Welcome Back Log In Create Account

Ajutor achizitie expresor

grea decizie ...

-Profitec Pro 300 :

plus : - DB cu toate avantajele sale  si foarte iinteresant, latime si inaltime mai mici decat un SB
minus: - urat :)), lipsa grup E61 pe care se poate monta termometru, lipsa preinfuzie, pretul un pic mai mare in RO(afara l-am gasit la pret aproximativ egal cu ECM Classika PID)

ECM Clasika PID:
plus: - grup E61, deci se poate pune termometru, preinfuzie, pid-ul mi se pare foarte destept, calitatea constructiei, arata mai bine decat P300(ma duce cu gandul la RocketApartamento :) )
minus:- SB, pret cam mare pt un SB, lipsa conductei separate de apa calda, posibil sa se descurce cea unica pt ambele sarcini, dimensiuni un pic mai mari decat P300, sarmele de la capac nu-mi plac.
Momentan balanta inclina pentru ECM.
Eu beau cafea simpla, sotia cu lapte. Dupa cateva incercari esuate de frotare cu un Saeco Poemia, a trecut la lapte simplu incalzit :) La Phillips automatic laptele trecea printr-o conducta deci am abandonat dupa cateva incercari(era complicat de facut flush cu apa cu detergent dupa fiecare folosire...). Asi trece la frotare si sper ca un SB sa nu-mi dea alte motive sa renunt :))

Reply
Ce s-a intamplat cu PL92T? Not German enough...

Reply
(09-07-2019, 15:02)Ciprian75 Wrote: grea decizie ...

-Profitec Pro 300 :

plus : - DB cu toate avantajele sale  si foarte iinteresant, latime si inaltime mai mici decat un SB
minus: - urat :)), lipsa grup E61 pe care se poate monta termometru, lipsa preinfuzie, pretul un pic mai mare in RO(afara l-am gasit la pret aproximativ egal cu ECM Classika PID)

ECM Clasika PID:
plus: - grup E61, deci se poate pune termometru, preinfuzie, pid-ul mi se pare foarte destept, calitatea constructiei, arata mai bine decat P300(ma duce cu gandul la RocketApartamento Smile )
minus:- SB, pret cam mare pt un SB, lipsa conductei separate de apa calda, posibil sa se descurce cea unica pt ambele sarcini, dimensiuni un pic mai mari decat P300, sarmele de la capac nu-mi plac.
Eu beau cafea simpla, sotia cu lapte. Dupa cateva incercari esuate de frotare cu un Saeco Poemia, a trecut la lapte simplu incalzit Smile La Phillips automatic laptele trecea printr-o conducta deci am abandonat dupa cateva incercari(era complicat de facut flush cu apa cu detergent dupa fiecare folosire...). Asi trece la frotare si sper ca un SB sa nu-mi dea alte motive sa renunt :))

@Ciprian75, nu ma pot abţine. Smile

Ia mâna de pe SB  :wall:    
Decizia de a lua un SB te va pregati pentru un DB in viitor. Pentru buzunarul tău, sper să mă înşel.
E complicat cu laptele pe SB. Odată ridicată temperatura (care dureaza) e greu să o readuci la  temperatura pentru extracţie.

De ce vezi lipsa grupului E61 un minus? Căci nu vei avea nevoie de niciun termometru?  :idea:
De frumuseţea acestui roboţel nu vorbesc, dar eu nu beau espresorul, însă rezultatul din ceaşcă da.  :banan: 

Şi a zis @Lyvyoo un lucru mare: râşniţa! La acest level de espresor, deja ea e vioara întâi, şi espresorul mătură prin spate.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
(09-07-2019, 15:02)Ciprian75 Wrote: grea decizie ...

-Profitec Pro 300 :

ECM Clasika PID:
plus: - grup E61, deci se poate pune termometru, preinfuzie, pid-ul mi se pare foarte destept, calitatea constructiei, arata mai bine decat P300(ma duce cu gandul la RocketApartamento Smile )
Eu beau cafea simpla, sotia cu lapte. Dupa cateva incercari esuate de frotare cu un Saeco Poemia, a trecut la lapte simplu incalzit Smile La Phillips automatic laptele trecea printr-o conducta deci am abandonat dupa cateva incercari(era complicat de facut flush cu apa cu detergent dupa fiecare folosire...). Asi trece la frotare si sper ca un SB sa nu-mi dea alte motive sa renunt :))

O mica observatie:
termometrul pe grup (e61) este util doar pentru HX-uri.
La restul de espresoare SBDU/DB cu grup e61 sau fara, PID-ul  se ocupa de temperatura (setare/afisare). Vezi si cazul Bianca, unde pe grup s-a montat manometru. 

Si o alta observatie: daca esti dispus sa dai 7000 ron pe cele de mai sus nu mai bine astepti un pic si te orientezi catre Bianca? il iei de nou si il iei odata nu sa il schimbi... food for thought :)

BR
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 

Reply
Pro 300 e urat cu spume, nu beau expresorul, dar nici nu ma pot uita la cutia aia cu butoane cu placere. mai bine caut un HX cu pid si ma apuc de joaca ... :))

Reply
Pai vezi ca si pe HX-ul cu PID dai banii degeaba :) Degeaba stii ca ai 115 garde in boiler caci nu te ajuta la nimic. Informeaza-te bine! Chiar si eu la inceput de drum imi doream un HX cu PID si deschisesem topic pe tema asta, crezand la acea vreme ca scaderea temperaturii in boiler va genera flush-uri foarte scurte, nu cele clasice de 20-30 de secunde, ca la orice HX. Intr-un final m-am convins ca nu e calea pe care trebuie sa merg.

Daca te referi la transformarea unui HX in SBDU, prin implementarea custom a unui PID, asta cam duce la pierderea garantiei daca nu se umbla cu manusi la montaj si la demontat de fiecare data cand se apeleaza la service. Ma rog, operatiunea in sine nu e cea mai indicata datorita costului mai mare de achizitie, dar pe un HX luat SH la un pret ok, cine stie, cred ca merita experimentele.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
https://www.olx.ro/oferta/expresor-cafea...cztb6.html

La asta mai instalezi un ITO si face tot ce vrei. Cu 500euro ai rezolvat problema.

Br.

Reply
Cred că mai este și o MK Guatemala pe oleics....

Nu mai rămâne decât să se mute în Austria.

Reply
@Ciprian75: Daca iei calea HX-ului e de considerat si Bezzera … fie cele cu grup BZ care se incalzesc mai repede fie Magica/Mitica cu e61. Si eu am trecut prin faza grea a deciziei si am avut pe lista si masinile listate de tine. Pina la urma m-am decis la Magica PID si m-am acomodat destul de repede cu modul lucru al unui HX. Necesita un timp de invatare dar masina este destul de iertatoare. PID-ul in sine, asa cum s-a spus deja, nu are o influenta a modului de lucru (tot vei avea nevoie de flush-uri si nu iti garateaza temperatura de start al shot-ului) ci poti sa il vezi mai mult ca un reglaj al presiunii din boiler (influenta asupra frotarii laptelui) si al timpului in care masina ajunge din nou la flush boil dupa ce faci un shot.

In acelasi timp nu uita importanta rasnitei! Smile
Bezzera Magica S MN PID, Eureka Mignon Specialita

Reply
(09-07-2019, 16:53)dev Wrote: Cred că mai este și o MK Guatemala pe oleics....

Asa este, e o afacere buna daca reusesti sa le pui cap la cap
;) Totul sub 1000 de euro cu SSP uri cu tot

Reply
In Austria nu ma duc, dar piata SH o urmaresc ;). Valente tehnice si timp/chef pentru modificari/upgrade nu posed. Bianca ar fi optiunea smart dar mi-ar depasi bugetul cu 50%. Plus ca asi trece de la automat la manual de top ceea ce nu cred ca-mi va folosi cu adevarat. Pe de alta parte nu vreau sa faca doar cafea buna ci trebuie sa-mi si placa cum arata. Ma enerveaza ca am gasit Pro300 la pret buna afara, altceva mai pe gustul meu nu ... :D. Rasnita nu o ignor doar ca o achizitie in doua etape este mai suportabila ;). Plus ca am timp sa experimentez cu Kinu. Varianta simpla ar fi sa iau un Lelit PL92T, dara parca prea seamana leliturile astea cu Saeco Poemia :)))

Reply
Ți-am trimis și PM, dar se pare că nu-l ai activat sau l-ai ignorat. Nu am citit chiar toate postările, și îi posibil să ți-l fi sugerat și altcineva. Are colegul "Razclud" la vânzare un Vibiemme Domobar Junior, dual boiler cu PID, încă în garanție, și s-ar încadra și în bugetul tău. L-ai văzut?

Izzo Alex Duetto 3 & Kinu M47
Izzo Alex Duetto III & Honne Slim /nivelator Bravo / Panthera Tamper by Milan/ IMS-uri.

Reply

Smile , subtila aluzia.
Decent, Comandante, etzmax, bentwood

Reply
(10-07-2019, 10:20)miro Wrote:

Smile , subtila aluzia.

From Austria with  Heart
https://www.instagram.com/guatemalauser/

Reply
Mie unul imi scapa cate ceva... nu inteleg ce are Austria in topicul "Ajutor achizitie expresor".
:39:
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
Nu Austria in sine, ci un ultim specimen al populatiei "denisovane", care haladuieste acolo...
wow, ce subtil am fost... :D

Reply
(10-07-2019, 08:48)Zonga Wrote: Ți-am trimis și PM, dar se pare că nu-l ai activat sau l-ai ignorat. Nu am citit chiar toate postările, și îi posibil să ți-l fi sugerat și altcineva. Are colegul "Razclud" la vânzare un Vibiemme Domobar Junior, dual boiler cu PID, încă în garanție, și s-ar încadra și în bugetul tău. L-ai văzut?

Salutare, nu l-am ignorat am uitat insa sa-ti dau replay, imi aparea ca ai PM dezactivate sau casuta plina, ceva de genu ... Stiu aparatul insa am o problema cu albul, pare de spital, plus ca nu stiu cat este de rezistenta vopseaua la zgarieturi/decolorare, thx

Reply
Păi aia nu-i folia de protecție cu care vine aparatul?! :)
Izzo Alex Duetto III & Honne Slim /nivelator Bravo / Panthera Tamper by Milan/ IMS-uri.

Reply
(10-07-2019, 14:40)Ciprian75 Wrote:
(10-07-2019, 08:48)Zonga Wrote: Ți-am trimis și PM, dar se pare că nu-l ai activat sau l-ai ignorat. Nu am citit chiar toate postările, și îi posibil să ți-l fi sugerat și altcineva. Are colegul "Razclud" la vânzare un Vibiemme Domobar Junior, dual boiler cu PID, încă în garanție, și s-ar încadra și în bugetul tău. L-ai văzut?

Salutare, nu l-am ignorat am uitat insa sa-ti dau replay, imi aparea ca ai PM dezactivate sau casuta plina, ceva de genu ... Stiu aparatul insa am o problema cu albul, pare de spital, plus ca nu stiu cat este de rezistenta vopseaua la zgarieturi/decolorare, thx
Cand ai deschis thread-ul pareai mai hotarat. Alesesi bine, mai ales ECM sau Profitec, dupa parerea mea. Nici Leliturile nu sunt de dispretuit. Eu sunt multumit de ce face al meu. 
Dar apoi, ai inceput sa fii ca fata mare la maritat. Ala are chelie, ala are nasul mare.... Adica, ai inceput sa te legi de niste detalii neimporatnte, uitand scopul final. Nici macar cele gasite de tine nu te mai multumesc. Cel mai bine, parerea mea, ia o pauza de cateva zile, gandeste si reconsidera prioritatile si cumpara. Si gandeste-te si la rasnita. Cand vei experimenta, caci zici ca vrei sa experimentezi, va fi un impediment rasnita manuala.
sI eu am tot analizat, mi-am schimbat optiunile, dar la un moment dat am zis, gata cu ezitarile si am cumparat. Sincer mi-a ramas inima la ECM, dar nu regret ca am luat Lelit.
Succes si ganduri limpezi!
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)

Reply
(10-07-2019, 18:25)BogdanDN Wrote: ...Cand vei experimenta, ... va fi un impediment rasnita manuala.

:s Huh

Reply
Probabil se refera la faptul ca inceputurile nu sunt tocmai usoare si trebuie sa ai vointa de fier in a trece peste esecurile inerente si a schimba grade de macinare diferite pana ajungi la rezultate multumitoare. Deci penalizarea cu 40 de secunde de manivela pentru fiecare shot gresit, poate  fi considerata de unii un impediment :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
:) Mie imi pare ca a vrut sa zica ca daca experimentezi intr-o dimineata 10 shot-uri, s-ar putea sa te plictisesti de dat la manivela, mai ales daca boabele sunt light prajite. Experienta pe care am avut-o si eu. 4 shot-uri duble in fiecare dimineata si devii plictisit de rasnita manuala.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Cu cat aflu mai multe despre expresoare cu atat e mai grea decizia. De exemplu, la inceput eram sigur ca un HX cu grup E61(Rocket Apartamento) este ceea ce -mi trebuie . Design pe placul inimii mele, relativ mic, capabil sa faca shot dupa shot dar si o frotare, pret ok... Ulterior am aflat ca flush-ul obligatoriu dureaza 20 de sec si consuma 200 ml apa(asta inseamna sa stau cu cana sub expresor tot timpul si sa umplu rezervorul la 2 zile), ca incalzirea dureaza 30-40 min, ca rezultatele constante se obtin foarte greu, ca un PID nu face mare lucru pe un HX(nu scurteaza timpul de flush). Alternativa este un DB cu PID care la 5000-6000 arata cum arata..., iar variantele sunt in opinia mea foarte putine. Bugetul cu tot cu rasnita mi l-am stabilit pana cel mult in 2000 eur, urmeaza deci thread-ul cu rasnita :)). Nu vreau sa ma grabesc ca apoi sa vand aparatul cu 20% mai putin, de asta va citesc cu atentie sfaturile si criticile  Smile . Shot-uri reusite va doresc Wink

Reply
Ce ai zice de o masina la care:
- nu conteaza cata apa consumi la flush, care nici nu e obligatoriu mai mult de unul, pentru ca o poti pune inapoi in rezervor in 3 secunde...
- incalzirea dureaza 2-3 minute, nu am cronometrat exact, cam cat dureaza cantarire boabe, rasnire si preparare puc...
- PID ar fi degeaba, pentru ca nu pierzi nici un gram in timpul extractiei...
- si asta shot dupa shot, la infinit, cat e ziua de lunga, evident completand cu apa rezervorul pe masura ce extragi, completare care se poate face si cu apa preincalzita in kettle, deci timpi morti spre zero...

Reply
(11-07-2019, 13:46)Ciprian75 Wrote: Ulterior am aflat ca flush-ul obligatoriu dureaza 20 de sec si consuma 200 ml apa(asta inseamna sa stau cu cana sub expresor tot timpul si sa umplu rezervorul la 2 zile), ca incalzirea dureaza 30-40 min, ca rezultatele constante se obtin foarte greu, ca un PID nu face mare lucru pe un HX(nu scurteaza timpul de flush).

Salut,

Sincer, nu stiu cine te consiliaza :)
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

Reply
Parerea mea ca acum nu faci deca sa te derutezi mai tare. Aici fiecare iti spune sincer parerea sa, dar fiecare doreste altceva. Multi sunt perfectionisti, altii mai superficiali, asa ca mine, unii vor zmeura in ceasca, altii vrem gust de cafea. Decizia iti apartine, cred ca ti s au spus destule. Dar nu poti sa o ai si frumoasa si desteapta si devreme acasa si sa nici nu pierzi bani daca nu ti mai place.
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)

Reply
(11-07-2019, 13:46)Ciprian75 Wrote: asta inseamna sa stau cu cana sub expresor tot timpul si sa umplu rezervorul la 2 zile

Oricum vei avea nevoie de un vas in care sa dai flush-ul de curatare dupa fiecare shot si in care la finalul sesiunii vei efectua curatarea grupului - indiferent de tipul grupului sau al aparatului. Asta daca daca nu vrei sa tot stai sa speli tavita care nu este deosebit de mare (decat poate pe Expobar). Daca optezi pentru grup e61 el va evacua o parte din apa din grup in tavita in momentul in care vei termina extractia dar de obicei nu va contine prea multa cafea (cel putin in cazul meu).

In privinta consumului de apa:
  • in cazul meu (aparatul din semnatura) reumplu rezervorul la 2 zile cu aproximativ 1.5 - 2 litri in functie de utilizare (de obicei 1 - 3 cafele si 1 - 2 frotari pe zi ) chiar daca am rezervor de 4 litri. Eu folosesc un pliculet cu rasina pentru dedurizarea apei si trebuie sa stea tot timpul sub apa care ma obliga sa am un nivel minim destul de ridicat in rezervor (putin sub jumatate). Din experienta am observat ca senzorul de nivel minim (cel putin la aparatul meu) se declanseaja destul de devreme, nivelul apei fiind undeva la 20-25% din rezervor. De obicei fac refill dupa o sesiune ca pliculetul cu rasini sa aiba timp sa actioneze.
  • nu refolosesc apa rezultata in urma flush-ului - orice apa care a trecut printr-un proces de fierbere are concentratie mai mare de minerale relativ la volumul ei. De asemenea nu este o idee buna sa pui apa calda in rezervor - pompa vibratoare lucreaza cu apa "rece" (de ex. Ulka specifica 20 de grade Celsius). Ca idee apa din rezervor se va incalzi odata cu incalzirea generala a masinii - va fi "calduta" dupa o vreme.
  • un alt aspect de luat in considerare este inlocuirea apei din boiler-ul de aburi in cazul in care nu este folosit consecvent sau de loc pentru mai multe zile - cel putin asa se sugereaza in manual. Eu personal golesc aproximativ 300ml din el la cateva zile ca sa mai improzpatez apa.
Vezi si acest filmulet despre reumplerea rezervorului pe Appartamento. Desi masina este de dimensiuni mai reduse ai nevoie de un spatiu destul de generos deasupra ei pentru a resumple rezervorul - chiar daca nu il scoti de acolo. De asemenea orice vei tine deasupra va fi clar incalzit chiar daca se afla la o distanta de 30cm Smile

Pentru timpul mai mare de incalzire (cel putin al celor cu grup e61) o priza programabila face minuni Rolleyes

Dupa parerea mea orice masina vei alege din cele listate va implica un proces de mentenanta cu frecventa si complexitate mai mare sau mica. De asemenea, din cercetarile pe care le-am facut inante de a face achizitia, am ajuns la concluzia ca oricare din masinile listate de tine poate livra calitate foarte buna in ceasca. In cazul meu am ales HX pentru ca mi s-a parut interesant procesul de lucru si acum dupa mai multe luni de utilizare pot spune ca imi face placere modul de lucru si sa experimentez cu el. In final totul se rezuma la preferinte si evident la buget Smile
Bezzera Magica S MN PID, Eureka Mignon Specialita

Reply
(11-07-2019, 14:29)renatoa Wrote: Ce ai zice de o masina la care:
- nu conteaza cata apa consumi la flush, care nici nu e obligatoriu mai mult de unul, pentru ca o poti pune inapoi in rezervor in 3 secunde...
- incalzirea dureaza 2-3 minute, nu am cronometrat exact, cam cat dureaza cantarire boabe, rasnire si preparare puc...
- PID ar fi degeaba, pentru ca nu pierzi nici un gram in timpul extractiei...
- si asta shot dupa shot, la infinit, cat e ziua de lunga, evident completand cu apa rezervorul pe masura ce extragi, completare care se poate face si cu apa preincalzita in kettle, deci timpi morti spre zero...

Daca te referi la open boiler cu arc, gen Gaggia Mini, da, e foarte tare ideea. Dar arcul de pe Gaggia Mini am citit ca duce pana pe la 5, 6 bar. Sau e vorba de altceva?
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Greu de judecat barii dupa cum au facut unii diverse experimente. Confused
Dar daca dintr-un puc preparat ca pentru GC, in aceeasi sita si PF, rezulta o cantitate similara intr-un timp apropiat, ce concluzie sa tragem de aici ?  Huh
Si nu vezi ca moda este sa se duca infuzia si mai jos... 4-5 bari a devenit noul 9... pe masini comerciale, in cafenele ale unor nume consacrate... si se joaca unii cu 2 bari pe DE.
Iar schimbarea arcului cu unul mai tare e un pic mai simplu decat un telescop auto  Tongue

Reply
Da, dar, la cum arata grupurile care tin arcuri care duc la 10 bar (e.g. Strega), adica sunt masive, s-ar putea sa fie nevoie de o masina de conceptie noua pt open boiler cu arc. Mai usor open boiler cu levier direct, iar acolo podiumul e luat. 

Eu as fi curios cum e Cafelat Robot Barista, pt utilizare acasa, fara pretentii ca scoti maximul din cafea 3rd wave, ar avea avantajul diametrului de 58 fata de Flair.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)