Welcome Back Log In Create Account

Apa in portafiltru

De cand am luat Lelitza, pucul e mai mult sau mai putin malos. Foloseam 14-15 gr. de cafea.
Azi am pus 17 gr, poate chiar 17,5 si a iesit asa cum trebuie. ;)
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
Azi dimineata, espresso cu sita mica si 7g de cafea (cantarita inainte si dupa macinare) pucul mocirlos rau. Din ce am citit aici ar trebuie sa maresc putin cantitatea de cafea , o sa incerc cu 9 g sa vedem ce iese.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco

Reply
La mine, uneori, ramane pucul lipit de dus.
E bine? E rau?
Habar nam ce nu fac in regula... consider ca e enervant.

Reply
(29-11-2012, 13:46)axy76 Wrote: Azi dimineata, espresso cu sita mica si 7g de cafea (cantarita inainte si dupa macinare) pucul mocirlos rau. Din ce am citit aici ar trebuie sa maresc putin cantitatea de cafea , o sa incerc cu 9 g sa vedem ce iese.

Rasneste mai mare si preseaza mai tare pucul.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
(29-11-2012, 14:00)hateganul Wrote: La mine, uneori, ramane pucul lipit de dus.
E bine? E rau?
Habar nam ce nu fac in regula... consider ca e enervant.

Nu-i nicio problema. Mai patesc si eu pe Bezzera. Puterea de suctiune a electrovalvei face ca uneori, pucul sa fie "aspirat". Dar daca espresso-ul a iesit ok nu trebuie sa-ti faci griji.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Azi am pus 18,5 gr. si pucul a iesit ca o mini-caramida ;)
Cred ca intre 17,5 - 18 e ideal.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS

Reply
Buna ziua. Sunt la inceput cu prepararea de espresso asa ca am venit si eu pentru sfaturi :). Detin un gagia evolution, o rasnita hario mini si o sita de 20g nepresurizata si un tamper de imnox comandat chiar de pe forum. Aici am pus o extractie cu cafea columbia luata de la papa jaque http://youtu.be/5pFRrw8AZQ0. Asa cum scrie si in titlu si la mine ramane apa in portafiltru. Daca rasnesc mai marunt curge cam jumatate si ramane pana la vreo 15 s blocat, mai mare curge mult mai mult si e apos. Dupa cum se vede nici prea multa crema nu este. Multumesc.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
Cate grame de cafea pui?
Daca nu poti regla rasnita sa-ti curga 50-60 ml in 25 secunde, incearca sa reglezi din dozare (cantitatea de cafea folosita).
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID

Reply
Cand e prajita, este comanda de la PJ de pe site http://www.papajacques.ro/, sau magazine partenere?

Reply
(15-12-2012, 16:21)rogue Wrote: Buna ziua. Sunt la inceput cu prepararea de espresso asa ca am venit si eu pentru sfaturi :). Detin un gagia evolution, o rasnita hario mini si o sita de 20g nepresurizata si un tamper de imnox comandat chiar de pe forum. Aici am pus o extractie cu cafea columbia luata de la papa jaque http://youtu.be/5pFRrw8AZQ0. Asa cum scrie si in titlu si la mine ramane apa in portafiltru. Daca rasnesc mai marunt curge cam jumatate si ramane pana la vreo 15 s blocat, mai mare curge mult mai mult si e apos. Dupa cum se vede nici prea multa crema nu este. Multumesc.

Cu ce forta tampezi? Tind sa cred ca forta de tampare este mult prea mica sau ai fracturi foarte mari in pucul de cafea (inainte de extragere).
Incearca sa tampezi mai puternic (cca.15 kg'forta). Poiti tampa pe un cantar de baie, care iti permite asezarea portafiltrului in pozitie cat de cat centrala, pentru a iti face o idee despre forta.
Dupa ce iti faci o idee despre forta de tampare, incearca sa o mentii constanta si reglezi din rasnita pentru a obtine timpul necesar unei extrageri.
Pentru a evita fracturile in puc, prin care apa poate curge fara oprelisti, dand acel aspect foarte apos si nu cremos, ia in calcul:
-sa nu ai bulgarasi de cafea in sita; daca exista, incearca sa ii "spargi" cu un ac mare sau ceva asemanator inainte de a tampa
-sa ai o distributie uniforma a cafelei macinate in portafiltru, inainte de tampare; tamperul trebuie sa stea drept, nu inclinat
-tampeaza o singura data, cu cca 15kg/forta; daca revii a doua oara cu tamperul peste cafea, apasand pe el pot aparea fracturi majore; poti reveni cu tamperul doar pentru un finisaj al macinaturii, rotind-ul o jumatate/trei sferturi de tura in portafiltru doar sub propria-i greutate
-dupa tampare, nu trebuie sa lovesti portafiltru nici cu tamperul, nici cu/de alt obiect; pot aparea fracturi
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Cafeaua este comandata direct deci este buna iar ce curge acolo este 60g masurat intr-un pahar gradat. Pentru cantitate nu am deocamdata un cantar electronic si pun doua linguri rase din acelea cu care a venit aparatul si sunt aproximativ 14g (in curand imi vi lua si cantar). Pentru ca hario are un rezervor de plastic intr-adevar mai sunt si mici bulgarasi pe care ii mai spargeam fie cand turnam in lingurita fie din rezervor direct dar nu am acordat foarte multa atentie la acest lucru si e posibil ca mici bulgarasi sa ajunga in portafiltru. Forta de tampare ce e drept e posibil sa fie mica pentru ca mi-a fost frica daca tampez mai tare sa nu curga mai putin avand in vedere ca la rasnita manuala treptele sunt mai mari. Am vazut cum se face si distributia si ca se tampeaza o singura data. Dupa ce aplic revin cu rezultatul :)

Reply
Incearca sa maresti putin cantitatea de cafea si vezi diferenta.
Dar cumpara-ti urgent un cantar.

Reply
(16-12-2012, 12:16)sorin2505 Wrote: Incearca sa maresti putin cantitatea de cafea si vezi diferenta.

Am marit un pic cantitatea de cafea si rezultatele sunt mai bune si puc-ul arata mai bine ... parca mai seamana a espresso ... din pacate si cantitatea de cafea care curge este mai mica si trebuie sa mai fac niste masuratori :).

Reply
(18-12-2012, 11:49)rogue Wrote:
(16-12-2012, 12:16)sorin2505 Wrote: Incearca sa maresti putin cantitatea de cafea si vezi diferenta.

Am marit un pic cantitatea de cafea si rezultatele sunt mai bune si puc-ul arata mai bine ... parca mai seamana a espresso ... din pacate si cantitatea de cafea care curge este mai mica si trebuie sa mai fac niste masuratori :).
Bem cafele sau puci? :P
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(19-12-2012, 01:00)baloozzy Wrote:
(18-12-2012, 11:49)rogue Wrote:

Bem cafele sau puci? :P

:) Am inlocuit sita de 20g si am pus cam 16g si a iesit asta http://youtu.be/JLb12istGVo

Reply
As vrea sa mai intreb ceva:

Pucul este totusi mereu umed, adica trebuie sa spal sita ca sa fac inca o cafea, alftfel nu cade tot. Am citit in diverse locuri ca trebuie sa umpli sita pana sus, adica plina rasa, chiar daca asta inseamna mai multe grame de cafea. Asa este ?
Folosesc cantar electronic, iar cu 7,5 - 8 grame de cafea, inainte de tampare mai raman 3-4 mm pana la cantul de sus al sitei. Cam la fel si cu sita dubla pentru 15-16 grame.
Voi cum faceti?

(Am terminat Columbia de la PapaJaques, am acum TigerSkin de la Hedone si maine primesc 5 sortimente de 200 grame de la Sarkis, abia astept).

Reply
Si eu am avut aceeasi problema cu ceva timp in urma , indiferent ce cafea foloseam - Illy , Pellini, Lavazza sau proaspata Sarkis , P.J. si Ecuator cafe.
Am vizionat un clip in care te invatau cum trebuie sa fie pucul dupa shut , iar ce am remarcat era faptul ca trebuia sa ramana vizibil pe mijlocul pucului "golul" de la surubul dusului. Deci sita trebuie sa fie plina cu cafea , fara sa ramana spatiu intre puc si dus. La momentul vizionarii am trecut peste acest "mic" detaliu si dupa cateva zile mi-am cumparat 2 site nepresurizate de 14 gr. cu semn pt. nivelul cafelei si de aici inainte lucrurile s-au schimbat in bine pt. mine.
Pana atunci foloseam sita VST 15 gr. pe care o umpleam cu 14-15 gr.(cantarita), 25 sec. cu 60 ml , cafea proaspat sau nu prjita si rasnita , iar pucul dupa shut era apos , aveam apa in portfiltru si cafeau iesea cam tare si in cele mai multe cazuri cam amara.
Cu noile site am observat ca la aceleasi "setari" , cafeau era mult sub semn si mai mult, nu puteam sa mai tamp-ez corect deoarece sitele aveau diamentrul micsorat dupa semn (ca sa simta tot prostul ca a gresit dozajul). Atunci am marit gradul de rasnire al cafelei (coarse), pana m-am inscris in parametrii cunoscuti , mai putin gramajul , acum nu mai cantaresc , pun cat trebuie sa ajung la semn si ..... pucul e perfect , iar cafeaua am inceput sa aiba aromele descrise pe eticheta. :)
De curiozitate am cantarit cantitatea de cafea rasnita acum (pt. semn) si am in jur de 16 gr. in functie de cafea. Ma mai joc cu tamparea un pic, ca sa schimb rezultatul final si incepe sa-mi placa meseria ....... si au aparut si rezultatele , i-am facut sotiei un cappuccino la care am primit remarca "iata un cappuccino ca la Roma" - ea care e vesnic nemultumita de prestatia mea ca barista.
Lelit PL41PLUS , Varia VS3 - 2nd generation[size=small] [/size], Tamper Concept Art Knock , Pre-tamper Hendi.

Reply
Am aparatul din semnatura. Am citit destul de multe, am reusit sa reglez macinatura incat sa obtin un espresso care sa arate bine, are crema si culoare frumoasa ( la gust nu ma pot pronunta pentru ca sunt incepator) insa pucul este umed, dusul ramane cu cafea pe el. Pe puc se observa 3-4 gropite mici, probabil unde vine apa. Folosesc cafea Columbia Supremo proaspat prajita. Gustul obtinut este unul usor acrisor, usor amarui si aromat. Sa fie oare problema la tampare sau cantitatea de cafea (folosesc sita dubla plina, 15g). Am facut si testul cu moneda si nu atinge. Multumesc.
Lelit PL42EM

Reply
Pentru inceput poti incerca mai multa cafea. Spatiul mare pana la dus principala cauza a pucului noroios.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Am incercat cu 16 grame de cafea( 3-4 double). Este mai bine. Pucul este mult mai solid insa cand scot portafiltrul este umpic umed deasupra dupa care is 10-15 secunde cafeaua absoarbe apa. Dusul inca are cafea pe el.
Lelit PL42EM

Reply
Nu te lega prea mult de aspectul pucului dupa extractie, nu e asa important. Daca cafeaua e macinata mai fin pucul ramane mai ud. Important e sa aiba cafeaua gust bun.

Reply
Gust bun. Sunt incepator si nu prea cunosc care este gustul adevarat al unui espresso de calitate. Ce mi-a iesit mie are un gust bun, e ok, putin amarui, se simt arome. Cea mai buna varianta, sa am element de comparatie ar fi sa beau un espresso intr-un loc care face espresso adevarat, ceea ce e putin probabil in resita. Eventual o sa incerc mai multe cafenele cand merg prin timisoara.
Lelit PL42EM

Reply
Tamperul este de inox, sper (nu ai precizat).

Revino cu noi impresii si cand vei schimba prajitorul. E de incercat si asta. De asemenea, sa ai si un cantar in dotare neaparat ca sa te asiguri ca mergi pe aceeasi doza intotdeauna. Daca incap 16 in Lelit, mergi doar pe 16g. daca atinge dusul, exerseaza pe 15g. Nu te arunca la sita single pentru inceput.

DIN PACATE in Timisoara nu avem semnale sa fie vreo cafenelea ce foloseste cafea proaspat prajita. Este absolut incredibil sa nu ai unde sa bei o cafea buna in asa oras! 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Păi încă îl mai așteptăm pe 'hateganu', să-și deschidă prăjitoria spre publicul larg :-D
Lelit PL043MM/Kinu M47 + Gaggia Classic

Reply
Deocamdata lucrez numai cu sita dubla. Tamperul este de inox. Probabil am eu cateva erori la tehica. Cu exercitiu sper sa le remediez.
Lelit PL42EM

Reply
De ceva vreme la sfarsitul extractiei ramane apa deasupra pucului.
E vorba de un dual boiler la care presiunea urca normal la 9 bari. De asemenea, ceva apa se elimina prin partea de jos a grupului E61, deci nu pare blocaj acolo.

Are cinevva idee ce poate fi?

Reply
Pot fi mulți factori la mijloc. Dacă fix același tip de cafea și aceeași cantitate era ok acum o luna, două, poate desfaci grupul și îl cureți.
Pe de alta parte eu am asta la cafelele prăjite în stil italian și nu pentru ca sunt prăjite asa ci pentru ca folosesc 16-17g în loc de 19-20 în sita de 20-22.
Am sita mai mica dar uneori mi-e lene sa o schimb
De cele mai multe ori fenomenul a apărut la cafea măcinată mai fin (asa cere combinația dintre tipul de cafea, gramaj/timp, etc) și faptul ca ramane un loc mai mare între grup și puc.
Eu nu m-aș deranja dacă nu as fi în prima situație menționată la început.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
si eu am problema asta...din ce am vazut pe net, ar trebui sa verific valva solenoida. si sa o curat.
#DF64V #Comandante  #V60 #TimemoreDripper #Hoop #OreaZ1 #Aeropress #Mokapot

Reply
Verifica sita de dush daca nu cumva are "nămol" pe spate între ea și grup. "Nămolul" acela acționează ca o "valva de sens".
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Din experienta mea cu un Silvia, preinfuzia ajuta sa scapi de cantitatea mare de apa - in orice fel ai reusi sa faci asta. Pe Silvia, pentru ca nu are maneta de flow, trebuie sa deschid lancea de spumare pentru cateva secunde in timp ce dau drumul la butonul de brew pana cand aud / simt ca se umfla pucul (pompa scoate un altfel de sunet la punctul acela) dupa care inchid lancea. Ce am observat e faptul ca am o cafea mai ok ca si gust / aroma dar si cantitatea aceea enervanta dispare + pucul rezultat e practic solid ca un biscuite (nu se mai destrama cand e inlaturat). Pana imi iau ceva cu flow control "din fabrica", o sa fac un "dimmer mod" pe aparatul curent pentru ca, la modul in care fac preinfuzia in momentul de fata, pierd temperatura apei cu lancea deschisa (desi am PID pus, nu face fata solicitarii).
Rancilio Silvia V3 (PID, Dimmer, barometru), Eureka Specialita, Bezzera BB005, Brewista Smart Scale 2

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)