Hello There, Guest! Login Register


Ajutor recomandare cafea

#1
Information 
Salutare tuturor!

Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de ce cafea as putea sa incerc, deoarece nu stiu exact in ce directie sa o apuc.
Nu beau cafea de multa vreme (sub un an de zile), iar intre timp mi-am alcatuit si o combinatie de espressor + rasnita, deci pentru espresso as dori recomandari sau si pentru aeropress deoarece in functie de dispozitie inca folosesc si aeropress.

In caz ca poate cineva cu experienta trage o concluzie, ma gandesc sa scriu ce mi-a placut foarte mult, intr-un soi de ordine descrescatoare:
  • Etiopia Yirgacheffe - de departe cafeaua care mi-a placut cel mai mult, indiferent de modul de preparare si gradul de prajire, am avut de la Guido respectiv Neoscafe pana acum
  • Etiopia Sidamo - cateva surse, aproape similar cu Yirgacheffe, imi imaginez ca oricand as putea bea asa ceva
  • Congo de la Manufaktura
  • India de la Manufaktura, India Malabar de la Neoscafe, Indonezia Sumatra - toate mi-au placut foarte mult, cu un plus la cele din India
Acum voi aminti si ce nu prea mi-a placut, tot in termeni de cafea cumparata de la aceiasi vanzatori, deci cam de acelasi rang: Costa Rica, Guatemala, Columbia, Brazilia, Honduras (am dubii mari ca as mai cumpara prea curand).

Cu harta lumii in minte as zice ca nu m-am potrivit cu America de S respectiv Centrala, dar nu se stie niciodata, din acest motiv va cer sfatul. 
Daca are importanta, pentru cumparat din Bucuresti sau livrat usor in Bucuresti m-ar interesa.
 
Reply
#2
E o regula de bun simt/best practice, destul de aplicabila si la cafea: cu cat e mai precisa descrierea si delimitarea geografica cu atat vei avea de-a face cu un produs mai bun.

O cafea descrisa doar prin regiunea/provincia/tara din care provine se poate incadra de la cafea sub-specialty pana la ceva entry specialty. Adica, in general, o cafea peste ceea ce gasesti uzual in supermarket dar cu variatii de calitate si gust de la lot la lot, de la sezon la sezon sau de la prajitor la prajitor.

Ca sa-ti largesti spectrul de gust ar trebui sa incerci si cafea de specialitate, de la un singur fermier sau o cooperativa mica, indifierent de origine. Daca se poate din cea mai recenta recolta si prajita cat mai bland.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#3
Multumesc pentru opinie. De acord, in unele cazuri probabil nu am cumparat cea mai buna posibila cafea ca sa fie un exponent adevarat al zonei, dar ce am cumparat de la Guido de exemplu inteleg ca are indicata originea la nivel de ferma, un pachet mi-a placut, altul din alta tara nu. 

In conditiile in care fiecare regiune are propriile soiuri de cafea, conditii climatice respectiv altitudine de cultivare, nu vad de ce nu ar fi valida o selectie pe baza regiunii de provenienta.

Doar pe considerentul enuntat de tine as putea merge oricand pe orice cafea la intamplare de la prajitoriile care ofera trasabilitatea cafelei, insa as prefera sa aleg ceva ce s-ar baza pe ce am enuntat pana acum ca mi-a placut. Mai mult de o cafea pe zi nu beau, deci pana imi largest eu orizontul de interes incercand cat mai multi cultivatori mici grupati si pe zone si ciclicitate recolte s-ar putea sa dureze foarte mult.
 
Reply
#4
Nu stiu ce echipament folosesti, dar eu nu as folosi espresso ca metoda de evaluare. Sunt prea multe combinatii si variabile pentru a avea rezultate consistente, day to day.

Daca ai o rasnita decenta, e mult mai usor sa obtii rezultate bune cu aeropress-ul.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#5
Espressor am Lelit PL41TEM, iar rasnite am Lelit PL72 respectiv Baratza Encore.
 
Reply
#6
Poate ca ar fi mai ușor pentru cineva sa iti faca recomandări daca ai specifica ce iti place la o cafea, ce cauți ca si gust, componenta, aciditate, lipsa ei, note fructele, note de ciocolata, etc. Altfel recomandările o sa fie mai mult la nimereala si o sa dai multi bani pana sa nimerești exact ce iti place.
Lelit Grace Pl 81T, Eureka Minion Instantaneo, G-iota, tamper Lelit 57, nivelator Mota 57,sita Ascaso, 1Z Presso Q2, Moka Pot
 
Reply
#7
Salut,
Cum a zis si colegul mai sus, cel mai bine ar fi intai ca intai sa definesti ceva mai clar ce iti place tie la o cafea… aciditate mai mare, mai mica, fermentata, cu lapte/fara, etc. In felul asta se poate determina si un profil de prajire pe gustul tau, iar mai departe tine de reglajele tale pentru espressor, respectiv rasnita.
In felul asta cei mai experimentati cu siguranta iti vor putea oferi niste recomandari ok, altfel e totul la ghici.
La Pavoni Stradivari Gran Romantica | Kinu M47 Phoenix | Eureka Mignon XL
 
Reply
#8
Din ce as zice eu pana acum, mi-au placut cafelele oarecum diferite fata de gustul cu care este obisnuit omul din popor (ce se bea din pungi de la magazine, ce se bea de la restaurante sau cafenele fara pretentii de cafea de origine), deci ca atare as zice ca mi-au placut fie cafelele acide si fructate, respectiv cea din India Malabar (nu cunosc detalii legate de cum si cat o fi fost cafeaua supusa influentei musonice, depinde probabil de producator aici).

Legat de gradul de prajire, am avut si mai prajite si mai putin prajite, nu pot zice ca am musai o preferinta sau poate sa zic 60% spre "mai prajit" si 40% "mai putin prajit". Cafeaua o beau ca atare, fara lapte, zahar sau altceva.

Ca procedeu de prelucrare, am avut pana acum o singura cafea procesata natural - Brazilia Irmas Pereira de la Guido, care mi s-a parut clar o cafea buna, dar cum am mai scris nu mi-a placut la fel de mult ca Etiopia Aricha tot de la Guido.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)