Hello There, Guest! Login Register


Achizitie Espressor Dual Boiler (DB)

#1
Un subiect interesant, neabordat pe forumul espressoman - achizitia unui DB (Dual Boiler). Vorbim aici de sume care graviteaza in jur de 1500E si probabil va fi un subiect mai putin dezbatut

Discutia a pornit de la dorinta lui KrisssKros de a-si cumpara un Rocket R58

--------------------

Intrebarea mea:

Dai 2000E pe Rocket R58 si nu are PID? Ai si Izzo Alex Dueto III si Brewtus, ambele cu PID.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
(10-11-2012, 15:20)Lyvyoo Wrote: Dai 2000E pe Rocket R58 si nu are PID? Ai si Izzo Alex Dueto III si Brewtus, ambele cu PID.

Liviu,
Rocket R58 ARE Pid !
http://www.youtube.com/watch?v=PVqmgXGN-2k
La Rocket R58, PIDul nu este integrat in carcasa, ci se conecteaza printr-un cablu la o mufa dispusa pe una din lateralele aparatului. Dupa efectuarea setarilor, PID-ul se poate "piti" pe langa aparat sau poate fi deconectat, R58 retinand setarile efectuate. In felul asta, italienii de la Rocket au reusit sa pastreze designul clasic al partii frontale.
Izzo Alex Dueto III nu imi place pt ca mi se pare foarte "inghesuit".
Brewtus ar putea reprezenta o varianta, daca nu reusesc sa imi completez bugetul pt R58.

In fine, ca sa fiu si on-topic, mai intai sper sa fac fericit un espressoman ce isi doreste un single-boiler (SBDU) de top - precum LELIT PL41PlusT PID - pentru a-mi completa bugetul. Mai ales ca, zic eu, pretul cu care sunt dispus sa vand LELIT-ul PL41PlusT PID este unul foarte bun pentru cum se prezinta si ceea ce poate face aparatul.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#3
KrisssKros , daca excludem componenta emotionala , care ar fi motivatia rationala ce ar conduce spre decizia de a plati 400 - 500 Eur in plus , in ideea in care cineva s-ar afla in situatia de a opta pentr unul din cele doua aparate ?
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#4
Da... Am omis informatia asta. Foarte tare ideea cu PID-ul detasabil, nu mi-am dat seama din prima. Totusi, pe langa intrebarea lui Radu, interesanta, sunt curios care este pretul cel mai bun cu tot cu transport? Rocket tine la pret si la brand.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Pe Casa Barista Rocket R58 costa 2145 eur iar Brewtus IVR 1599 eur ambele TVA inclus .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
(10-11-2012, 19:23)raducarutasu Wrote: KrisssKros , daca excludem componenta emotionala , care ar fi motivatia rationala ce ar conduce spre decizia de a plati 400 - 500 Eur in plus , in ideea in care cineva s-ar afla in situatia de a opta pentr unul din cele doua aparate ?

Pe langa mici diferente constructive (vezi boilererele, pid-ul dedicat), se pare ca R58 este construit cu ceva mai multa atentie, atat la interior, cat si la exterior.
http://www.youtube.com/watch?v=WqBSfikYp7U
Totusi, nu stiu daca toate acestea, impreuna cu valoarea brand-ului, justifica diferenta de pret, privind prin prisma efectului din ceasca. Tocmai de accea am spus mai sus ca Expobarul ar putea fi o alta varianta pe care nu o exclud... Inca sunt in "cercetari", desi componenta emotionala (pe care, din pacate, nu o putem exclude) ma impinge catre Rocket.
Pana cand se va vinde Lelitul PL41PlusT-PID, sper sa ma hotarasc...
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#7
Poate te mai ajut cu cu cateva elemente.
Varianta cu pompa rotativa la Expobar nu are rezervor de apa si conectarea la reteaua de apa este obligatorie . Rocket -ul are rezervor de 2,5 l .
Pompele rotative au o sensibilitate mai mare la depunerile de calcar si in consecinta ai nevoie de o instalatie separata de dedurizare .De aici si fiabilitatea mai redusa iar inlocuirea acesteia este mai dificila . Deasemenea ai nevoie de un minim de presiune la reteaua de apa pentru ca pompa sa lucreze .
Marele avantaj il reprezinta faptul ca pompa rotativa este foarte silentioasa , in comparatie cu cea vibratoare .Aceasta face un zgomot care dimineata poate fi deranjant pentru cei ce se odihnesc in apropiere . Daca tii la componenta clasica a unui espressor acesta nu este , tocmai , un dezavantaj cu atat mai mult cu cat noile generatii de pompe sunt mai silentioase .
Daca nu vrei sa legi aparatul la retea ai , la Expobar , varianta cu pompa vibratoare si rezervor de 3 l care costa si mai putin ( 1275 eur TVA inclus )
Ca lucratura in interior am vazut si la Rocket racorduri cu tuburi din silicon . Si la Expobar alimentarea boilerelor din rezervor se face cu astfel de materiale .
La exterior , da , este ceva mai ingrijit dar parca prea mare diferenta pentru asta !
Sunt absolut convins ca in ceasca rezultatul este identic si chiar am citit ca tipul de pompa nu are o influenta sesizabila la nivelul gustului .
Nu vreau sa te conving in luarea deciziei , insa am trecut si eu prin asta cand am luat , imediat dupa Lelit , Expobarul si crede-ma ca am analizat multe variante de top pe care mi le-as fi permis . Am tras concluzia ca nu merita diferente atat de mari de pret , iar faptul ca nu am vrut sa gauresc blatul mobilei pentru racorduri mi -a usurat , oarecum decizia desi eu am statie de dedurizare pentru intreg consumul de apa menajera din casa . ( am si schombat pozitia aparatului de cateva ori lucru pe care nu l-as fi putut face daca era racordat ) . Zgomotul discret al pompei da viata aparatului si il simti ca lucreaza . Mi s-a parut chiar ciudat sa vad cum curge cafeaua dintr-un espressor care nu scotea nici un zgomot .( dar a fost interesant )
Nu lipsita de importanta o reprezinta si garantia si service -ul l pe care le am , aparatul fiind cumparat din tara la un pret similar cu cel pe care l-as fi platit daca l-as fi comandat afara ( si as fi achitat transportul din GB cam 200 lire iar din Europa cam 130 eur ( aparat greu si voluminos )
Sunt convins ca vei lua decizia care ti se potriveste cel mai bine !
Succes!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#8
Care-i diferenta dintre Expobar Brewtus si Expobar Leva Dual Boiler? Brewtus il aduce vreo firma in Romania sau il comandam de-afara?
 
Reply
#9
E aceeasi masinarie. In USA se cheama Brewtus 4 iar in Europa ii spune Expobar Office Leva Dual Boiler PID. Sunt total identice.

Alternative de cumparare sunt si afara si in Romania. In strainatate costa 1279E + transport (80E) + cost transfer bancar (30E) pe casabarista.nl iar in Romania la importator costa 1500E (pentru forumisti, prin tabloul de reduceri) sau 1580E in magazinul importatorului, daca nu pomenesti nimic de forum Smile Tu hotarasti daca merita sa platesti in plus pentru garantie in Romania sau nu. Totusi, pentru ca are si electronica pe el (PID) si pentru ca are o valoare mare, e foarte posibil sa alegi si garantia Smile

Mai erau unii in Romania, am uitat cum ii cheama, care vindeau espressorul la 2200E. Nesimtire curata!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
La un aparat de tipul Brewtus 4 cu grup E61, cam cat ar dura dimineata incalzirea pt. prima cafea ? Din cate am inteles dureaza ceva ...
Expobar Brewtus IV + Eureka Zenith 65 E
 
Reply
#11
(17-11-2012, 12:38)hawkie Wrote: La un aparat de tipul Brewtus 4 cu grup E61, cam cat ar dura dimineata incalzirea pt. prima cafea ? Din cate am inteles dureaza ceva ...

Depinde ce intelegi prin " dureaza ceva " si la ce te raportezi cand afirmi acest lucru .
Timpii de incalzire determinati prin cronometrare ar cam fi :
- boilerul pentru aburi ajunge la 0,8 bari , presiune la care vine setat din fabrica , in 6 min , iar la presiunea de 1,4 bari , la cat l-am resetat eu in 8 min.
- temperatura la PID arata 94 grade in 15 min , insa in acest timp grupul nu devine suficient de fierbinte iar portfiltrul nici atat.
1-Daca te grabesti , din acest moment poti sa aduci grupul si portfiltul la temperatura de lucru executand 5-6 flushuri scurte ( lasi sa curga cam 30 ml de apa fierbinte la un flush ) in timp de max 2 min si vei avea aparatul pregatit .
2-Dupa 20 min grupul devine suficient de fierbinte insa portfiltrul nu . In aceasta situatie daca faci un flush aparatul este gata .
Daca nu te grabesti si nu vrei sa stai langa aparat , 25 de minute ar cam fi timpul minim de incalzire pentru a avea rezultate bune in ceasca .
Peste acest timp poti sa-l lasi cat doresti .
Personal il las sa se incalzeasca min 30 min .
Comparativ la Lelit PL41TEM PID arata 94 grade cam in 6 min dar , la fel , grupul si portfiltrul nu sunt suficient de fierbinti .
Deoarece acest aparat are boiler mic stabilitatea termica este mai scazuta iar 5-6 flush-uri nu ajuta la fel ca in primul caz . Este necesar un timp mai indelungat pentru refacerea temperaturii apei . Si acest tip de espresor are nevoie de min 15 minute pentru a fi gata . Pe acesta il las sa se incalzeasca min. 20 min .
Trebuie avut in vedere ca dupa un espresso , pentru a avea si abur , este nevoie cam de 1,5 minute pentru ca apa din boiler sa ajunga la temperatura necesara producerii acestuia.
In concluzie se poate observa ca la aceste 2 tipuri de aparate , diferite atat constructiv cat si ca principii de functionare ( 1-2 boilere , grup E61 sau fara ) , dar care dau rezultate foarte bune timpii in care se ajunge la temperatura de lucru difera destul de putin si poti face singur comparatiile alegand di vaiantele pe care le-am prezentat .
Pentru a veni in sprijinul celor ce se gandesc sa-si aachizitioneze un anumit tip de espresor ar fi interesant de stiut cum se comporta celelalte aparate din dotarile colegilor .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#12
La mine HX-ul Bezzera BZ10 are grupul si portafiltrul fierbinti in 15min. din cauza a doua elemente de incalzire de 50W amplasate in grup. Se poate considera putina risipa de energie fata de un E61 care se incalzeste din inertia termica dar cand te grabesti e foarte ok.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)