Hello There, Guest! Login Register

Amareala din ceasca

Buna la toata lumea am si eu o prob cu amareala in ceasca, am inteles ca amareala vine de la temperatura mai ridicata la extractie sau poate fi si de la rasnita (eu am un kinu m47 simplicity/lelit tem41) , alti factori care dau amareala mai exista?.Va multumesc si va doresc numa de bine.P.S. vreau sa fac un upgrade cu g iota ce parere aveti?.Si inca o intrebare nu cumva e de vina si combinatia asta kinu/lelit41tem
Nuova simonelli by mia/Lelit41 tem/Kinu simplicity/G-iota df-64/Hario drip pot woodneck/Gene cafe.

Reply
Sunt multe variabile... Dar fel mai simplu încearcă o italiana... Și vezi dacă mai ai amareala. M, Hs academia vergnano anticabottega, vezi pe topicul de 1st wave sau schimba cafeauaz cumoara ceva mai scump proaspat prajita
Aparatul nu are nimic.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Asta suna ca o reteta anti-mahmureala ce presupune sa te uzi pe cap cu apa rece si sa iesi la -10 grade...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost

Reply
Sau mai suna ca asta: Te doare maseaua rau de tot? Da-ti la fel de tare cu un ciocan peste un deget si vei uita complet de durerea de masea!
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok , Expobar Brewtus, Gaggia Mini - extra spring+Pid, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Phoenix, 1Zpresso.

Reply
Multumesc pentru sfaturi deja s-a trecut pe aratura.
Nuova simonelli by mia/Lelit41 tem/Kinu simplicity/G-iota df-64/Hario drip pot woodneck/Gene cafe.

Reply
Antevorbitorii au vrut sa exprime mai plastic ca daca scoti din ceasca lui florin cele 3-4 cuburi de zahar, vei aprecia atunci cafeaua ta la adevarata valoare, comparativ cu ce bea el, si da sfaturi...

Ai vorbit de echipament, despre ce cafea e vorba nu ne spui nimic ? Sau temperatura... ai incercat sa te duci sub 90 ?
Sau ai intrat in acea perioada a anului cand umbla pe ulitza upgradita, si incerci sa iti justifici nevoia de schimbare ? Smile

Reply
Sory renato, dar nu folosesc zahar.... Doar cafea baubila.

Reply
Este bucșit topicul asta de soluții / experiențe pt/cu amăreala in ceașca dar unora le este lene să citească , vor soluții de'a gata, acum, aici , just 4me .
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok , Expobar Brewtus, Gaggia Mini - extra spring+Pid, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Phoenix, 1Zpresso.

Reply
Ce cos ai pe lelit? Sper ca nu cel stoc.
Temperatura sau macinatura (finess-ul, supraextractie) asa cum bine ai menționat și tu îți pot da "dureri de cap" (ca tot suntem pe aratura).
Ca prim pas as umbla doar la macinatura. As cobora spre 25s dacă ești la 30,de ex. Dacă se acrește prea mult, mai ajustezi.
Eu am mai avut neplăceri de la necurățat aparatul, mai ales acum când fac backflush cu detergent mult mai rar.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
(24-09-2021, 09:59)renatoa Wrote: Antevorbitorii au vrut sa exprime mai plastic ca daca scoti din ceasca lui florin cele 3-4 cuburi de zahar, vei aprecia atunci cafeaua ta la adevarata valoare, comparativ cu ce bea el, si da sfaturi...

Ai vorbit de echipament, despre ce cafea e vorba nu ne spui nimic ? Sau temperatura... ai incercat sa te duci sub 90 ?
Sau ai intrat in acea perioada a anului cand umbla pe ulitza upgradita, si incerci sa iti justifici nevoia de schimbare ? Smile
Scuze am uita sa spun ca beau fara zahar

Deci aveti dreptate trebuie sa spun tot, inainte de lelit am avut un nuova simonelli by mia de fapt inca o am cu portafiltru fara fund acolo am invatat despre extractie 30s de cand apesi pe buton si rasnita kinu simplicity apoi am cumparat lelit ul stiu ca trebe sa reglezi pid daca e acra mai ridici temperatura daca e amara mai scazi eu am mers cu pid la 92 grade si offset la 5 prob este ca da din acra in amara si invers acum cafeaua am folosit cafea de la hot pipes nu ma dat pe spate acum kenya de la claro cred ca e de la cafea.Mentionez ca sunt incepator.
Pe lelit am sita de la ascaso am cumparat si portafiltru naked acum folisesc sita de la el parca e mai buna ca ascaso, la ascaso am pus 16g de cafea la sita de portafiltru naked 20g.

Reply
imposibil de citit/inteles ce ai zis in ultima postare
Lelit MaraX | DF64 | Timemore Black Mirror 
Past: Lelit PL81T Grace

Reply
(24-09-2021, 13:31)RazvaNNN Wrote: imposibil de citit/inteles ce ai zis in ultima postare

Multumesc

Reply
Change the coffe. Mergi pe ceva Brasilia sau un blend, De la claro încearcă chocolate blend sau morning ninja de la ds..

Reply
Va rog din nou sa nu mai scrieti postari in graba si sa amanati momentul scrierii lor pana cand stiti sigur ca aveti timpul necesar sa le corectati, sa puneti punct, virgula etc. Daca scriem doar in prescurtari sau in propozitii lungi fara inceput si sfarsit nu ajutam cu nimic cititorii si ratam primirea de sfaturi utile.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 

Reply
(24-09-2021, 13:09)Chiordiacul Wrote:
(24-09-2021, 09:59)renatoa Wrote: Antevorbitorii au vrut sa exprime mai plastic ca daca scoti din ceasca lui florin cele 3-4 cuburi de zahar, vei aprecia atunci cafeaua ta la adevarata valoare, comparativ cu ce bea el, si da sfaturi...

Sau ai intrat in acea perioada a anului cand umbla pe ulitza upgradita, si incerci sa iti justifici nevoia de schimbare ?
Scuze am uita sa spun ca beau fara zahar

Deci aveti dreptate trebuie sa spun tot, inainte de lelit am avut un nuova simonelli by mia de fapt inca o am cu portafiltru fara fund acolo am invatat despre extractie 30s de cand apesi pe buton si rasnita kinu simplicity apoi am cumparat lelit ul stiu ca trebe sa reglezi pid daca e acra mai ridici temperatura daca e amara mai scazi eu am mers cu pid la 92 grade si offset la 5 prob este ca da din acra in amara si invers acum cafeaua am folosit cafea de la hot pipes nu ma dat pe spate acum kenya de la claro cred ca e de la cafea.Mentionez ca sunt incepator.
Pe lelit am sita de la ascaso am cumparat si portafiltru naked acum folisesc sita de la el parca e mai buna ca ascaso, la ascaso am pus 16g de cafea la sita de portafiltru naked 20g.
O mica traducere a textului:

"Deci, aveți dreptate. Trebuia să spun tot.
Înainte de lelit am avut un Nuova Simonelli by mia, de fapt înca o am, cu portafiltru fără fund, acolo am învățat despre extractie 30s de când apesi pe buton, și râșnița kinu Simplicity.
Apoi am cumparat Lelit-ul, stiu ca trebuie să reglezi pid-ul: dacă e acră, mai ridici temperatura, dacă e amară, mai scazi temperatura. Eu am mers cu pid la 92 grade si offset la 5, problema este că dă din acră in amară și invers.
Cafea am folosit de la Hot Pipes, nu m-a dat pe spate, acum folosesc kenya de la Claro, bănuiesc ca este de la cafea.
Mentionez ca sunt incepator.

Pe Lelit am sita de la ascaso, am cumpărat si portafiltru naked, acum folosesc sita de la el, parcă e mai bună ca ascaso, la ascaso am pus 16g de cafea, la sita de portafiltru naked 20g."

Reply
92 grade la pid si offset de 5 nu se traduce prin extractie la 87 grade ?  Confused 

Asta ar fi o cauza serioasa de acreala...  Huh

Reply
Cum are @chiordacul setat PID-ul, inseamna ca merge cu parametrii la fel cum merg eu. Adica la mine, cu offset 0 temperatura pe PID este 97grade. Eu suplinesc cele 5 grade diferenta prin marirea temperaturii. Deci la el este corect. Merge pe o temperatura de 92 grade. Daca la sita de pe portafiltrul naked, foloseste 20g la un timp de extractie de 30sec, si totusi iese amara, atunci eu as cauta o alta cafea (asta nu e pe gustul lui). Cata cafea ai in ceasca dupa 30 secunde?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R

Reply
(24-09-2021, 20:29)Dan_R Wrote: Cum are @chiordacul setat PID-ul, inseamna ca merge cu parametrii la fel cum merg eu. Adica la mine, cu offset 0 temperatura pe PID este 97grade. Eu suplinesc cele 5 grade diferenta prin marirea temperaturii. Deci la el este corect. Merge pe o temperatura de 92 grade. Daca la sita de pe portafiltrul naked, foloseste 20g la un timp de extractie de 30sec, si totusi iese amara, atunci eu as cauta o alta cafea (asta nu e pe gustul lui). Cata cafea ai in ceasca dupa 30 secunde?
In ceasca undeva la 50 ml
Multumesc Dan esti tare in sfarsit un raspuns la obiect si eu cred ca e de la cafea o sa comand ceva de la yume sau guido si mai cred dar mai putin ca ar fi si de la kinu am in plan o g iota sau eureka mignon single dose. Multumesc la toata lumea

Reply
Sal...
Vezi mai sus ca ți am zis și eu ca e de la cafea... Chiar dacă poate am părut ironic...

Reply
(24-09-2021, 22:08)d2florin Wrote: Sal...
Vezi mai sus ca ți am zis și eu ca e de la cafea... Chiar dacă poate am părut ironic...
Nu e chiar asa. Are un aparat cu pid, poate sa scoată o cafea suficient de gustoasă dar ca nu e neapărat ușor sa faci dial in. Am avut și eu tem și am prieteni cu pl91, putem bea o cafea cel puțin gustoasă, ca nu ies toate fructele din ceașcă, alta poveste.
De la NS eu am avut Oscar II și era conceput pentru cafele italiene. Chiar și ca hx îmi era greu sa îl fac sa sară de 90°. Poate ar fi mai bine sa mai cobori gradele la lelit. Vezi ce face. Și încearcă rația clasica 1:2, vezi sa nu ai presiunea peste 9.5 BAR, mai sunt lucruri la care poți lucra.

Și o rugăminte personală, te rog folosește semnele de punctuație; mi-a fost greu sa înțeleg ce ai spus în penultima postare.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Sa nu uitam de importanta prepararii pucului, obligatoriu WDT si tampare dreapta. La inceput de drum e destul de greu sa tampezi drept, cel putin mie mi-a luat o perioada lunga pana am gasit tehnica potrivita pt. mine ca sa am rezultate constante.
Ai spus ca ai pf naked, cum sunt curgerile, ai channeling, sunt uniforme?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Reply
Multumesc la toata lumea si eu cred ca e de la cafea, n am avut o cafea prea buna pana acum o sa trec la o cafea mult mai buna daca puteti sa mi recomamdati ceva ar fi foarte bine, si mai cred daca gresesc sa mi spuneti ca e si de la kinu m47.

Reply
Salut,
Ce cafea îți place ție? Cu arome, fără arome, dulce, gen italiana dar nearsa, intensa, cu corp, fără corp?

Reply
Din ce am baut pana acum (sunt incepator) mai putin prajita si mi-a placut cu aroma de ciocolata. Ce inseamna cu corp sau fara corp ?

Reply
Adica sa nu fie apoasa, subțire, sa ai crema, ca și cum o mănânci Big Grin. Și eu îți recomand ceva italian gen bazzara dodicigrancru, sau academia hs, proaspăt prăjită poți merge pe chocolate blend de la claro După ce observi astea vezi dacă sunt pe gustul tău..
Eu am luat de la kfeq.ro, bazzara au și la 250g. Mie mi a fost puțin cam greu cu cafeaua proaspat prajita, ba amara, ba acra, ba fără corp...am băut și cafele bune dar cu astea italiene nu am dqt greș și mai sunt și pe gustul meu, bazzara lăudată de soția mea la maxim..
Poti încerca și costa rica tarazu de la coffe story din iasi.. Sau un signature blend de la coffe noir tot din Iași..
Acum depinde cât vrei sa urci pt un kg de cafea.. Eu ce ți am zis sunt maxim 150 160.. Bazzara se duce 160 dar merita..
Btw eu nu suport acreala in cafea,

Reply
Imi place cu corp eu am mers pe cafea undeva pana in 150lei da o sa ridic putin stafeta macar de proba. Dar de rasnita kinu ce parere ai?.

Reply
Nu inteleg de ce tot ceri la tot pasul sa iti aprobe cineva schimbarea rasnitei... daca nu o mai suporti scurteaza suferinta si treci la altceva. Dupa care o iei de la cap... garantat...

https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance

Reply
Eu am sette 270. Sunt super multumit de ea. .. Și unii utilizatori au zis ca au simțit amar în ceașcă.. De la kinu
.

Reply
Eu sunt printre cei care au vorbit de amar cu Kinu, insa amarul in ceasca de la Kinu nu l-am detectat in primii 2 ani de baut espresso. Doar dupa ce am baut ceva timp constant espresso rasnit cu electrica (cu Quamar Q13 pe vremea aia), am incercat din nou cu Kinu si amarul a iesit in evidenta. Altfel, in primul an ce beam cu Kinu plus Pavoni mi se parea peste Sette plus LM Linea Mini, asta ca sa va dati seama de cat de subiectiva e chestia cu gustul in ceasca si cu amarul la Kinu. Prin urmare, as indrazni sa zic ca in acest caz amareala nu vine de la Kinu si ca nu e amareala, ci de aciditate perceputa drept acreala. Imi vine greu sa cred ca din Kenya poti scoate amar asa usor, ca am vazut ca OP-ul se referea la Kenya. E complicat cu gustul, eu mult timp, desi stiam teoretic diferenta, confundam aciditatea cu corpul cand era vorba de gustare concreta si de abia de curand am simtit real diferenta intre mouthfeel si corp. Ok, poate nu toti au o evolutie asa lenta ca mine, dar, in concluzie, nu as zice ca in speta e vorba de amareala intrinseca de la Kinu, de altfel destul de greu de identificat si numai dupa multa comparatie cu o electrica (long time use), ci mai degraba de o cafea dificil de extras, cu o amprenta de gust specifica, care trebuie sa iti placa pt a putea aprecia acea cafea. Eu foarte rar iau Kenya si, ca majoritatea, prefer Etiopiile procesate natural si, cand vreau note de ciocolata, incerc cate o Columbie Smile

Dar asa adauga, de asemenea, ca, in lumina informatiilor pe care le-am mai pus pe forum, Kinu ar trebui sa fie mai degraba potrivit in espresso pt cafelele prajite medium si mai jos si ca, pt cafeaua "comerciala" si prajita mai dark, un Sette ar fi mai bun.

Si, din nou, strict teoretic, pt ca nu am facut testul concret, as zice ca, pt cafeaua prajita medium, Sette ar fi mai potrivita decat G-Iota, aceasta din urma fiind probabil potrivita pt cautatea claritatii in cafelele prajite mai light.
Honne, Fellow Ode Lab Sweet, Aergrind, Flair 58, Pavoni

Reply
(25-09-2021, 10:22)renatoa Wrote: Nu inteleg de ce tot ceri la tot pasul sa iti aprobe cineva schimbarea rasnitei... daca nu o mai suporti scurteaza suferinta si treci la altceva. Dupa care o iei de la cap... garantat...

https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance
Nu tin neaparat sa ma despart de ea nu ma deranjeaza datu la manivela dar tot pe forum am citit ca cutitele conice ar fi de vina.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)