Welcome Back Log In Create Account

1zpresso ZP6 Special

multumesc Vlad pentru rasnita. cateva impresii dupa prima cafea, o columbia spalata:

1.rasnesti mai mult fata de altele dar e mai usor
2.extrage clar mai mult, chiar si cu tehnici care nu-s facute sa extraga prea mult
3.nu prea are corp. pe mine nu ma deranjeaza lucrul asta, dar stiu ca pentru unii conteaza
4.fata de x-pro care e asemanatoare cu comandante, nu e asa ”sparkly”, adica nu e aciditatea in fata, e mai balansata, se simt toate notele separe si pe rand, nu prea stiu cum sa explic asta
5.parca uniformitatea care o da face ca apa sa fie mai bine distribuita. nu stiu nici asta sa explic, dar parca e mai simplu sa faci cerculete in v60 cu ea. am observat si la roguewave cand o foloseau, deci nu sunt nebun
6.eu folosesc ca si tehnica kasuya 4/6, 5 turnari, de obicei pana acum asteptam 45 de secunde intre turnari, acum, cand sa ma fac confortabil, pe la 35 de secunde disparea apa:)). tot pe la 3:30 am terminat dar se vede clar ca e alta mancare de peste.
7.unii ziceau ca nu o sa fie asa dulce, dupa parerea mea e dulce cat trebuie, pe x pro am obtinut mai mult dulce, dar nu-s asa sigur ca o prefer. plus ca oricum apa folosita are alkalinitatea mai mare(59) care mai tempereaza din aciditate.

mie unu imi place, o sa mai incerc si alte tehnici, desi 4:6 e o tehnica buna si ok. in trecut chiar le-am spus oamenilor sa nu foloseasca tehnica asta pentru light roast ca o sa aiba probleme, dar cred ca cu zp6 pot face etiopia light roast si o sa iasa ceva super misto.
zp6/v60 

Reply
am facut si o Etiopia naturala ca sa testez si am rasnit doar 1 click my grosier fata de Columbia si intradevar nu am mai avut curgerea aia frumoasa si rapida. maine o sa ranesc 1 click, 2 mai grosier. Cafeaua a iesit buna, fara pic de amareala. Columbia dupa ce s-a racit a devenit mai dulce. Intesenta jucaria, singurul lucru care-i lipseste e pahar magnetic, dar asta e.
zp6/v60 

Reply
Baietii ranesc cu zp6 intre 3 si 5. Tu banuiesc ca esti mult mai grosier de atat, nu?

Apoi Vezi in manual, sau in video de la ei pe net cum se calibreaza rasnita in zero, pentru ca se pare ca marea majoritatea fac o confuzie si gresesc zero.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Rasnita e ok calibrata. La 0 se mai duce un click, dar nu mi am batut capul, e 1 din 90.

Am folosit 4.8 pt Columbia si nu cred ca vreau sa extrag mai mult(probabil pot sa a duc si 3 clickuri sub, dar deja cafeaua e foarte ”tare”) si 4.9 pt Etiopia(Etiopia asta care o am, are foarte multe defecte, de la boabe goale, quakersi cat cuprinde s.a.m.d.). Kasuya nu trebuie rasnit neaparat foarte grosier. Nu stiu nici de ce Lance e asa impotriva, cand acum un an era cu 4 turnari. Pot sa fac si eu 4 turnari la kasuya, dar 5 e ce trebuie. Si nu e ca si cum n-am incercat si alte tehnici, dar cu rasnita asta pot experimenta orice, ca nu e asa greu sa torni apa.
zp6/v60 

Reply
(06-02-2023, 12:35)127.0.0.1 Wrote: @Arcodex, m-ai intrebat ceva pe PM despre rasnita dar ai mesageria blocata si nu-ti pot raspunde.

Dacă exista vreo posibilitate sa îmi răspunzi aici te rog, nu știu cum sa o deblochez :))

Reply
@bobitad , sa o folosesti cu placere si sa-ti aduca numai cafele bune!

@Arcodex , intrebarea a fost cat costat cu tot cu taxe vamale. In total au fost ~1000 de lei: ~900 de lei rasnita si transportul, ~100 de lei taxele vamale si comisionarea facuta de DHL. Cei de la 1zpresso au trecut rasnita cu valoare mica pe factura (fara sa le cer), restul sumei platite reprezentand probabil transport.
Wilfa Uniform/Comandante C40/knob/Q2s
filters/AeroPress

Reply
Intre timp, a reaparut in stoc pe site-ul celor de la 1zpresso. Deci pentru cei care mai voiau zp6, spor la cumparat!
Brew:          V60, Kalita, Origami, Timemore B75, Aeropress
Espresso:  Kompresso, Staresso Mirage Plus
Rasnite:     Comandante C40 MK4, 1Zpresso X-Pro

Reply
Salutare! Mi-am cumpărat si eu un zp6 special, primele impresii sunt ca e peste comandate la filtru, construcție buna, se simte bine, singura chestie putin deranjantă e paharul de colectare care e de metal si se infileteaza tot pe metal, daca era cu magneti era super. Eu am platit pe ea 199 usd + 260 de lei taxe vamale.
Am comparat râșnițele pe v60, april brewer, b75 si pe aeropress, am folosit o cafea de la Manhattan (el paraiso jahde, columbia thermal shock anaerobic).
[Image: NFWJRkI.jpg]
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply

Si eu l-am primit zilele astea, dar sincer nu m-a impresionat deloc.
Am niste cafele mega procesate de la friedhats si C40 efectiv straluceste pe langa ZP6.
Mi-a oferit o oarecare claritate, separare a aromelor si cat de fin as da nu are deloc bitter - asta ma uimeste.
Insa aromele sunt plafonate fata de comandante. Mai am de testat mult cu ea, nu vreau sa trag concluzii pripite.
Ca idee, macin pe la 3-3.5 pe cafelele astea si curge repejor. Am si filtre cafec medium-dark roast care favorizeaza si ele curgerea mai rapida fata de cele hario.
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
Orice rasnita are un punct/plaja de rasnire unde curgerea se accentueaza/creste. Adica acolo iese o macinatura mai uniforma si curge rapid. La kinu nou e pe la 2 ture cu cutitul stock si pe la 2+4 ture cu cutitul de brew.

La sculptor 078 e pe la 4-5.

Acu partea amuzanta, daca te duci cu kinu la 3 ture se infunda/curge incet, daca te duci cu sculptor pe la 9-10 se infunda curge mai incet decat 5.

Cam asa e si cu rasnitele astea, trebuie explorate, experimentate si vazut. 3 si 3.5 pe zp6 este fin, incearca mai grosier.

Apropo, unele rasnite se descurca mai bine cu temperaturi mari, cum e sculptor, pe cand la kinu nu pot sa fac brew cu 100C.

Reply
mersi de sfat @Darsidius
se simte ca rasnita asta e altceva, are potențial dar încă nu l-am descoperit eu
​​​​​​c40 a fost easy-peasy sa fac dial in, pe orice cafea. e foarte previzibila.
pe kinu a fost mai dificil puțin iar pe zp6 e total diferit.
Lelit Elisabeth V3, Timemore Sculptor 078s, 1zpresso ZP6, Kinu M47, Mazzer Mini A, Hario V60 & Switch, Timemore B75, Kalita 155, Aeropress, Cafflano Kompresso, Moka Pot, Fellow Stagg EKG

Reply
sa le stapaniti sanatosi si sa faceti cafea buna cu ele.

@Lucii1337  acum am vazut mesajul privat si raspund aici.

1.eu am ramas pe la 4.5-4.6, pentru vreo 20 de tipuri de cafele(o sa explic si de ce). mai stiu un tip de pe facebook care tot cam asa rasneste. Lance si Ply de la roguewave rasnesc pe la 5.
2.nu stiu daca ”asezonarea” conteaza. eu nu prea cred ca face vreo diferenta, dar dupa cum vedeti rasnesc 2 clickuri mai jos fata de cum am inceput.
3.cu rasnita asta nu faci ”dial-in” ca la celalalte. dupa cum vedeti eu folosesc doar 2 setari. imi pare rau ca nu mai gasesc acum un post de pe home-barista, care era lung si era pe unul din topicele cu timemore 078, unde explica un tip cum e cu rasnitele astea. ideea e ca la rasnita asta, fie ca te duci mai sus sau mai jos, efectiv reglezi extractia si aromele. adica, poti sa te duci la 3 sau poti sa te duci la 5, cafeaua tot cam la fel se scurge, fiindca distributia particulelor e ”uniforma”. 
4.rasnita asta e sincera si e axata pe claritate, daca cafeaua e naspa sau sunt defecte de prajire, o sa le simti. de asta nici mie nu mi-au iesit ”asa” bune astea procesete(cele 2 de anul asta, un Nestor Lasso si inca una), fiindca de obicei sunt cafele de joasa altitudine, banale, care sunt ”macerate”, ”shokate” si ce le mai fac astia. poate exagerez acum, dar e ca si cum ai lua Jacobs si ai pune suc peste ele. ehh, zp6 iti arata cum e cafeaua asta, banala si cu gust artificial, altele o fac mai interesanta fiindca mai blenduiesc niste arome, o fac mai dulce si mai acida si rezulta ceva, care astia numesc ”complex”.
5.unii zic ca nu e buna nici pentru cafele de genul 84-86. Inteleg de ce ar zice asta, fiindca de obicei cafelele de genul nu sunt asa ”sofisticate” si cafeaua are gust de ”cafea”. dar pe mine nu ma deranjeaza genul ala de cafele ba chiar imi plac.
6.unii zic ca e la fel ca timemore 078, habar n-am. ea straluceste pe cafele mai ”dificile”, etiopii prajite light si alte chestii de genul. unde pe rasnite „normale” te descurci mai greu, la asta curgerea e buna si rapida. de asta poate nu ti-a iesit ceva bun @Lucii1337, fiindca cafele solubile + filtre rapide inseamna ca se scurge repede.
7.intradevar si eu folosesc apa pe la 94-95, de obicei foloseam 92-93.
zp6/v60 

Reply
am trecut si eu pe 4:6 method azi, macinatura la 4.5, turnari la 30 sec pentru ca efectiv curge prin v60 zici ca nu e cafea in el :))
am incercat sa agit mai mult prin turnare si prin invarteala conului si am simtit ca am extras ceva din ea.
cafeaua e o costa rica mai basic, de la origo pe care o cunosc destul de bine si pe zp6 zici ca e alta cafea :))
acum as macina putin mai grosier sau as renunta la agitatia excesiva daca pastrez macinatura.
gustul este foarte diferit fata de orice am baut pana acum, nici nu vreau sa ma gandesc cum e 078.
cred ca rasnita asta straluceste la cafele spalate, crescute la altitudini mari si cu boabele dense.
data viitoare iau o kenya pentru zp6.

Reply
incearca un 4+5 ture sau peste 4 oricum, doza ta normala 15-20g  ratie 1-16 si o temperatura de 95C daca e naturala/ 98C daca e spalata.

Turnari daca e v60 incearca ceva simplu, pune cafeaua fa un cuib cu ceva ascutit, toarna apa 50g asteapta 30-40 sec apoi toarna toata apa pana termini de turnat cam la 1 min 20/30sec. Se termina de scurs in 2-2:45.

Sau daca asta nu merge, imparte turnarea in 3 de exemplu 18g /300g apa fa 3x100ml turnati inainte sa se scurga complet (sa nu lasi sa vezi patul de cafea).

Reply
e calibrata rasnita? adica unde ai 0, nu te mai poti duce mai in jos?

una dintre cafelele mele favorite e costa rica-perla neagra si pe zp6 iese extraordinar(acum stiu ca toti zic asta, dar na, trebuie sa ma crezi pe cuvant)
si oricum incearca tot cu tehnica ta care o stii, 4:6 e una dintre cele mai grele metode, ca trebuie sa stii cand sa torni, trebuie sa torni destul de uniform si trebuie sa faci asta de 5 ori, ca de obicei torni cand nu prea mai ai apa in patul de cafea, deci 5 turnari uniforme si cu agitatia potrivita nu-s cel mai usor lucru din lume. cele 45 de secunde intre turnari fiind orientative, nu litera de lege.
eu folosesc abaca, deci ca si timp, cred ca ar trebui sa se scurga tot asa. parca totusi cele dark/medium sunt mai rapide.
zp6/v60 

Reply
(28-05-2023, 14:45)bobitad Wrote: e calibrata rasnita? adica unde ai 0, nu te mai poti duce mai in jos?
E calibrata, pe 0 se ating cutitele insa poti roti cu mana daca fortezi putin, pe 0.5 se invarte dar freaca putin.
Se poate strange si sub 0 cam 3 click-uri. Deja 1 click sub 0 blocheaza complet rotatia.

(28-05-2023, 13:51)Darsidius Wrote: incearca un 4+5 ture sau peste 4 oricum, doza ta normala 15-20g  ratie 1-16 si o temperatura de 95C daca e naturala/ 98C daca e spalata.

Turnari daca e v60 incearca ceva simplu, pune cafeaua fa un cuib cu ceva ascutit, toarna apa 50g asteapta 30-40 sec apoi toarna toata apa pana termini de turnat cam la 1 min 20/30sec. Se termina de scurs in 2-2:45.

Sau daca asta nu merge, imparte turnarea in 3 de exemplu 18g /300g apa fa 3x100ml turnati inainte sa se scurga complet (sa nu lasi sa vezi patul de cafea).
Daca fac o singura turnare dupa bloom, curge foarte repede si iese subextrasa.
In general reteta clasica era asa:
15 g cafea + 250 g apa
00:00 - 50   + swirl
00:50 - 150
01:30 - 250 + swirl
Timp total 2:30-2:45.
Daca fac pe ZP6 asa, ar trebui sa torn la 00:30 si dupa la 01:00 pentru ca se duce foarte repede apa prin cafea.
Am mai facut cu apa la temperatura mai mare si chiar a ajutat. Insa deja pe cafeaua asta am simtit gust de ars. Pe C40 masca defectele astea de prajire.
Pot sa zic ca dupa 3 ani de v60, am luat-o de la 0 cu zp6 :))

Reply
Hmm. Atunci, vezi si tu ce ti se potriveste, unii folosesc 3, altii 5.5.
rasnita asta ar trebui sa ti faca viata mai usoara, adica sa nu stai sa te gandesti ca la cele "normale",  daca rasnesti mai gros, nu mai simti aromele vs rasnit mai fin, se infunda filtrul. Cu asta poti sa rasnesti oricum si rezultatele ae trebui sa fie bune.
zp6/v60 

Reply
LE: acum am vazut greseala ce o faci si e majora.  Cine ti-a zis tie de 15 la 250ml? mai ales pe cafele prajite prea tare? asta e o prostie, normal ca iese nasoala. Ia probeaza 15:225 sau 215 si vezi dupa. Cu cat cafeaua e mai solubila/mai prajita cu atat se extrage mai usor, deci intr-o ratie mai scurta. Marestia ratia cand ai o cafea greu de extras, prajita super light.

Ai incercat cu o singura turnare? macinat la 4  sau 3.5 si iese subextrasa? cu 95C?

Nu mai fa swirls, swirls nu aduc nimic bun in brew, au renuntat la ele si Rao si Gagne si Hoffman. Pt ca nu sunt consistente si infunda filtru. 

Pt ce descrii tu imi e clar ca e o cafea prajita nu pt filtru ci prea prajita si atunci nu e bine sa extragi prea mult. C40 e o panarama ce extrage putin, zp6 extrage mult mai mult si o dai in fum. Mai mult cu cat o cafea e prajita mai tare cu atat curge mai rapid.

Foloseste metoda cu aeropress ce am zis-o pe topicul de v60 ca sa reduci din debit.

Nu lasa patul de cafea se usuce ca aia iti da gustul de ars accentuat. Am discutat deja pe topicul de v60, un coleg avea aceasi problema. Cafelele ce curg rapid sunt okay extrase in 1:50-2:15 sec. nu trebuie duse in 2:30/3 min.

Pe scurt cand ai o cafea prajita light greu de extras poti sa te ajuti cu :
- swirl
-filtre rapide- abaca etc
-agitatie din kettle
-ratie lunga
-temp mare (accelereaza curgerea) creste intensitatea aromelor

Cand ai o cafea nasoala, prea prajita, procesata sigur nu vrei sa faci nici una din cele de mai sus.

Reply
Am scazut ratia la 1:15 si am macinat pe 4.5, dupa pe 5 si pe 5.5.
Da, e altceva. Se simte ca rasnita extrage mult, chiar si cu macinatura asta grosiera. Pe C40 la granulatia asta nu are niciun gust, acolo trebuie sa dau mult mai fin.
Reteta a fost asa: 12 g de cafea cu 180 g de apa.
00:00 - 35/40 g pentru bloom
00:30 - turnat foarte usor, de jos, circular pana la 180 g si fara agitatii si scamatorii.
am terminat de turnat pe la 01:10 si s-a scurs tot din con pe la 01:30.
La gust nu a fost asa mare diferenta intre macinaturi, pentru ca oricum a fost supraextrasa. Am incercat sa fac si putin bypass cu 10-15 g de apa dar nu e ca si cum am schimbat rezultatul de la cer la pamant.
Concluzia e ca n-am cafele pentru rasnita asta :))
Nici nu stiu ce sa iau sa nu mai fie asa de prajit, ce puneam pana acum pe kinu sau comandante nu erau cine stie ce prajite, dupa macinare suflam si cojile din cafea dar gustul era bun. Pe zp6 simt numai ars si fum, n-are nicio treaba.

Reply
Anul asta World Brewers Cup a fost castigat de catre Carlos Medina cu zp6. rasnire medium-corse(cam ce fac si eu), binenteles cu 5 turnari(ha!!)cu origami, filtru conic, apa la 91 grade/65 ppm.

asta face ce fac si eu acasa, daca stiam ma inscriam si eu la concurs, glumesc evident.

video: https://www.youtube.com/watch?v=ZiSL3NmIcqs&t=94s
zp6/v60 

Reply
(26-06-2023, 01:11)bobitad Wrote: Anul asta World Brewers Cup a fost castigat de catre Carlos Medina cu zp6. rasnire medium-corse(cam ce fac si eu), binenteles cu 5 turnari(ha!!)cu origami, filtru conic, apa la 91 grade/65 ppm.

asta face ce fac si eu acasa, daca stiam ma inscriam si eu la concurs, glumesc evident.

video: https://www.youtube.com/watch?v=ZiSL3NmIcqs&t=94s
Carlos Medina a jucat și în naționala de fotbal a Mexicului.
Râșniță Samus Coffino, ibric din tablă de oțel.
Sit: [url=https://mosgerila.com/]Cafeneaua Mosgerila[/url].

Reply
Am îmblânzit si eu zepeșasele, n-am mai scris aici dar mai sus ziceam ca nu m-am înțeles cu el de prima data.
L-am calibrat sa se strângă la maxim pe 0, înainte era pe la -6 clicks. In general macin pe 4.5 pe orice cafea si in funcție de gust ajustez mai fin sau mai grosier. Mai fin de 3.5-4 nu am măcinat deloc, cam pe la 4 mai e un sweet spot iar daca fac o reteta cu mai multa cafea ~32 g cu 500 g de apa macin pe la 5.5 si fac 5 turnări.
Pentru o porție am ramas pe 12.5 g cu 200 g de apa, macin pe 4.5 si fac bloom + 2 turnări sau bloom + 1 turnare.
Acum ma joc mai mult din turnări decât din măcinatura si recomand celor care mereu mai ajustează cate 1 click cate 1 click sa se mai joace cu rețeta, ratia, turnările.

Reply
(26-06-2023, 01:11)bobitad Wrote: daca stiam ma inscriam si eu la concurs

Cea mai accesibilă competiție este Campionatul de Aeropress
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Ehh, am zis c e o gluma, cu job si crescut 2 copii, sunt bucuros ca imi iese ceva decent la 5 dimineata. Plus ca nu e visul meu sa castig competitii de genul, dar m as fi dus sa vad cum sunt fata de restul.

Cat despre aeropress, zace undeva nefolosita de vreo 6 luni, cand "inveti" v60 sau altele, e greu sa mai faci imersie. Cred ca inventatorul ei a gandit o bine pentru un fel de "esspreso" al saracului, la care poti adauga apa, daca vrei ceva mai diluat.
zp6/v60 

Reply
Am reusit sa pun mana pe un refractometru de la atago si mi-am propus sa compar cele doua rasnita folosind april brewerul (reteta clasica de la ei).Zp 6 special(1.45 TDS) vs comandante(1.21 TDS), extracții facute pe april brewer cu apa tww la 96 de grade, extracția pe zp6 a durat 2:10 iar pe comandante 2:15.
Cafea: manhattan el recreo
[Image: 1P9JmYI.jpg][Image: SVV7jCL.jpg]
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
As zice ca ZP6 iti da mai mult maruntis, care te duce in supraextractie.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Si daca programele astea ar avea cea mai mica idee unde e partea cu gust bun in tdsu ala... inainte de virgula, sau dupa virgula...

Reply
Cum definim insa “gustul bun”…?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
E suficient sa faci o extractie controlata impartita in 4 sferturi, mutind filtrul dupa fiecare sfert pe alt pahar/ceasca, si apoi sa gusti din fiecare si sa iti intrebi papila... sau neuronul...
Eventual poti face amestecuri intre cel 4 fractii.

Reply
Gustul trebuie educat, calibrat.
Poti sa dai o cafea de competitie cuiva obisnuit cu J*bs sau S*buks si nu va fi incantat de cafea.
Si aceeasi persoana e foarte probabil mai incantata de supraextractie, aka ZP6.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)