• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Recensământ home-roasteri

#31
Sursa de cafea verde: xxxxxxxxx.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#32
De surse nu a fost vorba sa pomenim Smile
Oricum, exista topic separat pentru surse de cafea verde.
 
Reply
#33
Desi inca nu am prajit inca nimic, am achizitionat sculele decima bag si eu cu 2kg./luna
In prezent: Lelit PL41E, Macap MC4, Lelit PL043MMI, PL100,  masina de paine si         heatgun Dewalt D26414
In trecut: Krups XP5240, Gaggia MM Steel 
 
Reply
#34
(09-12-2016, 19:41)renatoa Wrote: De surse nu a fost vorba sa pomenim [Image: smile.gif]
Oricum, exista topic separat pentru surse de cafea verde.

Da... sigur ca da domnu cenzor ... tot mai simplu e sa citesti doar...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#35
Pt ca "omniprezentul" si "atotstiitorul "  ne-a atentionat ca exista un topic dedicat ...mentionez si eu sursa mea din tara : xxxxxxxxxxx [Image: smile.gif]
 
Reply
#36
Aproximativ 2kg pe luna.
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#37
300g pe luna.
Cu mentiunea ca nu am echipament pentru prajire [Image: smile.gif] Folosesc un popcorn popper.
Sursa: xxxxxxxxxxx
Kinu M47, Gaggia Classic, Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#38
plus / minus, se poate ajunge la doi saci pe luna. Cu ceva bunavointa pentru primirea camionului, sortarea si ambalarea marfii, se pot lua lejer cantitati pentru 5-6 luni, iar pentru 10 saci discuta orice importator international, la preturi de 5-8E/kg + 200Euro transportul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#39
Pai daca tot e cu transport si abonament , macar sa fie o Geisha pentru ca oricum nu se gaseste verde si proaspata si banuiesc , ca nimeni de pe forum nu ar refuza - o .... [Image: biggrin.gif]  , dar daca se prefera o Jamaica Blue , nu ma supar...( ideea e ca daca tot  ar fi proaspata , macar sa fie si buna....)
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#40
in privinta surselor eu spun ca nu-i chiar bine sa punem asa multa informatie comerciala pe forum. in plus mai e si o chestie destul de volatila, daca un comerciant face o oferta buna e posibil ca cel putin o perioada sa se schimbe ponderea. asa ca e mai cumpatat sa lasam topicul asa cum l-a conceput liviu.mihu si am sa-mi permit sa editez posturile ce contin aceasta informatie. multumesc pt intelegere.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#41
(10-12-2016, 15:19)Fane Wrote: ... e mai cumpatat sa lasam topicul asa cum l-a conceput liviu.mihu si am sa-mi permit sa editez posturile ce contin aceasta informatie. multumesc pt intelegere.

nu cred ca exista vreo informatie in acest thread care sa "incalce" conceptia OP-ului!
si cred ca inainte ca un admin sa taie, rupa, colationeze, inchida, postari de-ale altora, ar trebui sa citeze articolele dintr-un regulament sau ceva in idee, in baza caruia isi asuma acest drept...
regulament/cutuma asumata si de fiecare membru in momentul in care si-a solicitat inscrierea;

si, apropo de 'prajitorii nostrii', 'furnizorii nostrii', 'colaboratorii nostrii', cred ca nu e nimic rau in a procesa datele deja publice ref. la acestia, si a le folosi pentru argumentarea unor conceptii; altele decat ale OP-ului...

sa zicem ca as centraliza datele de oferta ale majoritatii prajitorilor de cafea din ro, conform celor publicate de ei in oferta; as ajuta mult la orientarea unora dintre colegii de forum; cred;
nu vad nimic ne-etic in asta, dar desigur m-ar interesa sa aflu ce articole dintr-un regulament al forumului incalc cu asta;

de fapt, ce ma intereseaza acum este degradarea situatiei ofertelor de cafea verde - ceva corelat cu topicul asta (dupa ce Cortina a anuntat ca probabilitate, iesirea de pe acest segment de piata...)

@Fane, sper sa nu te atingi de tabelul ce l-am publicat... acum, dupa toate ce le-ai zis, incep sa tin la el [Image: smile.gif]
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#42
Ideea mea a fost sa lămurim un pic discuțiile sterile de genul: nu merita, nu se poate, se poate, piata e prea mica etc. - toate bazate pe niste presupuneri. Ținând cont ca e puțin probabil sa avem home-roasteri prea mulți care nu sunt membri aici, cred ca se poate aproxima destul de ușor care e piata - factorizand si erorile datorate faptului ca unii nu vor sa răspundă , etc
La final sper ca putem vorbi in cunoștința de cauza despre opțiuni.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#43
cred ca totusi exista ceva prajitori care nu sunt activi pe forum. nu oricine rezista sau ii place modalitatea de discutie de pe forumuri. dar macar ne facem o ideie cu cei care "raspund la apel".
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#44
O sa incerc sa cumpar cafea de la xxxxxxx. O adresa, ceva? Daca nu gasesc.... O sa caut alt forum... Care nu face reguli din mers....
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#45
Sunt destule topice in care se discuta despre surse, preturi, oferte si nimeni nu le cenzureaza. Informatia comerciala e valoroasa, e aiurea sa o punem chiar asa pe tava. Sa declaram toti cat cumparam, de unde, din ce motive, ce ne-ar face sa schimbam furnizorul. Daca dai toate cartile pe fata esti usor de manipulat. Lista cu furnizori si preturile negociate sunt dintre chestiile care le afli cel mai greu de la un patron.

Pana la urma eu nu doresc sa-mi impun punctul de vedere, daca voi tineti numaidecat, eu pot sa va las sa postati si informatiile astea si aduc la starea initiala si posturile modificate. Am luat aceasta decizie considerand ca este in interesul tuturor sa nu devoalam chiar toate informatiile.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#46
Nu are rost sa ne ambalam. Cred ca putem face threaduri separate oricâte. Si despre orice. Inclusiv despre surse...chiar daca exista deja. Dar cred ca daca menținem fiecare thread cu scopul lui este mai ușor de regăsit si centralizat informația. Cand pare ca ne-am terminat de numărat, putem chiar sa il deturnăm si pe acesta. Smile
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#47
(10-12-2016, 15:19)Fane Wrote: in privinta surselor eu spun ca nu-i chiar bine sa punem asa multa informatie comerciala pe forum. in plus mai e si o chestie destul de volatila, daca un comerciant face o oferta buna e posibil ca cel putin o perioada sa se schimbe ponderea.

Cu toata simpatia dar eu sunt cu adevarat contrariat si oarecum amuzat de interventia ta ! [Image: confused.gif] Pai nu solicitai tu mai multa cooperare micii  comunitati de home-roasteri ?
(21-11-2016, 13:50)Fane Wrote: aria prajire acasa e un pic mai speciala, multi useri care vin pe aici cocheteaza cu ideia ca pe viitor sa faca o afacere din prajitul cafelei, asa ca vor mai mult sa adune informatie si sa nu o puna la share. se schimba multa informatie pe privat, ca pe forumurile de pedofili... [Image: sad.gif] n-ai ce le face, nu poti sa-i obligi. dar usor - usor informatia devine publica si progresam.
(02-12-2016, 15:24)Fane Wrote: va rog, incercati sa discutati pe forum, sa fie de folos si altora care vor sa se apuce sa construiasca.

Esti ingrijorat ca s-ar putea destabiliza piata comerciantilor de cafea verde daca ni s-ar face o oferta buna? [Image: smile.gif] . Eu ma KINUi sa mai decopar si alte rasnite ,cand mi se propune in mod obsedant una singura ....si nu am vazut pe nimeni preocupat de acest lucru [Image: smile.gif] .

Ar fi pacat daca acest topic s-ar opri la cate kg consumam fiecare. Sincer cam fiecare ne-am cam exprimat in topicuri imprastiate prin forum ...dar lucrurile sunt mult mai clare acum. Eu as vedea super ok tabelul lui radudani completat si  cu sursele fiecaruia ( desigur ,care vrea sa le nomineze ) si cu preturile actuale . Daca cineva imi propune un furnizor cu preturi mai bune ,de ce sa nu cumpar de la el ? Nu e in interesul meu de consumator?
 
Reply
#48
Legat de surse, având in vedere cantitatea modesta pe care o consum, pot sa spun ca am cumpărat de la aproape toti prajitori profesioniști, pe care ii "cunoaștem" cu toții prin intermediul acestui forum.
Cred ca, de când m-am apucat de prăjit, niciodată nu am avut sub 3-4 kg de cafea verde in casa in minim 2-3 soiuri. Maxim cred ca am avut si peste 10 kg.
Nu văd de ce sursele nu ar putea fi dezvăluite sau de ce comercianții ar putea fi deranjați de acest aspect.
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P

 
 
Reply
#49
Gheoghe, orice decizie ai lua se gasesc puncte de vedere din care sa fie criticata. Eu mi-am asumat aceasta decizie si am explicat-o. Totusi nu-i nimic ireparabil si ca sa nu stirbim spiritul democratic al forumului, daca cineva se simte cenzurat in continuare, sa-mi dea PM si ii aduc postul la forma initiala. Sa-mi precizeze din nou furnizorul fiindca softul forumului nu pastreaza ce a fost inainte de editare.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#50
1-1,5 kg..

Ascaso Dream Up, Ascaso I mini-2, Ascaso Tamper 57 mm..
Ascaso Dream Up, Ascaso I mini-i2, Ascaso tamper ..
 
Reply
#51
radudani Wrote:... inainte ca un admin sa taie, rupa, colationeze, inchida, postari de-ale altora, ar trebui sa citeze articolele dintr-un regulament sau ceva in idee, in baza caruia isi asuma acest drept...

chiar asa! poate-ar merita o actualizare a regulamentului de functionare al forumului, adica - pana la iurma - a drepturilor pe care si le-au atribuit cei ce-l administreaza...asa cum trebuie sa fie acceptate... democratic, de catre cei ce doresc sa fie membrii ai comunitatii...
 
Fane Wrote:... Informatia comerciala e valoroasa, e aiurea sa o punem chiar asa pe tava. Sa declaram toti cat cumparam, de unde, din ce motive, ce ne-ar face sa schimbam furnizorul. Daca dai toate cartile pe fata esti usor de manipulat.
(subl. mea)

ca veni vorba de manipulare la care sunt mai vulnerabili cei sinceri, incep sa ma-ntreb (public): oare acest forum manipuleaza in virtutea unor interese comerciale?!
sau/si pana la urma cine, pe cine, protejeaza?
eu ca membru al forumului sunt protejat, ajutat sa cumpar cafea verde mai buna si mai ieftina? hotarat, nu!
sau mereu laudatii prajitori ai nostrii carora trebuie sa le acordam toata increderea in virtutea bonusului ce-l acorda membrilor forumului? incredere apriori, de, oameni suntem...nu, nu exista nimic vizibil in sprijinul celor doritori de prajire acasa! nici macar o reducere de BF...
sau e forumul o rampa de lansare pentru 'tinere talente' comerciale?
sincer, nu-mi pasa!
raman atasat ideii de comunitate de entuziasti (cred ca, generosi in felul lor) ai prepararii espresso-ului acasa...

ok si sorry daca e ceva de suparat, pana la urma nu cred ca se va schimba ceva in mai bine, pentru ca nu vad sa se fi schimbat ceva in acest sens in ultimii doi ani de cand, indirect, am tot batut saua in aceasta directie;
cafeaua nu e mai ieftina si nu e mai buna - doar denumirile se mai schimba din cand in cand - iar informatiile despre ea, asa cum le ofera "prajitorii nostrii" sunt tot generale, copy-paste, in zona poeziei comerciale - daca exista asa ceva...
 
Fane Wrote:Eu mi-am asumat aceasta decizie si am explicat-o. Totusi nu-i nimic ireparabil si ca sa nu stirbim spiritul democratic al forumului...

cei ce administreaza acest forum, moderatorii lui, nu pot face mare lucru in ce priveste atmosfera generala; pana la urma forumul este impregnat de spiritul dominant al lumii in care traim; si e posibil ca 'democratic' sa sune a toba in acest context [Image: smile.gif]
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#52
Radule, nici tu n-ai somn si prajesti cafea pt saptamana viitoare la ora asta? Smile la mine miroase frumos a cafea prajita. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#53
Raspuns din categoria "imi este foame dar e intuneric..."
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#54
Miroase putin a Tito pe aici. Cred ca jubileaza citind aceste randuri. Smile
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#55
Din punctul meu de vedere, ca si consumator, imi convine sa am o situatie clara cu preturile cafelei la diferiti comercianti. De ce sa nu cumpar de la CortinaCafe cu 30 lei/kg si sa-l iau din alta parte cu 55-60?
  Poate jocul cerere-oferta, de data aceasta, va face ca pretul cafelei verzi mai accesibil la majoritatea comerciantilor.
   Sursa mea, cortinacafe.
In prezent: Lelit PL41E, Macap MC4, Lelit PL043MMI, PL100,  masina de paine si         heatgun Dewalt D26414
In trecut: Krups XP5240, Gaggia MM Steel 
 
Reply
#56
Citesc cu atentie acest subiect de cand a fost deschis de Liviu.Mihu si il felicit, sper ca in acest fel lucrurile si mai ales dimensiunea acestora vor fi mai limpezi in ceea ce priveste prajirea acasa.

In ceea ce ma priveste, daca fac o medie, probabil ca prajesc in jur de 100g pe luna. Motivele sunt multiple si am sa le detaliez. Se zice ca atunci cand te duci la restaurant sa mananci ceea ce nu poti gati acasa. O lunga perioada de timp am fost deacord cu acest punct de vedere pana in momentul in care fenomenul culinar a luat o uriasa amploare (cel putin in Bucuresti) calitatea produsului din farfurie in acest moment fiind foarte mare in contrast cu vechea perioada in care ceea ce gateam noi acasa era cu mult peste ce puteam experimenta in restaurante, facand in acest fel mersul la crasma un pretext de a socializa. Acum este exact invers, ne straduim sa gatim un preparat in asa fel incat sa poata sa se ridice la nivelul a ceea ce am gustat intr-un local sau altul.

Pastrand proportia, fenomenul descris mai sus, incet incet, incepe sa se simta si in piata cafelei de specialitate. Majoritatea prajitorilor deja consacrati si-au slefuit mestesugul, si-au implementat proceduri de monitorizare a procesului de prajire care sa le permita un nivel ridicat de repetabilitate, au inceput sa caute si sa lucreze cu furnizori diversi de cafea verde, sa aduca soiuri exotice. Acum doua saptamani am baut (pe sub mana) o cafea prajita de Cosmin Mihailov pe al sau Diedrich in ceea ce sper ca va fi un proiect de succes si de nisa (Slone Roastery), cafea care a fost divina.

Ce vreau sa spun este ca incet incet nu prea mai simt nevoia sa prajiesc acasa, sunt atat de multe cafele pe piata locala ce trebuie incercate, prajite cu mult talent incat eu unul nu mai simt nevoia sa fac la randu-mi experimente.

Doi la mana, avand sansa sa achizitionez cafea direct din ferma am obtinut raspunsul la 2 intrebari importante. Prima intrebare "Cum este cafeaua verde la sursa?" si raspunsul a fost evident "Iertatoare!". Boaba verde fiind netrecuta prin depozite, vapoare, cicluri de incalzire-racire, neexpusa la tot felul de ciuperci, prin prospetime este iertatoare cu greselile noastre de prajire sau preparare, adica gustul bun reuseste sa penetreze si printr-o prajire dusa mai sus decat ar trebui sau intr-o bautura unde temperatura apei a fost prea mare sau gradul de rasnire necorespunzator. A doua intrebare "Cat timp isi mentine prospetimea?". Aici raspunsul a venit in opinia mea destul de neiertator "Putin, foarte putin!". Respectiv dupa circa 3-4 luni eu am simtit diferente notabile in calitate (si nu in bine). Probabil ca daca eram mai meticulos cu modul de depozitare mai castigam vreo 2 luni. In acest context eu consumator final nu o sa am niciodata posibilitatea sa am acces direct la ceea ce este mai bun asa cum are o prajitorie sau un furnizor de nisa de cafea verde.

Asa ca eu am ajuns sa prajesc doar atunci cand reusesc sa pun mana pe ceva deosebit, in restul timpului gasesc intotdeauna pe piata locala o cafea proaspat prajita deosebita.

In ceea ce priveste punctul de vedere si pozitia adoptata de @Fane, cred ca este fundamental gresita!!! I-am urat intotdeauna pe cei ce in scoala sau in viata profesionala 'ascundeau' informatii crezand ca acest lucru ii face mai buni sau le confera un avantaj. Gresit! Pune toate informatiile pe masa si cei mai buni vor fi cei ce o sa stie sa le foloseasca la adevaratul lor potential, cei mediocri si slab pregatiti tot nu vor reusi sa iasa in fata. In al doilea rand aceasta pozite este in completa opozite cu ceea ce reprezinta chintesenta unui forum. Noi nu ne coagulam in jurul unei idei (in cazul nostru cafeaua) ca sa le facem viata celor din zona comerciala mai usoara in vreun fel, ba chiar dimpotriva, cu cat le facem zile mai "negre", publicand surse, preturi, abordari, etc, ii scoatem din zona de confort si ii obligam (daca acestia se simt) sa devina mai buni, mai competitivi. Noi aici suntem sa luptam impotriva sistemului, suntem aici sa influentam directia nu sa o urmarim pe cea trasata de altii. Este un subiect ce cred ca necesita dezbatere, intrucat are legatura in insasi principiile fundamentale ale acestei comunitati.

Daca vorbim de cafea verde eu as sugera sa incercam sa ne strangem cat mai multi si sa comandam direct din ferme. Va confirm ca acest lucru este posibil. Eu am tot incercat dar la cantitatile dorite de mine nu am avut mari sorti de izbanda. Ma gandesc ca daca reusim sa comandam un palet (6-7 saci) de Geisha (de exemplu) direct din Panama ar fi o realizare ce ar starni invidie in sufletul oricarui prajitor.
 
Reply
#57
Eugenm, in comert nu se aplica regulile din viata profesionala.

Enuntul topicului era clar. Se referea doar la cantitate. Sau poate nu l-am citit eu cum trebuia. Oricum, eu m-am plictisit de disputa asta care devine din ce in ce mai incrancenata si are ca miza o prostie. Faceti cum va taie mintea, postati ce vreti si cum vreti.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#58
(11-12-2016, 11:12)eugenm Wrote: ...Majoritatea prajitorilor deja consacrati si-au slefuit mestesugul, si-au implementat proceduri de monitorizare a procesului de prajire care sa le permita un nivel ridicat de repetabilitate, au inceput sa caute si sa lucreze cu furnizori diversi de cafea verde, sa aduca soiuri exotice....
Ce vreau sa spun este ca incet incet nu prea mai simt nevoia sa prajiesc acasa, sunt atat de multe cafele pe piata locala ce trebuie incercate, prajite cu mult talent incat eu unul nu mai simt nevoia sa fac la randu-mi experimente.

... Boaba verde fiind netrecuta prin depozite, vapoare, cicluri de incalzire-racire, neexpusa la tot felul de ciuperci, prin prospetime este iertatoare cu greselile noastre de prajire sau preparare...dupa circa 3-4 luni eu am simtit diferente notabile in calitate (si nu in bine).... In acest context eu consumator final nu o sa am niciodata posibilitatea sa am acces direct la ceea ce este mai bun asa cum are o prajitorie sau un furnizor de nisa de cafea verde.
Asa ca eu am ajuns sa prajesc doar atunci cand reusesc sa pun mana pe ceva deosebit, in restul timpului gasesc intotdeauna pe piata locala o cafea proaspat prajita deosebita.

... I-am urat intotdeauna pe cei ce in scoala sau in viata profesionala 'ascundeau' informatii crezand ca acest lucru ii face mai buni sau le confera un avantaj. ...

Noi nu ne coagulam in jurul unei idei (in cazul nostru cafeaua) ca sa le facem viata celor din zona comerciala mai usoara in vreun fel, ba chiar dimpotriva, cu cat le facem zile mai "negre", publicand surse, preturi, abordari, etc, ii scoatem din zona de confort si ii obligam (daca acestia se simt) sa devina mai buni, mai competitivi. Noi aici suntem sa luptam impotriva sistemului, suntem aici sa influentam directia nu sa o urmarim pe cea trasata de altii. Este un subiect ce cred ca necesita dezbatere, intrucat are legatura in insasi principiile fundamentale ale acestei comunitati.

Daca vorbim de cafea verde eu as sugera sa incercam sa ne strangem cat mai multi si sa comandam direct din ferme. Va confirm ca acest lucru este posibil...
(subl. mele)

puncte de vedere fundamentate, pe care le consider 100% justificate!

unul valabil prin pozitionare materiala, celelalte general valabile...
 

nu insist pe acceptarea ofertei de piata ca superioare celei de casa, pentru ca da, ea ar trebui sa implice eterna diviziune intre cei bogati si cei saraci:
adica, daca n-avem paine, dece nu mancam cozonac, nu?

oferta de calitate pe piata este accesibila unei minoritati cu resurse materiale adecvate;
si la noi, ca si in multe alte tari, cei cu resurse materiale adecvate sunt (1) o minoritate de oameni de valoare - multi, cu compromisurile lor, plus (2) o majoritate de oameni... descurcareti, fara prea multe trasaturi civice... si  mai exista si (3) cei cu resurse materiale nerusinate [Image: smile.gif]

oferta de calitate este ea in sine, intr-o diminuare rapida! si ma refer la zarzavaturi si fructe de calitate, la carne si branzeturi de calitate (nu le zic, bio, sau naturale etc.), la vin de calitate, la scotch de calitate, la cafea nemodificata genetic si netratata de calitate etc.
calitatea nu mai e ceva acceptat natural, ea a fost cocotata in etajele superioare ale ezoterismului de fitze;
este o forma de demarcare, nu de placere nativa...

altfel, am plecat cred, de la a fi amatori ai prepararii cafelei acasa...


si continui... [Image: smile.gif]
sunt convins ca o cafea prajita, in oferta uneia din prajitoriile high-end ale Bucurestiului - si sunt cateva - e mai buna in ceasca decat cea prajita de mine... dar stiti dece? pentru ca sursa si sortimentul de cafea sunt mai bune!
si asta, am avut ocazia sa o constat concret in cazul meu, cu limitele mele de rezolutie;
culmea e ca diferentele sunt mici, acceptabile chiar (!), avand in vedere ca, tot concret, multe din sortimente nu imi sunt accesibile material, ca rutina lunara!
(am comparat origini ale unor prajitori mari pe forum, cu blenduri de-ale mele)

asa ca, in total acord cu ce scria mai sus eugenm, mi-as dori un furnizor de cafea verde proaspata ca recolta (!), medie/standard in calitate bob, si caracteristici de gust, la un pret corect pe piata, furnizor pe care il prefer oricand si mereu, unei cafele boabe prajite in conditii exquisite si la pretul 'corect' situatiei respective!


apropo de ce am bolduit mai sus din citat: este exact ce am facut, sau am intentionat sa fac, in povestea cu rasnitele Kinu, si in orice poveste care ameninta sa devina un cor de ode dirijat sau nu...

problemele de protectie/asigurare 'privacy' sunt de cele mai multe ori false: cu atata dezgolire intima practicata pe feisbuc si aiurea, cu comprimoterea totala a oricarei informatii private, nu despre data nasterii, sau domiciliu, ci despre boli, slabiciuni, preferinte, anturaj, vulnerabilitati, totul e de un formalism stupid si ipocrit...
nu e vorba de o apologie a intoarcerii la straiele primitive, ci de folosirea in propaganda a unei argumentatii bazate pe apararea informatiei private, a 'proprietatii intelectuale', a 'valorilor' europene etc.

da, pe vremuri, sistemul IBM360, sau HP-UX, MPE, IMAGE de la Tractoru' erau honey-pot-uri pentru tot felul de cercetatori si universitari care strangeau grijulii in gusele lor informatii cu care puteau promova profesional in fata altora, mai putin 'informati'...
acum, informatia are valoare numai prelucrata, iar valoarea ei urmeaza tehnologiei pe care o descrie...

bottom line: vorbind de prajirea acasa, am nevoie de cafea verde cat mai proaspata, sanatoasa, satisfacatoare calitativ; si sper ca in aceasta problema sa nu fie nevoie sa 'ma descurc' singur...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#59
@eugenm : " Daca vorbim de cafea verde eu as sugera sa incercam sa ne strangem cat mai multi si sa comandam direct din ferme. Va confirm ca acest lucru este posibil. Eu am tot incercat dar la cantitatile dorite de mine nu am avut mari sorti de izbanda. Ma gandesc ca daca reusim sa comandam un palet (6-7 saci) de Geisha (de exemplu) direct din Panama ar fi o realizare ce ar starni invidie in sufletul oricarui prajitor. "

 - Subscriu si eu la aceasta propunere , intrucat ma gasesc ( acum ) in situatia de a cumpara cafea gata prajita Geisha de la singura prajitorie care o detine , dar nu vinde la verde [Image: sad.gif] ...desi doream sa o prajesceu si mai ales sa o aleg / sortez asa cum doresc eu , dar nu este posibil pe piata noastra....asa ca o voi cumpara la pret dublu doar pentru ca este gata prajita....

- Asa cum bine sublinia si @radudani : " bottom line: vorbind de prajirea acasa, am nevoie de cafea verde cat mai proaspata, sanatoasa, satisfacatoare calitativ; si sper ca in aceasta problema sa nu fie nevoie sa 'ma descurc' singur... " , si eu doresc exact acelasi lucru si nu numai pentru mine ci si pentru cei cu arici in portofel care , in caz contrar nu vor mai avea acces la aceste soiuri mai bune si in consecinta bucuria de a fi espressoman se diminueaza simtitor , generand frustrari...

@eugemn :  " I-am urat intotdeauna pe cei ce in scoala sau in viata profesionala 'ascundeau' informatii crezand ca acest lucru ii face mai buni sau le confera un avantaj. Gresit!  "

 - Am eu senzatia sau colegul nostru nu locuieste in Romania , in situatia asta gustul amar de dimineata  , nu este de la fiere si nici de la cafea ci doar din faptul ca ne trezim dimineata tot aici...
              Din cate stiu eu , fotbalul se joaca pe goluri si metoda scuza mijloacele , in societatea noastra de consum in care ne gasim...Abordarea tine de abilitatile fiecaruia ( am vazut si vietati firave si frumoase , care n-aveau colti puternici sa sfasie , dar cu o simpla intepatura realizau acelasi lucru... [Image: biggrin.gif] ....
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#60
As mai avea si eu 2 vorbe de spus si as incepe cu rugamintea de a-l exclude pe Fane din "polemica " ( ? ) creata. Vreau sa cred ca a fost manat de cele mai sincere intentii in decizia lui iar "intrarea mea  prin alunecare " a fost ,poate ,provocata de frustararea  " cenzurii " [Image: biggrin.gif] . Scuze ,Fane !  Personal am o mare admiratie pt percursul tau de prajitor acasa si cred ca esti un exemplu de dat . Ai inceput cu Gene si ( cred ) simtindu-i limitele te-ai orientat foarte rapid spre diy ( low cost behmor si fluid bed). Iar semnatura ta ..spune multe pt cine intelege [Image: smile.gif]

@eugenm  Legat de prima parte a mesajului tau ,cea referitoare la "mancatul in restaurante pt ca se gateste mai bine ca acasa " ,iti respect opinia dar am o parere diversa. Desigur ,sper ca putem sa "convetuim " si cu opinii diverse si nu vreau sa creez o polemica .Precizez asta pt ca vad tendinta : daca nu esti cu mine ...esti impotriva mea ! [Image: smile.gif]
Argumentez: incerc sa fiu cat mai atent cu ce mananc eu si cei dragi mie si vreau sa mi-o prepar singur pt a avea siguranta folosirii unor ingrediente de calitate ,atat cat este posibil . Linistea mea sufletesca e mai importanta decat aspectul  'master chef '.  "Restaurantele " nu imi dau siguranta asta. Paranoic ? Poate . [Image: smile.gif]
In plus  ,rationamentul tau referitor la cafeaua buna  in oras s-ar putea largi si aplica si masinilor espresso si rasnitelor home-use . Daca pot sa beau o cafea buna ,rasnita cu o rasnita buna si extrasa cu o masina buna in oras ...de ce sa-mi mai bat capul cu achizitia unor masini home -use ? Pt mine ,raspunsul la ultima inrebare e PASIUNEA ! [Image: smile.gif]
Dar cum n-am fost de accord cu prima parte , subscriu la ce ai spus in ultima parte ,in specific cea evidentiata de radudani in rosu . [Image: bi.gif]  [Image: ay.gif].
Si eu as fi interesat de achizitionarea cafelei verzi direct de la producator. Sunt mai mult interesat de "prospetime " dar nu as ingnora calitatea [Image: smile.gif] . Astept si alte pareri poate ne organizam [Image: smile.gif] .

Aparte parerile participantilor la acest topic ...ar fi interesante si parerile lui ovisod  ,teabe .. [Image: smile.gif]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)