(15-12-2012, 16:21)rogue Wrote: Buna ziua. Sunt la inceput cu prepararea de espresso asa ca am venit si eu pentru sfaturi :). Detin un gagia evolution, o rasnita hario mini si o sita de 20g nepresurizata si un tamper de imnox comandat chiar de pe forum. Aici am pus o extractie cu cafea columbia luata de la papa jaque http://youtu.be/5pFRrw8AZQ0. Asa cum scrie si in titlu si la mine ramane apa in portafiltru. Daca rasnesc mai marunt curge cam jumatate si ramane pana la vreo 15 s blocat, mai mare curge mult mai mult si e apos. Dupa cum se vede nici prea multa crema nu este. Multumesc.
Cu ce forta tampezi? Tind sa cred ca forta de tampare este mult prea mica sau ai fracturi foarte mari in pucul de cafea (inainte de extragere).
Incearca sa tampezi mai puternic (cca.15 kg'forta). Poiti tampa pe un cantar de baie, care iti permite asezarea portafiltrului in pozitie cat de cat centrala, pentru a iti face o idee despre forta.
Dupa ce iti faci o idee despre forta de tampare, incearca sa o mentii constanta si reglezi din rasnita pentru a obtine timpul necesar unei extrageri.
Pentru a evita fracturile in puc, prin care apa poate curge fara oprelisti, dand acel aspect foarte apos si nu cremos, ia in calcul:
-sa nu ai bulgarasi de cafea in sita; daca exista, incearca sa ii "spargi" cu un ac mare sau ceva asemanator inainte de a tampa
-sa ai o distributie uniforma a cafelei macinate in portafiltru, inainte de tampare; tamperul trebuie sa stea drept, nu inclinat
-tampeaza o singura data, cu cca 15kg/forta; daca revii a doua oara cu tamperul peste cafea, apasand pe el pot aparea fracturi majore; poti reveni cu tamperul doar pentru un finisaj al macinaturii, rotind-ul o jumatate/trei sferturi de tura in portafiltru doar sub propria-i greutate
-dupa tampare, nu trebuie sa lovesti portafiltru nici cu tamperul, nici cu/de alt obiect; pot aparea fracturi
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press