(11-12-2016, 11:12)eugenm Wrote: ...Majoritatea prajitorilor deja consacrati si-au slefuit mestesugul, si-au implementat proceduri de monitorizare a procesului de prajire care sa le permita un nivel ridicat de repetabilitate, au inceput sa caute si sa lucreze cu furnizori diversi de cafea verde, sa aduca soiuri exotice....
Ce vreau sa spun este ca incet incet nu prea mai simt nevoia sa prajiesc acasa, sunt atat de multe cafele pe piata locala ce trebuie incercate, prajite cu mult talent incat eu unul nu mai simt nevoia sa fac la randu-mi experimente.
... Boaba verde fiind netrecuta prin depozite, vapoare, cicluri de incalzire-racire, neexpusa la tot felul de ciuperci, prin prospetime este iertatoare cu greselile noastre de prajire sau preparare...dupa circa 3-4 luni eu am simtit diferente notabile in calitate (si nu in bine).... In acest context eu consumator final nu o sa am niciodata posibilitatea sa am acces direct la ceea ce este mai bun asa cum are o prajitorie sau un furnizor de nisa de cafea verde.
Asa ca eu am ajuns sa prajesc doar atunci cand reusesc sa pun mana pe ceva deosebit, in restul timpului gasesc intotdeauna pe piata locala o cafea proaspat prajita deosebita.
... I-am urat intotdeauna pe cei ce in scoala sau in viata profesionala 'ascundeau' informatii crezand ca acest lucru ii face mai buni sau le confera un avantaj. ...
Noi nu ne coagulam in jurul unei idei (in cazul nostru cafeaua) ca sa le facem viata celor din zona comerciala mai usoara in vreun fel, ba chiar dimpotriva, cu cat le facem zile mai "negre", publicand surse, preturi, abordari, etc, ii scoatem din zona de confort si ii obligam (daca acestia se simt) sa devina mai buni, mai competitivi. Noi aici suntem sa luptam impotriva sistemului, suntem aici sa influentam directia nu sa o urmarim pe cea trasata de altii. Este un subiect ce cred ca necesita dezbatere, intrucat are legatura in insasi principiile fundamentale ale acestei comunitati.
Daca vorbim de cafea verde eu as sugera sa incercam sa ne strangem cat mai multi si sa comandam direct din ferme. Va confirm ca acest lucru este posibil...
(subl. mele)
puncte de vedere fundamentate, pe care le consider 100% justificate!
unul valabil prin pozitionare materiala, celelalte general valabile...
nu insist pe acceptarea ofertei de piata ca superioare celei de casa, pentru ca da, ea ar trebui sa implice eterna diviziune intre cei bogati si cei saraci:
adica, daca n-avem paine, dece nu mancam cozonac, nu?
oferta de calitate pe piata este accesibila unei minoritati cu resurse materiale adecvate;
si la noi, ca si in multe alte tari, cei cu resurse materiale adecvate sunt (1) o minoritate de oameni de valoare - multi, cu compromisurile lor, plus (2) o majoritate de oameni... descurcareti, fara prea multe trasaturi civice... si mai exista si (3) cei cu resurse materiale nerusinate
[Image: smile.gif]
oferta de calitate este ea in sine, intr-o diminuare rapida! si ma refer la zarzavaturi si fructe de calitate, la carne si branzeturi de calitate (nu le zic, bio, sau naturale etc.), la vin de calitate, la scotch de calitate, la cafea nemodificata genetic si netratata de calitate etc.
calitatea nu mai e ceva acceptat natural, ea a fost cocotata in etajele superioare ale ezoterismului de fitze;
este o forma de demarcare, nu de placere nativa...
altfel, am plecat cred, de la a fi amatori ai prepararii cafelei
acasa...
si continui...
[Image: smile.gif]
sunt convins ca o cafea prajita, in oferta uneia din prajitoriile high-end ale Bucurestiului - si sunt cateva - e mai buna in ceasca decat cea prajita de mine... dar stiti dece? pentru ca
sursa si
sortimentul de cafea sunt mai bune!
si asta, am avut ocazia sa o constat concret in cazul meu, cu limitele mele de rezolutie;
culmea e ca diferentele sunt mici, acceptabile chiar (!), avand in vedere ca, tot concret, multe din sortimente nu imi sunt accesibile material, ca rutina lunara!
(am comparat origini ale unor prajitori mari pe forum, cu blenduri de-ale mele)
asa ca, in total acord cu ce scria mai sus eugenm, mi-as dori un furnizor de
cafea verde proaspata ca recolta (!), medie/standard in calitate bob, si caracteristici de gust, la un pret corect pe piata, furnizor pe care il prefer oricand si mereu, unei cafele boabe prajite in conditii exquisite si la pretul 'corect' situatiei respective!
apropo de ce am bolduit mai sus din citat: este exact ce am facut, sau am intentionat sa fac, in povestea cu rasnitele Kinu, si in orice poveste care ameninta sa devina un cor de ode dirijat sau nu...
problemele de protectie/asigurare 'privacy' sunt de cele mai multe ori false: cu atata dezgolire intima practicata pe feisbuc si aiurea, cu comprimoterea totala a oricarei informatii private, nu despre data nasterii, sau domiciliu, ci despre boli, slabiciuni, preferinte, anturaj, vulnerabilitati, totul e de un formalism stupid si ipocrit...
nu e vorba de o apologie a intoarcerii la straiele primitive, ci de folosirea in propaganda a unei argumentatii bazate pe apararea informatiei private, a 'proprietatii intelectuale', a 'valorilor' europene etc.
da, pe vremuri, sistemul IBM360, sau HP-UX, MPE, IMAGE de la Tractoru' erau
honey-pot-uri pentru tot felul de cercetatori si universitari care strangeau grijulii in gusele lor informatii cu care puteau promova profesional in fata altora, mai putin 'informati'...
acum, informatia are valoare numai prelucrata, iar valoarea ei urmeaza tehnologiei pe care o descrie...
bottom line: vorbind de prajirea acasa, am nevoie de cafea verde cat mai proaspata, sanatoasa, satisfacatoare calitativ; si sper ca in aceasta problema sa nu fie nevoie sa 'ma descurc' singur...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)