Welcome Back Log In Create Account

Sfat Espressor Dual Boiler si rasnita performanta

Am testat ambele ape si se pare ca cea filtrata are in jur de 4 iar bucovina in jur de 2 grade germane.

Am luat legatura aseara si cu cei de la caffea.ro folosind formularul forumului si astept sa raspunda. Revin cu detaliile comenzii pentru a fi de folos si altor entuziasti.

Vlad
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.

Reply
Mi-a semnalat un espressoman pe email care a comandat, ca Mahlkonig a introdus pentru K30 cos de boabe de dimenisuni mai mici, ca optiune gratuita la cumparare - http://www.mahlkoenig.com/events/news/89 O idee care merita implementata de mai multi producatori de profesionale, dat fiind uzul si in regim prosumer al aparatelor lor. Deci sa precizezi acest lucru.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(07-05-2014, 00:59)Lyvyoo Wrote: Mi-a semnalat un espressoman pe email care a comandat, ca Mahlkonig a introdus pentru K30 cos de boabe de dimenisuni mai mici, ca optiune gratuita la cumparare - http://www.mahlkoenig.com/events/news/89 O idee care merita implementata de mai multi producatori de profesionale, dat fiind uzul si in regim prosumer al aparatelor lor. Deci sa precizezi acest lucru.

Asa este , cand am luat eu rasnita am vazut modelul de cos mic in SUA .
Am insistat , l-am rugat pe Marian Alexe de la Coffee Partener sa le scrie celor de la Mahlkoning si sa solicite sa-mi livreze rasnita cu acest tip de cos .

Initial livrarea s-a facut cu cos mare deoarece cosul mic era produs doar pentru SUA .
La o luna am primit , gratuit si un cos mic ( cel din poza ) .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Salutari,

Multumesc pentru pont. Citisem deja pe un forum sau blog despre acest accesoriu si cand am luat legatura cu Coffee Partener am mentionat acest aspect. O sa treaca vreo 3 saptamani pana cand o vor aduce, dar au fost de ajutor si mi-au oferit o rasnita, tot K30 pe post de rasnita temporara.

Maine ar trebui sa vina espressorul si rasnita, iar celelalte accesorii sper in vreo saptamana, doua. Pe parcurs o sa fac un rezumat cu ce am comandat pentru "arsenal" poate o sa ii ajute si pe alti viitori cititori.

Inca o data, multumesc pentru toate informatiile si pentru timpul petrecut pentru a ma ajuta sa gasesc solutia potrivita. Sper, incetul cu incetul, sa aduc si eu o contributie comunitatii.

Vlad
Quick Mill Andreja Profiles, Mahlkonig K30 Vario, Tamper Concept Art Technic (dinamometric), Concept Art tamping Station, VST 18g Ridgeless.

Reply
(07-05-2014, 18:15)vvv850 Wrote: O sa treaca vreo 3 saptamani pana cand o vor aduce, dar au fost de ajutor si mi-au oferit o rasnita, tot K30 pe post de rasnita temporara.
Foarte tare chestia asta! Cred ca sunt unicat in Romania.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Salutare! Am citit cu interes acest topic pentru ca ma intereseaza sa fac un upgrade de la un Lelit 42 TEMD la un espressor cu grup E61, cel mai probabil un Office Leva sau un Brewtus IV inca nu m-am hotarat la HX sau DB. Inteleg ca varianta cu pompa vibratoare este ok fata de cea rotativa.
Ma tot gandesc la rasnita acum si v-am tot vazut vorbind de Mahlkonig Vario K30 si Mahlkonig Vario Home dar bag de seama ca este o diferenta de pret f mare corect? De la 2000 E la cca 400E, sau nu am gasit eu pretul corect pentru Mahlkonig Vario K30?
Multumesc!
Lelit 042 TEMD, Mahlkonig Vario, Tamper dinamometric ESPRO 57 mm, Portafiltru fara fund Lelit, Latiera Inox, Baza Tampare Ascaso

Reply
Nu se poate spune ca vibratoarea e mai buna ca rotativa sau invers, in mediul casnic. Sunt discutii mult mai tehnice apropo de modul lor de functionare, dar aici este o zona unde chiar nu conteaza atat de mult alegerea daca ne referim la gustul din ceasca. Putem vorbi despre grup E61 / alt tip de grup, boiler mai mare sau mai mic, PID / fara PID etc. dar pompa rotativa merita un efort financiar suplimentar daca stii ca te vei conecta la reteaua de apa, cu un filtru/dedurizator interpus. Cum HX-ul papa ceva apa din cauza flush-urilor, e ideal sa iti iei varianta cu pompa rotativa (1000E in cazul lui Expobar) iar un filtru/dedurizator bun ar mai costa cam 100-150E. Altfel, reumpli manual rezervorul, cum facem majoritatea pe forum. Pe Brewtus (DB-ul) nu ai si rezervor daca alegi rotativa si va trebui obligatoriu sa te conectezi la apa caci nu cred ca stai cu bidoane de 5-10l pe sub espressor.

De la Vario Home la Vario K30 este o diferenta foarte mare de pret, de contructie, de uniformitate in rasnire etc. Insa convingerea mea (pana la viitoare teste) e ca diferenta in ceasca a fost mai mare in cazul trecerii mele de la Bezzera BZ10 cu grup electric la Expobar Brewtus cu grup E61 decat trecerea de la Vario Home la Vario K30. Pe calitatea rasnirii si pe retentie raman la parerea ca Vario Home sta extraordinar de bine. Diferenta de pret, aceea este, 1800 de lei Vario Home / 1800 - 2000 euro Vario K30 :) Una e casnica, alta e de bar.

Reply
Liviu multumesc pentru raspunsul prompt!
Nu ma gandesc sa ma conectez la reteaua de apa. Voi merge pe o varianta cu rezervor. Dar Office Leva cu pompa rotativa are si rezervor sau doar posibilitatea conectarii la reteua de apa?
Despre Lelit PL62 ce crezi in comparatie cu Brewtus IV sau Office Leva? Imi Pare atractiva oferta de pe forum, 4500 lei cu tot setul de accesorii Barista care oricum sunt necesare si costa ceva. Si de diferenta pana la Brewtus IV plus inca ceva, pot lua rasnita Vario Home :).
Lelit 042 TEMD, Mahlkonig Vario, Tamper dinamometric ESPRO 57 mm, Portafiltru fara fund Lelit, Latiera Inox, Baza Tampare Ascaso

Reply
Nu stiu daca are si rezervor, probabil ca nu, urmand exemplul lui Brewtus.

Sunt posesori de PL62 si PL62T care au mai relatat cateva ceva despre modele  deci poti folosi un search. Un review mai cuprinzator a scris AdrianT aici cu precizarea ca el a avut nenorocul sa prinda un model fabricat in 2013 care nu avea valva antivacuum, piesa pe care a ales sa o monteze in regie proprie. Din 2014 fabrica a dotat toate pl62-urile cu aceasta piesa, deci nu mai e o problema.

In rest, diferente tehnice clare nu prea vad. Poate daca am avea acces la modul in care au adaptat grupul E61 fiecare dintre producatori, ne-am da seama mai bine. Cert este ca la capitolul pret, sunt cele mai ieftine HX-uri cu E61.

Reply
(29-03-2015, 11:52)bercea_gabi Wrote: ... v-am tot vazut vorbind de Mahlkonig Vario K30 si Mahlkonig Vario Home dar bag de seama ca este o diferenta de pret f mare corect? De la 2000 E la cca 400E, sau nu am gasit eu pretul corect pentru Mahlkonig Vario K30?

e foarte adevarat ca rasnitele Mahlkoenig sunt de referinta; nu am lucrat cu niciuna, deci ma abtin de la orice parere in legatura cu ele;
doar ca parere strict personala, strecurata si prin alte topicuri:
intre 2000 si 400 euro sunt cateva paliere de pret cu o multitudine de rasnite, tot in clasa profesionala, ca si K30 si cu rezultate la fel de bune in utilizare casnica! vorbind de macinatura, nu de restul de facilitati si gadget-uri;
deci nu m-as gandi la valoarea numelui de brand - s-a vazut si la noi si aiurea, ce inseamna sa platesti calitatea si brandul, in cazuri gen La Marzocco...

ce ar trebui sa iei in considerare la rasnita, este modul de utilizare: shot-uri izolate, sau consecutive (head-to-head);
asta decide asupra modului de dozare;

pentru rasnitele "doserless" - fara dozator:
"single dosing" (pui boabele cantarite in gatul rasnitei, eventual cu ceva greutate deasupra), sau
"hopper dosing" (numit si "on demand" - magazia cu, macar niste sute de g de boabe, adica asa cum a fost proiectata rasnita clasica sa lucreze) - de obicei suportat de un timer pe rasnita, care "taie" rasnirea dupa un timp setat, cu speranta ca macinatura rezultata e cat mai aproape de greutatea dorita; si este, cu cat e rasnita mai buna; si mai scumpa; Compak E10 Conic OE - de ex.

la rasnitele cu dozator, ai de regula o doza satisfacator de precisa, conform setarii, iar rasnirea se face asincron, eventual cu un timer de reumplere automata dozator; si sigur, marita sa ai de facut mai multe shot-uri in sesiunea respectiva; sau sa tot modifici: scos dozer si pus un fragment de pet :)
rasnita cu dozator mai are avantajul unei macinaturi - de regula - fara aglomerari - acei bulgarasi care te incurca la prepararea pucului;

apoi, colegii de forum, dar si utilizatorii in general (eu nu, dar asta nu spune nimic) sunt sensibili la caracteristica de retentie, desi asta e oarecum invers proportionala cu calitatea, mai ales la marile conice (de la 65 mm); adica, pe masura ce ai o masina profesionala spre categoria "Titan grinder", retentia urca bine spre 10g (mult mai mare la conice);

burr-urile - cutitele - conice sau plate, sunt doar obiect de disputa intre cunoscatori; totusi unii inclina sa creada ca marile conice (de la 68 mm) dau un espresso traditional, mai bun;
in timp ce marile "plate", cu mai putina componenta fina (zona 50 microni) in macinatura, sunt mai potrivite noului val; ok, cutitele plane au si retentie mai putina decat cele conice;
in cutitele conice, boabele coboara in principal, gravitational, ceea ce permite viteze mici, incalzire mica etc.; in cutitele plane, boabele avanseaza centrifugal si, in general viteza necesara e mai mare, dar si racirea mai facila decat la conice echivalente;
insfarit, detalii fara relevanta in utilizare casnica;

dar ce mai - daca as fi in situatia de a ma intreba ce rasnita sa-mi iau (bazat pe ceva buget...) intre 400 si 2000 euro, as alege cu siguranta ceva in zona 600-700, care mi se pare optima pret-performanta; hai, cel mult spre 900 euro, daca ma tenteaza un OD cu electronica pe el (el, grinder adica);
in zona 600-700 euro, se pot lua rasnite cu cutite mari, peste 65, in special rasnite "mecanice" - controale manuale adica, si mai ieftine in varianta dozator; electronica cu doserless si conice se plateste mai mult;
si nume de brand onorabile: Macap, Quamar, Casadio (La Cimbali), Fiorenzato dar si unele din Compak,  Anfim, Ceado, Mazer, plus "rebranduiri" s.a.

sigur, experienta colegilor de forum e determinanta, dar trebuie completata neaparat cu experienta survey-urilor proprii, pe la toti "marii" de mai sus, in siturile lor si - daca e necesar - cautari de distribuitori in tara, sau online din CE;
nu dau link-uri, drumul apartine celui ce cauta...

cu espressorul, as putea sa-ti spun parerea mea - daca are vreo relevanta - dar numai in cazul in care nu te intereseaza cel mai ieftin cu E61, cel mai mic, sau cel care se incalzeste mai repede :)
toate astea sunt atribute de marketing, fara legatura cu calitatea bauturii preparate!

ar trebui sa te intereseze strict masina care face, (1) cu o anume toleranta la greselile tale, (2) cel mai bun espresso in conditiile date si il face (3) suficient de consistent de la un shot la altul (mai ales cand le faci la intervale aleatoare), si care (4) costa ceva rezonabil pentru tine;
la espressor poti face mai multe compromisuri decat la rasnita;

si daca e vorba de HX in special, merita sa te uiti si la volumul boilerului; ceea ce deosebeste o masina profesionala clasica de una de casa, este in primul rand masa sa termica prin marimea boilerului;
nu e vorba de rolul volumului boilerului in obtinerea unui abur bun, ci de rolul masei termice a boilerului in obtinerea unui shot consistent bun; la HX-urile clasice;
mai sunt destule deosebiri, dar daca te intereseaza acestea, e bine sa te gandesti la ceva profesional (SH?);
incerc de fiecare data sa amintesc, si celor noi veniti, ca exista, pentru cei cu mai multe resurse materiale si doritori de implicare... manuala, masinile clasice cu levier si arc; sau macar hibridul Strega; dar asta-i alt topic;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Radudani multumesc pentru raspuns. M-am hotarat sa merg pe un Expobar DB. La rasnita inca mai caut pareri si ma tot gandesc ca per total investitia este cam mare, dar ca nu as vrea sa mai fac alt upgrade prea curand. Am gasit pareri bune despre Quamar M80 dar nu stiu cine o vinde in Romania.
Ceva SH-uri pe unde as putea gasi? Nu neaparat Quamar.

Reply
Cu rasnita mai bine astepti sa vina si sa treaca evenimentul Coffee Lovers de la finalul lui aprilie, ca sa ai de ales si Macap si Quamar. Mai mereu raman cateva Quamar-uri doar expuse acolo pe care espressomanii le vor putea lua direct de la sursa, mai ieftin, plus ca Macap intra mai serios in Romania (cu stoc pe mai toate modelele relevante) si iarasi vor fi alte puncte de atractie...

Reply
Inteleg ca recomanzi mai mult Macap sau Quamar in detrimentul lui MK Vario?
Nu cred ca o sa am rabdare pana la sfarsitul lui aprilie sa fac achizitia :))
Quamar de unde luam in Romania? Ceva parteneriate cu espressoman?

Reply
Radudani este exhaustiv in privinta explicatiilor tehnice si cred ca ti-ai lamurit destule aspecte in postarea de mai sus. 

Eu nu sunt de formatie tehnica si iti scriu asa cum vad lucrurile in acest moment, incluzand experientele prin care am trecut. In final va exista o buna baza de cautare si studiu, din diverse perspective, pentru cei care vor mai citi acest topic.

5 zile am avut pe masa si Vario Home si Vario K30 si am tocat cam 500g de cafea de la doi prajitori diferiti. Avut ocazia sa vad ce inseamna un asa numit varf de gama casnic si un asa zis varf de gama profesional. O spun cu mana pe inima si facem teste la targ in aprilie daca sunteti interesati, nu este o prapastie in niciun caz intre gustul obtinut in ceasca la Vario Home si cel la K30. Ba chiar eu sunt absolut sigur ca cineva in primul an de cafegeala nu poate spune ca un shot e mai bun ca celalalt. Am totusi 5-6 ani de cafea proaspat prajita la bord, deci ceva papile sensibile tot s-au format pe acolo (chiar daca putine) si sunt 100% convins ca diferenta intre noul si vechiul Gaggia Classic a fost mai mare (in favoarea noului) sau ca diferenta intre fostul meu Bezzera BZ10 si inlocuitorul sau, Expobar Brewtus, a fost la fel de pregnanta (in favoarea grupului E61 a lui Brewtus).

Deci depinde la ce capitol comparam Vario cu Macap sau Quamar. E clar ca la capitolul constructie, profesionalele amintite sunt mult mai solide. De asemenea, uniformitatea rasnirii este cu siguranta mai mare pe cele doua, insa deloc de neglijat pe Vario, dupa cum o spun si review-urile din afara.  

Intervin insa doi factori care pentru unii conteaza acasa:
- retentia - profesionalele in marea lor majoritate nu sunt rasnite pentru un singur shot si atat, asta fiind "inventia" pasionatilor. Deci esti dispus sa folosesti o rasnita profesionala cu multe grame retentie in mediul casnic, aruncand la fiecare prim shot (sau schimbare de cafea)  3-4-6-10g? Sau facand un capuccino cu ele ori dandu-le cuiva mai putin pretentios... Daca modelul ales de tine are dozator, esti ok cu desfacutul capacului si scosul cu pensula a  macinaturii de pe traseu?
- inaltimea rasnitelor profesionale si spatiul general ocupat - la care se adauga inaltimea cosului (nu toate modele au cos mic de cumparat si oricum e  scumpicel de inlocuit si vei prefera sa stai cu un pahar de inghetata in loc de cos sau cu tamperul deasupra).

Pentru forumistii prosumer astea sunt motive "copilaresti" care nu mai au relevanta sa zicem, dar am cateva mailuri primite in care sotiile au tras un scandal monstru pentru asa ceva sau cand corpurile mobilei de bucatarie erau joase. Asta e partea extrema, ok, dar e bine sa cunosti toate dimensiunile inainte si sa te asiguri ca ai coltul tau de mobila.

Deci Vario aici joaca pe plan international, in liga asta de mijloc, calitate a rasnirii versus adaptare la mediul casnic. Pui 19g pe cantar, scoti 19g, in modul single dose. Eu pe K30 scot 17g din 19 bagate si pentru celelalte doua rasnesc in gol de 3-4 ori cate 3 secunde sau de doua ori 9 secunde (asa am setat memoriile de timer). In total mai mult timp ca pe pe Vario Home, dar pot rasni si face espresso cu bebe dormind  :) Cu Vario Home, desi silentioasa fata de altele, nu puteam, caci se trezea.

Macap va avea dealer serios cu stocuri reale  abia dupa Pasti, acum fiind Bilancia care aduc pe comanda de obicei, cu banii in avans si doua luni termen de livrare.

Quamar inca nu are ceva serios  (dar se intrevede un mare jucator german care va intra cu preturi mai mici, inclusiv pe marcile de espressoare semiprofesionale deja prezente prin Romania + ceva cu E61 de constructie proprie). In trecut, au mai venit de la fabrica italiana Quamar niste exemplare prin Silvia de la Scae, unele noi altele doar expuse / testate pe perioada targului. Cica vor aparea si acum, dupa Coffee Lovers 2015.

P.S.  Gabi, am mutat aici discutia similara initiata si pe alt topic de catre tine, ca sa discutam mai adunat. 

Reply
(29-03-2015, 17:19)bercea_gabi Wrote: Inteleg ca recomanzi mai mult Macap sau Quamar in detrimentul lui MK Vario?
Nu cred ca o sa am rabdare pana la sfarsitul lui aprilie sa fac achizitia :))
Quamar de unde luam in Romania? Ceva parteneriate cu espressoman?

Quamar q13 este o mica bijuterie, o sa pun zilele urmatoare cateva poze si o decriere personala a calitatilor si  neajunsurilor quamar-ului
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.

Reply
Multumesc. Mi-am format o parere, m-am gandit, m-am razgandit, m-am hotarat...acum ramane sa-mi conving sotia [emoji3] care desi este o bautoare de cafea si iubeste f mult vechiul Lelit ar fi interesata de o schimbare...pana a auzit cat costa afacerea. Si atunci a zis..mai bine merg intr-o vacanta de banii astia. Poate totusi o conving la Coffee Lovers. Este o data certa cand va incepe? Si locatia tot Romexpo?

Reply
Nu esti primul nici ultimul care are nevoie de diverse "semnaturi" :) de aici aspectele practice despre care vorbeam in postarea de mai sus.

Pentru Coffee Lovers 2015 vezi aici.

Reply
Super! Abia astept!

Reply
Am gasit pe net un test comparativ de risnite - e in germana, dar Google translator ne poate ajuta! - multe din ele sint cele despre care tot vorbim pe forum. Din pacate nu au testat Macap M4D (au testat M4, varianta cu dozer).
Ca informatie, risnita ECM Casa este un rebrand de Anfim.

Review risnite CREMA MAGAZIN

Vlad :)
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Pentru cei care vor sa vada cele doua rasnite la lucru (Mahlkonig Vario si Macap M2D)
https://www.youtube.com/watch?list=UUQKUQ6iQ_0BrbBcC1035MUw&t=429&v=OHMyrFfMGGI

Reply
Câțiva dintre noi le-am văzut pe viu într-o comparație directa. Dacă o sa cauți pe forum o sa găsești și impresiile noastre, dacă ajuta cu ceva.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Totusi, daca bercea_gabi doreste un upgrade de la aparatura sa Lelit (apropo Gabi, pune la semnatura sculele), nu cred ca Macap M2D/M2M reprezinta un pas serios inainte. Poate M4 daca tot vorbim de Macap sau celelalte modele mai avansate M7 / MX etc.

Reply
Sa inteleg ca M2D-ul nu este o rasnita mai buna decat PL043MMI si la fel de buna ca Vario

Reply
M2D e mai bine construita ca PL43MMI, dar joaca in aceeasi liga cumva (50mm plate / 38 conice ), cu motoare asemanatoare si rezultate in ceasca asemanatoare. Raman de analizat mecanismul interior de sustinere a cutitelor,  retentia pentru cine il intereseaza, praful scos de fiecare ca urmare a deficitului de uniformitate etc. Dar la ce nume are Macap in rasnite sunt aproape sigur ca are un procent mai mare de uniformitate a rasnirii si cutite mai bine studiate decat Lelit (vom vedea poate la Coffee Lovers). Macap M2D se bate cu Eureka MIgnon de fapt, doar ca nu pot sa imi iasa din minte bulgarii de pe Eureka, experimentati personal si la sediul SCAE, comparativ cu o curgere destul de frumoasa pe M2M / M2D:

De precizat totusi ca M2M / M2D nu sunt stepless, insa cu pasii destul de apropiati asa cum am testat cu nickso, Pascalau si decadurabolin acum doi ani parca. 

Eu avand 3 ani Vario m-am obisnuit cu toate plusurile sale, enumerate candva aici si n-am simtit minusuri care sa ma faca vreodata sa regret ca am stat atat timp cu ea. Daca cel mai bun prieten m-ar intreba ce sa-si ia maine, tot Vario i-as spune. Si da, e adevarat, Radudani a sesizat bine in alt topic, avem aceasta tentatie de a fi subiectivi cu aparatura fiecaruia. Pana la urma e normal, e scula pe care o cunosti cel mai bine, iar din zeci / sute de pareri personale,  cei care vin din urma vor avea de unde face o sinteza proprie. Deci per total, din punctul meu de vedere, Macap M2M nu o consider nici mai buna nici egala cu Vario, mai ales ca Vario nu are retentie (0.7g doar) curgand vertical, are cutitele putintel mai mari si ceramice (exista si varianta de otel), e stepless practic chiar daca are asa zise trepte marcate, e mai silentioasa, timer-ul, pentru cine il foloseste, mai bine pozitionat (pe Macap e chiar aiurea, sub rasnita). 

Reply
(30-03-2015, 20:05)Lyvyoo Wrote: ... timer-ul, pentru cine il foloseste, mai bine pozitionat (pe Macap e chiar aiurea, sub rasnita). 

Macap M4D are timerul pozitionat foarte OK, dupa parerea mea. In plus exista si in varianta "SL" (=stepless)

Vlad :)
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Pai da, din cate se pare gama premium la ei incepe abia de la M4 in sus...

Reply
(30-03-2015, 17:18)Lyvyoo Wrote: Totusi, daca bercea_gabi doreste un upgrade de la aparatura sa Lelit (apropo Gabi, pune la semnatura sculele), nu cred ca  Macap M2D/M2M reprezinta un pas serios inainte. Poate M4 daca tot vorbim de Macap sau celelalte modele mai avansate M7 / MX etc.

Asa este. Tind tot spre Vario Home sau Quamar M80E cea fara doser.
Am deja un posibil doritor al aparaturii mele din dotare asa ca sunt cu un pas mai aproape de upgrade :) . Ramane sa se concretizeze.
Totusi astept cu interes Coffee Lovers 2015 sa ma conving ca merita upgrade-ul. Pana acum nu am gustat o cafea facuta pe Expobar Brewtus IV. Dorinta mare a venit din ceea ce am citit pe forum + vizualizari pe youtube. Iti "ploua in gura" numai cand te uiti la filmulete Shy .

Reply
E bine ca astepti, dar sunt slabe sansele sa le poti testa efectiv. Si oricum, daca nu ai cafeaua potrivita (proaspat prajita) si nu esti tu obisnuit cu ele si cu reglajele lor pe acea cafea, mare lucru nu o sa-ti iasa.

Reply
Salutare! Nu am mai rezistat cu rasnita incorporata de pe Lelitul meu...nasol cu piticii astia care strigau non-stop upgrade..asa ca am comandat ieri Mahlkonig Vario prin intermediul forumului. Bineinteles ca cei de la Caffea.ro au fost prompti asa ca astazi m-am trezit cu coletul la usa. Sunt fericitul posesor al unei MK Vario. Nu am apucat sa fac decat vreo 3 shot-uri pt ca mi s-a terminat cafeaua. Astept maine un nou lot de la HotSpot Cafe. E prima data cand iau de la ei. Pana acum nu pot sa zic decat ca pare o piesa mica si destul de robusta si bine inchegata. Se potriveste bine in bucataria noastra. Este mult mai silentioasa decat ce am avut pana acum. Ii trebuie cam 13 sec sa rasneasca 15-16 gr si e foarte adevarat ca retentia e aproape inexistenta.
Voi reveni zilele urmatoare cu mai multe impresii..pe cat imi permite Lelit-ul meu sa mi le formez. Ma enerveaza foarte tare chestia ca in timpul unui shot tenperatura indicata pe PID variaza de la 94 la 80-82 grade, lucru care influenteaza direct rezultatul din ceasca.. Am mai citit pe forumuri si se pare ca e o treaba generala la Lelit. Am facut fel si fel de combinatii cu modificarea setarilor la PID, dar nu prea se schimba multe. Ramane pasul 2, trecerea la Expobar 2B. Sa vad ce zice iepurasul ?.

Reply
Buna ziua si la multi ani tuturor care isi serbeaza ziua numelui.
Maine merg la bucuresti pentru o intalnire cu Stefan de la... Coffee shop.
Deci... voi lua decizia finala. Stiu cam ce imi doresc insa voi tine cont si de indrumarile voastre si ale lui Stefan.
Mi-am refacut bugetul, dupa cum urmeaza:
RASNITA: max. 650 euro: inclin spre Vario. daca aveti alta varianta pana la 650e va rog sa-mi scrieti.
ESPRESSOR: max. 1550 euro: Expobar Brewtus IV dual boiler+pid. la fel daca aveti alta varianta.... desi nu cred ca exista la pana la pretul asta.
Restul de accesorii necesare (filtru dedurizator,tamper dinamometric, latiera, cantar, etc) le voi procura pana la sosirea espressorului.
As vrea sa mai stiu daca optez pentru pompa vibratoare, este ok sa alimentez aparatul cu apa direct din bidonul de 5l cu apa Bucovina?.
AVX DB1X, DF64 gen 2.5

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)