Hello There, Guest! Login Register


2nd extraction: FAIL

#1
Salut!

Am o nedumerire cu nuante puternice de frustrare si vreau sa va cer si voua parerea.
~Posibil sa nu isi aiba aici locul subiectul asa ca scuzoaiele mele de rigoare~

Am un Lelit PL41TEM si o rasnita Vario Mahlkonig Home.
Totul bine si frumos, prima extractie e in standarde din toate punctele de vedere - sunt multumita.
A doua pe care o fac la distanta de 2 minute (sau 10 azi) e fail. Intotdeauna!
Nu ies decat 2-3 picaturi, in ideea in care procedura este aceeasi, nu schimb absolut nimic din proces.

Care-i baiu? Mai pateste careva sau e ceva ce imi scapa mie?
Help!
Lelit PL41TEM | sita IMS | Ascaso | V60 | Vario Mahlkonig Home
 
Reply
#2
Pe scurt, e din cauza rasnitei. De la o sesiune de extractii la alta, raman in rasnita cateva grame de cafea. Acele grame macinate anterior, ajung in prima cafea si accelereaza extractia. 

Daca ai rasni si ai arunca, cateva grame inainte de prima cafea ai pati la fel cum patesti acum la a doua.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#3
Exact asa pățesc și eu de o bucata de vreme, a doua extracție este cu câteva secunde bune mai rapida.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#4
Cântărești doza de ieșire sau e pe baza de timp?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#5
Mai degraba as da vina pe temperatura apei, portafiltrului sau intregului ansamblu boiler-grup-pf. Odata atins echilibrul termic, aparatul incepe sa ofere rezultate predictibile ceea ce se si intampla dupa prima extractie.
As incerca sa reduc temperatura cu 2-3 grade si sa pornesc prima extractie cu 10-15min mai tarziu decat de obicei.
 
Reply
#6
(17-06-2021, 08:58)d2florin Wrote: Exact asa pățesc și eu de o bucata de vreme, a doua extracție este cu câteva secunde bune mai rapida.
La tine e exact invers Wink

Si eu as zice ca rasnita este problema. Temperatura nu are cum sa afecteze dramatic debitul de apa care trece prin puc.
 
Reply
#7
Corect, acum am citit mai bine. Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#8
Am sesizat ceva similar, dar nu așa dramatic.
Explicația mea mai jos.
Primul factor este finețea perforațiilor din sită.
Doi: pentru timpi buni, probabil granulozitatea măcinăturii este setată la valoarea X, mai degrabă fină, cum știm.
Mi se pare că la primul shot cafeaua nu absoarbe atâta apă din sită cum o face al doilea. La al doilea, are loc o preinfuzie suplimentară, iar cafeaua se umflă mai mult.
La mine fenomenul este minim, pentru că deși preîncălzesc portfiltrul și ceașca de fiecare dată cu un mic flush și clătesc sita cu jet de apă după fiecare extracție, usuc mereu cu cârpa înainte să încarc cu cafea. Altă explicație nu am.
Extracțiile mele sunt cam rapide, din cauze diverse, printre care lipsa supapei OPV, iar dacă se blochează sita/filtrul este din cauză că am încercat să compensez măcinând mai fin și presând mai tare. Dar atunci ajung la 15-16 bari.
Cred că trebuie să eviți sau să controlezi umflarea pucului de la apă, adică preinfuzia.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#9
(17-06-2021, 08:35)1naCa Wrote: ...
A doua pe care o fac la distanta de 2 minute (sau 10 azi) e fail. Intotdeauna!
Nu ies decat 2-3 picaturi, in ideea in care procedura este aceeasi, nu schimb absolut nimic din proces.

Care-i baiu? Mai pateste careva sau e ceva ce imi scapa mie?
Help!

Problema nu pare sa fie rapiditatea shotului 2. Dimpotrivă.

Eu cred ca ar trebui sa arunce câteva grame de măcinatura înainte de prima cafea.
Brasilia Club; Quamar T80; Feld 2.
ex: Gaggia Espresso, Color; Macap M2D.
 
Reply
#10
Nu am lucrat niciodata cu Lelit PL41TEM dar din experienta pe care o am cu Ascaso...
Personal nu cred ca cele cateva grame de cafea rasnite cu cateva minute inainte iti pot strica extractia...
Mai degraba, inainte de al doilea shot incearca sa faci un flush de cateva secunde si urmareste daca ies si aburi impreuna cu apa fierbinte...
Daca ies si aburi, prelungeste flush-ul pana nu mai vezi aburi, monteaza portafiltrul si  da drumul celui de-al doilea shot chiar daca PID-ul indica o temperatura mai mica de 93 C.
Succes.
La Spaziale Mini Vivaldi II & Baratza Sette 270; Past: Ascaso Steel Uno TERMOPID, Rancilio Silvia, Baratza Sette 30
 
Reply
#11
Wow, nu ma asteptam la atata feedback Smile
Multumesc in primul rand ca incercati sa ii dati de cap.

Cateva precizari:
1. intotdeauna cantaresc portafiltrul fara si cu cafea si la primul shot si la al doilea
2. la fel cantaresc doza si tin cont si de timp
3. nu mai clatesc portafiltrul dupa prima extractie, doar sterg cu carpa (am zis ca poate e de la apa) dar oricum cantaresc apoi portafiltru, so...
4. temperatura apei e la ambele extractii de 93
5. inainte de al doilea shot fac un flush de cateva secunde sa curat grupul

O sa incerc asta
Quote:prelungeste flush-ul pana nu mai vezi aburi, monteaza portafiltrul si  da drumul celui de-al doilea shot chiar daca PID-ul indica o temperatura mai mica de 93 C

si in alta zi asta
Quote:sa reduc temperatura cu 2-3 grade si sa pornesc prima extractie cu 10-15min mai tarziu decat de obicei.
Lelit PL41TEM | sita IMS | Ascaso | V60 | Vario Mahlkonig Home
 
Reply
#12
Dacă ies aburi din grup când nu e pe abur, e destul de grav...

Citește pe topicul dedicat aparatului despre temperaturi, setări, timp de revenire intre extracții etc.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#13
Încearcă de dragul testului să faci și a treia cafea. Cum arată extracția?
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#14
Cred ca cel mai important lucru ar fi sa scapi de retenția zilei de dinainte. Adică înainte sa te apuci de treaba arunca primele 3-5 grame înainte de primul shot. Astfel vei avea cam același tip de cafea/macinatura.
In teorie ar trebui sa minimizeze fenomenul

Cel mai probabil a treia cafea o sa iasă ca a doua...
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#15
Am ramas fara cafea asa ca experimentul va trebui sa mai astepte pana maine.

Sincer ma gandeam ca sar peste un pas din tot procesul, avand in vedere ca nu fac schimbari intre cele doua shot-uri de gramaj, temperatura, sau ale fineturi.
 
Quote:Dacă ies aburi din grup când nu e pe abur, e destul de grav...

Nu ies aburi din grup, fac flush-ul si da, se abureste de la apa de 90jde grade dar in rest nu pare sa fie nimic suspect.
 
Quote:Încearcă de dragul testului să faci și a treia cafea. Cum arată extracția?

Mai diluata probabil de la lacrimile mele Smile
Lelit PL41TEM | sita IMS | Ascaso | V60 | Vario Mahlkonig Home
 
Reply
#16
OK.
Mulțumesc
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#17
E normal ca la 41tem sa fie un offset de 4-6 grade, deci nu e exclus sa iasa aburi din grup cand dai drumul la pompa.

(18-06-2021, 09:12)vlaicu Wrote: Cred ca cel mai important lucru ar fi sa scapi de retenția zilei de dinainte. Adică înainte sa te apuci de treaba arunca primele 3-5 grame înainte de primul shot. Astfel vei avea cam același tip de cafea/macinatura.
In teorie ar trebui sa minimizeze fenomenul

Cel mai probabil a treia cafea o sa iasă ca a doua...

Pare cea mai probabila cauza pentru durata mai mare a celui de-al doilea shot.
ECM Classika (de vanzare), Honne, QM Rapida
 
Reply
#18
(18-06-2021, 09:12)vlaicu Wrote: Cred ca cel mai important lucru ar fi sa scapi de retenția zilei de dinainte. Adică înainte sa te apuci de treaba arunca primele 3-5 grame înainte de primul shot. Astfel vei avea cam același tip de cafea/macinatura.
In teorie ar trebui sa minimizeze fenomenul

Cel mai probabil a treia cafea o sa iasă ca a doua...

No, cred ca asta e baiul. 
Am aruncat primele grame de cafea de pe rasnita si cele doua shot-uri au fost cam la fel.
Scuze ca intreb, dar trebuie sa inteleg, cu ce difera cafeaua de "pe teava" daca gramajul este acelasi, de 18 gr?

Multumesc!
Lelit PL41TEM | sita IMS | Ascaso | V60 | Vario Mahlkonig Home
 
Reply
#19
As zice ca absoarbe umezeala din aer pana a doua zi. Iar particulele macinate nu mai sunt toate dure, astfel incat pucul iese mai legat…?
PL41TEM, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
Dacă retenția e suficient de mare, diferă extracțiile și de la o ora la alta.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#21
Cred ca cel mai ușor este este sa te faci YouTuber pentru o zi și filmezi procesul cap-coada pentru a doua extracție.

Este posibil sa fie ceva pe care în mod natural îl faci greșit la a doua extracție care strica cumva procesul.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#22
S-a rezolvat colega.

Dar, ca orice topic respectabil, trebuie măcar 90% păreri și teorii pe lângă subiect...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)