Welcome Back Log In Create Account

ACS Vesuvius EVO Leva

Promovam si discutam si despre utilajul din titlu?

Eu n-am găsit inca prea multa informație despre el aici si mi-ar fi de folos.

De exemplu, ce temperatura folosiți la boilerul de abur?
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Aeropress / Kinu M47 Phoenix

Reply
Ajunge 2500 postari?

https://coffeetime.freeflarum.com/d/10-a...-leva/2524

Temperatura in functie de doza/cafea/rasnita.

Pe niche 90/98C e un punct bun de plecare pt o temperatura de ±94C la portafiltru.

Boilerul de abur nu l-am folosit niciodata, in 1 an.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
90 cu 98 l-am pus și eu. Am observat ca de cele mai multe ori crapă pucul. Sa fie de la presiunea de la preinfuzie? 3 bar.

[Image: jgzyoKw.jpg]

Reply
Rasnesti prea fin, evident. Doza aia arata suspicios de mica.

Nu ai nevoie de mai mult de 5-7 sec preinfuzie.

Reply
Nu e sita originala, e sita IMS cu 32 in coada.

Sunt la capătul range-ului de espresso pe Niche (nu ca ar avea neaparat relevantă).

Reply
Trage asa:

https://www.youtube.com/watch?v=t1sTQlB9wvM

Nu sta sa dormi pe shot ca nu faci nimic bun, din contra, strici cafea. Trage asa rapid insa ajusteaza din ratie gustul si din temp.

Reply
Câteva săptămâni mai târziu lucrurile arată mult mai bine, parca ne-am mai împrietenit :)

Am schimbat între timp sita de dus.

Reply
Salutare, eu am cafele pe care la trag la 80/88 :)) si nu cred ca are aparatul vreo problema. Si am scos al doilea arc ;) Boilerul de abur il tin la 125-130C.

Reply
welcome to the gang. Finally mai da și altcineva feedback-uri. Atât de liniște e in jurul acestui utilaj, ma întreb de ce...

cu Niche extragi?

Reply
Salutare, espressorul meu are numarul 19 de fabricatie, il am din august 2021, Darsidius fiind mentorul :). Rasnita este un Bentwood, luata in noiembrie 2021 de la Barshaker. E cea mai longeviva rasnita de pe blatul meu, in ultimii 3 ani :)

Reply
Suntem putini care il avem, am vb un pic intre noi mai la inceput, pe urma a fost plug & play.
Si am citit tot de pe coffeeforums.ok/coffeetime...ceea ce recomand cu caldura.
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Am observat ca la espressorul asta merge o temperatura mai mica pentru cafele prajite light, putin contraintuitiv fata de tot ce am citit pana acum

Reply
(12-12-2022, 12:01)cristian.h Wrote: Am observat ca la espressorul asta merge o temperatura mai mica pentru cafele prajite light, putin contraintuitiv fata de tot ce am citit pana acum

Eu trag acum la 84/88 si este ok, probabil grupul incalzit individual face diferenta.

Reply
(12-12-2022, 12:01)cristian.h Wrote: Am observat ca la espressorul asta merge o temperatura mai mica pentru cafele prajite light, putin contraintuitiv fata de tot ce am citit pana acum

Off-topic :) eu pe pavoni tot mai rece trag cafelele light roast și mai fierbinte pe cele italian roast. Always did :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
(12-12-2022, 11:46)Ciprian75 Wrote: Salutare, espressorul meu are numarul 19 de fabricatie, il am din august 2021, Darsidius fiind mentorul :). Rasnita este un Bentwood, luata in noiembrie 2021 de la Barshaker. E cea mai longeviva rasnita de pe blatul meu, in ultimii 3 ani :)

eu sunt recent deținător, am trecut de la MaraX și ACS-ul a venit de aprox. 1 luna de zile.

am schimbat sita de dus cu una IMS și basket-urile și am crescut preinfuzia la 2.5. Extrag la 92 cu 98. Socotesc ca o sa iau și un wdt pe 54 de la normcore curând.

As fi curios sa masor temperatura reala din extracție...

Reply
Toate raspunsurile sunt pe topicul deja postat din uk, cu masuratori cu temperaturi cu ce face preinfuzie la 1 la 4 bar, cu modificari de transformare/eliminare pompa cu legal la retea, cu montarea unui singur arc custom de 8 bar si ce mai vrei tu. Trebuie doar sa citesti.

Temperatura de extractie intre 2 valori cu off-set de 8C (asa cum recomanda manualul) este media lor. Citeste manualul la sectiunea de temperaturi.

92 pe grup cu 100pe boiler iti da aprox 95.5-96C temperatura apei in extractie.

S-a vorbit si despre ce impact are temperatura pe fiecare stil de macinatura livrata de rasnita.

Pe niche se trage lung-30-35 sec si foarte fierbinte in timp ce pe ssp uniform (98mm hu, 64mm mp) se trage scurt (15-20 sec) si rece. Cu cat macinatura este mai fina, cu atat uniformitatea de particule este mai mare, iar acele particule vor oferi o suprafata de contact mai mare cu apa, din motivul asta extractia totala va creste.

Levierul are o tendinta de supra-extractie, in comparatie cu un aparat cu pompa. Cu un lelit pl41 sau o gaggia classic tragi 17-20% EY pe o ratie de 1-2. Pe levier tragi 19-23% cu usurinta in aceasi ratie. De asta se scade temperatura pe multe rasnite, pentru ca gustul devine mai bun, mai balansat la o extractie mai mare, nu e nevoie de ajutorul temperaturii se descurca singur levierul.

Reply
La inceput eram frustrat in ceea ce priveste temperatura, beau doar verzituri(filtru si rar omni) iar toata lumea seta EVO la 88 cu 94, iar mie la valorile astea, pe Bentwood imi iesea bitter. Am mers catre 84 si chiar 80 pe grup si 88-90 pe brew si pe unele cafele rezultatele sunt foarte bune. Si extractia cu un singur arc la 7 bar a ajutat, cafelele s-au "deschis" mult.  De cca un an sunt mai linistit in ceea ce priveste subiectul, preocupat doar sa gasesc cafele bune :).

Reply
Eu inca n-am reușit sa extrag ceva ce nu as putea bea pe acs. Da, sunt mai bune sau mai puțin bune, dar toate se pot bea.

Reply
(12-12-2022, 17:47)sNap7 Wrote: Eu inca n-am reușit sa extrag ceva ce nu as putea bea pe acs. Da, sunt mai bune sau mai puțin bune, dar toate se pot bea.

Nu ma consider pretentios, dimpotriva, ies bine cafelele pe Evo, dar pana am dibuit treba cu temperatura si presiunea, a trecut ceva timp, fiind destule variabile.

Reply
Buna tuturor,
Și eu sunt de cam 2 luni în grup :D. Ca și Snap7 am trecut de pe Marax. De la început m-am obișnuit ușor cu el dar am citit mai tot pe cofeetime/coffee forum uk  și homebarista. Cafea buna sa ai :D.
Desi am băgat și cafele care le extrăgeam greu pe Marax toate mi-au ieșit baubile. Asta cred ca e un mare atu al aparatului, orice cafea am extras a ieșit echilibrata.
Lelit Marax (CS flow control) /Eureka Atom 75e ; past: Lelit 41 TEM/Macap M2M Stepless

Reply
Modificarea extracției mai jos de 11 bar modifica cu mult gustul in ceașca?

Reply
(09-01-2023, 11:19)sNap7 Wrote: Modificarea extracției mai jos de 11 bar modifica cu mult gustul in ceașca?

Gustul e mai "rotund" cu mai putine note extreme, cafeaua se "deschide" un pic, cam toate espressoarele pe care le-am avut le-am setat sa extraga pe la 7 bar.

Reply
(09-01-2023, 11:19)sNap7 Wrote: Modificarea extracției mai jos de 11 bar modifica cu mult gustul in ceașca?

Vreo 7 oameni iti vor spune ca gustul se va modifica in bine, alti 8 ca dimpotriva, gustul va fi mai rau. De ce nu incerci sa vezi singur?
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Pt ca am gasit arcul doar in Germania si schimbarea lui ar presupune niste efort pe care as prefera sa-l evit daca nu ajuta la nimic.

Reply
Poti sa extragi oricum la 7 bari daca vrei. Tii mana pe levier, ca sa nu treaca de 7 , nu necesita nu stiu ce efort, Ii intarzii cursa practic. Daca vrei sa experimentezi aparatul iti ofera si profilare din levier.
Lelit Marax (CS flow control) /Eureka Atom 75e ; past: Lelit 41 TEM/Macap M2M Stepless

Reply
Ma alatur si eu celor ce se joaca pe un Evo Leva.
Minunat aparat.
Dupa atatea E61, Cremina, La Pavoni, pot spune ca acesta este interesant si well built.

Am sa fac la comanda un ramper, funnel etc.
Momentan am un Motta 53mm si mor cu el.

Rasnita este MC4. Honne a trecut la naftalina.
May God be with us.

Reply
Felicitari pt achizitie. Fa comanda de o sita ims de 54mm (este descrisa ca sita pt dalla corte si grup LSM). In sita intra max 18g sau daca folosesci screen mesh de 1.7mm cam 16-16.5g.

Executia si gustul cu sita ims este mai bun decat cu sitele stock. Sitele stock sunt de 32mm inaltime si sunt facute pt 22-25g.

Totodata, la tamper, eu am avut tamper bravo cu baza de 54.9mm, merge si 55mm dar se poate sa fie la limita. Evident poti sa folosesti orice tamper, insa vezi sa fie de 54.8-54.9mm orice sub dimensiunea asta pt sitele ims sunt prea mici. Sitele stock necesita tamper mai mic ceva de genul 54.2 sau 54mm, trebuie masurat.

Reply
Eu am sita IMS in care intra 18gr fără prea mare stres.

Astept cu nerăbdare tamper și funnel :)

Reply
Ims are 3 site pe 54m compatibile cu LSM, 25, 26 si 32mm inaltime.

Reply
Eu vreau sa fac un tamper și un funnel Latitude line, cum le am pe cele special făcute pentru Pavoni.
Doar ca în tamper as incorpora un wdt tool mic cu vreo 4 prongs.
În rest am vz ca tamperul actual Motta de 53 este mult prea mic, bănuiam ca trebuie 54 și ceva ca să fie ce trebuie...

Funnel imi trebuie inalt, întrucât lucrez pe MC4 și cel actual nu este ce îmi place.

In rest, frotarea este un vis dar cu extracția încă trebuie sa ma joc și sa testez aparatul. Greu când ai și vreo 3 sau 4 sortimente de cafea de teste din Olanda, alta de la the picky chemist, ceva din Ungaria și ceva India de la Hedone...
May God be with us.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)