(29-03-2015, 11:52)bercea_gabi Wrote: ... v-am tot vazut vorbind de Mahlkonig Vario K30 si Mahlkonig Vario Home dar bag de seama ca este o diferenta de pret f mare corect? De la 2000 E la cca 400E, sau nu am gasit eu pretul corect pentru Mahlkonig Vario K30?
e foarte adevarat ca rasnitele Mahlkoenig sunt de referinta; nu am lucrat cu niciuna, deci ma abtin de la orice parere in legatura cu ele;
doar ca parere strict personala, strecurata si prin alte topicuri:
intre 2000 si 400 euro sunt cateva paliere de pret cu o multitudine de rasnite, tot in clasa profesionala, ca si K30 si cu rezultate la fel de bune in utilizare casnica! vorbind de macinatura, nu de restul de facilitati si gadget-uri;
deci nu m-as gandi la valoarea numelui de brand - s-a vazut si la noi si aiurea, ce inseamna sa platesti calitatea si brandul, in cazuri gen La Marzocco...
ce ar trebui sa iei in considerare la rasnita, este
modul de utilizare: shot-uri izolate, sau consecutive (
head-to-head);
asta decide asupra modului de dozare;
pentru rasnitele "doserless" - fara dozator:
"single dosing" (pui boabele cantarite in gatul rasnitei, eventual cu ceva greutate deasupra), sau
"hopper dosing" (numit si "on demand" - magazia cu, macar niste sute de g de boabe, adica asa cum a fost proiectata rasnita clasica sa lucreze) - de obicei suportat de un timer pe rasnita, care "taie" rasnirea dupa un timp setat, cu speranta ca macinatura rezultata e cat mai aproape de greutatea dorita; si este, cu cat e rasnita mai buna; si mai scumpa; Compak E10 Conic OE - de ex.
la rasnitele cu dozator, ai de regula o doza satisfacator de precisa, conform setarii, iar rasnirea se face asincron, eventual cu un timer de reumplere automata dozator; si sigur, marita sa ai de facut mai multe shot-uri in sesiunea respectiva; sau sa tot modifici: scos dozer si pus un fragment de pet :)
rasnita cu dozator mai are avantajul unei macinaturi - de regula -
fara aglomerari - acei bulgarasi care te incurca la prepararea pucului;
apoi, colegii de forum, dar si utilizatorii in general (eu nu, dar asta nu spune nimic) sunt sensibili la caracteristica de
retentie, desi asta e oarecum invers proportionala cu calitatea, mai ales la marile conice (de la 65 mm); adica, pe masura ce ai o masina profesionala spre categoria "Titan grinder", retentia urca bine spre 10g (mult mai mare la conice);
burr-urile - cutitele - conice sau plate, sunt doar obiect de disputa intre cunoscatori; totusi unii inclina sa creada ca marile conice (de la 68 mm) dau un espresso traditional, mai bun;
in timp ce marile "plate", cu mai putina componenta fina (zona 50 microni) in macinatura, sunt mai potrivite noului val; ok, cutitele plane au si retentie mai putina decat cele conice;
in cutitele conice, boabele coboara in principal, gravitational, ceea ce permite viteze mici, incalzire mica etc.; in cutitele plane, boabele avanseaza centrifugal si, in general viteza necesara e mai mare, dar si racirea mai facila decat la conice echivalente;
insfarit, detalii fara relevanta in utilizare casnica;
dar ce mai - daca as fi in situatia de a ma intreba ce rasnita sa-mi iau (bazat pe ceva buget...) intre 400 si 2000 euro, as alege cu siguranta ceva in
zona 600-700, care mi se pare optima pret-performanta; hai, cel mult spre 900 euro, daca ma tenteaza un OD cu electronica pe el (el, grinder adica);
in zona 600-700 euro, se pot lua rasnite cu cutite mari, peste 65, in special rasnite "mecanice" - controale manuale adica, si mai ieftine in varianta dozator; electronica cu doserless si conice se plateste mai mult;
si nume de brand onorabile:
Macap, Quamar, Casadio (La Cimbali),
Fiorenzato dar si unele din
Compak, Anfim, Ceado, Mazer, plus "rebranduiri" s.a.
sigur, experienta colegilor de forum e determinanta, dar trebuie completata neaparat cu experienta survey-urilor proprii, pe la toti "marii" de mai sus, in siturile lor si - daca e necesar - cautari de distribuitori in tara, sau online din CE;
nu dau link-uri, drumul apartine celui ce cauta...
cu espressorul, as putea sa-ti spun parerea mea - daca are vreo relevanta - dar numai in cazul in care nu te intereseaza
cel mai ieftin cu E61, cel mai mic, sau cel care se incalzeste mai repede :)
toate astea sunt atribute de marketing, fara legatura cu calitatea bauturii preparate!
ar trebui sa te intereseze strict masina care face, (1) cu o anume toleranta la greselile tale, (2) cel mai bun espresso in conditiile date si il face (3) suficient de consistent de la un shot la altul (mai ales cand le faci la intervale aleatoare), si care (4) costa ceva rezonabil pentru tine;
la espressor poti face mai multe compromisuri decat la rasnita;
si daca e vorba de HX in special, merita sa te uiti si la
volumul boilerului; ceea ce deosebeste o masina profesionala clasica de una de casa, este in primul rand
masa sa termica prin marimea boilerului;
nu e vorba de rolul volumului boilerului in obtinerea unui abur bun, ci de rolul masei termice a boilerului in obtinerea unui shot consistent bun; la HX-urile clasice;
mai sunt destule deosebiri, dar daca te intereseaza acestea, e bine sa te gandesti la ceva profesional (SH?);
incerc de fiecare data sa amintesc, si celor noi veniti, ca exista, pentru cei cu mai multe resurse materiale si doritori de implicare... manuala,
masinile clasice cu levier si arc; sau macar hibridul
Strega; dar asta-i alt topic;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)