Hello There, Guest! Login Register


Am nevoie de un sfat

#1
Momentan am un La Pavoni PL si m-am saturat de:

1. problemele technice cu leverul,
2. service-urile de 2 bani din Bucuresti,
3. gustul cafelei inconsitent.

Recunosc ca nu ma pasioneaza procesul efectiv de preparare al cafelei, dar imi doresc sa pot bea un espresso (sau mai bine zis un long black) cu acelasi gust pe care il gasesc si in cafenelele high-end. In casa facem max 5 cafele pe zi, si cel mult 2 una dupa alta. Si nu am nevoie de functia de preparare a laptelui.

As dori sa schimb espressorul La Pavoni si macinatoarea Lielit PL043MM cu ceva care sa aiba urmatoarele proprietati:

1. Sa fie cat mai usor de a obtine un gust consistent si asemanator cu cel din cafenea.
2. Sa fie usor de intretinut.
3. Sa nu trebuiasca dus in service niciodata (sau extrem de rar).

V-as ruga daca puteti sa imi recomandati un espressor si o macinatoare care ar putea indeplini aceste atribute la cel mai mic pret (oricare ar fi acesta).

Va multumesc.
 
Reply
#2
Ce probleme tehnice cu leverul ? Ce poti pati la un pavoni sa ajungi cu el in service...  Confused

Gustul "de cafenea" nu este cel mai bun reper care l-as da pentru cafeaua de se bea pe forumul asta.
Vezi sa nu te trimita cineva la cel mai apropiat automat Tchibo Big Grin sper ca stii de gluma ... Smile

Totusi, ca sa dau un ajutor constructiv, as zice ca un Flair este ce iti trebuie, e un Pavoni adus la limita extrema a simplificarii, la care chiar nu poti vorbi de service si intretinere alta decat spalare/clatire.
Cat despre consistenta... pace si cadenta... Smile ma tem ca sunt mai multi factori care depind in mare parte de cafea, de manuta matale... sau de rasnita... adica cei 4M Wink Pavoni este doar unul din cei 4, adica Machina... mai raman Miscella, Macinatura, e Mano!
 
Reply
#3
Salut,

Fiind un Pavonista, înțeleg punctul tău de vedere.

Pavoni-ul este o mașină ciudata: pe hartie el nu are caracteristicile pentru a scoate o cafea buna dar ea nu stie asta, si face cafele excepționale (dar doat cand are chef) Smile

Lasand gluma la o parte, eu nu cred ca este o mașină potrivita ca prima mașina sau pentru cine vrea o cafea decentă cu minimul efort. Eu sunt strict convins ca este o mașină bună pentru cei mai experimentați, care doresc sa are mai multa libertate.

Dar, odată ca deja ai masina, vedem daca putem sa te ajutam.

1) La Pavoni are nevoie de o rasnita bună: se lucreaza cu doze mici (13-15g) si este usor sa greșești. Nu știu daca rasnita ta poate face fata.

2) La Pavoni nu este mașina buna pt cafele lungi. Doza de cafea prea mica, camera prea mica. Poate daca mai adaugi apa calda, ca un fel de american.

3) Controlul temperatura este cel mai critic punct: poate ar fi o idea sa lipesti un termometru pe grup sa ai un puct de refer (cred ca este ceva la Barshaker)

4) Sa înțelegem așteptatarile tale, la ce cafenea ai fost? Ce cafele t-au placut cel mai mult?
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#4
Ca si probleme cu Pavoni, am probleme cu manerul care nu se duce pana sus. L-am trimis, in service, a venit si zgariat, si cu aceeasi problema, si cu baza destransa. Deci nu vreau sa mai repet experienta. Cu macinatoarea la fel, am trimis-o in service la reparat si experienta cu cei de la service Lelit lasa groaznic de dorit, deci nu as  vrea sa mai am de a face cu ei.

As prefera un espresor cat de automat se poate, cu cat mai putine variabile posibil.
Quote:1) La Pavoni are nevoie de o rasnita bună: se lucreaza cu doze mici (13-15g) si este usor sa greșești. Nu știu daca rasnita ta poate face fata.

De aceea si vreau sa elimin cat mai multe variabile.
Quote:2) La Pavoni nu este mașina buna pt cafele lungi. Doza de cafea prea mica, camera prea mica. Poate daca mai adaugi apa calda, ca un fel de american.

Cam asta fac acum. Shot-ul imi iasa prea "concentrat", nu pot sa il beau. Si pun apa peste.
Quote:3) Controlul temperatura este cel mai critic punct: poate ar fi o idea sa lipesti un termometru pe grup sa ai un puct de refer (cred ca este ceva la Barshaker)

Prefer sa nu trebuiasca sa fac asta eu. Ci sa stie aparatul sa o faca.
Quote:4) Sa înțelegem așteptatarile tale, la ce cafenea ai fost? Ce cafele t-au placut cel mai mult?

Cand spun "cafenea" ma refer la cele care dispun de echipament profestional, know how si tot ce mai trebuie ca sa faca o cafea buna. In Timisoara sunt doua (Ovride si FruFru).

Cafeaua pe care o au difera dar difera mult de ce reusesc eu sa scot acasa. Mie imi iasa mai tot timpu prea acra.

Repet, prefer sa schimb apratul si macinatoarea, decat sa tot fac incercari de fiecare data cand schimb cafeaua.

Daca exista vreun aparat la care apesi un buton si face tot, e perfect. Dar din ce am citit pe forum, inteleg ca nu exista asa ceva. De aceea, as vrea ceva care imi permite cat mai putin sa gresesc.
 
Reply
#5
Aparatul nu gandeste pentru tine. si nici pentru el... doar face ce i se spune.
Daca ii pui cafea prea putina, nu va stii sa compenseze singur si tot acra va iesi... la fel si daca o macini necorespunzator sau tampezi defectuos.
Si e al naibii de mult de gandit in facutul unu espresso... sunt destul de sigur ca la acele cafenele nu aparatul este "de vina" ca le iese cafeaua buna... ci restul factorilor implicati.
Daca ai invita un barista acasa, ai fi uimit de ce poate sa iti scoata din Pavoni.
E valabil si pentru membrii forumului din Timisoara care sunt mai activi si scriu avizat. 
Contacteaza pe Milan sau Liviu Mihu de exemplu...
 
Reply
#6
(05-05-2019, 17:33)renatoa Wrote: Aparatul nu gandeste pentru tine. si nici pentru el... doar face ce i se spune.
Daca ii pui cafea prea putina, nu va stii sa compenseze singur si tot acra va iesi... la fel si daca o macini necorespunzator sau tampezi defectuos.
Si e al naibii de mult de gandit in facutul unu espresso... sunt destul de sigur ca la acele cafenele nu aparatul este "de vina" ca le iese cafeaua buna... ci restul factorilor implicati.
Daca ai invita un barista acasa, ai fi uimit de ce poate sa iti scoata din Pavoni.
E valabil si pentru membrii forumului din Timisoara care sunt mai activi si scriu avizat. 
Contacteaza pe Milan sau Liviu Mihu de exemplu...

Nu te contrazic. Intreb doar daca exista un aparat care face asta singur (cantareste, macina, tampeaza, etc.). Sau daca exista o combinatie usor de folosit de macinatoare + espressor. Daca nu, atunci probabil ca toate sunt la fel ca si LaPavoni, si nu are rost sa il schimb.
 
Reply
#7
Ce spui tu este un autonomat dar, din pacate, nici pe departe poate sa scoate un espresso bun: https://www.espressoman.ro/espressoarele-automate/

Ce cred ca ai nevoie tu, cred, este un curs de home barista. Un espresso acru poate fi semn de ceva gresit in prepararea (mai ales in La Pavoni): gradul de rasnire gresit, channeling, etc.

Nu stiu, din păcate, cine in Timișoara poate sa tina acest tip de cursuri. Poate gasesti un Pavonista in zona si incercati împreună.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#8
Exista, dar face totul prost, cel putin la cele sub 2500 lei care le stiu eu...
Nu cantareste, ci dozeaza volumetric, ori cafelele au densitati diferite substantial...
Macina prost, mai mare decat optimal, pentru ca nu poate risca sa i se infunde rasnita, se stie ca automatistii nu isi curata aparatele nici cand se strica...
Tamparea posibil sa o faca cel mai bine, dar nu mai conteaza daca macinatura e proasta.
Fiind macinatura proasta extractia se face presurizat, nu ai altfel cum, si chiar asa rezultatul e o zeama care se blondeste in cateva secunde de la inceperea extractiei, cu o spuma pe post de crema.

Da, orice espressor manual cere cam aceasi atentie ca Pavoni.
 
Reply
#9
Deci nu rezolv nimic cu un alt aparat. Ma gandeam ca poate exista automate care mai inlatura din variabile singure.

Exista vreun curs de home barista online?
 
Reply
#10
Da, se numeste youtube Smile

Repet, contacteaza espresomani locali, e posibil sa nu faci tu ceva cum trebuie...
 
Reply
#11
Salut! Daca zici ca espresso e prea acru ( tare ) si torni apa peste, iti recomand sa incerci brew, mergi la ovride si cere sa iti faca un V60 sau aeropress, o sa ramai placut surprins de ce cafea buna poate iesi de acolo. Aparatura de brew e ieftina, nu are nevoie de service, trebuie doar sa o cureti dupa utilizare. Ca varianta super economa poti sa iti iei un aeropress si cafea de la ovride si ii rogi sa iti macine cafeaua la ek43 ( cafeaua o depozitezi in punga cu supapa sau in recipiente airscape ). Pe parcurs daca chiar iti place poti trece la v60 dar o sa ai nevoie de cantar, o rasnita decenta si un fierbator cu gat de lebada cu termometru.
Espresso: Brewtus IV-R (PL41TEM ex.) + Eureka Mignon Specialita + Quamar Q13 75E
Brew: Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer
 
Reply
#12
Cred ca in cazul tau trebuie sa ti definesti un pic mai clar manopera pe care esti dispus sa o faci, ca si home barista. Incearca sa dai check mai jos, cu cat mai multe cu atat mai bine Smile

- cumperi cafea boabe
- cantaresti cafeaua macinata
- incerci sa pui mereu aceeasi cantitate de cafea in portafiltru si sa o tampezi uniform
- cantaresti cantitatea de cafea ce iti rezulta in ceasca in urma extractiei
- cronometrezi timpul in care cantitatea de espresso ti-a curs in ceasca 
- respecti o ratie gen 14 grame cafea macinata in portafiltru - dublu sau tripul greutate espresso in ceasca.

Daca chestiile astea le poti face, atunci iti recomand un dual boiler care iti ofera posibilitatea modificarii temperaturii de extractie, plus o rasnita de minim 500 de euro, electrica. Altfel, poti cu incredere sa ti iei un automat in functie de buget si vei avea surprize placute uneori, mai ales ca nu iti plac espresso urile intense si simti nevoia si acum sa le diluezi. Am amici cunoscatori de cafea de specialitate multumiti cu espressoare de la 1500 de lei in plus. Sunt mai slabe extractiile insa tot pot fi aromate si placute. Cel mai bine ar fi sa testezi la cineva totusi, sa nu fii dezamagit.

Pavoni ma intereseaza pe mine, in caz ca decizi sa l vinzi Smile)
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#13
(05-05-2019, 19:53)razvanMB Wrote: Cred ca in cazul tau trebuie sa ti definesti un pic mai clar manopera pe care esti dispus sa o faci, ca si home barista. Incearca sa dai check mai jos, cu cat mai multe cu atat mai bine Smile

- cumperi cafea boabe
- cantaresti cafeaua macinata
- incerci sa pui mereu aceeasi cantitate de cafea in portafiltru si sa o tampezi uniform
- cantaresti cantitatea de cafea ce iti rezulta in ceasca in urma extractiei
- cronometrezi timpul in care cantitatea de espresso ti-a curs in ceasca 
- respecti o ratie gen 14 grame cafea macinata in portafiltru - dublu sau tripul greutate espresso in ceasca.

Daca chestiile astea le poti face, atunci iti recomand un dual boiler care iti ofera posibilitatea modificarii temperaturii de extractie, plus o rasnita de minim 500 de euro, electrica. Altfel, poti cu incredere sa ti iei un automat in functie de buget si vei avea surprize placute uneori, mai ales ca nu iti plac espresso urile intense si simti nevoia si acum sa le diluezi. Am amici cunoscatori de cafea de specialitate multumiti cu espressoare de la 1500 de lei in plus. Sunt mai slabe extractiile insa tot pot fi aromate si placute. Cel mai bine ar fi sa testezi la cineva totusi, sa nu fii dezamagit.

Pavoni ma intereseaza pe mine, in caz ca decizi sa l vinzi Smile)

- DA cumperi cafea boabe
- DA cantaresti cafeaua macinata
- DA incerci sa pui mereu aceeasi cantitate de cafea in portafiltru si sa o tampezi uniform
- NU cantaresti cantitatea de cafea ce iti rezulta in ceasca in urma extractiei
- NU cronometrezi timpul in care cantitatea de espresso ti-a curs in ceasca 
- NU respecti o ratie gen 14 grame cafea macinata in portafiltru - dublu sau tripul greutate espresso in ceasca.

Acum folosesc o macinatoare Lelit PL043MM. Nu e ok? Ce imi recomanzi?

(05-05-2019, 18:44)Tiranator Wrote: Salut! Daca zici ca espresso e prea acru ( tare ) si torni apa peste, iti recomand sa incerci brew, mergi la ovride si cere sa iti faca un V60 sau aeropress, o sa ramai placut surprins de ce cafea buna poate iesi de acolo. Aparatura de brew e ieftina, nu are nevoie de service, trebuie doar sa o cureti dupa utilizare. Ca varianta super economa poti sa iti iei un aeropress si cafea de la ovride si ii rogi sa iti macine cafeaua la ek43 ( cafeaua o depozitezi in punga cu supapa sau in recipiente airscape ). Pe parcurs daca chiar iti place poti trece la v60 dar o sa ai nevoie de cantar, o rasnita decenta si un fierbator cu gat de lebada cu termometru.

Am sa incerc V60/Aeropress (am si eu un aeropress, dar long black imi place mai mult). La Orvide si FruFru beau Long black sau Americano.
 
Reply
#14
Inainte sa schimbi rasnita as incerca sa bifezi DA la restul casutelor. Apoi sa incerci sa cumperi aceeasi cafea boabe precum cea pe care o bei la coffeeshop ul unde preferi. In cosuletul portafiltrului nu pune mai mult de 14 gr macinata si incearca sa extragi cam 35 de ml in 35-40 de secunde . Sunt cred si video uri in sensul asta, eu nu am facut niciodata pe La Pavoni dar sunt colegi pe aici care stiu bine. 

Dar oricum, ti ar fi mai usor cu un espressor fara lever.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#15
Câți bani vrei sa investești în aparat și rasnita?
Cu cca 3000-4000 lei poți sa faci ceea ce îți dorești de la un espresso exceptând v60, aeropres, etc. Cu cca 3000 flair și rasnita, cu cca 1200 kompresso si kinu, sau toate variantele de mai sus cu kinu M47 și economisești cca 1000-1200 lei. Eu am folosit un kinu 47 timp de 1 an împerecheat cu bezzera, singura problema era la cafeaua prăjită Light, iti rupe mana , în rest super ok ca și rasnita. Merge cu kompresso minunat scoți cam 30 g cafea extrasa o rație de 1:2 dacă înghesuiesti 15 de cafa în el.  Cauta ma sunt din tm
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.


 
 
Reply
#16
La sfatul lui @orwo, am sa merg pe Cedo e5p si un Lelit PL41TEM.

Daca este cineva interesat de La Pavoni, il vand: https://www.olx.ro/oferta/espressor-la-p...co2hK.html

Sau de rasnita Lelit PL043MM: https://www.olx.ro/oferta/rasnita-lelit-...cnQ55.html

Mersi la  toata lumea pentru sfaturi.
 
Reply
#17
(05-05-2019, 15:03)renatoa Wrote: Ce probleme tehnice cu leverul ? Ce poti pati la un pavoni sa ajungi cu el in service...  Confused

Gustul "de cafenea" nu este cel mai bun reper care l-as da pentru cafeaua de se bea pe forumul asta.
Vezi sa nu te trimita cineva la cel mai apropiat automat Tchibo Big Grin sper ca stii de gluma ... Smile

Totusi, ca sa dau un ajutor constructiv, as zice ca un Flair este ce iti trebuie, e un Pavoni adus la limita extrema a simplificarii, la care chiar nu poti vorbi de service si intretinere alta decat spalare/clatire.
Cat despre consistenta... pace si cadenta... Smile ma tem ca sunt mai multi factori care depind in mare parte de cafea, de manuta matale... sau de rasnita... adica cei 4M Wink Pavoni este doar unul din cei 4, adica Machina... mai raman Miscella, Macinatura, e Mano!

Mai este un M : Manutenzione. Smile
 
Reply
#18
(08-05-2019, 15:54)chalmagean Wrote: La sfatul lui @orwo, am sa merg pe Cedo e5p si un Lelit PL41TEM.

Daca este cineva interesat de La Pavoni, il vand: https://www.olx.ro/oferta/espressor-la-p...co2hK.html

Sau de rasnita Lelit PL043MM: https://www.olx.ro/oferta/rasnita-lelit-...cnQ55.html

Mersi la  toata lumea pentru sfaturi.

Smile ms ptr incredere ,eu te-am sfatuit ptr aparat,rasnita ai ales-o singur Smile ,dar nu e problema o sa fie bine Smile,putem sa facem comparatie acum,ce se intampla daca aveam amandoi compaq? Cool
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.


 
 
Reply
#19
(05-05-2019, 17:57)chalmagean Wrote: Deci nu rezolv nimic cu un alt aparat. Ma gandeam ca poate exista automate care mai inlatura din variabile singure.

Exista vreun curs de home barista online?
Exista SEMI-automate, care mai inlatura din variabile: Unele espressoare au PID (ceea ce elimina ghici-ul cu temperatura de la LaPavoni).
Presiunea pompei este constantă și repetabilă (spre deosebire de LaPavoni unde ai nevoie de ceva vreme sa îți formezi memoria musculara ca sa apeși cu aceeași forță pe levier. Forța care nu va fi la fel de precisă ca o pompă niciodată, oricum.). Unele au și preinfuzie reglabila, alt bonus care poate face "standardizarea" care o cauți.

Exista tampere dinamometrice și scule de autonivelare...care mai rezolva din greșelile de preparare a pucului.

Exista rasnite mai potrivite pentru LaPavoni (asa e el, mai pretențios la rasnite) - din ce se spune pe forum, Kinu e o pereche ff buna pt el...din păcate e manuală. Aici fiecare e cu preferințele lui. Eu folosesc Eureka Mignon Specialita si ma declar mulțumit de banii dați raportați la calitatea râșnirii, cel putin pana la proba contrarie Smile)

Compromisul pe care vrei tu sa îl faci (eu cel putin il consider un compromis) o sa ajungi sa il regreți destul de repede când vei vedea ca un shot pe un automat nu e nici pe departe ce visai tu ca va fi la gust, chiar dacă lipsa manoperei te va satisface Smile



...siiiiiiii...după ce am scris toata povestea asta, și citind pana jos pe forum am realizat că deja ai găsit ce si cum sa cumperi și problema e oarecum rezolvată Smile)


LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)