Hello There, Guest! Login Register


Apa pentru baut (filtre, cani si alte solutii)

#1
Salut,

Luand in calcul continutul apei conform tabelului de mai jos, ce filtre de apa ati recomanda pentru apa de baut? Ideal ar fi sa pot folosi aceeasi apa la fierul de calcat, umidificator si alte acareturi.

Am incercat pana acum Brita si BWT (cana) dar as prefera o varianta mai de durata si cu o calitate mai buna a apei chiar daca presupune cartus cu robinet aditional.

[Image: WhV1yH2.png]
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#2
La aparate care evapora apa preferabil folosesti apa distilata, greu sa ii scazi mineralizarea prin filtrare.
Sau iti asumi o intretinere regulata, cu decalcifieri dese.

Din ce citesc in tabel, pentru consum alimentar, as elimina doar clorul, care se face chiar fara filtrare, doar prin fierbere.
Sau o cana filtranta cu cartus simplu de carbon activ, si ioni de argint, pentru reducerea/eliminarea activitatii bacteriene.
Duritatea si pH-ul sunt cele ale unei ape buna si pentru cafea, pentru un raspuns complet ar mai fi necesara cunoasterea alcalinitatii (a nu se confunda cu pH-ul...)
 
Reply
#3
Are foarte multe depuneri apa, nu îmi vine să o folosesc la espressor și am niște rețineri și din a bea, gustul ce-i drept nu e rău. Totuși la un ppm de 290 e cam mult.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#4
La 290 ppm pui espressorul pe butuci in 2-3 luni. Plus nu ai ce cauta la cafea cu asemenea apa, decat daca vrei sa bei carton murat.

pt espresso 80-150ppm max (eu prefer sa raman pe la 100-120ppm pt rasnite normale cum ai tu in semnatura, iar pt rasnite moderne- 50-70ppm max).

Pt filtru e alta poveste 40-60ppm e optim, dar si aici depinde un pic de tehnica/si rasnita.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
#5
6 grade germane, din tabel, nu e 290 ppm... Confused...

Si daca ne luam dupa conductivitatea 242... tot ne da un TDS circa 155.

Deci, de unde 290 TDS ?
 
Reply
#6
Presupun ca ei masoara 6 grade germane la iesirea din statia de pompare. Doua TDS-Metre mi-au masurat 290 la apa de la robinet si 240 dupa Brita.

Pentru espressor am rezolvat, ZeroWater si remineralizare... pe mine pentru baut m-ar interesa, sa scap de filtre/cani.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#7
Pentru baut, la mine problema principala a fost clorul, nu il suport, motiv pentru care multi ani am facut saptamanal refill la un bidon de dozator de 19 litri, cu apa de izvor, de la poarta fabricii de bere locale.
Asta s-a terminat aproximativa cum 4 ani, cand am experimentat si m-am declarat multumit de combinatia apa robinet + cana filtranta.
E vorba de apa din aceeasi sursa ca cea de la bere, dar trecuta prin statia de tratare a orasului. Si conducte vechi unele de peste 50 ani ...
Orice cana filtranta, cea mai basic, cu filtru de carbune activ si ioni de argint, iti rezolva toate astea: clor, rugina, nisip, plus ceva bacterii.
Filtrarea cu carbune a apei o practicau si egiptenii antici, iar pastrarea apei in vase de argint e "secretul" calitatii oricarei ape "sfintite" de biserica, ioni de argint fiind arhicunoscuti antibacterieni.

Nu mi-am propus nici o clipa sa imi pun sistem sub chiuveta, nu am casnic asemenea consum, asa ceva este pentru mici Horeca, nu pentru o gospodarie normala. Si pentru ca un filtru nu se recomanda sa il tii peste 6 luni as arunca filtrele practic nefolosite.
 
Reply
#8
Suspectez ca tu te-ai uitat la ultimul raport de la Complexul Studentesc, vad in istoricul asta https://www.aquatim.ro/rapoarte-de-calit...uite?id=44 ca duritatea a ajuns la 12 in luna martie, totodata conductivitatea si duritatea nu variaza liniar si nici PH-ul nu este stabil. Probabil faptul ca o parte din apa provine de la mare adancime si restul din canalul Bega (conform unui paragraf de pe site) explica variatia parametrilor.

Altfel sunt curios care a fost diferenta intre Brita si BWT. Ce fel de cartus ai folosit de la BWT?
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#9
M-am uitat la raportul din zona de sud, aproape de fostul castel de apa de pe calea Urseni, cred ca e 08.2023 data raportului.

De BWT nu m-am folosit foarte mult, folosesc Brita de multi ani. Nu mai rețin exact ce filtre am folosit pentru BWT.. dar mă gândesc serios să iau un filtru BWT pentru montat sub chiuvetă cu care să împac poate și espressorul.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#10
Salut,

Eu am instalat la bucatarie asta [filtru 3M Aqua-Pure HF40, ascuns sub chiuveta, pe racord (furtun) catre bateria principala (robinetul dvs.) — 94635 litri, 7,9 litri/minut, carbune activ 3M Carbon Block] am dat copy-paste din mailul cu comanda. Au si filtre mai mici si mai ieftine.
Asta e destul de scump si pentru mine apa filtrata e de aceeasi calitate sau poate mai buna decat cea filtarata prin cana Laica, cu filtre Biflux varianta pentru ceai si cafea. Pe de alta parte cred ca gustul apei tine si de preferinte, obisnuinta e cumva destul de subiectiv.
 
Reply
#11
bwt bestmax sau similaritati nu au cum sa scada de la 200+ ppm unde trebuie pt espresso.

De exemplu cu bestmax S filtru nou pe setarea cea mai agresiva imi scadea de la 110ppm la 70ppm. De la 290 ppm nu iti scade la sub 150ppm nici cand o zbura porcul. Pt 290ppm iti trebuie osmoza inversa cu bypass.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
#12
@Darsidius - poti recomanda un kit bun pentru osmoza inversa? Ideal din experienta personala sau cunostiinte.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#13
Parca subiectul era pentru apa de baut, nu de cafea ... Confused

Quote:Pentru espressor am rezolvat, ZeroWater si remineralizare... pe mine pentru baut m-ar interesa, sa scap de filtre/cani.

Oficial, in Ro nu se livreaza la robinet apa avand TDS mai mare de 500, deci chiar si 290 ar trebui sa fie in parametri.
Doar pentru clor nu merita instalatie sub chiuveta, decat daca lenea de a filtra 2 litri pe zi este asa mare, incat nu se tolereaza apa bauta decat direct din pahar, "proaspata" de la robinet...

Osmoza inversa personal o dau la dusmani, apa aia nu mai are "suflet"...
 
Reply
#14
@renatoa pot sa iti cer drept de autor pentru fraza asta "Osmoza inversa personal o dau la dusmani, apa aia nu mai are "suflet"..." ? Am acordul tau sa o pot utiliza? Promit sa te citez de fiecare data.
 
Reply
#15
(17-10-2023, 14:44)renatoa Wrote: Parca subiectul era pentru apa de baut, nu de cafea ... Confused
Quote:Pentru espressor am rezolvat, ZeroWater si remineralizare... pe mine pentru baut m-ar interesa, sa scap de filtre/cani.

Oficial, in Ro nu se livreaza la robinet apa avand TDS mai mare de 500, deci chiar si 290 ar trebui sa fie in parametri.
Doar pentru clor nu merita instalatie sub chiuveta, decat daca lenea de a filtra 2 litri pe zi este asa mare, incat nu se tolereaza apa bauta decat direct din pahar, "proaspata" de la robinet...

Osmoza inversa personal o dau la dusmani, apa aia nu mai are "suflet"...

Tin sa te contrazic Big Grin la mine are ~600 ppm la robinet. n-am mai baut apa de la robinet de peste 15-20 ani cred
Lelit MaraX | DF64 | Timemore Black Mirror 
Past: Lelit PL81T Grace
 
Reply
#16
@EspressoMP, citare numai daca nu e in bascalie...
Copyright nu e cazul, nu sunt eu autorul exprimarii, mai gasesti opinii similare pe net, formulate la fel, sau la modul ca e "apa moarta".

(17-10-2023, 15:27)RazvaNNN Wrote:
(17-10-2023, 14:44)renatoa Wrote: ...
Oficial, in Ro nu se livreaza la robinet apa avand TDS mai mare de 500...

Tin sa te contrazic Big Grin la mine are ~600 ppm la robinet. n-am mai baut apa de la robinet de peste 15-20 ani cred

Oficial... ne merge bine Big Grin
Am pus si bold acum pe oficial.

Mirarea mea este ca in magazine apele cu reziduu sec peste 500 se vand la gramada cu cele sub 500... cand normal ar fi sa fie raion separat, si etichetate ca atare, gen "de uz medicinal"... iar cele sub 500 "de masa/uz curent" Confused
 
Reply
#17
@renatoa nu e nicio bascalie, eu sunt total de acord cu tine privind osmoza, chiar e apa fara viata si cred ca n-ar trebui consumata. Da iti protejeaza aparatul de calcar si depuneri si poate scoti o cafea cu gust diferit. La fel face si apa dedurizata pe care o pui in radiator, in fierul de calcat, umidor sau alte aparate. Mie nu imi place gustul apei din osmiza, e fad, nu o recomanda si cred ca nu e potivita pentru consum.
 
Reply
#18
oszmoza cu bypass, adica amestec de apa filtrata+ apa cu minerale de la robinet, nu face filtrare 100% ci doar partial. deci apa aia are minerale doar ca nu 290ppm ca 50-100ppm sau cat vrei sa lasi bypass.  Sistemele au reglaj si iti dai ce apa vrei, cu cat ppm vrei.

Bine ca cititi doar ce vreti voi si faceti si 10 postari inutile pe tema asta.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
#19
Inutil e sa te complici cu mai mult decat filtrarile de baza, pentru o apa de baut de 290 ppm.
 
Reply
#20
Vorbim de apa pentru espressor, un espressor de 3000 coco, care cu apa de 290ppm va fi nevoie sa fie desfacut si curatat mecanic/chimic, nu merge cu solutie in rezervor pentru ca trebuie desfacut boilerul de abur, ca acolo se face calcarul la asta.

Deci? sa nu mai zic ca diferenta de gust intre un espresso facut cu apa potrivita si apa de robinet e mare.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
#21
Darsidius, subiectul era "Apa pentru baut (filtre, cani si alte solutii)", ma bucur ca nu folosesti apa rezultata doar din osmoza. Nu stiu exact cat obtin cu filtru meu, dar o sa cumpar un TDS metru sa verific. Revin cu info dupa.
 
Reply
#22
Apa din osmoza? pentru baut? eu discutam cu colegul despre apa pt espressorul lui din semnatura.

Nu am nevoie sa filtrez apa de robinet, vine deja perfecta pt drip/filtru, 52ppm, cum ar veni apa din osmoza cu bypass in Ro, cum folosesc o sumedenie de cafenele de altfel in Ro.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
#23
Pt mine subiectul principal e apă pt baut - și poate nu sunt singurul.
Daca prin soluția găsită rezolv și problema espressorului e perfect, dar să nu pierdem focusul - apă pt băut. 

Și nu, nu vreau să beau apă cu 290 ppm în regim constant, zilnic.

Pentru varianta cu osmoza inversă iau în calcul cea cu remineralizare, sa "reînvii" apa.
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#24
Nu stiu cat de controlata poate fi remineralizarea…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#25
Salut, mi-a ajuns aparatul care masoara ppm si valorile sunt asa:
1. apa direct de la robinet fara filtru valori intre 107-120 ppm
2. apa de la robinet cu filtru 3m valori intre 79-86 ppm
3. apa de la 2 trecuta prin cana cu filtru pentru ceai si cafea valori intre 67-72 ppm
Apa e din reteaua Apa Nova Bucuresti.
Acum nu stiu cat de bun e instrumetnul de masurare, dar am comparat si cu apa calda care are valori peste 180 ppm si cu apa minerala carbogazoasa Borsec care are 667 ppm.
O sa incerc sa vad daca pot sa scot niste apa direct prin filtru cu rasina de la Lelit sau sa scot direct din espressor.
 
Reply
#26
La apă cu 120 ppm as folosi-o pt espresso Smile

Daca la tine scade de la 107-120 la 79-86 cred ca in cazul apei mele n-am nicio sansa sa o aduc sub 200. Am masurat adineauri, 244 ppm de la robinet.

Nu folosește nimeni osmoza inversă?
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Flair Signature Pro / Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#27
Nu sunt relevante citirile cu apa calda, masuratorile astea de TDS se bazeaza pe senzori care necesita corectii functie de temperatura, si de regula se fac doar in plaja 15-40 grade.

(19-10-2023, 20:03)sNap7 Wrote: Daca la tine scade de la 107-120 la 79-86 cred ca in cazul apei mele n-am nicio sansa sa o aduc sub 200. Am masurat adineauri, 244 ppm de la robinet.

Exista filtre demineralizare si pe alte principii... chiar te lasa sa iti tunezi singur ppm-ul de iesire

Quote:PROBA PRACTICA INTERNA:

0.3 l rășina,
debitul apei de 1 l/min,
ppm-ul la intrare 175,
rezulta ppm la ieșire 5.

OBS.: Pentru a micșora și mai mult ppm-ul la ieșire, se micșorează debitul apei sau se mărește volumul de rășina.

https://wts-online.ro/produs/filtru-apa-...re-mb-400/
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)