Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

(03-11-2018, 19:51)vdub Wrote: Chiar nu sunt diferente uriase de gust al cafelei preparate cu apa de la chiuveta utilizata dupa 24h si Bucovina, Zizin sau Aquatique. 

Dar diferențele mari sunt între o Bucovina și o apă adecvată pentru cafea. Cu un pic de apă distilată și câțiva lei dați la o farmacie (2?) poți face orice rețetă de apă de aici.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
(03-11-2018, 20:08)renatoa Wrote: Ziceam de diferente intre robinet cu filtru si fara... ca sa termini cu casa plina de PET-uri... Wink

Nu prea mai cumpar apa plata de cand a disparut mirosul de clor din cea de la chiuveta. Inainte sa duc gunoiul nu stiam cum sa cocolosesc mai eficient zecile de PET-uri in speranta ca fac un singur drum si scap repede :D.

@rdumitrescu multumesc pentru link, voi cere ajutorul unei verisoare, farmacista de profesie si daca se uita stramb la mine, vin frumos acasa, imi pun halatul si fac pe alchimistul :).
Mi se pare mie sau dpdv al cantitatii de minerale, retetele de acolo se apropie de Borsec?

Reply
Am auzit la TV  mai deunazi ceva cu UE care instituie niste norme care se refera la cresterea calitatii apei potabile. Inteleg ca se adopta standarde mai inalte privind calitatea si se doreste incurajarea consumului de apa de la robinet. Ramane de vazut daca si cum va afecta asta in sens pozitiv apa potabila de la noi.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

Reply
Nevasta mea e "virusata" cu zero waste și de câteva luni folosim un Big Berkey pentru băut și gătit. Am incercat un BWT Best save pentru espressor dar flushul de dimineață ieșea cam tulbure asa că am revenit la Bucovina.

Reply
Tot Big Berkey pt baut folosesc si eu. Dupa care in rezervor am un saculet de la Bilt si asta e. Testez apa din rezervor periodic, e ok deocamdata, duritate in jur de 5 grade germane. Am o rezerva de Bucovina in caz ca am nevoie urgent de apa.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Și simti vreo diferență între Bucovina și ce folosești regulat?

Reply
(04-11-2018, 10:40)dev Wrote: Nevasta mea e "virusata" cu zero waste și de câteva luni folosim un Big Berkey pentru băut și gătit. Am incercat un BWT Best save pentru espressor dar flushul de dimineață ieșea cam tulbure asa că am revenit la Bucovina.

Si cu ce minimizezi waste cu filtrul asta ?
Waste este sa pui filtru pe toata apa de la chiuveta, si sa speli vase cu apa filtrata...  Confused logic mi se pare sa filtrezi doar ce bei si gatesti...  Huh

Reply
Nu am nevoie de apa filtrata la nivelul Berkey pentru spălat. Waste ul il faci când consumi apa la pet pentru orice.

Reply
(04-11-2018, 10:53)Zwanger Wrote: Și simti vreo diferență între Bucovina și ce folosești regulat?

E un test de facut, la Bucovina am renuntat ca sa nu mai arunc plastic, nu imi dau seama de diferente de gust. O sa imi iau un TDS-metru sa vad care e treaba.

Reply
Pt comparație cumpara câteva pliculețe tww și fa test cu alea. Sigur vei simți diferența.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Zau, are ceva efecte bune TWW?

Reply
Probează. Eu am simțit diferența in bine. Bănuiesc ca nu a fost placebo :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Bine, dar de unde comand? Am cautat pe google, dar nu am gasit ceva local.

Reply
(04-11-2018, 17:54)cradun Wrote: Bine, dar de unde comand? Am cautat pe google, dar nu am gasit ceva local.

De la taste crafters. la aeropress au fost chiar langa noi cu tww. Nu ai vazut/testat?
--Only God Can Judge Me--

Reply
(04-11-2018, 18:31)MyR Wrote:
(04-11-2018, 17:54)cradun Wrote: Bine, dar de unde comand? Am cautat pe google, dar nu am gasit ceva local.

De la taste crafters. la aeropress au fost chiar langa noi cu tww. Nu ai vazut/testat?
Am vazut, am vb cu Razvan, dar nu am fost atent la TWW. Ma uit la ei pe site.

Sent from my Nokia 5.1 using Tapatalk

Reply
(04-11-2018, 19:03)cradun Wrote:
(04-11-2018, 18:31)MyR Wrote:

Am vazut, am vb cu Razvan, dar nu am fost atent la TWW. Ma uit la ei pe site.

Sent from my Nokia 5.1 using Tapatalk

In buc doar de la Razvan si de la dose.
La aeropress au fost doua butoaie sigur ai vazut, a ocupat o jumate din masa :-)))
--Only God Can Judge Me--

Reply
Da, am vazut eu ceva, ma miram ce e cu bidoanele alea acolo, eu tot asteptam sa puna Mina pe masa...

Reply
(04-11-2018, 01:19)vdub Wrote: @rdumitrescu multumesc pentru link, voi cere ajutorul unei verisoare, farmacista de profesie si daca se uita stramb la mine, vin frumos acasa, imi pun halatul si fac pe alchimistul Smile.
Mi se pare mie sau dpdv al cantitatii de minerale, retetele de acolo se apropie de Borsec?

Este foarte simplu de făcut. Sulfat de magneziu găsești la orice farmacie cu laborator, iar bicarbonat de sodiu la alimentară.

Și te țin ceva timp cele două sticle de 1 litru de concentrate (buffer și duritate). Mă uit imediat pe tabel, dar nu am văzut nicio apă să se apropie de apele pentru cafea. Costul este practic zero. Eu folosesc rețeta Hendon cel mai des.

Third Wave Water e o formulă foarte bună, dar, evident, mai costisitoare.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Voi incerca din curiozitate dar nu ma vad preparand zilnic sau la cateva zile apa pentru cafea indiferent de rezultat si nu datorita scepticismului sau retetei in sine ci de teama de a complica si mai tare lucrurile.
Spre deosebire de voi, eu inca utilizez o rasnita cu dozator pe care-l pensulez cam un minut dupa rasnire si nu ma deranjeaza atat de tare dar nici nu-mi doresc sa complic lucrurile mai mult decat sunt deja.

Asadar, sunt foarte interesat de o apa cu un grad de mineralizare cat mai apropiat de Hendon sau oricare alta, disponibila in comert.
Calcificarea rapida a boilerului nu ma sperie, dureaza cel mult 15 min demontarea lui, spalarea, asamblarea si nefiind din aluminiu, iese din ecuatie si corodarea ca urmare a spalarii repetate cu diversi detergenti sau acizi.

EDIT: m-am repetat si imi cer scuze... oboseala bat-o vina

Reply
Unii au ajuns sa faca misto pe tema asta :)

http://theknockbox.net/2018/10/21/water-...fee-water/

Reply
"gone are the days where you could just casually brew coffee with water" :D
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3

Reply
Din "cifre" pare o alternativa la Bucovina:

http://apadinnoy.ro/produse.html

E ceva ce o face contraindicata pentru espresso?

Reply
Una este apa pentru espressor (Bucovina) si alta este cea pt. espresso.

Din cele testate/masurate si mai devreme in topic, Zizin e cea mai apropiata de apa “necesara” pt. espresso.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Ai comparat si cu Azuga apa de izvor?
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)

Reply
Azuga are reziduu sec dublu față de Bucovina și triplu fata de Noy.

Reply
Pentru cei cu HX care folosesc Zizin, la cat timp decalcifiati? Am pus si eu Zizin, gustul fata de Bucovina este mult imbunatatit. Cred ca am sa folosesc reteta de mai sus, altfel toate boabele au acelasi gust....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
(01-12-2018, 10:53)dev Wrote: Azuga are reziduu sec dublu față de Bucovina și triplu fata de Noy.
Ai dreptate!
http://hunedoaralibera.ro/aparut-lista-m...-otravita/
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)

Reply
Dupa vreo luna de folosit apa din reteaua Apanova, filtrata cu Berkey si dedurizata cu un saculet Bilt, m-am intors la Bucovina, pastrand saculetul Bilt.

In mod neasteptat, gustul e mai amar, efect prezent pe doua cafele diferite.

Liviu o sa zica de inconstanta leverelor, dar nu e vorba de asta, dupa ce lucrezi un tip cu o variabila, o schimbare a ei devine evidenta. Normal ca e loc de erori in judecata si aprecierea mea, dar aproape sigur nu inconstanta termica a leverelor e implicata aici.

O teorie ar fi ca Bucovina "scoate" mai mult din cafea si astfel ce inainte era mai "bland", acum e mai "pus in evidenta". Doar ca Bucovina nu e cunoscuta exact sa aiba aceste proprietati, ci mai degraba de protector al boilerului, in defavoarea gustului.

Incep sa iau chestia cu apa in serios, diferente se pare ca exista in mod clar, inca nu imi dau seama in ce sens.

Reply
După ce am citit aici ce a scris Radu, am scos un pahar cu apa "rece" din espressor si am constatat ca e nebaubila... Drept urmare nici cafeaua nu are cum sa fie asa cum trebuie.
Folosesc Bucovina dar cred ca o sa caut alternative..

Reply
Poate ca a fost un lot aiurea, in mod clar nu putem generaliza. O sa schimb apa din rezervor cu alta sticla, luata in alt moment, sa vad ce obtin.

Am folosit apa cumparata azi de la un Mega si amareala a disparut. 

A ramas preocuparea pt apa :)

Cumparata azi adica tot Bucovina.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)