(17-11-2012, 12:38)hawkie Wrote: La un aparat de tipul Brewtus 4 cu grup E61, cam cat ar dura dimineata incalzirea pt. prima cafea ? Din cate am inteles dureaza ceva ...
Depinde ce intelegi prin " dureaza ceva " si la ce te raportezi cand afirmi acest lucru .
Timpii de incalzire determinati prin cronometrare ar cam fi :
- boilerul pentru aburi ajunge la 0,8 bari , presiune la care vine setat din fabrica , in 6 min , iar la presiunea de 1,4 bari , la cat l-am resetat eu in 8 min.
- temperatura la PID arata 94 grade in 15 min , insa in acest timp grupul nu devine suficient de fierbinte iar portfiltrul nici atat.
1-Daca te grabesti , din acest moment poti sa aduci grupul si portfiltul la temperatura de lucru executand 5-6 flushuri scurte ( lasi sa curga cam 30 ml de apa fierbinte la un flush ) in timp de max 2 min si vei avea aparatul pregatit .
2-Dupa 20 min grupul devine suficient de fierbinte insa portfiltrul nu . In aceasta situatie daca faci un flush aparatul este gata .
Daca nu te grabesti si nu vrei sa stai langa aparat , 25 de minute ar cam fi timpul minim de incalzire pentru a avea rezultate bune in ceasca .
Peste acest timp poti sa-l lasi cat doresti .
Personal il las sa se incalzeasca min 30 min .
Comparativ la Lelit PL41TEM PID arata 94 grade cam in 6 min dar , la fel , grupul si portfiltrul nu sunt suficient de fierbinti .
Deoarece acest aparat are boiler mic stabilitatea termica este mai scazuta iar 5-6 flush-uri nu ajuta la fel ca in primul caz . Este necesar un timp mai indelungat pentru refacerea temperaturii apei . Si acest tip de espresor are nevoie de min 15 minute pentru a fi gata . Pe acesta il las sa se incalzeasca min. 20 min .
Trebuie avut in vedere ca dupa un espresso , pentru a avea si abur , este nevoie cam de 1,5 minute pentru ca apa din boiler sa ajunga la temperatura necesara producerii acestuia.
In concluzie se poate observa ca la aceste 2 tipuri de aparate , diferite atat constructiv cat si ca principii de functionare ( 1-2 boilere , grup E61 sau fara ) , dar care dau rezultate foarte bune timpii in care se ajunge la temperatura de lucru difera destul de putin si poti face singur comparatiile alegand di vaiantele pe care le-am prezentat .
Pentru a veni in sprijinul celor ce se gandesc sa-si aachizitioneze un anumit tip de espresor ar fi interesant de stiut cum se comporta celelalte aparate din dotarile colegilor .