Vă salut cu respect și bine v-am găsit! Astăzi m-am alăturat și eu vouă pe acest forum, mulțumesc @Lyvyoo pentru primirea în aceasta frumoasa comunitate a pasionaților de cafea buna. V-am citit "din umbra" de câteva zile, încercând sa ma documentez/învăț cât de cât anumite noțiuni de baza în prealabil înainte sa va cer ajutorul. De câteva zile cochetez cu achiziția unui espressor semiautomat, o rasnita și accesorii pt inceput, momentan consumam în casa cafea de la un aparat cu capsule. Mărturisesc ca primul gând a fost către un "super-automat", însă la fiecare achiziție ma documentez ce cumpăr și rapid am înțeles ca nu este ce trebuie și arunc banii. Tot citind aici începe sa ma prindă "microbul", însă recunosc ca exista și temeri legate atât de achiziția aparatelor, cât și de prepararea espresso. Nu am pretenții sa devin un super barista, îmi doresc doar sa pot obține un espresso bunicel, care sa se apropie cât de cât de cel dintr-o cafenea faina. Din păcate, și bugetul este limitat în jurul sumei de 3000 RON(+/-), fără opțiuni de upgrade major în viitorul apropiat, așadar trebuie sa aleg bine din prima pt o perioada bună de timp. Deci caut fiabilitate la produse, "sa tina" , însemnând componente interne și externe bune, fără multe plastice, cât mai "metalice". Având acest buget redus, îmi propun un espressor mai bunicel cu care sa rămân și o rasnita entry, dar fiabila pt început, pana învăț sa prepar, iar mai apoi pe viitor poate reușesc sa fac upgrade doar la rasnita, nu stiu. Stiu(am citit deja aici)importanta rasnitei, însă undeva trebuie sa fac rabat pt. a ma încadra în buget(știu, ma veți "certa" ca fac rabat la râsnită și îmi asum asta :))). Așadar, m-am gândit la următoarele variante: Espressor musai cu PID, deci am vazut Lelit PL41TEM sau PL81T(inclin spre primul), iar ca rasnita m-aș încadra la Kinu manuala pt performante, însă as dori totuși o electrica. Pachetul 41TEM+G-Iota suna bine, însă sare bugetul...e chiar atât de buna combinația asta sa merite sa fac un efort sau aveți voi alte variante mai bune sa îmi propuneți în buget? Va mulțumesc anticipat pt timpul și recomandările voastre și scuze dacă am greșit pe undeva, chiar sunt super curios de ce variante primesc și mai și trebuie sa ma decid repede cât mai tin reducerile de BF...P. S. :bineînțeles cafeaua o sa fie bună, de la o prajitorie/cafenea locala.
|
Ajutor recomandare espressor și râșniță prima achiziție
|
15-11-2021, 15:28
(Edited 15-11-2021, 15:29 by mihneasusan.)
41TEM+Giota suna foarte bine iar la BF oferta este de nerefuzat!
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO
15-11-2021, 15:28
Salut,
Eu am PL41TEM + Lelit PL72 William, am avut si Kinu ( tocmai acum o vand unui coleg espresoman ) si iti spun ca e e combinatie ok, cata vreme folosesti cafea de calitate ( cca 200 lei/kg ) si respecti toate datele unei extractii corecte.
Iti recomand sa iei, pentru inceput, cam 200-500 g cafea ieftina din hypermarket pana te apropii de o extractie in parametri.
Daca doar atat iti permite bugetul, iti recomand combinatia, in viitor vei putea lua o rasnita electrica pe la 2000 lei, iar Kinu isi va pastra aproximativ 50-75 % din valoare in timp.
Eu am PL41TEM + Lelit PL72 William, am avut si Kinu ( tocmai acum o vand unui coleg espresoman ) si iti spun ca e e combinatie ok, cata vreme folosesti cafea de calitate ( cca 200 lei/kg ) si respecti toate datele unei extractii corecte.
Iti recomand sa iei, pentru inceput, cam 200-500 g cafea ieftina din hypermarket pana te apropii de o extractie in parametri.
Daca doar atat iti permite bugetul, iti recomand combinatia, in viitor vei putea lua o rasnita electrica pe la 2000 lei, iar Kinu isi va pastra aproximativ 50-75 % din valoare in timp.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU. Aeropress+Timemore C3
15-11-2021, 15:42
Mulțumesc pt răspunsurile prompte, apreciez. La Kinu ar mai fi problema disponibilității, aștept după ea pana la anul și va trebui pana atunci sa iau cafea deja măcinată...bun, deci ca espressor pl41tem ar fi best deal inteleg, acum ce alta rasnita cu construcție calitativa a componentelor interne as mai avea ca variante? Eureka mignon vad ca este 900 RON de bf dacă o mai prind, ce ziceți?
15-11-2021, 15:48
Minimul de la Eureka este Specialita, poate Mignon Manuale dar trebuie sa o folosesti single-dose sau sa iti cantaresti cumva dozele. Aceea la 900 nu merge la espresso.
Sub 2000 de lei mai ai Baratza Sette 270, G-Iota DF64 si Macap M42M.
Sub 2000 de lei mai ai Baratza Sette 270, G-Iota DF64 si Macap M42M.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
15-11-2021, 15:52
(15-11-2021, 15:28)anyidulike Wrote: Iti recomand sa iei, pentru inceput, cam 200-500 g cafea ieftina din hypermarket pana te apropii de o extractie in parametri.Pai parametrii de extractie depind de cafea...
E ca si cum ai echilibra rotile la masina cu niste cauciucuri vechi, urmanda sa pui cauciucuri noi ulterior.
Iar daca e cafeaua prea veche, nu reusesti deloc sa te apropii de niste parametri decenti... Sunt si cafele proaspat prajite (la 80-120 lei kg, blenduri sau single origin)
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
(15-11-2021, 15:42)claw Wrote: Mulțumesc pt răspunsurile prompte, apreciez. La Kinu ar mai fi problema disponibilității, aștept după ea pana la anul și va trebui pana atunci sa iau cafea deja măcinată...bun, deci ca espressor pl41tem ar fi best deal inteleg, acum ce alta rasnita cu construcție calitativa a componentelor interne as mai avea ca variante? Eureka mignon vad ca este 900 RON de bf dacă o mai prind, ce ziceți?
Nu vei putea face niciun soi de espresso la un espressor precum PL41TEM in care vei pune cafea macinata, sunt sanse infime sa ai cum sa nimeresti gradul de macinare necesar, pe care chiar si daca l-ai nimeri in prima faza la o cafea, cand schimbi cafeaua sau chiar si alta sarja de prajit va fi nevoie sa faci iar calibrarea, ceea ce inseamna resurse pierdute aiurea (timp, bani, nervi).
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Lelit Anna, William
15-11-2021, 16:14
Într-adevăr pare ciuadat mai ales la început, dar nu are rost să iei aparatul fără râșniță. Ori ambele ori mai bine te asiguri cu râșnița prima oară. Graba strică cafeaua.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.
15-11-2021, 16:26
(15-11-2021, 16:14)Kontrast Wrote: Într-adevăr pare ciuadat mai ales la început, dar nu are rost să iei aparatul fără râșniță. Ori ambele ori mai bine te asiguri cu râșnița prima oară. Graba strică cafeaua.
Corect, le voi lua ambele, espressor si rasnita, din pacate Kinu iese din discutie datorita lipsei disponibilitatii. Din raspunsurile voastre, alta varianta mai buna si accesibila decat G-Iota langa PL41TEM nu am se pare...speram la un concurent mai accesibil la G-Iota.
15-11-2021, 16:27
Mi se pare ca merita sa maresti bugetul la 3500 lei si sa cumperi Lelit 41TEM + G-Iota +tamper inclus. Nu cred ca vei regreta.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
15-11-2021, 16:34
Evident că o râșniță electrică este mai comodă, și eu chiar dacă am și Kinu, o țin pe banca de rezerve.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.
15-11-2021, 17:18
Poti sa incerci o combinatie de G-Iota DF64 si un espressor second-hand. PL41TEM sau Gaggia Classic (cu PID aftermarket) le gasesti acum la 1300-1400 de lei. Ambele au multi utilizatori care te pot ajuta cu problemele si ambele au piese de schimb disponibile.
Mulțumesc de sugestie, este valida, însă eu exclud SH, mai bine iau ceva mai slab, dar nou, cu garanție. Plus ca la SH nu ma pricep sa evaluez corect gradul de uzura în acest domeniu, posibile defecte ascunse și nu sunt genul sa ma complic inutil cu posibile situații neplăcute ulterior.
Tot citind inclin tot mai mult spre suplimentarea bugetului pentru pachetul Lelit 41TEM + DF64. As fi curios daca sunt colegi care au cumparat recent acest pachet ce versiune de DF64 le-a fost livrata, daca este DF64 v2 si au avut sau nu probleme cu alinierea cutitelor?
Tot citind inclin tot mai mult spre suplimentarea bugetului pentru pachetul Lelit 41TEM + DF64. As fi curios daca sunt colegi care au cumparat recent acest pachet ce versiune de DF64 le-a fost livrata, daca este DF64 v2 si au avut sau nu probleme cu alinierea cutitelor?
15-11-2021, 20:28
este varianta v2, la mine a fost aliniata corect
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
(15-11-2021, 20:28)RazvaNNN Wrote: este varianta v2, la mine a fost aliniata corect
Multumesc Razvan. Tot rasfoind forumul, parca m-ar tenta si un espressor Lelit cu rasnita incorporata, pentru a fi "all in one" de la un producator ok (Lelit). Am inteles ca nu e indicat din prisma upgrade-urilor viitoare separate, insa eu unul nu estimez un upgrade in viitorul apropiat, pur si simplu caut un espressor stabil/fiabil pentru un espresso decent la buget mai micut. Asadar, va intreb, ce calitate are rasnita incorporata din Lelit (PL42TEMD), ma pot baza pe ea pentru un espresso decent? Gresesc grav cu un espressor all-in-one?
ar fi recomandat pe cat posibil sa eviti all in one. au niste rasnite slabe incorporate
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
16-11-2021, 18:54
Eu zic ca da, gresesti grav. Nu le poti separa nici pentru spatiu (daca la un moment dat vrei upgrade) sau daca trebuie sa ajunga una la service.
Iar fiabilitatea nu cred ca e punctul lor forte.
Iar fiabilitatea nu cred ca e punctul lor forte.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Leliturile “Hibride” au incorporata aceeasi rasnita Pl43MMI, dar dezbracata de carcasa si cu aceleasi probleme.
25-11-2021, 15:06
Multumesc colegi! Ce accesorii pe langa pachetul PL41TEM+DF64+tamper+cantar+bineinteles cafea :) ar mai fi nevoie pentru a avea tot ce trebuie la primele teste de extractie espresso? :) Ceva site aditionale sa mai comand?
25-11-2021, 15:58
(25-11-2021, 15:06)claw Wrote: Multumesc colegi! Ce accesorii pe langa pachetul PL41TEM+DF64+tamper+cantar+bineinteles cafeaar mai fi nevoie pentru a avea tot ce trebuie la primele teste de extractie espresso?
Ceva site aditionale sa mai comand?
Site deocamdata nu. Iti recomand un nivelator si un WDT.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU. Aeropress+Timemore C3
25-11-2021, 16:19
In aproximativ o luna iti trebuie sita blind, perie moale si ingusta pentru rasnita, perie pentru curatat grupul, detergent pentru espressor, cristale de curatat rasnita. Toate te costa 100-150 de lei deci e recomandat sa le cumulezi intr-o comanda online.
In functie de apa, filtrele de rasina de la Lelit. Recomandarea pentru decalcifiere este anuala.
Knock-box este la coada listei, eu am folosit intr-o vreme o cutie de inghetata cu o bucata de lemn.
In functie de apa, filtrele de rasina de la Lelit. Recomandarea pentru decalcifiere este anuala.
Knock-box este la coada listei, eu am folosit intr-o vreme o cutie de inghetata cu o bucata de lemn.
Mulțumesc colegi, mi-au sosit și mie espressor ul și râsnita comandate și as avea o întrebare: voi în ce stare le-ați primit, cutia era sigilata? Eu am primit cutia cu espressorul deteriorata/rupta pe la colturi, nesigilata, de fapt este lipit sigiliul curierului peste partea de deschidere a cutiei, pare ca ar mai fi fost deschisa...aștept acum răspunsul distribuitorului, am făcut și poze...nici nu știu dacă sa desfac cutia sau sa aștept răspunsul firmei...voi ce ați face?
Faci poze, vb cu vânzătorul, sa nu fi căzut în timpul transportului apararul din cutie.
Cand am trimis rasnita in service am împachetat-o ffff bine.
Cand am trimis rasnita in service am împachetat-o ffff bine.
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Sigiliul curierului pare a fi fost pus la ridicarea cutiei, exact peste partea unde se deschide cutia, dar nu se vede sa fi fost cutia sigilata inainte (dimpotrivă, pare/se vede ca ar mai fi fost deschisa) înainte de ridicarea coletului de curier. Deci pare sa fi fost asa: cutie nesigilata, venit curierul, pus sigiliul curierului peste, cel cu hârtia de AWB în interior. Ma gândesc sa nu fi fost vreun produs expus în showroom sau returnat de altul și retrimis către mine...astept sa vad ce zice firma, eram curios la voi cum a venit...
29-11-2021, 12:51
Nu știu când o sa scăpăm de îndoielile astea când cumparam un produs.... Ma întreb ironic. Dacă plătim un ban sa nu avem niic un dubiu.. Dar din păcate continua...
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
29-11-2021, 12:53
Hai sa nu intram deja in gaura neagra, asteptam sa vedem ce era defapt, ca poate nu e nici un produs uzat sau second hand. La un produs second hand se vad urme, espressorul numai are folie pe el, are zgarieturi, urme de calcar de la apa posibil, urme de cafea la sita de dush/garnitura.
Este totusi adevarat ca de black friday se face dump la produsele cu handicap, nu e nimic nou aici, insa sa ramane pozitivi.
Este totusi adevarat ca de black friday se face dump la produsele cu handicap, nu e nimic nou aici, insa sa ramane pozitivi.
29-11-2021, 13:04
Ce ai cumparat @claw de BF si de unde? Daca tot ne impartasim suspiciunile, macar sa o facem pana la capat.
29-11-2021, 13:45
Ideea e urmatoarea...orice produs cumperi trebuie sa aiba sigiliul fabricii intact.
Daca sigiliul e rupt eu intotdeauna returnez produsul. Nu am niciun motiv sa platesc un produs resigilat cu pretul unui produs nou.
Unele produse nu au sigiliu (spre exemplu latiere, cesti alte accesorii) dar cele foarte scumpe (rasnita espresor cantar Acaia sau Arc) au intotdeauna sigiliu
Daca sigiliul e rupt eu intotdeauna returnez produsul. Nu am niciun motiv sa platesc un produs resigilat cu pretul unui produs nou.
Unele produse nu au sigiliu (spre exemplu latiere, cesti alte accesorii) dar cele foarte scumpe (rasnita espresor cantar Acaia sau Arc) au intotdeauna sigiliu
29-11-2021, 15:15
Suspiciunile exista din pacate datorita ambalarii sumare si deficitare (cutia espressorului julita si rupta pe la colturi, neambalata in nimic, doar lipit sticker-ul curierului pe muchia unde se deschide cutia si asa direct in camionul curierului...daca as fi primit un colet ambalat corespunzator, cu cutia noua, intacta, nu ar mai fi existat suspiciuni. De protejat cutia cu folie cu bule nu mai vorbesc, deja as avea pretentii prea mari
Am cumparat pachetul pl41tem+df64+tamper de la importator cu formularul de aici. Cateva poze atasate, unde se vede chiar sub folia lipita de curier (inca nu am dat-o jos) ca nu a fost sigilata cutia initial, se vad urme ca ar fi fost deschisa inainte.
Insa repet, astept raspunsul vanzatorului si vad cum voi rezolva situatia.
Am cumparat pachetul pl41tem+df64+tamper de la importator cu formularul de aici. Cateva poze atasate, unde se vede chiar sub folia lipita de curier (inca nu am dat-o jos) ca nu a fost sigilata cutia initial, se vad urme ca ar fi fost deschisa inainte.Insa repet, astept raspunsul vanzatorului si vad cum voi rezolva situatia.
Browsing: 1 Guest(s)