(02-06-2014, 12:37)vica Wrote: ...Din ce am vazut si pipait eu Bezzera pare ok din cele la indemana...
da, asa am gandit/procedat si eu:
sita dubla de 14g imi da cca. 16g rasa la buza, si de vre-un an nu mai stiu de nici o alta metoda de distributie - doar 'rad' cu un cutit de plastic NSEV, eventual mai parcurg circumferinta, tot pe muchie si - functie de soi cafea - am doza in sita la 0,05-0,1g toleranta (!); comoditatea metodei ma face sa reglez numai din rasnita, pastrand deci doza;
in ultimul timp lucrez cu doze mai mici (underdosing, folosind un cutit de plastic usor curb), spre 15g in sita respectiva, cu rezultate surprinzator de bune; Jim Schulman spunea asta de mult, cu referire la strictetea 'retetei' italiene clasice practicate inca, mai ales in sud;
iar
sita tripla de... 20g, ingrijit fabricata, da cca. 19g 'rasa' la buza si posibilitatea unor experimente 3rd wave; sita o pot folosi numai cu portafiltrul fara fund;
cele de mai sus le-am 'personalizat'pentru ca o sita buna pentru o anume masina, poate fi dificila pentru alte masini;
oricum, sitele Bezzera, sau altele de stoc, dar brand, sunt mai tolerante si mai versatile decat
sitele VST, care impun o anume doza si o anume procedura; in plus, nu cred ca o sita de precizie poate compensa defectele sau limitele functionale ale unei masini;
sita de precizie poate fi un pas mic inainte, pentru o masina de inalta performanta; in timp ce o rasnita de (inalta) performanta e un pas urias inainte pentru orice masina care lucreaza cu filtre (site) nepresurizate;
alunec off-topic:
"VST claims that its baskets are more consistent in commercial operation than regular baskets. The study does not support this claim. Random shot to shot variation is large enough that the differences in conventional baskets are only a minor exacerbating factor. Moreover, the narrower dosing range of the VST baskets means that it amplifies small random errors in grind and dose. In this study, this added error proneness offset any gain from tighter manufacturing tolerances."
Jim Schulman
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)