23-12-2019, 13:45 (Edited 23-12-2019, 13:52 by d2florin.)
Am încercat sita ascaso de 57 pe lelit și am observat ca sare puculncu tot cu sita când vreau sa îl dau jos, sita sta puțin mai larg în portafiltru dar în schimb pucul este mai tare. Rație de 1:2. 18g cafea
(28-12-2019, 13:42)Rares Ioan Wrote: Salut. Imi poate spune si mie cineva care este diferenta intre cele doua site ? Se merita achizitionarea sitei nr 2 ?
Eu am varianta nr 1 ASCASO.
(14-12-2019, 15:01)TVTVTV Wrote: Am cumpărat IMS-ul de 12/18 grame de la Barshaker. Pun 16 grame în el (măcinat ca pentru 30 sec./40 ml) și deja e cam la limită. Gustul este însă mult mai clar acum iar pucul NU se mai lipește de duș. Tamper-ul de 58.35 se poate folosi fără probleme.
Revin: pucul se lipește iarăși de duș. Aceeași cafea (Guatemala de la Fabrica de Cafea), doar că mai proaspătă (prăjită la început de Decembre). :) C'est la vie!
Eu am ascaso și se lipește mai rar de dus cam 5% din cazuri dar am am observat ca țin de cum scoți portafiltrul sau după cât timp îl scoți. Oricum se lipește mult mai rar fata de sita stock. Dar imediat pun portafiltrul și îl iau...
Și eu mi am înlocuit sita stock de pe un lelit pl41tem cu una de la acasco. SITA ASCASO - 14-20G - 57MM - Lelit de la barshaker. Sita noua nu sta atât de fixa în portafiltru și nu mi se pare vreo diferența la extracții. O sa încerc sa modific arcul din portafiltru cum zicea cineva într-un post anterior.
10-05-2020, 23:30 (Edited 10-05-2020, 23:37 by dragos.stoian.)
Am găsit pe site - ul lelit portafiltru bottomless PLA570S despre care ei spun ca vine cu 'sita dubla plus' de 18-21g. Am cautat la noi is vad ca se găsește (dacă se considera reclama rog ștergeți link-ul), zice tot cu sita 18-21g, denumita tripla:
Ce e dubios e ca pe alte site-uri gen kfea, barshaker, e menționat același portafiltru cu sita dubla (nimic despre gramaj).
A încercat cineva acesta sita? Suna f bine. Știm vreun cod, cum sa o cautam? Mi-e ca portafiltrul din linkul de mai sus vine cu sita dubla standard, dar dovada ca exista sita tripla e pe site-ul lelit, am atașat poza
Cum avem legatura directa cu importatorul, iar magazinele de la el iau, cel mai simplu e sa-l intrebi direct (telefonic / mail / formularul clasic de reducere). Aici ai lista oficiala cu toate accesoriile (fara reducerea de 10%). Daca totusi nu au sita in depozit, separata, tot ei pot afla din Italia daca la urmatorul transport poate fi adusa de la fabrica.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
(11-05-2020, 13:26)Lyvyoo Wrote: Cum avem legatura directa cu importatorul, iar magazinele de la el iau, cel mai simplu e sa-l intrebi direct (telefonic / mail / formularul clasic de reducere). Aici ai lista oficiala cu toate accesoriile (fara reducerea de 10%). Daca totusi nu au sita in depozit, separata, tot ei pot afla din Italia daca la urmatorul transport poate fi adusa de la fabrica.
(10-05-2020, 23:30)dragos.stoian Wrote: A încercat cineva acesta sita? [...]
O am eu. Este finisată fix la fel ca cea standard de două doze doar că este net mai înaltă. Încap în ea lejer 20 de grame de Brazilia de la Origo, spre exemplu (o cafea mai prăjită și deci mai voluminoasă per gram decât una mai crudă). Ca gust... nu mă pot pronunța pt. că beau cu lapte. Este OK, ca să zic așa.
Dacă te interesează, îți pot furniza câteva poze side by side cu Ascaso și IMS.
(10-05-2020, 23:30)dragos.stoian Wrote: A încercat cineva acesta sita? [...]
O am eu. Este finisată fix la fel ca cea standard de două doze doar că este net mai înaltă. Încap în ea lejer 20 de grame de Brazilia de la Origo, spre exemplu (o cafea mai prăjită și deci mai voluminoasă per gram decât una mai crudă). Ca gust... nu mă pot pronunța pt. că beau cu lapte. Este OK, ca să zic așa.
Dacă te interesează, îți pot furniza câteva poze side by side cu Ascaso și IMS.
Așteptăm pozele! Deci intra clar mai mult decât în Ascaso? Am înțeles ca în Ascaso intra cam 18g max. Ma interesează mai mult volumul, dacă e mai performanta cea Ascaso dar mai mica, pot sa le iau pe ambele
Eu am acum sita IMS a comunității pe 57mm și mi se pare fix la fel ca înălțime și cât intra înăuntru
Mi-a raspuns importatorul azi - deci sita aceea se numeste "sita tripla (3 doze)" si costa 50 lei (45 lei cu reducerea de espressomani), fiind in stoc la ora aceasta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
26-05-2020, 10:02 (Edited 26-05-2020, 10:03 by tavasz.)
Buna colegi,
De curand sunt posesorul unui PL41EM, si de o vreme mai indelungata a unei rasnite Kinu M47. Pana acum multumit de toate, este primul meu setup mai serios. Pana acum am exersat cu o ratie de 16-17g, din care scot putin mai mult de 1:2, undeva la 38-40g, in 25-30sec, in general imi iese ok , cel putin imi place gustul in ceasca, are si crema, momentan exersez pe 2 cafele de maison si 1 de la guido . De cateva ori mi s-a lipit pucul de shower, am citit pe forum topicul dedicat acestei probleme, o sa mai exersez, oricum apare cand scot imediat portafiltrul, daca o las cateva secunde, cade inapoi in sita, desi pare putin umed, nu pot sa zic ca este asa de umed incat curge. Cafea de specialitate beau de mai mult atat in oras , cat si in alte cafenele recomandate pe forum, am o idee cam ce gust as dori sa scot, directia este buna.
sunt deschis la sfaturi si observatii.
Am si o problema. Am un tamper de 57.5mm si sita originala dubla lelit are o forma mai conica pe la fund si nu intra tamperul pana la capat, poate fi o problema asta? ma gandesc ca, daca pun in sita 17g de cafea, pot tampa suficient.
As dori sa cumpar un portafiltru naked cu care o sa vina si o sita tripla , pot lejer sa merg cu acela si 18g? sau 18g prea putin o sa fie pentru acea sita si mai bine sa incerc sa bag 18g in sita dubla. O sa incerc si testul cu moneda, sa vedem daca atinge dusul.
Daca as cumpara sita ASCASO - 14-20g - 57mm , o sa am probleme cu tamperul de 57.5? Parca am citit undeva ca nu intra, decat un max 57.35mm. Atunci fie cumpar sita ascaso +tamper de 57mm, fie ramane tamperul 57.5 si cumpar portafiltrul naked care vine cu o sita mai mare. Intrebare similara, la nivelator mai bine sa raman la 57mm si nu o sa am probleme cu nicio sita? Tamperul o aveam deja , dar daca musai comand alta marime.
Merita investitia in sita ascaso? sau pot ramane cu cele originale si banii de sita ascaso ii bag direct in portafiltrul naked. Si, exista alta varianta de portafiltru naked compatibil cu lelit? Portafiltru de la PL81 s-ar potrivi? imi place ca are manerul la un unghi si daca il pui pe masa sta plan. Scuze de offtopic si povestea lunga.
Salut! Am eu sita ASCASO, din pacate tamperul 57.5 nu intra. Chiar si tamperul de precizie Lelit de 57.35 intra parca mai la limita ca si in sita originala 14-18 grame Lelit cu care a venit aparatul.
PL 81 din cate vad are 57 mm deci ar trebui sa fie bun, poti sa-l folosesti.
Legat de pucul care se lipeste, asta patesc si eu, daca vreau sa fac doua shoturi unul dupa altul si nu astept intre ele circa 2-3 minute. Asta e, valva soleinoid pe trei cai pana isi face treaba, trebuie sa asteptam un pic. Am testat destul acest lucru, daca astept min. 3 minute, pucul e uscat, daca mai putin e apos sau chiar se lipeste de shower.
Sita ASCASO merita daca iti plac cafelele mai puternice sau chiar faci doua shoturi simultan, efectiv poti baga mai multa cafea 20 grame, unii chiar si 21(dar deja cu ingaduinta - atinge showerul cea ce nu e chiar bine)
Salutare!
Am vazut ca v-ati referit multi la sita ascaso de 14g pt lelit. Este aceeasi cu cea de 14-20?
Inteleg ca pe aceasta, nivelatorul de 57.5 nu se potriveste? Sau se potriveste dar nu se roteste? :D
Salut,
Pentru aparatul din semnatura cu totul stock insclusiv tamper-ul puteti recomanda o sita cat mai mare? Scopul e sa fac doua duble in acelasi timp de aprox 30g fiecare
04-06-2020, 13:36 (Edited 04-06-2020, 14:02 by dragos.stoian.)
(04-06-2020, 11:48)pacapaca Wrote: Salut,
Pentru aparatul din semnatura cu totul stock insclusiv tamper-ul puteti recomanda o sita cat mai mare? Scopul e sa fac doua duble in acelasi timp de aprox 30g fiecare
PL91T are grup de 58mm,deci nu face subiectul acestui topic.
Exista mai multe variante pt 58,incepand de la cea tripla Lelit pe care poți sa o comanzi cu reducere scriind importatorului oficial în formularul de pe pagina forumului de reduceri.
La varianta de 57mm sita tripla lelit e chiar ok, încap 20g în ea, deci ai putea sa faci doua duble simultan fiecare de 30g,dar ar avea un raport de 1:3, deci un pic spre lungi, dar dacă îți place stilul e ok (pt mine e cam slab dar beau destul de des 1:2,5)
(04-06-2020, 11:48)pacapaca Wrote: Salut,
PL91T are grup de 58mm,deci nu face subiectul acestui topic.
Exista mai multe variante pt 58,imcepand de la cea tripla Lelit pe care poți sa o comanzi cu reducere scriind importatorului oficial în formularul de pe pagina forumului de reduceri.
La varianta de 57mm sita tripla lelit e chiar ok, încap 20g în ea, deci ai putea sa faci doua duble simultan fiecare de 30g,dar ar avea un raport de 1:3, deci un pic spre lungi, dar dacă îți place stilul e ok (pt mine e cam slab dar beau destul de des 1:2,5)
Scuze dar am acum am vazut titlul topic-ului. Mersi pentru info
A reusit cineva sa compare sita Ascaso cu cea tripla? Momentan folosesc sita dubla venita de la Lelit, dar la un 17.5gr ramane cafea pe dus, si asta cu al 4lea tip diferit de cafea de la prajitori diferiti, deci clar un 16gr ar fi de recomandat in ea. As vrea sa pot pune in 19-19.5 in noua sita, dar intrebarea e, cantitate mai mica cu sita mai buna (ascaso 18-19gr) sau cantitate mai mare (spre 20gr fara probleme) dar finisaje lelit?
În funcție de cafea (evident) eu ajung și la 20g în sita Ascaso. Și merge.
Dar 20g este maxim-maximorum. Astfel, spațiul dintre puc și sită este fff mic, iar curgerea se poate regla măcinând puțin mai mare. Totodată există, în acest caz, și riscul lipirii pucului de duș, dar na... E unul dintre riscurile asumate.
Din propria mea experiență cel mai sigur este între 18 și 19g.
Degeaba se tot discuta despre gramajele maxime ale unei site, daca nu se precizeaza originea cafelei si modul de prajire al acesteia. Este inutil un raspuns incomplet de genul "mie imi incap x grame in sita y".
Diferentele de volum ale aceleasi mase de cafea, rasnita la acelasi grad, dar prajita in mod diferit, sunt mari sau foarte mari. De aceea unii producatori de site dau marje ale gramajelor asa de mari, pentru ca nu au de unde sa stie cat de prajita va fi cafeaua folosita de utilizator sau daca va folosi "africane" cu densitate mare sau "sud americane" usoare ca fulgul, etc.
Daca, ipotetic vorbind, am avea aceeasi cafea prajita foarte light de Bob, greutatea optima in sita "y" ar fi poate de 20g , raportat la volumul ocupat. Dar daca aceeasi cafea, rasnita la acelasi grad ar fi prajita (sa zicem) de Sarkis, in aceeasi sita ar incapea undeva la max. 16-17 g.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
25-09-2020, 10:37 (Edited 25-09-2020, 10:38 by dpvue.)
Folosesc rasnita Baratza Sette 270Wi si cu putina atentie la cum pozitionez portafiltru pe furca de la rasnita intra perfect 18g in cosul OEM Lelit. Singurul motiv pentru care as schimba cosul OEM ar fi faptul ca stropeste in lateral atunci cand folosesc portafiltrul fara fund. Intrebarea e daca pe ASCASO este vreo imbunatatire sub acest aspect?