket e treaba ta. Eu am aratat ca nitratii si nitritii din apa de Bucovina nu sunt un capat de tara. Ia-o cum vrei.
Tu ai prezentat un caz particular. Dar nu este o solutie generala de urmat sau de scos in fata altei solutii. Ii putem spune un caz de studiat pentru cei care citesc aici.
Osmoza de 300 de lei e ca espressorul de 150 de lei. Osmozarea apei de la robinet in Romania nu este vazuta cu ochi buni de multa lume, inclusiv de medici, iar remineralizarea controlata este si ea discutabila. Pentru detalii cauta in topicul de pe Softpedia tone de discutii pe aceasta tema. Eu l-am urmarit cativa ani.
Pentru posesorii de espressoare casnice, solutia cea mai simpla este utilizarea unei ape imbuteliate, iar singura alternativa se pare ca este Bucovina. Daca ai un espressor de talie mica nu se merita sa investesti in filtrare suplimentara. In schimb, HX-urile, care consuma multa apa, sau DB-urile, espressoare care se decalcifiaza corect doar prin desfacere (in service de obicei), aduc cu ele nevoia unui sistem de filtrare / dedurizare. Din acest punct, se poate discuta ce e mai potrivit, in raport cu nevoile familiei, cu localizarea casei, cu analizele apei, cu cercetarile fiecaruia si inclusiv pe acest topic se gasesc mai multe variante.
Liviu, ce propun eu aici nu este remineralizare cu cartus special, care nici nu este prea controlata si ridica intr-adevar anumite probleme.
Solutia de a combina apa RO cu o apa de robinet pentru care exista analize complete este mai buna, mai ieftina si mai comoda decat orice apa imbuteliata. Stii exact ce obtii, nu trebuie decat sa folosesti regula de 3 simpla.
Singurul dezavantaj este investitia initiala, de circa 300 de lei, dar care te tine ani de zile daca folosesti instalatia doar pentru prepararea apei pentru espresso. In orice caz insa osmoza de 300de lei NU este ca espressorul de 150 de lei, vorbim totusi de cateva cartuse de filtrare inseriate si care folosesc presiunea apei de la retea.
Nu este intr-adevar o solutie generala, dar asta pentru ca sunt destui espressomani care nu au acces la buletine de analiza pentru apa lor curenta. In cazul lor, intr-adevar, nu prea exista alternativa la Bucovina, cel putin deocamdata.
In tot cazul, sper ca acest sfat provenit din experienta personala le va fi de folos cat mai multor membri (si nu numai).
05-01-2015, 20:59 (Edited 05-01-2015, 20:59 by Adri@n.)
Deja arata mai bine decat datele din comunicatul lor de presa. La nitriti imbunatatirea e substantiala, dar valoarea tot e de doua ori mai mare decat cea inregistrata la robinet in Bucuresti. Nitratii i-au redus cu vreo 5%, oricum valoarea e mare pentru o apa imbuteliata.
Dincolo de asta, cata vreme alti producatori n-o sa vanda o apa cu TDS similar, Bucovina o sa ramana cam singura optiune pentru espressomanii care nu pot folosi din varii motive solutia propusa de mine.
Mai e o a 3-a solutie :D . Toti espressomanii sa se mute in Cluj unde conform buletinului de analiza apei, apa de robinet e considerabil mai putin dura decat apa Bucovina. :P
05-01-2015, 23:49 (Edited 05-01-2015, 23:50 by Adri@n.)
Amarok, clorul rezidual dispare si el in cursul procesului de osmoza inversa. In rest, nu zice nimeni ca Bucovina nu s-ar incadra in limitele legale ale UE, pur si simplu cred ca e bine sa stie oamenii ca mai exista si alta solutie, valabila inclusiv dpdv economic si care prezinta niste avantaje clare dpdv al calitatii apei.
In rest, foloseste fiecare ce-i place, pe buzunarul si sanatatea lui.
(05-01-2015, 22:26)coffeesnob Wrote: Mai e o a 3-a solutie :D . Toti espressomanii sa se mute in Cluj unde conform buletinului de analiza apei, apa de robinet e considerabil mai putin dura decat apa Bucovina. :P
Corect :D Stiu ca si prin alte orase din Ardeal este aceeasi situatie, total diferita de ce avem noi la Bucuresti.
Doar ca, bineinteles, inainte sa combini apa de la robinet cu aia de osmoza o dai printr-o cana gen Britta sau (mult mai istet) printr-un filtru de 10' cu carbune activ (intre 11 si 36 de lei in Leroy Merlin, in functie de producator ). Si adio clor, metale grele etc etc.
Evident, exista si cartuse pentru eliminarea nitratilor dar 1. costa mult mai mult decat alea cu carbune activ si 2. Chiar ar fi ciudat sa cari bidoanele de Bucovina de la supermarket ca pe urma sa te mai apuci sa si filtrezi apa :D
In final, cum spuneam face fiecare ce vrea. Cred ca am oferit destule informatii pentru ca oricine este interesat sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza.