• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


sub-forumuri existente si viitoare

#1
forumuri ca home-barista sau coffeegeek, deseori amintite aici, au o subimpartire tematica mai uniforma;
home-barista e un exemplu de teme putine, in timp ce coffeegeek e generos in teme mai detaliate;
in ideea de repartizare mai uniforma, ceva din experienta de rubricatie a altor forumuri poate fi aplicata si aici;

prin comasarea unor teme se micsoreaza dispersia unor subiecte care acum se pot regasi on-topic, sub mai multe teme; o asemenea sugestie de comasare ar fi: 'tehnici de preparare cafea' + 'latte art' + 'clipuri espresso si latte' -> 'sfaturi si tehnici de preparare cafea';

in timp ce alte teme devin neincapatoare: 'Cafea' poate genera: 'Prajitorii si cafenele', 'Cafea', 'Prajitul acasa';

o tema separata pentru 'Sponsori/Oferte(/Evenimente)', poate sta sticky;

poate 'Propuneri achizitii de grup' se poate include in 'Bursa' (Vanzari/Cumparari);

etc.
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#2
Suntem pe aceeasi lungime de unda Smile De cateva zile "contemplam" actuala impartire si cautam solutii durabile de reorganizare. Bune ideile sugerate.

Cel mai probabil, prima sectiune ( Espressoare, rasnite si accesorii ) va ramane intacta, pe asezarea actuala. La Cafea trebuie facut ceva, pentru ca se aglomereaza aria iar linii de separare concrete ar fi cu siguranta.

Pana una alta, asteptam si alte idei pe aceasta tema.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Hai sa le luam pe rand. Daca prima sectiune pare ca e ok asa cum este, cea de-a doua, Espresso art, cafea si latte art, care are intr-adevar doua subforumuri foarte slab populate (Latte art si Clipuri espresso & latte), ar putea arata asa:

1. Tehnici preparare espresso (exclusiv)
2. (Alte) Moduri de preparare a cafelei
3. Cafea - origini, miscele, gusturi, arome, preferinte, locatii
4. Prajire si prajitorii de cafea (nu stiu daca e nevoie de un subforum intreg dedicat prajirii acasa, ca pe HB, avand in vedere cele doua/trei topicuri pe aceasta tema. O viitoare raspandirie a pasiunii, poate duce la un subforum nou).
5. Latte-uri - tehnica, latte art, imagini, locatii
--------------------------------------------------

Ultimile doua arii as vrea sa le comasez, cred ca tot sub numele de Comunitatea de espressomani, pentru ca tin la aceasta forma de socializare intre pasionatii cafegii si chiar vreau sa facem mai mult decat o discutie pe forum (intalniri la anumite evenimente, un review impreuna, un cupping, o intalnire nationala, chiar o prajire impreuna etc.). As vedea aici subforumurile:

1. Prezentare useri si echipament
2. Evenimente
3. Bursa (care sa inglobeze, cum bine a precizat radudani, si Propuneri achizitii de grup)
4. Sugestii pentru forum, site si comunitate
5. Cafeneaua off topic (eventual cu inglobarea punctului 4, desi nu sunt prea hotarat).

Regulamentul poate fi o postare sticky undeva... Nu pun mare pret pe el, sperand intr-o socializare civilizata si echilibrata, cat mai mult timp, asa cum a fost si pana acum.

Radudani nu prea inteleg propunere ta "o tema separata pentru 'Sponsori/Oferte(/Evenimente)', poate sta sticky;". Pe forum operam cu subforumuri, topicuri si postari. Practic ai dori sa grupam totul intr-un singur topic, pe care sa-l facem sticky? Sau in cadrul unui subforum, sa creem alt subforum cu acest nume?

Alte pareri? Idei?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
nu stiu cat e de laborioasa o restructurare - nu ma refer la rubricatie, ci la mutarea thread-urilor - dar e foarte bine ca asta sa faca parte din viata forumului si sa reflecte dinamica si ponderea preocuparilor;

Lyvyoo, esti cel care ai in fata the big picture, datele statistice de tot felul si ceea ce vrei sa faci este cu siguranta cel mai bine!

viziunea mea e subiectiva si temporara; rog sa fie luata ca atare;
de exemplu, eu prefer un numar minim de subforumuri, gen home-barista, care sa stranga cat mai multe thread-uri in cadrul aceleiasi zone de interes; de exemplu, un subforum 'sfaturi si tehnici' ('tips and tehniques') poate strange cam toate problemele ref. la tehnici de preparare cafea si lucru cu echipamentele; rubrica poate genera un FAQ;
sau, acel subforum de sponsori/oferte ar putea fi destinat interferentelor comerciale ale forumului (marketplace-ul din home-barista): oferte curente (sponsori sau firme agreate), liste de ieftiniri etc.; e adevarat, unele oferte apar asociate cu evenimente...

fac o deosebire neta intre, pe de o parte, prajitorii profesionisti de cafea si oferta acestora - reuniti, ziceam, in tematica despre cafenelele existente (?), sau, mai potrivit, in subforumul de sponsorizari/oferte
si, pe de alta parte, prajirea cafelei acasa; un hobby, sa-i zicem, strans inrudit cu prepararea espresso, dar si o necesitate de actualitate pentru multi la noi;
in viziunea mea, prajirea cafelei acasa nu va castiga teren 'pierduta' intre thread-urile viguroase ale unor prajitori comercianti de cafea (loco Bucuresti); imi imaginez, situatia e particulara la noi, nu are rost sa ma indepartez de pamant Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
In juma'de zi e gata restructurarea Smile Numai sa fiu si eu convins ca am imaginea completa.

Home Barista poate fi luat ca exemplu insa trebuie corelat cu ce inseamna fenomenul cafea si espresso in Romania si potentialul de dezvoltare a unor arii. De exemplu la noi prajitoriile sunt niste furnici vazute din spatiu. Daca segmentul "super premium" (de-al de Illy) ocupa si astazi abia 15% din piata, inseamna ca prajitoriile sunt total neglijabile (cu exceptia celor care produc pe neve pentru vending). Vreau sa spun ca din acest motiv si din credinta ca lucrurile se vor schimba si la noi, nu stiu daca pot grupa topicurile despre prajitorii intr-un subforum gen "Oferte". Odata cu cresterea lor in calitate, vom avea si noi ocazia sa crestem in cunostinte. Sunt mult prea putini (ca sa nu spun 3-4 insi) cei care au skill-urile necesare sa-si prajeasca singuri boabele. Deci majoritatea ramanem legati de prajitorii si dorim sa aflam de la managerii lor mult mai multe decat informatii comerciale. Asadar, subforumul Prajire si Prajitorii cred ca ar fi deocamdata locul potrivit pentru ambele aspecte. Intr-un viitor (sper) apropiat, poate indeletnicirea prajitului acasa se va propaga si vom putea crea o arie intreaga, prezentandu-si fiecare echipamentul, tehica, profilele...

Pe de alta parte, e o viziune interesanta si asta, sa grupezi Cafeaua, Prajirea acasa si Tehnicile, intr-un subforum, si sa mutam topicurile prajitoriilor si alte oferte, intr-un subforum de genul Marketplace. Insa nu inclus in Bursa. Observatia mea ar fi ca pentru stadiul publicului din Romania, nu cred ca ar fi benefice mega subforumurile, cu multe teme adunate sub o singura umbrela. Suntem cu totii in faza de invatare, acumulare, testare, si cred ca o sistematizare "didactica" a problemelor de discutat ar ajuta mult mai mult la formare si crestere, la urmarirea forumului, la selectia de teme interesante pentru fiecare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
da, subforumul gen marketplace (oferte sponsori, firme agreate etc. - deci conexiuni comerciale si profesionale intre forum si exterior) nu il vad nici eu catusi de putin legat de bursa (buy/sell intraforum - adica in comunitate);

cafeaua, prajirea acasa (ok, asta cand o fi...) si tehnicile/sfaturile le pot vedea in aceeasi arie, dar nu comasate, ci ca subforumuri separate;

e bine sa se pastreze o anume structura pe criterii didactice;

cand domeniul e vast, subforumuri pot fi destule, cu conditia ca nici unul sa nu-l poata include pe altul ca tematica...
pana la urma, in termeni de activitate, o buna structurare este cea care-ti permite sa gasesti usor si fara dubii subforumul potrivit pentru a posta o problema la care astepti raspunsuri/reactii;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#7
Lucrez chiar acum!

Daca nu mai gasiti aria "Propuneri achizitii de grup" s-a mutat pe Bursa, unele prajitorii le voi muta in noua sectiune "Parteneri / Reduceri" iar alta parte vor ramane tot pe Cafea sau pe Bursa (inca pendulez).

Am facut de asemenea o aria separata pentru PRAJIRE ACASA si alta pentru diversele moduri de preparare a cafelei in afara de espresso.

Sa vad ce idei imi mai vin sau mi se sugereaza de catre voi Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Placuta surpriza! ma bucur ca ai gasit timp pentru astea...

idei ar fi in continuare, dar nu sunt convins ca aduc un plus de functionalitate, de navigare mai usoara si adresare rapida;

imi place organizarea de la home-barista, nu e asa stufoasa orizontal, ca la coffeegeek; cu cat sunt mai putine (sub)forumuri, cu atat structura e mai robusta pentru ceea ce ar aduce viitorul si mai putin redondanta; sunt categorii mari, general valabile si in interiorul lor, thread-urile, unele mai importante, sticky;
astfel, in ideea de a reduce numarul (sub)forumurilor:
- as renunta la impartirea in 3 mari categorii de forumuri;
- "latte art" ar putea fi inclus in "tehnici de preparare espresso";
- "Prezentare useri si echipament" ar putea fi inclus la "Espressoare";
- "Evenmente si intalniri" le-as reuni cu "Sugestii pentru forum, sit si comunitate", in ceva gen "Comunitate si Forum"

astfel, din 15 subforumuri ar ramane 12;
nu stiu daca MyBB permite definirea unei bare afisate sus, permanent, pentru salt direct la un subforum;
bara ar contine un rand de titluri ale celor 12 forumuri (idee preluata din home-barista);
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#9
De studiat... Merci de sugestii!

O sa "schimb totusi o modificare", adica pe aria Bursa va aparea si subforumul Prajitorii, unde le voi muta pe toate, urmand ca la parteneri sa pun exclusiv entitatile care ne ofera facilitati la cumparare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Buna ziua,

as avea de facut si eu o propunere. Daca se poate, in cadrul sectiunii "Espressoare" sa avem subsectiuni pe tipurile de espressoare in asa fel incat sa gasim tot ce ne intereseaza despre acel tip de espressor acolo, caracteristici tehnice, imagini, intretinerea si repararea lui, imbunatatiri aduse, sfaturi despre utilizarea lui, echipamente aditionale folosite la el, etc. Asa am vazut si pe alte forumuri mai ales pe cele auto. Aici pe acest forum, spre exemplu, vreau sa caut detalii despre Gaggia Evolution sau cum pot monta un manometru sau PID sau diverse imagini cu parti componente ale lui Evolution si trebuie sa folosesc intens functia search, altfel am de cautat, nu gluma, informatiile despre acest tip de espressor fiind destul de dispersate in mai multe subiecte si mai multe sectiuni.
Daca ar exista topicuri deschide pentru fiecare tip de espressor, cautarea ar fi mult mai focusata.
E o idee. Daca deranjeaza, va rog sa ma scuzati.
Gaggia Evolution, OPV, sita VST Ridged 15 gr, teava Rancilio Silvia, Gaggia MDF, tamper inox, termometru, latiera inox 600 ml
 
Reply
#11
Nicio idee nu deranjeaza niciodata Smile

E o propunere bunicica, dar la care trebuie reflectat serios inainte de aplicare. Ar fi fost o varianta de implementat daca o prevedeam de la inceput. Acum e cam tarziu, caci ar trebui sa iau posturile (nu topicurile) la mana si sa le separ.
Totusi exista prea multe similitudini intre aceste aparate, astfel incat un procedeu este valabil de la unul la altul. De exemplu, montarea unei tevi de abur pe Classic e similara pe Evolution si e deja un topic despre asa ceva. Montarea unui PID la fel, e aproximativ similara pentru majoritatea espressoarelor mici si avem topic aici.

Daca vrei sa montezi un PID, acum te uiti pe topicul dedicat si vezi ce informatii au fost aduse acolo. Daca nu sunt suficiente, pui o intrebare si pasionatii iti vor raspunde concret cand au timp. Si tot asa...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
(20-07-2013, 19:09)dansarariu Wrote: ...sa avem subsectiuni pe tipurile de espressoare in asa fel incat sa gasim tot ce ne intereseaza despre acel tip de espressor acolo, caracteristici tehnice, imagini, intretinerea si repararea lui, imbunatatiri aduse, sfaturi despre utilizarea lui, echipamente aditionale folosite la el, etc.
Cei cu Lelit PL41TEM au asa ceva, nu e o problema. Poti deschide tu un asa subforum si cu ajutorul lui Lyvyoo (daca doreste) se pot muta anumite posturi. Parerea mea.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#13
Bineinteles, se poate deschide de catre voi orice topic util. De exemplu pt. Evolution poti face un topic cu centralizari de modificari si link-uri utile. Insa asa cum spuneam pe topicul despre PL41TEM, nu vreau sa se creeze bisericute ca pe ramurile forumurilor auto din exemplul tau. Topicurile despre anumite espresssoare trebuie sa inglobeze probleme specifice nu generalitati care sunt interesante pentru orice alt espressoman.

Dar o noua categorisire a ariei Espressoare, pe marci si modele, este la ora asta extrem de dificila si probabil neproductiva pentru viitor.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)