M-am intors de cateva zile din Barcelona dupa o cura de Nespresso.
E greu ,dupa ce te-ai obisnuit cu cafeaua de calitate .
Peste tot,desi cafenelele sunt foarte dese,se cam da rasol.Nu se prea curata sitele,nici dusul dupa fiecare extractie,cafeaua se rasneste gramada in rasnite (majoritatea cu dozator) si zace acolo etc.
De obicei iti iau comanda la bar ,dupa care te expediaza la mese,urmand sa iti aduca acolo comanda.Eu fiind mai curios din fire si stand pe capul lor sa vad cum o prepara,extractia,etc,am avut parte de priviri cam suspicioase,daca nu chiar urate.Plus de asta nu am reusit sa aflu ce fel de cafea folosesc,pt ca in afara de catalana sau spaniola nu cunosc nici o boaba din alte limbi.Daca nu esti lucrat la sala faci febra musculara dand din maini.
Cea mai tare faza am vazut-o intr-un loc de interes turistic,unde era o locatie care servea si cafea.Vazand lume mai multa la coada ,imi zic ca stiu astia ceva si ma asez la rand.Cand casc ochii si ma uit mai bine ,ce credeti ca vad?Tineti-va bine...punea cafeaua in sita ,dupa care o monta in aparat fara sa o tampeze
Va dati seama ce beau aia la 1,5 euro? Plus ca ii cere unu 2 cafele :una scurta si una dubla,tipu pune 2 cesti,o ia pe cea scurta mai repede si muta ceasca mare in locul ei si o lasa pana o umple.Am fugit in mare viteza,oripilat.
In schimb am gasit o cafenea in Barrio Gotico(parca asa ii spune),paralela cu Ramblas, la vreo 50m de catedrala Santa Maria del Mar, o cafenea superba ,"El Magnifico",cafea de origine ,espresso si latte meseriase,barmanii meseriasi,floricele,inimioare,profi.
Aveau in rasnita un blend Guatemala,Peru,Columbia,iar alta data cand am fost,Guatemala,Peru si Indonesia.Ambele excelente.
Am si cumparat de la ei,Bolivia si Papua,care spuneau ca ar fi cele mai proaspat prajite.In disperarea mea le-am si baut iar intre timp mi-am dat seama ca am uitat sa le pozez.Oricum erau prajite City(cam asa am apreciat).Bolivia o banuiesc ca nu era chiar proaspata pt ca a trebuit sa umblu zdravan la finetea de macinare.Totusi nu a fost rea,imi dadea o nota fructata,de cirese.
Papua ,desi mai ieftina 24E/kg fata de 36 Bolivia mi-a placut mai mult si parea mai proaspata.
Oricum daca aveti drum pe acolo,nu ratati cafeneaua.
Dupa ce am revenit ,am cautat pe net si am vazut ca au un site unde prezinta tipurile de cafea comercializate si harta celor 2 locatii din Barcelona.
Concluzia:ce-si face omul cu mana lui si cafeaua prajita in fata ta sau cumparata de la oameni de incredere sunt sfinte.
Atasez cateva poze.
In spatele tipei de la bar se vad 3 plachete castigate la diferite concursuri pentru cel mai bun espresso sau asa ceva.
Pozele au fost facute cam pe sest ca se uitau aia suspicios la mine.