• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Saeco HD8323/09

#1
Am achizitionat si eu de curand acest expresor si as avea cateva intrebari, nelamuri:
1. Folosind portafiltrul original cafeaua iese ok, cu ceva crema...dar in acelasi timp in ceasca iese si ceva spuma (cu bule de aer maricele). O sa fac o poza eventual data viitoare. Din cate am vazut pe net, parca nu ar trebui sa apara acea spuma.
2. Am incercat sa folosesc si portafiltrul fara sistemul de presurizare, folosind tot cafeaua macinata din comert. Am presat cafeaua cumva, dar rezultatul a fost oribil. (a curs foarte repede si a iesit o zeama neagra fara nici o crema)
3. Teava de spumare se poate inlocui, modifica cumva? Mi se pare mult prea scurta si incomoda. (am scos varful acela de plastic, ramanand doar teava, dar...e mica si abia abia ajunge la lapte)

Va multumesc.
 
Reply
#2
Salut marius_rg, bine ai venit!
Legat de punctul 1 si 2, gasesti pe forum cum sa faci un espresso. Cu sistemul de presurizare vei avea un soi de crema chiar daca macinatura nu e potrivita pentru espresso. Cu portafiltru depresurizat vei obtine crema doar cand vei potrivi gradul de rasnire cu espressorul incat sa iti curga din 15-18g de cafea macinata 60 ml espresso in 25-30 secunde. Asta inseamna ca nu vei putea face un espresso "adevarat" cu o cafea gata macinata. Minimul necesar sa bei un espresso corect este espresorul bun (adica sa ai o temperatura cat-de-cat stabila in timpul extractiei si sa fie depresurizata sita si pf-ul), o cafea buna (adica proaspat prajita, iar de la prajire sa nu treaca mai putin de 4 zile sau mai mult de 4 saptamani) si o rasnita buna (la care sa se poata regla gradul de rasnire in pasi cat mai mici sau fara pasi - "stepless"). Pe urma tine de tehnica si exercitiu, ditributie, tampare si alte detalii care vrem sa fie importante.
Legat de punctul 3 nu stiu, poate se vede aici ce a scos cel care a postat filmul, pare ca i-a iesit un cappuccino in regula.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#3
Salut si multumesc pentru reply.

"macinatura" insemnand aparatul in sine, sau ce anume nu e potrivit pentru un expresso?
Deci fara sistemul de presurizare, trebuie sa macin si macin la diferite grade de rasnire pana ajung la ce ai mentionat mai sus. Presupun ca mie mi-a curs prea repede cafeaua din expresor pentru ca am avut un nivel mai mare de macinare si mi-ar trebui macinata mai fin, nu? Din cate am citit pe forum, rasnita Hario Mini Mill ar trebui sa fie ok pentru inceput, nu? (pare ca se poate regla)
Cu acel film am comparat si eu rezultatele mele, de aia intrebam de ce la mine iese cafeaua asa cu "spuma" in loc de crema.
 
Reply
#4
Dacă poți să te orientezi către o râșnița electrică fă-o de la început. Cu hario e fun la început dar ți se ia...mai ales dimineața înainte să pleci la serviciu sau când ai musafiri...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#5
Cand am zis macinatura ma refeream la gradul de rasnire. Presurizarea face ca apa sa nu poata trece prin sita usor, chiar daca gradul de rasnire este grosier. Dar presiunea este creata fals de catre peretele recipientului in care sta cafeaua, cand de fapt presiunea trebuie creata de catre cafeaua rasnita in sine.
Si da, daca este rasnita grosier curge repede si se numeste subextrasa si daca e rasnita prea fin si curge prea incet se numeste supraextrasa. Ambele fenomene fac cafeaua neplacuta la gust.
Rasnesti atat de fin incat sa curga acea cantitate (60 ml) in acel timp (25-30 secunde). Dupa aia te poti "juca" cu doza de cafea rasnita sa faci mici ajustari de gust sau te joci cu timpul de extractie (dar nu cu mai multe variabile odata).
Hario Mini sau Skerton sunt un inceput bun cred eu. Le poti regla, poti face un espresso bun cu ele. Reglajul este in pasi si la unele cafele poate parea dificil sa gasesti macinatura corecta. Daca bei doar tu cafea, poate fi o solutie un timp, daca faci mai multe pe zi, nu. Adica nu e usor sa rasnesti 3 duble de exemplu si vei vrea una electrica. Dar investitia e rezonabila si pe urma o poti folosi in vacante Smile
Nu uita de cafea, ingredientul principal, ai pe forum si locurile de unde iti poti lua cafele bune.
Spor la treaba Smile
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#6
Deci ador comunitatea cafegiilor, BEAU 3-4 cafele pe zi,asa dar vreau să fiu folositor comunităti cafegiilor.
Asadar am mai scris cite ceva sub acet nume PUTIN dar dacă interesează pe cineva mai continuiii atit timp cit cineva consideră că am ceva de spus.
Am pretentia că mă pricep la expressoare ,imi plac sunt niste bijuterii ale tehnicii si-iii incă mai cred că dacă sunt folosite corect,dau rezultate bune.
Dacă avetii probleme cu automatele vă răspunnd ,direct pe forum să fie folositor tuturor vizitatarilor .
 
Reply
#7
Bun venit pe forum! Numai ca noi nu prea avem automate, ca sa nu ajungem des pe mana ta Smile Poate din experienta ta poti insera o parere in subiectul potrivit, adica aici - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-E...or-automat
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Deci referitor la acel debitmetru de pe nu stiu ce masină este foarte simplu.dacă sufli pe orce parte se invirteste si fluieră.dacă nu se demontează simplu se rotesc cele două capace se desface,se destepeneste s.a-m.d s.am.d.se momteză in pozitia care cade bine
 
Reply
#9
@maestro - ca sa ne fii de ajutor, pe forum se posteaza astfel - exact acolo unde ai citit o problema la care vrei sa raspunzi, dai si un raspuns pe subiect. De exemplu acum suntem pe un subiect care vorbeste de un espressor Saeco si nu despre debitmetru... Cauta asadar subiectul care te intereseaza si raspunde acolo, in josul paginii, nu aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
(07-09-2013, 23:04)maestro Wrote: Deci referitor la acel debitmetru de pe nu stiu ce masină este foarte simplu.dacă sufli pe orce parte se invirteste si fluieră.dacă nu se demontează simplu se rotesc cele două capace se desface,se destepeneste s.a-m.d s.am.d.se momteză in pozitia care cade bine

Asta-i din categoria "Nea vasile"......
 
Reply
#11
Pentru cei ce detin un Philips Saeco sau Saeco Via Veneto, se poate obtine . imbunatatire a rezultatului in ceasca (la costuri mici) schimband sita dusului cu una de la IMS pentru espressorul la spaziale si daca se ajusteaza un pic si din sita IMS, se poate schimba cea originala. 
Curgerea apei se schimba fantastic de mult, parca ar fi o ploaie, distribuita uniform pe toata suprafata grupului.  Achizitia o puteti face de la cafe-kultur.de
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#12
Si cateva poze:


Attached Files Thumbnail(s)
           
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#13
Am avut si eu Poemia si intradevar, o sita normala e un upgrade care  se simte. Eu am gasit una pe un Saeco Gran crema mai vechi de pe care am luat si portafiltrul de alama. 
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#14
(13-05-2015, 17:00)Silvio Wrote:  Achizitia o puteti face de la cafe-kultur.de

Cat a fost transportul?
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#15
6 E
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#16
(13-05-2015, 19:28)Zaheyu Wrote: 6 E

Multumesc!
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly
 
Reply
#17
Intradevar, costul de transport a fost de sase euro, insa rabdarea mea cred ca a costat mai mult. Patru saptamani am asteptat sa primesc comanda, insa si eu am nimerit exact in perioada in care ei se relocau......din hamburg, intr-un orasel din....wtf, portugalia  Huh 
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#18
Multumim de pont Silvio, doar ca la Saeco al meu, sita se prinde cu doua suruburi Confused
 
Reply
#19
Am observat si eu azi intr-un magazin flanco aceasta modificare facuta de producator; ce sa zic?....nu inteleg rostul prinderii in doua suruburi a sitei de dus
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#20
Nu cumva are termobloc in loc de boiler?
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#21
(15-05-2015, 20:18)Zaheyu Wrote: Nu cumva are termobloc in loc de boiler?

Nu, nu are. Are boiler de inox (de 100 sau 150 ml) pe care l-am desfacut acum vreo 6 luni, manat de curiozitatea a ce s-o fi adunat prin el dupa aproape patru ani de utilizare (nu permanenta in ultimii doi).
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#22
(13-05-2015, 17:00)Silvio Wrote: Pentru cei ce detin un Philips Saeco sau Saeco Via Veneto, se poate obtine . imbunatatire a rezultatului in ceasca (la costuri mici) schimband sita dusului cu una de la IMS pentru espressorul la spaziale si daca se ajusteaza un pic si din sita IMS, se poate schimba cea originala. 
Curgerea apei se schimba fantastic de mult, parca ar fi o ploaie, distribuita uniform pe toata suprafata grupului.  Achizitia o puteti face de la cafe-kultur.de

are rost sa schimb sita originala cu cea de 12-18g, daca nu pot schimba si sita dusului? adica se poate obtine o imbunatatire doar asa?
 
Reply
#23
Momentan nu iti pot da un raspuns daca da merita, sau ca nu exista nici o imbunatatire substantiala, deoarece nu am testat in combinatia sita dus originala plus sita Ims. Am sa efectuez testul acesta zilele urmatoare si am sa iti raspund cu maxima obiectivitate.

   Invers, cu sita dus ims si sita originala vs sita ims am efectuat de mai multe ori extractii si de fiecare data shot-ul arata mai bine cu sita ims (mai multa crema, nu stropeste pe langa si are o culoare mai inchisa), insa in privinta gustului nu sesisez diferente majore.
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#24
Are cineva idee daca se potriveste acest portafiltru la Saeco Poemia?
Dupa specificatii, ar parea ca da... Confused
 
Reply
#25
diamentrul portafiltrului de la Poemia e de 53mm

https://www.seattlecoffeegear.com/bottom...o-machines

poti sa-l iei de aici daca ai pe cineva peste ocean.
transportul cu curierul e foarte scump comparativ cu pretul piesei.
Saeco Poemia HD8325, Lelit pl43mm, naked portafilter, tamper 53mm, pitcher :).
 
Reply
#26
Eu am avut un saeco gran crema sin 010 pe care l-am cumparat special pentru portafiltru. Era din alama, greu, cu aspect profi. Vezi poate gasesti asa ceva.
Brasilia Club;Gaggia Espresso; Quamar T80
Ex: Saeco Poemia, Gaggia Color, Dip DK30.
 
Reply
#27
Salut,
Am avut si eu un Saeco fix ca al tau si l-am vandut recent, dupa aproape 2 ani de utilizare. Eu l-am folosit cu pf original, insa i-am scos valva de presurizare. E extrem de simplu sa o scoti si sa o pui la loc. Am folosit totdeauna sita lui dubla si dusul original, in combinatie cu o rasnita Lelit pl43mm. Rezultatele au fost foarte ok, cu cafea buna (sarkis, contego, pressco, olivo etc). Acum am un gaggia baby, la 9 bari, evident cu PF mai bun si pe 58 mm. Dupa cateva luni bune de utilizare mi-e clar ca obtin un gust mai bun, poate datorita celor 9 bari si probabil o stabilitate termica un pic mai buna, dar, ca parametri (volum, timp etc) era mai usor de obtinut o extractie buna cu Saeco. Motivul, in opinia mea, e faptul ca are pf pe 53 mm si se reduc considerabil sansele de channeling - vezi La Spaziale. Parerea mea e sa experimentezi cu sita lui, dar cu pf nepresurizat. Nu e rea sita. Teava de abur am folosit-o fara accesoriul de plastic. Secretul e sa folosesti un ibric mic (al meu e de 350 ml), astfel incat sa nu fie prea scurta teava. Rezultatul obtinut a fost cat se poate de bun, exceptand timpul relativ lung de frotare - n-ai de unde sa te-astepti la frotare rapida de la espressorul asta. Micro foam super fain, latte art quality fara probleme. 
mici tips and tricks:
1. Temperature surfing - il lasi la incalzit minim 15 minute inainte sa il folosesti. Dai drumul la pompa si golesti apa prin grup pana cand se stinge confirmarea de brewing - semn ca termostatul s-a pus din nou pe incalzit. Trebuie sa ai portafiltrul incarcat cu cafea si tampat si, in momentul in care se reaprinde confirmarea de brewing il infiletezi si ii dai drumul rapid. Atunci vei avea cea mai buna temperatura pe care o poti obtine cu espressorul asta.
2. Abur - comuti pe pozitia de abur si inainte de confirmare golesti apa de pe teava (pentru a nu pierde din presiune dupa confirmare). Din cate am observat e ok sa-l lasi cam un minut dupa confirmare si apoi sa frotezi.
3. repriming - dupa frotare ai golit apa din boiler, sub forma de abur. Boilerul nu-si va trage apa ca sa o inlocuiasca, asa ca trebuie s-o faci tu. Deschizi valva de abur si pornesti pompa pana cand elimini tot aburul ramas si incepe sa curga apa. Lasa sa curga 40-50 ml, ca sa fii sigur ca ai umplut boilerul. Va trebui sa faci asta dupa fiecare frotare, altfel risti sa se incalzeasca boilerul fara apa in el si sa-l prajesti Smile
Folosit cu grija, espressorul asta nu e rau deloc. Spor!
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#28
Iti multumesc pentru timpul acordat ca sa imi scrii toate cele de mai sus!  Smile
Eu am deja portafiltru fara fund, dar din pacate nu pot elimina complet fenomenul de chanelling Sad
Sunt sigur ca e de la rasnita. La felul in care este reglata acum are o curgere decenta, dar cu chanelling. O treapta in plus si curge greu, ba chiar se infunda daca pun aceeasi cantitate de cafea.
Voi mai jongla cu variabilele in speranta ca voi ajunge la o setare optima, cu variatiuni mult mai mici de la shot la shot.
Va multumesc inca o data pentru timpul acordat!
 
Reply
#29
No problem :Smilem avut si eu hario Mini Mill, dar e destul de complicat cu rasnitele astea. Schimba prea mult de la o treapta la alta. Eu alegeam treapta la fiecare cafea, cat sa obtin o curgere decenta, si apoi variam din gramaj. Dar e foarte important sa-ti cantaresti cu grija cafeaua.
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#30
(01-07-2015, 17:50)sorin2010 Wrote: diamentrul portafiltrului de la Poemia e de 53mm

Buna seara,

Ce tamper folositi pt portafiltrul original de Saeco Poemia HD 8325/79 (presupun ca diametrul e tot de 53 mm)?

Acesta ar fi bun?

Multumesc,
Saeco Poemia HD8325/79, Ascaso I-mini i1, Tamper Concept Art 53mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)