Hello There, Guest! Login Register


Ajutor achizitie expresor

#1
Salutare, scriu aici pentru ca postarile anterioare au fost pe topicul unul coleg si nu e corect.

Prima achizitie a fost rasnita, Kinu Pheonix(e pe drum), avand in vedere ca e vacanta inca(urmeaza si Cafflano Kompresso) si vor mai fi deplasari, in toamna voi cauta si ceva electric.

Legat de expresor decizia este foarte grea deoarece nu stiu exact la ce sa ma astept functie de fiecare tip(SB, DB, HX) desi m-am mai lamurit un pic "sapand" pe forum dar si pe altele din afara.
Bugetul este undeva intre 5000 si 6500(7000 daca e super oferta de nerefuzat Smile) ). Solicitand si o opinie din partea furnizorului de cafea am in vedere urmatoarele optiuni care tin in primul rand de buget :
1. Rocket Apartamento - 6100 lei, recomandat ca fiind foarte bine construit, HX avand grupul E61 cu posibilitatea montarii unui termometru, imi place foarte mult designul clasic fara prea multe butoane, potentiometre si leduri, cons ar fi lipsa pid-ului, si astfel necesitatea unui flash generos inainte fiecarui shot, durata mare de incalzire a grupului;
2. vetrano quiqmill https://www.elektros.it/ro/en/coffee_mac..._0995.html este varianta 2017 dar are pompa rotativa, nu are pid, HX cu grup E61, pret catre 7000... probleme cu garantia fiind luat de afara ...
3. ECM classika PID in jur de 6100 lei, https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...assika-193 SB cu PID, constructie ECM, grup E61,boiler din inox
4. Lelit PL92T - 5000 lei, DB cu PID, nu am info in legatura cu fiabilitatea, se pare ca exista niste problemute pe la Lelit, aparent best buy ...
5. Ar mai fi Profitec Pro 300, DB cu PID, boiler inox, dar e 7000 si bate catre bugetul maxim ...

In general fac un expresso si un capucino pe zi, 4-5 in weekend si vacanta, 10 cand am musafiri. Incalzirea rapida si usurinta in utilizare constituie un avantaj Smile. Thx
EK43 + TC + SSP HU , DC Mina,  Kinu Pheonix, Cafflano Kompresso, Cafflano Kompact, 
 
Reply
#2
Incep eu 

1. HX, consum mai mare de apa pt ca are nevoie de flushuri pt racire, nevoie pid
2. avantaj rotativa, iar HX
3. foarte scump, sb la banii astia???
4. avantaj DB, pid. Arata rau, nu mi a placut calitatea constructiei, nu e un espressor solid.
5. Cea mai buna optiune dintre toate dar verifica putin stabilitatea termica prin reviewuri. Arata foarte rau in schimb, ca un model de acum 40 ani

Majoritatea sunt grupuri e61 deci oricat de rapid ar fi, nu scapi de 30 min timp de incalzire. HX e mai putin incomod daca il legi la apa, altfel ai sa te saturi de umplut rezervorul. SB uita-l. Aici ai explicat perfect
 
Reply
#3
La acest buget eu as alege un DB cu PID. Este mai ușor de folosit, are un consum mai mic de electricitate dacă nu faci întotdeauna lapte și menține mai bine valoare de revanzare.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#4
(07-07-2019, 23:45)razclud Wrote: Incep eu 

1. HX, consum mai mare de apa pt ca are nevoie de flushuri pt racire, nevoie pid
2. avantaj rotativa, iar HX
3. foarte scump, sb la banii astia???
4. avantaj DB, pid. Arata rau, nu mi a placut calitatea constructiei, nu e un espressor solid.
5. Cea mai buna optiune dintre toate dar verifica putin stabilitatea termica prin reviewuri. Arata foarte rau in schimb, ca un model de acum 40 ani

Majoritatea sunt grupuri e61 deci oricat de rapid ar fi, nu scapi de 30 min timp de incalzire. HX e mai putin incomod daca il legi la apa, altfel ai sa te saturi de umplut rezervorul. SB uita-l. Aici ai explicat perfect

Referitor la partea cu SB, detin Bezzera Unica si pierde maximum 0,5 grade pe termometrul de grup, in timpul extractiei.

Daca nu se bea decat espresso, fara idei de profilare s.a., nu are nici un sens un aparat mai scump, mai complex. Daca e nevoie si de frotare, atunci cu siguranta as merge pe un DB.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#5
Ciprian, îmi permit un sfat. Orice ai alege, înainte de asta încearcă aparatul cu rîșnița ta. 
Eu am Kinu și nu se înțelege foarte strălucit cu Brewtus (DB).
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#6
Ce înseamnă că "nu se înțelege"? Poate are mai multa legătură cu cafeaua folosită...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#7
Dev, am răspuns pe pm. Nu vreau să poluez topicul. Sugestia către Ciprian e sinceră, am oarece experiență cu cele două de-acum.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#8
Nu cred ca exista pereche rasnita - espressor. In mod normal, daca rasnita este buna, trebuie sa faca espresso pe orice aparat. In rest ori e o problema de calibrare / functionare la rasnita sau de tehnica de preparare la operator. Bineinteles, presupunand ca se foloseste cafea proaspat prajita ok.

Singura situatie unde nu se potriveste o rasnita cu un espressor poate fi in profilare, acolo unde se cer macinaturi mai fine decat in mod normal si unde anumite rasnite a caror cutite se ating prematur sau a caror constructie nu pare sa reziste macinarii uniforme de boabe prajite mai light, atunci exista premisa de a nu "se imperechea".
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#9
Si ontopic, pe langa un Expobar Brewtus de inclus in calcule, mai era un QuickMill QM67 expus in showroom  la Tastecrafters (cei cu Dalla Corte), care nou are un pret destul de necompetitiv insa fiind expus ar trebui sa fie mult mai ok, verifica...

Din punctul meu de vedere, a te chinui cu un HX in ziua de azi nu stiu cat mai merita, mai ales in conditiile unui pret destul de mare. Dau la o parte Bianca mea si profilarea pe care o fac acceptand ca asta e, poti avea si shot-uri nereusite daca nu esti atent la ceea ce faci cu padela, dar pe un espressor care extrage "straight" concentrarea ar trebui sa fie pe ceea ce faci cu materia prima (cafeaua) si tehnica de extragere nu pe cate zeci de secunde sa numeri lasand apa sa curga in gol ori cate minute sa astepti de cand ai facut flush pana cand s-a stabilizat temperatura si poti monta portafiltrul...
Apropo de ce scria rzclud, chiar daca la inceput credeam si eu ca PID-ul pe HX  poate fi de ajutor, dupa indelungi discutii pe forum am constatat este in mare parte ineficient, cu exceptia unui scenariu in care iti transformi HX-ul in single boiler, adica montezi custom un PID pe un HX si scazi temperatura pana la 90 si ceva de grade. Pe cele din fabrica nu merge scazut atat de mult ca sa nu le scoti din regimul unui HX. Dar in cazul transformarii HX in SBDU nu mai sunt justificati banii dati pe HX. 

Impresia mea din toti acest ani este ca o cafea buna si proaspata (de unde vine 95% din "magia" unui espresso), poate fi extrasa la maxim si poate aduce gusturi dintre cele mai diverse atunci cand o explorezi din cat mai multe unghiuri. Si asta o faci ori prin profilare ori prin testarea de diverse doze (gramaje) la temperaturi de doua grade diferenta (chiar si un grad pentru cine are scule si papile). Ei, ca sa te tot plimbi prin aceste zone de precizie si sa descoperi fatete  diferite ale aceleiasi cafele, pe care de multe ori ai dat bani multi, atunci mie mi se pare HX-ul ca fiind depasit de situatie pentru ca ii lipseste aceasta precizie a temperaturii, atat in zona cafenelelor cat si acasa. De altfel, nici nu prea mai exista cafenea de specialitate care sa foloseasca HX-uri, decat din motive financiare sau necunoastere, trecandu-se demult pe multiboiler sau dual boiler.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#10
Salut!
Totusi, poate i=ar fi de ajutor niste pareri ale posesorilor de ECM sau Profitec 300.
Recunosc si eu as fi interesat in vederea unei viitoare schimbari. Deapre ECM, de care m-am indragostit la prima vedere, am auzit nunai lucruru bune. Dedpre Profitec 300 nimic. Posibil sa nu existe niciun espresoman detinator?
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#11
(08-07-2019, 15:35)BogdanDN Wrote: Salut!
Totusi, poate i=ar fi de ajutor niste pareri ale posesorilor de ECM sau Profitec 300.
Recunosc si eu as fi interesat in vederea unei viitoare schimbari. Deapre ECM, de care m-am indragostit la prima vedere, am auzit nunai lucruru bune. Dedpre Profitec 300 nimic. Posibil sa nu existe niciun espresoman detinator?

Am pus ECM in lista deoarece am inteles ca e o marca de referinta cu fiabilitate dovedita chiar daca pretul pare foarte mare comparat dpdv al dotarilor cu Lelit PL92T de exemplu. Profitec P300 seamana cu masinile germane, solide dar extrem de anoste ... Expobar si Lelit nu le-am gasit pe site-urile de referinta din IT si DE, daca asi avea garantii privind fiabilitatea asi face pasul(Expobar arata bine, nu stiu insa cum sunt finisajele, la Profitec povestea un depanator ca se taia in tabla) Din pdv estetic Rocket sta cel mai bine. Posibil ca HX sa nu fie optiune pentru un incepator in real expresso, deoarece nu ma vad dimineata la 6 asteptand 30 min sa se incalzeasca(exista desigur si priza programabila ...) dupa care sa fac flush de 20 de sec ca sa fac prima cafea. De nevasta nu mai zic ... Big Grin
EK43 + TC + SSP HU , DC Mina,  Kinu Pheonix, Cafflano Kompresso, Cafflano Kompact, 
 
Reply
#12
@BogdanDN
Este cel puțin unul pe forum. Și e achiziționat deja de ceva vreme. Poate vă ajută deținătorul @N3cks
Și topicul dedicat: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ec-Pro-300
 
Reply
#13
Fiabilitatea în cazul aparatelor de tipul acesta este guvernată de piese extrem de ieftine, daca ne raportam la valoarea mașinii. O pompa vibratoare sau un set de garnituri sunt cele mai uzuale cauzatoare de probleme.

Alege aparatul care oferă cel mai complet "pachet" de opțiuni și cea mai lină și scurtă curba de învățare.

Ca regula generală, păstrează un procent din buget pentru accesorii: tamper, sită, distribuitor, latiera.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#14
Eu m-am unteresat de ecm pt ca mi- a placut cum arata. La monentul respectiv am avut confirmaari de la posesori de ecm ca este performant. In final am optat pt un espressor mai ieftin din motiv ca eram incepator si nu stiam sigur daca voi deveni depebdent sau nu. Practic nu stiu ce pkus valoare ar aduce fata de un lelit, dar arata superb. Acum depinde ce dorestibin final. Eu cu lelit81t innorinciou facvun capucino si un eapresso pe zi dar au foat zile in care a trebuit sa fac4 chiar 5 capuccino. Si s- a dedcurcat bine. Dupa 10 minute si un flush e gata de lucru.. Oricum sunt curios totusi cum e profirec 300. Dintre toae DB urile acesta pare cel mai ok.
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#15
Salut
De 6 luni sunt posesorul unui Bezzera Magica,HX.Problema celor 30 min o rezolvi dimineata cu o priza programabila care ti l deschide cu 30 min inainte sa ti faci cafeaua.Cum nu sunt fan ul ciresei din varful ananasului, folosesc cafele gen Sarkis si italiene problema temperaturii e relativa (aceste cafele fiind mai tolerante).Termometrul ma ajuta sa diferentiez,aprox,o extractie de 88 sau 90 grade(lucru f important)
Mi a placut f mult cum arata...si arata f bine..in plus am avut incredere intr o firma care face asta de vreo 100 de ani

Si f important...de 6 luni nu am baut intr o cafenea o cafea mai buna ca la mine acasa Smile

seara buna
Bezzera Magica S MN/Eureka Specialita 16 CR/Kinu Phoenix/Motta Tools
 
Reply
#16
(08-07-2019, 20:22)ariany_78 Wrote: Salut
De 6 luni sunt posesorul unui Bezzera Magica,HX.Problema celor 30 min o rezolvi dimineata cu o priza programabila care ti l deschide cu 30 min inainte sa ti faci cafeaua.Cum nu sunt fan ul ciresei din varful ananasului, folosesc cafele gen Sarkis si italiene problema temperaturii e relativa (aceste cafele fiind mai tolerante).Termometrul ma ajuta sa diferentiez,aprox,o extractie de 88 sau 90 grade(lucru f important)
Mi a placut f mult cum arata...si arata f bine..in plus am avut incredere intr o firma care face asta de vreo 100 de ani

Si f important...de 6 luni nu am baut intr o cafenea o cafea mai buna ca la mine acasa Smile

seara buna
cati iti ia sa faci primul flush?
EK43 + TC + SSP HU , DC Mina,  Kinu Pheonix, Cafflano Kompresso, Cafflano Kompact, 
 
Reply
#17
(07-07-2019, 23:06)Ciprian75 Wrote: 3. ECM classika PID in jur de 6100 lei, https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...assika-193 SB cu PID, constructie ECM, grup E61,boiler din inox
...
In general fac un expresso si un capucino pe zi, 4-5 in weekend si vacanta, 10 cand am musafiri. Incalzirea rapida si usurinta in utilizare constituie un avantaj Smile. Thx
Salut! Incep prin a spune ca TU trebuie sa iei hotararea referitoare la ce echipamente sa iti achizitionezi, fara a te lasa influentat de parerile noastre, ale celorlalți espressomani. 
Referitor la ECM Classika PID iti pot spune ca il folosesc de un an si trei luni, perioada de timp destul de mare ptr. a putea vedea si plusurile si minusurile echipamentului.

Voi incepe cu minusurile 1.este SBDU, deci nu poti extrage espresso si frota lapte in acelasi timp. In esenta, asta insemna ca dupa ce ai extras shotul/shoturile de espresso va mai dura putin pana cand espressorul este gata de preparat laptele. Apoi, pentru a putea extrage iarasi un espresso trebuie umplut boilerul (aprox 25 sec). Vestea buna e ca pana prepari pucul echipamentul este gata de urmatoarea extractie. 2.la pretul platit mi-ar fi placut sa fie dotat cu un manometru pentru abur (probabil ca nu se poate monta la un SBDU, nu știu, nu e zona mea de expertiză). 3.sita de dus, cu care vine, e de kko, am pus un IMS e61 200 IM - curge superb.

Voi continua cu plusurile 1.finisaje de foarte buna calitate, fara muchii ascuțite, acces foarte facil la rezervorul din spate care are o gura largă in care poti turna apa fara sa muti echipamentul din loc, nu are furtunuri care sa intre in rezervor, acces facil la surubul de reglare a presiunii de extractie, capac incalzire cesti usor de manevrat. 2.boiler si ciuperca grupului din inox, personal il prefer pe acesta cuprului, aluminiului, alamei. 3.incalzire rapidă, gata ptr prima cafea dupa 15-20 min, perfect echilibrat dupa 25-30 min functie de temperatura setata, ambient etc. 4.PID de foarte buna calitate, usor de programat + shot timer, stabilitate termica super OK ( de sarbatori am avut multi invitati, am facut cafele, cu si fara lapte, de mi s-a luat, si vorba reclamei "coafura rezistă"). 4.cantitatea de abur produsa poate frota fara probleme 350-400 ml de lapte/ciclu (folosirea aburului te face practic sa reîmprospătezi apa din boiler mult mai rapid decât la un DB - asta e bonus ptr ca e o consecință a modului de utilizare) 5.amprenta relativ mica pe blat.

In concluzie, echipamentul este foarte bine gandit iar eu sunt foarte multumit de el, dar evident aceasta este o parere pur subiectiva.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#18
(08-07-2019, 20:43)Ciprian75 Wrote:
(08-07-2019, 20:22)ariany_78 Wrote: Salut
De 6 luni sunt posesorul unui Bezzera Magica,HX.Problema celor 30 min o rezolvi dimineata cu o priza programabila care ti l deschide cu 30 min inainte sa ti faci cafeaua.Cum nu sunt fan ul ciresei din varful ananasului, folosesc cafele gen Sarkis si italiene problema temperaturii e relativa (aceste cafele fiind mai tolerante).Termometrul ma ajuta sa diferentiez,aprox,o extractie de 88 sau 90 grade(lucru f important)
Mi a placut f mult cum arata...si arata f bine..in plus am avut incredere intr o firma care face asta de vreo 100 de ani

Si f important...de 6 luni nu am baut intr o cafenea o cafea mai buna ca la mine acasa Smile

seara buna
cati iti ia sa faci primul flush?

Eu mi am facut un mod propriu de operare..ii dau drumul, cand termometru imi arata 88-89 grade stiu ca apa imi vine cu 91-92 si asa extrag italiencele..cand termometrul imi arata 90 -apa vine cu 93-94 si e optim pt prajiri medii..cu siguranta temperatura din puc este cu 1-2 gr mai mica decat spuneam si e ok..daca l incalzesc tare in max 20-30 sec il aduc la temp optima apoi dupa 3 min extrag(sunt pe forum discutii laborioase si detaliate despre avest lucru la Magica)
Bezzera Magica S MN/Eureka Specialita 16 CR/Kinu Phoenix/Motta Tools
 
Reply
#19
(08-07-2019, 15:35)BogdanDN Wrote: Salut!
Totusi, poate i=ar fi de ajutor niste pareri ale posesorilor de ECM sau Profitec 300.
Recunosc si eu as fi interesat in vederea unei viitoare schimbari. Deapre ECM, de care m-am indragostit la prima vedere, am auzit nunai lucruru bune. Dedpre Profitec 300 nimic. Posibil sa nu existe niciun espresoman detinator?


Prezent Wink
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#20
Si? Ne tii in tensiune? Smile
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#21
Creste presiunea in boilerul de abur Smile
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#22
(07-07-2019, 23:06)Ciprian75 Wrote: Salutare, scriu aici pentru ca postarile anterioare au fost pe topicul unul coleg si nu e corect.

Prima achizitie a fost rasnita, Kinu Pheonix(e pe drum), avand in vedere ca e vacanta inca(urmeaza si Cafflano Kompresso) si vor mai fi deplasari, in toamna voi cauta si ceva electric.

Legat de expresor decizia este foarte grea deoarece nu stiu exact la ce sa ma astept functie de fiecare tip(SB, DB, HX) desi m-am mai lamurit un pic "sapand" pe forum dar si pe altele din afara.
Bugetul este undeva intre 5000 si 6500(7000 daca e super oferta de nerefuzat Smile) ). Solicitand si o opinie din partea furnizorului de cafea am in vedere urmatoarele optiuni care tin in primul rand de buget :
1. Rocket Apartamento - 6100 lei, recomandat ca fiind foarte bine construit, HX avand grupul E61 cu posibilitatea montarii unui termometru, imi place foarte mult designul clasic fara prea multe butoane, potentiometre si leduri, cons ar fi lipsa pid-ului, si astfel necesitatea unui flash generos inainte fiecarui shot, durata mare de incalzire a grupului;
2. vetrano quiqmill https://www.elektros.it/ro/en/coffee_mac..._0995.html este varianta 2017 dar are pompa rotativa, nu are pid, HX cu grup E61, pret catre 7000... probleme cu garantia fiind luat de afara ...
3. ECM classika PID in jur de 6100 lei, https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...assika-193 SB cu PID, constructie ECM, grup E61,boiler din inox
4. Lelit PL92T - 5000 lei, DB cu PID, nu am info in legatura cu fiabilitatea, se pare ca exista niste problemute pe la Lelit, aparent best buy ...
5. Ar mai fi Profitec Pro 300, DB cu PID, boiler inox, dar e 7000 si bate catre bugetul maxim ...

In general fac un expresso si un capucino pe zi, 4-5 in weekend si vacanta, 10 cand am musafiri. Incalzirea rapida si usurinta in utilizare constituie un avantaj Smile. Thx


Ma văd pe mine in locul tău acum ceva vreme. Recomand cu caldura Profitec Pro 300 - dintre toate enumerate. Am avut un lelit 91 înainte . Din specificații 92 sta bine! dar cred ca tot pe Profitec as merge.

Este un thread pentru profitec pro 300 cu o comparație (relativa) cu SB de dinainte Lelit 91T.
Din ce văd la nevoia ta: DB! HX e năzdrăvan oricare ar fi. Îți piere pofta sa tot te joci. Și la DB ai fluctuații, dar le ții in frâu mai ușor.

Pentru acasă recomand grup integrat/saturat. Încălzirea in 15 minute. Știu... priza programabila. Am și eu. Dar dacă vii acasă la 17 și vrei o cafea stai pana la 17:40 sa o bei? (E61)

ECM e fratele lui Profitec la propriu. Nu as merge pe SB. Te va împinge la upgrade!

Am avut și eu Rocket pe lista, apartament și salivam când îl vedeam. Îmi place și acuma... dar am ajus l părerea ca acasă trebuie ceva. U pid, DB și încălzire rapida. Desigur și stabilitate.

Dacă ai întrebări poți sa scrii aici sau pe privat. Eventual ne putem auzi și la un telefon. De văzut... cu mare drag... la Cluj Wink

(08-07-2019, 22:41)BogdanDN Wrote: Si? Ne tii in tensiune? Smile


Greu de scris pe telefon Wink

Profitec 300 câteva cuvinte:

Încălzire: 15 min.
PID fidel.
Countdown la extracție - foarte util.
Versiunea din 2018 are și auto Off.

Folosesc cu sita IMS 18g preponderent cafele mai light.

Cică se pote face decalcifiere “in mers”. Are pașii in manual - dați de producător.
Piese se găsesc foarte ușor.
Accesul la rezervorul de apa se face ușor, caci e deschis, nu e cu gaura.
Presiunea la abur e suficientă pentru latiera mică de 350. Merge și la cea de 500 dar nu îți permiți eșec caci nu apuci sa revii. (Nu am umblat sa pun presiune mai mare).

Vine setat pe 9 bar. (Cel puțin al meu).
Boilere izolate.

Râșnița Niche face mult mai mare gălăgie decât espresorul și se zice ca ea ar fi silențioasă. Adică vreau sa zic ca e foarte silențios, chiar dacă nu e pompa rotativă.

Apa pentru ceai folosesc rar, dar e bine ca are. Deși pentru băutorii de ceai probabil ca temperatura aceea nu e cea mai buna.

Am făcut upgrade la o duza cu 4 găuri tot de la profitec. Merge mai bine.
Am luat un portfiltru de la ECM Casa pentru aspect Wink.


După cercetările mele: pid + DB + grup integrat/saturat (adică încălzire in 15 min) sunt putine modele pe piata:

Lelit 92 elizabetha
Profitec Pro 300
La Marzocco Linea mini
Dalla Corte mini, super mini sau Studio

Ultimii doi producători nu intra in bugetul enunțat de tine. Bătălia o văd între primele doua, cu “ascendent” in profitec as zice.

Nu îmi vin alte idei acum.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#23
Multumim! Relevant!
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#24
Ca o opinie personala - 1500E pentru espressor cu pompa vibratoare, boiler de espresso de 300ml si fara posibilitati viitoare de profilare, este imens. Exista modificarea cu Itto pe orice vibratoare, dar aia e o himera care mai apare asa din cand in cand, complexitatea si lipsa experientei la noi lasand-o in suspans demult.
Desigur, a fost si cazul Dalla Corte Mini, dar cand nume colosale ca Marzzocco ori Dalla Corte isi pun amprenta pe ceva, automat creste si pretul si valoarea de revanzare etc. PLus ca Mini statea in 0.2 grade pe SCACE.
Bugetul de 1500E e "aproape" de...Bianca Smile , mai ales daca pui la socoteala multimea de accesorii free cu care vine. Iar incalzirea la fel, extrem de rapida datorita cresterii temperaturii apei la 115 grade pe faza initiala de infierbantare. Dar eu unul nu am incredere sa imi fac o rutina din a lasa la incalzit 10-15 min. niciun espressor, chiar daca exista premise sa fie gata. Cam 25-30 min ar trebui sa fie minimul, inclusiv pentru un single boiler. 

Peste toate, gandul principal trebuie sa se indrepte spre rasnita, caci la asa buget e pacat sa se ramana la Kinu Phoenix, care are si ea limitarile ei. In setea si nevoia initiala de experimentare, manualitatea va ingreuna procesul mult, iar cand vrea sa macine si partenera sau vin musafiri nu mai zic... Pana la urma, espressorul "doar baga apa fierbinte", si de la un anumit punct diferentele in ceasca nu mai sunt atat de clare. In schimb rasnita sparge boabele si decide gustul cafelei bune pe care o ai in functie de uniformitatea macinaturii, cantitatea de fines, finetea reglajului stepless etc. In vacante o rasnita buna cum este Kinu o pot considera un must have, alaturi de metoda de preparare potrivita. Dar daca vrei performanta acasa si tot ai buget mare, considera cumva pe undeva si o rasnita electrica ok.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#25
(09-07-2019, 10:20)Lyvyoo Wrote: Ca o opinie personala - 1500E pentru espressor cu pompa vibratoare, boiler de espresso de 300ml si fara posibilitati viitoare de profilare, este imens. Exista modificarea cu Itto pe orice vibratoare, dar aia e o himera care mai apare asa din cand in cand, complexitatea si lipsa experientei la noi lasand-o in suspans demult.
Desigur, a fost si cazul Dalla Corte Mini, dar cand nume colosale ca Marzzocco ori Dalla Corte isi pun amprenta pe ceva, automat creste si pretul si valoarea de revanzare etc. PLus ca Mini statea in 0.2 grade pe SCACE.
Bugetul de 1500E e "aproape" de...Bianca Smile , mai ales daca pui la socoteala multimea de accesorii free cu care vine. Iar incalzirea la fel, extrem de rapida datorita cresterii temperaturii apei la 115 grade pe faza initiala de infierbantare. Dar eu unul nu am incredere sa imi fac o rutina din a lasa la incalzit 10-15 min. niciun espressor, chiar daca exista premise sa fie gata. Cam 25-30 min ar trebui sa fie minimul, inclusiv pentru un single boiler. 

Peste toate, gandul principal trebuie sa se indrepte spre rasnita, caci la asa buget e pacat sa se ramana la Kinu Phoenix, care are si ea limitarile ei. In setea si nevoia initiala de experimentare, manualitatea va ingreuna procesul mult, iar cand vrea sa macine si partenera sau vin musafiri nu mai zic... Pana la urma, espressorul "doar baga apa fierbinte", si de la un anumit punct diferentele in ceasca nu mai sunt atat de clare. In schimb rasnita sparge boabele si decide gustul cafelei bune pe care o ai in functie de uniformitatea macinaturii, cantitatea de fines, finetea reglajului stepless etc. In vacante o rasnita buna cum este Kinu o pot considera un must have, alaturi de metoda de preparare potrivita. Dar daca vrei performanta acasa si tot ai buget mare, considera cumva pe undeva si o rasnita electrica ok.

Salut,

referitor la ITO, am ajutat un coleg de forum sa il instaleze (nu este foarte greu). Dupa care urmeaza programarea si utilizarea lui, dupa ce ai rabdare sa citesti si sa intelegi un manual destul de gros. Rezultatul din cate am inteles este mai mult decat satisfacator. Urmeaza la un moment dat sa achizitionez si sa instalez si eu acest modul pe un proiect deja inceput, restaurarea unui Rancilio Audrey. 
Intradevar sunt chestii tehnice de care multi dintre noi nu avem timpul necesar sau rabdarea pentru a le aprofunda.
Dar cu un pic de rabdare se pot obtine rezultate mai mult decat impresionante cu un buget mic fata de ce se gaseste pe piata. 

Dar exact cum spuneai mai sus, trebuie sa ai papilele antrenate, astfel incat aceste "fineturi" sa faca diferenta. Recomandarea mea este sa va axati pe rasnita capabila sa livreze. Aici ar trebui sa fie mai mult pus accentul. Doar ca trebuie sa treci prin cateva modele ca sa intelegi ce cauti si la un moment dat sa iesi din zona de comfort si sa incerci si altceva.

Observ ca si in cazul HX-urilor exista o reticienta in recmandare/folosire. Si sunt de acord cu ea atunci cand vine din prisma achizitionarii unui aparat nou. Dar daca o privesti din prisma pietei SH poti gasi aparate f bune la preturi mici comparativ cu cele noi, care cu un pic de antrenament sa livreze.

In momentul de fata folosesc un HX dupa o perioada de 3 ani in care am folosit un elektra S1C  si va pot spune ca sunt foarte multumit de el si de ce livreaza. Nu stiu daca este corect, dar il vad la fel, un espressor manual in sensul in care tre sa ai rabdare cu el si sa i cunosti variabilele. Eu cel putin gasesc acest aspect, placut. Va urma sa instalez un kit de profilare gen Bianca, o sa revin cu pareri de dupa.

Tot ce vreau sa spun ca depinde de fiecare cat vrea sa iasa din zona de confort vs buget. Dupa cum vad lucrurile un buget bun iti asigura o panta mai usoara de invatare prin folosirea unor aparate user friendly, altfel trebuie sa studiezi un pic mai mult ca sa obtii aceleasi rezultate. 

La sfarsit diferenta o va face rasnita si experienta utilizatorului.

BR
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#26
... just my two cents.

Exista pe forum o migrare masiva in prezent dinspre Expobar catre Bianca datorita posibilitatilor de profilare pe care le aduce aceasta din urma, ceea ce este ok pentru cine doreste sa experimenteze (eu nu am neaparat rabdarea necesara).
Dar... as evidentia doua aspecte.

In timp ce nu se mai recomanda HX-ul (mult mai ieftin) pentru ca necesita o curba de invatare si experimentari la inceput, se promoveaza intens profilarea care, in esenta, inseamna o experimentare continua. Pai...?!

In alta ordine de idei, cata vreme la service-ul Lelit va fi prezent acel personaj sinistru, pe care il amuza frustrarea clientilor si o provoaca deliberat, eu nu as mai plati un leu pe niciun produs al acestei marci,  oricat de performant ar fi el. Sorry!

... just my two cents!
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#27
@adif

Diferența între HX și profilare este ca pe Bianca o poți folosi foarte bine și lăsând padela la maxim în timp ca pe un HX trebuie de la început să știi să faci flush-uri si sa gestionezi temperatura: nu este un capăt de tara, dar trebuie învățat.

Din părerea mea, calitatea principala a Bianchei nu este profilarea (chiar daca este un big plus) ci calitatea constructiva și numărul mare de acesori cu care vine.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#28
@micrenda, stiu si eu care este diferenta. Citeste mai atent (printre randuri) ce am scris.  Wink
Expobar Leva | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#29
Profilarea de debit sau profilarea de presiune le vad ca metode de a imbunatati o extractie, atunci cand e cazul si cand operatorul simte asta, in functie de cafeaua folosita, pornind de la o temperatura aleasa (cat mai exacta). Astfel ajungi sa simti cand o cafea are nevoie de preinfuzie mai lunga ori cand nu are deloc nevoie sau cand o presiune pe puc descendenta, de la atingerea celor 9 bar, poate reduce din amareala unei cafele prajite mai tare etc.
HX-ul nu trebuie pus la colt, de acord, doar ca atunci cand vrei sa investesti sume mari e bine sa te gandesti de doua ori si sa iti dai seama exact ce anume vrei, pe cat posibil. Poate doresti sa experimentezi si sa te joci cu diverse cafele de specialitate. Aici, fata de profilarea de debit (de fapt, de presiune pe puc), la un HX te vei stradui sa stapanesti aparatul si sa-l stabilizezi ca temperatura la punctul dorit, fiind mai salbatic din fire. La profilare pe DB ai deja temperatura stabilizata si munca ta se concentreaza pe lucruri mai importante care pot afecta radical gustul si Extraction Yield-ul. Gandeste-te cum ar fi sa te chinui sa stabilizezi si temperatura si sa mai faci si profilare de extractie... O munca dubla, deloc usoara si chiar obositoare pe termen lung.
Cum sa zic, luate separat, munca de a profila o extractie mi se pare mult mai motivanta si cu infinit mai multe rezultate posibile, decat munca de stabilizare a unei temperaturi. Asa vad eu lucrurile, nu este vreo axioma, alt pasionat are alt unghi de vedere samd
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#30
(09-07-2019, 12:40)adif Wrote: ... just my two cents.


... just my two cents!

+1 Smile
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)