Welcome Back Log In Create Account

Achizitie espressor si rasnita, buget ~500E

Poti vorbi si despre levierul ALM Kopi cu @renatoa.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(25-10-2025, 14:53)Pku82 Wrote: As aprecia un feedback din partea voastra, dar mai ales a celor care poate au un Robotel sau ,,chinezaria"

Daca te intereseaza, am un Flair 58 la vanzare  Smile  Fiind electric are unele avantaje fata de Robotel
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch

Reply
(22-10-2025, 17:00)Belni Wrote: Multumesc pentru raspuns!Referitor la citit, citit si iar citit…. Ma gandesc totusi ca intrebarile mele nu se indeparteaza de obiectivul acestui forum…. Nu va suparati pe mine dar pare ca cer sfaturi de investit pe bursa…

Avem colegi de forum mai colțoși dacă nu rezonezi cu viziunile lor. Revenind, care a fost alegerea, ai luat Lelitul ăla?

(23-10-2025, 15:54)mipetre Wrote: Eu as alege o râșniță Kinu - chiar și second de pe forum - pe la 1000-1500 de Ron - și un espressor Staresso Mirage...
Sterasso mie mi se pare incomod. Îl am de un an, cred că am 15-20 cafele trase în total la el, zace în cutie. Am început să-i înțeleg pe cei care doresc să apese un buton și gata! 
În schimb, despre Kinu, numai de bine, e râșnița mea preferată.

Reply
(26-10-2025, 21:03)_R_A_D_U Wrote:
(22-10-2025, 17:00)Belni Wrote: Multumesc pentru raspuns!Referitor la citit, citit si iar citit…. Ma gandesc totusi ca intrebarile mele nu se indeparteaza de obiectivul acestui forum…. Nu va suparati pe mine dar pare ca cer sfaturi de investit pe bursa…

Avem colegi de forum mai colțoși dacă nu rezonezi cu viziunile lor. Revenind, care a fost alegerea, ai luat Lelitul ăla?
Da, am observat….inca nu m am hotarat…. Probabil la rasnita o sa merg pe CG301….. la espressor imi este mai greu…..nu stiu daca merita diferenta de pret intre breville slimline si avx db1x…o sa astept si blackfriday totusi ….

Reply
Vezi că este un pachet Pavoni+kinu la 2500 pe forum. S-ar încadra-n bugetul tău.

Reply
(26-10-2025, 21:12)Belni Wrote:
(26-10-2025, 21:03)_R_A_D_U Wrote:

Da, am observat….inca nu m am hotarat…. Probabil la rasnita o sa merg pe CG301….. la espressor imi este mai greu…..nu stiu daca merita diferenta de pret intre breville slimline si avx db1x…o sa astept si blackfriday totusi ….
Voi m-ati inteles gresit. Cand am zis despre citit m-am referit la faptul ca deja dadusem acelasi raspuns unui coleg in aceeasi zi la aceeasi intrebare. Eram iritat ca in loc sa citeasca ultimele postari a ales sa intrebe acelasi lucru.
Apoi am recomandat ceva si m-a intrebat despre altceva. De ce sunt eu , emag ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Nimeni dintre colegii care folosesc deja espressorul AVX DB1 x nu doreste sa ajute la luarea unei decizii de cumparare ?
Initiatorul oscileaza intre
https://www.breville-romania.ro/aparate-de-cafea/espressor-barista-slimline?gad_source=1&gad_campaignid=12791041331&gclid=EAIaIQobChMI_Ka4ie3DkAMVEZeDBx2VmhvLEAQYASABEgJyjvD_BwE
si AVX DB1X care este cu 300 lei mai scump, varianta resigilata.
https://barshaker.ro/espressor-db-avx-db1x-2025-cu-opv-turin-legato-v2-miicoffee-apex-v2-white-resigilat?gad_source=1&gad_campaignid=22318889892&gclid=EAIaIQobChMIxeG2x-7DkAMVkKiDBx3NkSe7EAQYBiABEgJfhfD_BwE

ps. pe mine nu ma credesi nici nu vrea sa citeasca pe forum despre acest AVX DB1X 2025

Reply
Salut! Legat de cafelat, am scris foarte multe despre el în topicul dedicat. La început o să fie puțin mai greu workflowl, pentru cafele dark și medii nu necesită preincalzire. V-a trebuii sa macini puțin mai fin, dar dacă iei cafele dark-medii nu cred ca o sa fie greu sa macini pe manuală.
Ce am apreciat la robot a fost ca m-am bucurat de apă proaspătă, și preparată cu ce minerale voiam, fără să-mi fac griji de depuneri. La o doză de 18g cafea foloseam în jur de 53g apă pt 36-38 out de cafea, astfel nu mai făceam risipă de apă preparată, iar puck-ul ieșea integru. Dacă pui mai multă apă vei avea puck-uri moi, coșul o să ți rămână murdar. La început m-am speriat de cat de fin trebuia sa macin, dar pe parcurs mi-am dat seama ca daca apăs brusc sa sară manometrul in 4-6 bari (țineam cam 8-10 secunde pentru preinfuzie) am revenit cu o macinatura mai grosieră. Făcând acea presiune bruscă puck-ul de cafea este mai bine compresat și capătă mai multă integritate ca să zic așa. Dacă apeși ușor și vezi lent cum urcă 1-2-3 bari o să necesite o macinatura foarte fină.
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
Lucrand si eu pe alta masina similara cu ce a descris tekbar mai sus, mi se pare incredibil cat de rasturnate au ajuns sa fie valorile dupa care se judeca o achizitie noua, si se dau recomandari celor nou veniti in bransa.

Mai recititi odata postare lui tekbar, acelea sunt adevaratele valori care trebuie sa le cauti la o masina: apa proaspata permanent, boiler fara depuneri, control complet asupra extractiei.

Pentru comoditatea apasarii unui buton, si ascunderea in spatele iluzionarii ca stie el fabricantu ce a facut acolo, oricine cumpara azi o masina asa zis semiautomata de nivel entry-medium renunta la toate atributele esentiale enumerate mai sus, si se complace numai in compromisuri care il vor tine captiv pe forumuri, in incercarea de a le gasi rezolvarea.
Care rezolvare vine ori cu modari la care nu se baga oricine, sau... "cumpara ceva mai scump", singura reteta pe care stiu sa o recomande... prea multi.

E de ajuns sa citesti la ce manevre ezoterice, aproape voodoo, ajung sa recurga posesorii de masini cu pompa, ca sa aiba parte de un simulacru de profilare, si ala facut pe orbeste, fara nici un feedback al efectului real asupra extractiei...

Quote:... robinetul de abur poate fi si acum folosit pentru profilare de presiune.
Daca doresc presiune mica deschid partial robinetul de abur si debitul la dus scade, pentru ca presiunea se imparte si prin robinetul de abur.
In plus, pot opri pompa intermitent in timpul extractiei, timp de 1-2 sec si astfel scad debitul de apa introdus in boiler...

Toate cele de mai sus se traduc la o masina full manual prin dozarea apasarii pe levier, cu un ochi pe manometru si unul pe curgere. Si ceva atentie...

Reply
Testez momentan un Robot si sunt multumit de rezultate,desi 58' nu este preferatul meu. Dar strict pe subiect,nici acesta nu se incadreaza in buget,varianta regular care nici macar nu e in stoc,costa 1900 lei.
Trebuie sa te gandesti daca vrei un astfel de aparat,care te obliga sa ai apa fiarta in alt recipient intotdeauna,si daca raspunsul este afirmativ,poti incepe si cu Staresso Mirage,si astfel ajungem si la un buget minim.

@alin1970 - pe threadul de Mirage,pe care l-am citit in intregime,sunt multe pagini in care esti nedumerit despre aparat,si nimeni nu ti-a raspuns pe un ton neadecvat,din contra,au avut rabdare si te-au ajutat. Daca esti iritat de la o intrebare,mai bine raspunzi cand te calmezi. Legat de ECP si profilare,tocmai ti-a raspuns Renato.

Reply
(27-10-2025, 12:52)royal Wrote: Testez momentan un Robot si sunt multumit de rezultate,desi 58' nu este preferatul meu. Dar strict pe subiect,nici acesta nu se incadreaza in buget,varianta regular care nici macar nu e in stoc,costa 1900 lei.
Trebuie sa te gandesti daca vrei un astfel de aparat,care te obliga sa ai apa fiarta in alt recipient intotdeauna,si daca raspunsul este afirmativ,poti incepe si cu Staresso Mirage,si astfel ajungem si la un buget minim.

@alin1970 - pe threadul de Mirage,pe care l-am citit in intregime,sunt multe pagini in care esti nedumerit despre aparat,si nimeni nu ti-a raspuns pe un ton neadecvat,din contra,au avut rabdare si te-au ajutat. Daca esti iritat de la o intrebare,mai bine raspunzi cand te calmezi. Legat de ECP si profilare,tocmai ti-a raspuns Renato.
lui Renato nu am decat sa-i multumesc.
Despre ce iritare vorbesti ? daca observi am fost primul care a sarit sa ajute omul. Am dat solutii pertinente si le-am explicat. Ce puteam face mai mult ? sa recomand OZN- uri scumpe ? Nu stiu cand am fost eu nedumerit de Staresso Mirage. Am sustinut si inca sustin ca este un espressor foarte capabil. Problema eram eu si papilele mele de om needucat. EU, spre deosebire de altii, am facut teste cu Staresso pentru ca doream sa trec dincolo de ce se spune sau ce se crede. Pe cine am deranjat? Pe vremea cand eu si Renato am inceput sa laudam Staresso unii ne bateau cu pietre, ca nu e espressor etc. Sustin cu tarie si azi ca Steresso este un espressor bun pentru pretul lui pentru cine nu doreste bauturi cu lapte.
Legat de ECP, ce ai sa-i reprosezi ? Eu pot sa fac profilare cu el.Nu e perfecta dar pot avea presiune scazuta la preinfuzie, preinfuzie cat timp doresc, urmata de presiune mare in timpul extractieie propriu-zise, iar la final din nou presiune scazuta. Ce este asta nu e profilare ? Vezi ceva rau asta ? Ai incercat sa cumperi un aparat de spumat laptele ? ai vazut cat costa ? ECP poate sa spumeze laptele si sa faca espresso cu doar 400 lei. Ce alt espressor cu boiler din inox poti cumpara cu 400 lei in afara de delonghi ?
Ce aparat il bate la pret calitate pe ECP ?

Reply
(27-10-2025, 12:13)renatoa Wrote: Lucrand si eu pe alta masina similara cu ce a descris tekbar mai sus, mi se pare incredibil cat de rasturnate au ajuns sa fie valorile dupa care se judeca o achizitie noua, si se dau recomandari celor nou veniti in bransa.

Mai recititi odata postare lui tekbar, acelea sunt adevaratele valori care trebuie sa le cauti la o masina: apa proaspata permanent, boiler fara depuneri, control complet asupra extractiei.

Pentru comoditatea apasarii unui buton, si ascunderea in spatele iluzionarii ca stie el fabricantu ce a facut acolo, oricine cumpara azi o masina asa zis semiautomata de nivel entry-medium renunta la toate atributele esentiale enumerate mai sus, si se complace numai in compromisuri care il vor tine captiv pe forumuri, in incercarea de a le gasi rezolvarea.
Care rezolvare vine ori cu modari la care nu se baga oricine, sau... "cumpara ceva mai scump", singura reteta pe care stiu sa o recomande... prea multi.

E de ajuns sa citesti la ce manevre ezoterice, aproape voodoo, ajung sa recurga posesorii de masini cu pompa, ca sa aiba parte de un simulacru de profilare, si ala facut pe orbeste, fara nici un feedback al efectului real asupra extractiei...

Quote:... robinetul de abur poate fi si acum folosit pentru profilare de presiune.
Daca doresc presiune mica deschid partial robinetul de abur si debitul la dus scade, pentru ca presiunea se imparte si prin robinetul de abur.
In plus, pot opri pompa intermitent in timpul extractiei, timp de 1-2 sec si astfel scad debitul de apa introdus in boiler...

Toate cele de mai sus se traduc la o masina full manual prin dozarea apasarii pe levier, cu un ochi pe manometru si unul pe curgere. Si ceva atentie...
Un ochi pe curgere, un ochi pe manometru, o mana pe levier, atentie ... si la voi seamana a voodoo. fiecare cu jucaria lui.
Unul dintre motivele care m-a atras la ECP a fost apa. Imi doream un aparat care sa faca si aburi dar nu ma atrageau boilerele inchise din cauza curatarii groaie. La ECP boilerul este din inox, nu prea se aduna depuneri pe el si se dechide foarte usor pentru curatare. In plus, este un espressor foarte simplu si ieftin de intretinut. Putina apa cu sare de lamaie din cand in cand si o demontare boiler o data pe an sau la 6 luni este mai mult decat suficienta. Fiind un espressor ieftin nici nu am stresul ca trebuie sa il duc la service etc. Daca stric ceva, inlocuiesc ca totul este ieftin la delonghi ecp.

Reply
Te agiti prea tare si nu stiu de ce. Oamenii isi bazeaza alegerile pe mai multe criterii, jumatate poate fiind subiective, dincolo de specificatiile tehnice. Parca vrei sa-i bagi lingurita in gura unui bebelus care nu mai vrea sa manance Smile   Asa, boiler din inox avea si Saeco Poemia si tot 300 lei costa, mereu au existat iteratii ale acestui interior. Dar ce scotea Poemia in ceasca nu se compaara cu CLassic, spre exemplu, plus portafiltrul ala usor, grupul care atunci cand se incingea mirosea a materiale ieftine. Ma uit la DB1X, e tot in China facut dar cand se infierbanta nu miroase de la grup ca espressoarele foarte ieftine. Deci nu putem pune un egal asa simplu intre espressoarele de 4-500 lei si cele de 4-500E, dar putem spune ca anumite espressoare sunt mai scumpe pentru ca au inclus in pret si o doza de cost suplimentar pentru ce inseamna brand-ul si tara fabricatiei. 

Materialul boilerului nu mi se pare ca este un punct central de alegere, vezi thread-ul dedicat, fiind aparate performante si scumpe, inclusiv profesionale, care au boilere din cupru sau alama.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Materialul boilerului chiar conteaza. Da poti pune egal intre boilere din alama, cupru si inox. Dar nu intre boilere din inox si cele din aluminiu. sau intre un bouler din inox si un termobloc din aluminiu. Si pe forum s-a scris ca inoxul este de preferat din multe motive. In primul rand pierde caldura mai putin decat restul si in al doilra nu avem depuneri .
Ce legatura are comparatia intre ECP si Saeco ? Eu nu am pus egal intre ECP si AVX DB1.
Doar imi permit sa recomand ECP oricarui incepator care vrea sa faca espresso cu bani putini. Poate face acelasi lucru si cu Staresso Mirage sau cu un levier ALM Kopi. Dar nu pot recomanda un Gaggia Classic la pretul de 2100 lei care imi pare prea scump pentru ce ofera.
Desigur sunt doar parerile mele si este posibil sa gresesc si chiar va rog sa ma contrazice-ti cu argumente tehnice.
ECP a iesit pe primul loc in clasamentul lui Lance Hendrics la calitate/ pret.

Reply
(27-10-2025, 14:16)alin1970 Wrote: Un ochi pe curgere, un ochi pe manometru, o mana pe levier, atentie ... si la voi seamana a voodoo ....

Gresit, se numeste ... zen  Angel

(27-10-2025, 17:31)alin1970 Wrote: .......
ECP a iesit pe primul loc in clasamentul lui Lance Hendrics la calitate/ pret.

Trebuia sa spui asta de la inceput si nu se mai lua nimeni de tine.  Smile

Si eu sunt de parere ca un incepator e bine sa cumpere pentru inceput ceva cu pret mai mic, care ofera performante decente. Ulterior, dupa ce invata practic, daca aloca resursele necesare de timp, bani, poate decide singur care-i urmatorul pas. In nici un caz nu as recomanda ceva second-hand pentru cineva care nu stie nimic despre acest domeniu.

Reply
(27-10-2025, 17:31)alin1970 Wrote: Si pe forum s-a scris ca inoxul este de preferat din multe motive. In primul rand pierde caldura mai putin decat restul si in al doilra nu avem depuneri .

Daca e scris pe forum, nu inseamna ca este adevarat. Multi scriu prostii pe forum, inclusiv eu.

Ce inseamna ca pierde caldura mai putin? Vrei sa spui ca inoxul e un conductor de caldura mai slab decat cuprul si din cauza asta se raceste mai incet? Asta este un dezavantaj la single-boiler cand revii de la modul de abur la cafea si nu este un mare avantaj pentru stabilitatea termica.

De unde ai aflat ca nu se depune calcarul pe inox?
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(26-10-2025, 21:12)Belni Wrote: Da, am observat….inca nu m am hotarat…. Probabil la rasnita o sa merg pe CG301….. la espressor imi este mai greu…..nu stiu daca merita diferenta de pret intre breville slimline si avx db1x…o sa astept si blackfriday totusi ….
Atât breville cât și avx sunt chinezoaice. Dacă poți trece peste acest aspect, dă-i bătaie! De partea cealaltă, Gaggia/Lelit sunt italience cu ceva vechime în domeniu. Valabil și la râșniță. În banii acelei chinezoaice, poți lua un Kinu. Stai strâmb și judecă drept!

(27-10-2025, 17:31)alin1970 Wrote: ... Poate face acelasi lucru si cu Staresso Mirage sau cu un levier ALM Kopi. Dar nu pot recomanda un Gaggia Classic la pretul de 2100 lei care imi pare prea scump pentru ce ofera.
Nu știu cum o fi acel Kopi dar Staresso e bun doar ca soluție de mobilitate. Sau dacă nu ai buget și vrei să bei ceva care se apropie de espresso. Mai e un aspect: prețul cam dictează calitatea. Să nu-mi zici că Anna sau Classic scot la fel ca Mara / Bianca (sau alte mărci echivalente).

Reply
(27-10-2025, 19:37)adrian1 Wrote: ...Asta este un dezavantaj la single-boiler cand revii de la modul de abur la cafea si nu este un mare avantaj pentru stabilitatea termica.

De unde ai aflat ca nu se depune calcarul pe inox?

Pai la nici o masina nu m-as baza pe racirea boilerului cand comut din abur inapoi la cafea... ci as lasa sa se duca presiunea, racire mai eficienta nu exista decat energia latenta.

De ce ar fi dezavantaj pentru stabilitate faptul ca nu lasa sa se piarda caldura?
Nu pe asta se bazeaza azi constructia termosurilor de larg consum? folosind inoxul in locul vechiului sistem cu sticla metalizata/cu oglinda, mult mai eficienta termal, dar scumpa de fabricat si fragila.
La Staresso o "tabla" de doar 0.5mm inox imbracata intr-un manson de silicon mentine o rata de racire sub un grad pe minut pentru mult timp... si fara sa fie capacul pus.
Azi stabilitatea nu mai este despre acumulare de mase mari, ci despre izolare eficienta.

Calcarul se depune pe rezistenta, la masinile cu rezistenta incorporata. Fiecare bula din aceea care se vede intr-un fierbator este un centru de condensare, echivalentul unei picaturi care formeaza stalactitele intr-o pestera
Asa ca inoxul peretilor nu are nici un rol sau aport.

(27-10-2025, 20:20)_R_A_D_U Wrote: ...italience cu ceva vechime în domeniu.
...
Nu știu cum o fi acel Kopi dar Staresso e bun doar ca soluție de mobilitate.
...
prețul cam dictează calitatea. Să nu-mi zici că Anna sau Classic scot la fel ca Mara / Bianca (sau alte mărci echivalente).

Pentru mine o descriere a unei firme in acest mod este orice dar nu o garantie a unei calitati.
Cel putin Gaggia denota o asemenea mostra de neprofesionalism si improvizatie incat ma intreb unde se vede mult clamata vechime si experienta.
Pe de alta parte la firmele italiene totul este o asemenea fanfaronada si mascarada de fatada, de parca toata tara ar fi intr-un permanent carnaval venetian. As intelege asta in industria modei, dar nu in ramurile tehnice.
Am avut contract cu firma italiana de ziceai dupa site ca sunt stapanii pietei pe felia lor... ajuns acolo am dat de un spatiu gen service auto, cu 6-7 angajati din care niciunul nu era inginer. Lucru evident din moment ce au angajat un roman pentru un proiect de 3 luni. Stiu, pentru ca eram ieftin, nu de alta... mai si comentau de fata cu mine ca "neamtzu" le ceruse de 10x mai mult...
Doar ca in timpul ala au vandut la francezi, au venit echipe la ei pentru scolarizare si tot socati au plecat si ei de superficialitatea cu care a decurs totul... nu s-au ferit sa schimbe pareri dupa ce au aflat ca nu sunt italian si ca eram singurul care vorbea franceza de acolo.
Stiu, este o experienta limitata, si nu vreau sa generalizez, dar ce vad intr-un GC imi inspira aceleasi sentimente.

Referitor la Mirage, poti citi in topic relatarea unui coleg care si-a schimbat obiceiurile prefera sa extraga in staresso din motive de rapiditate si comoditate, iar masina lucioasa, de 10x mai scumpa, a ramas doar pentru spumare si zicea ca vrea sa o scoata la vanzare.

O masina mai scumpa trece prin cafea o apa mai altfel, la o temperatura mai speciala, sau cum se vede in ceasca ca bei ceva diferit ?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)