Welcome Back Log In Create Account

Rasnire fina si tampare puternica?

Maine fac o cafea, si o cantaresc sa extrag 36 grame cafea intr-o ceasca in 25 secunde. Dupa, iti spun daca-mi place sau nu. O sa o si filmez.

Btw stiu ca sunt multi carcotasi aici, cafeaua pe care o am are 5 zile vechime, deci doar buna.

Reply
(15-04-2016, 17:20)mirceat Wrote: Da, se vad clipurile si extractiile arata decent pentru noi astia cu Gaggia. :)

Astia cu Gaggia beau espresso si fata de 95 % din populatia României care nu bea cafea sau bea o băutură cu gust de cafea pot sa spun ca sunt mândru ca am Gaggia si îmi incant ziua cu asa ceva chiar daca aici pe forum suntem bibani.

(15-04-2016, 19:21)deenman Wrote: Maine fac o cafea, si o cantaresc sa extrag 36 grame cafea intr-o ceasca in 25 secunde. Dupa, iti spun daca-mi place sau nu. O sa o si filmez.

Btw stiu ca sunt multi carcotasi aici, cafeaua pe care o am are 5 zile vechime, deci doar buna.

Eu cand o cântăresc nu mai tin evidenta timpului. Obtinerea celor 36 grame nu este limitate/conditionata de intervalul de timp de 25 secunde. Eu asta am citit pe acest forum si mi se pare si logic.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
(15-04-2016, 19:21)deenman Wrote: Btw stiu ca sunt multi carcotasi aici, cafeaua pe care o am are 5 zile vechime, deci doar buna.

Sa inteleg ca te asteptai sa comenteze lumea despre calitatea cafelei? De data asta e de vina experienta ta. Cata cafea am extras toti pana am ajuns sa avem in fata o cafea decenta numai noi stim.
Spor la extractii, ca experienta vine si ea! :57:

Reply
Pe forum te astepti la orice, am intrebat totusi, o extractie corecta este fara intreruperea jetului de cafea ce iese din portafiltru, corect? deci fara picuri.

Reply
La aparatele astea a noastre, Gaggia astea sau Daciile noastre 1300 sa le spun asa, fiind cu "carburator" mai dau rateuri mai sughiță. Dar stai linistit ca si asa bei ceva ce este peste multe locuri scumpe din Romania. Deci nici pretentiile nu pot fi mari cu Classicele noastre, desi eu si in special colega de camera suntem foarte multumiti.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
(15-04-2016, 13:43)deenman Wrote: Uite sa vorbim pe o extractie de-a mea, as fi foarte incantat sa primesc cat mai multe comentarii legate de ea, primesc cu mare drag si comentarii rautacioase, cat timp acestea duc la o evolutie.

Am facut-o acum 10 minute: 18 grame cafea, rasnita cu dip dk30, nu sunt multumit vreau o curgere mai lenta spre final:

Fara suparare ..dar e cam "ciorbita" [Image: biggrin.gif] . Rasneste mai fin [Image: 57.gif]

Reply
Multumesc, asa am sa fac.

Reply
Colegu' ..si eu sunt incepator. Dar am inteles un lucru ,citind pe forum: espresso nu este matematica. Fa-l cum iti place...ca ala e cel mai bun [Image: smile.gif]

Reply
Eu, de aici, de dincolo de ecranul AMOLED a telefonului meu, constat cu tu ai peste 60 ml in ceasca. Daca spui ca ai cesti de 150-170 ml ( nu inteleg de ce nu stii exact cat au) si shotul ajunge la jumătate cestii eu cred ca ai mai mult.

Reply
Am rasnit mai fin, primul shot 18.5 grame in sita VST de 18 grame.

Extras in 30 secunde fix, pe cantar 40 grame, trebuia sa o opresc 2-3grame mai devreme, ca sa nu zic 5.
Cana aia mare urata are 210ml. Prima diferenta pe care am observato a fost total alta culoare in extractie cu aceasi cafea, bineinteles si gustul este altul.

Nu stiu insa mi se pare exagerat de putin 35 grame din 18 grame de cafea, 35 grame de cafea= 1 shot de palinca de 35ml. Eu peste tot pe video-urile de espresso am vazut ca dintr-o sita de 18-22 grame extrageau 2 pahare gradate de 35 ml, nicidecum unul.

Vreau sa-mi comand azi de pe ebay o lattiera de 350ml si un cantar pt bijuterii cu 2 zecimale, momentan am un cantar pt bacatarie electronic dar nu este asa de precis.

Reply
Incepe sa arate mult mai bine.
Continua cu măsurătorile de greutate si timp pana reusesti rezultate bune în mod repetat.
Continua cu rații de extractie 1:2, maxim 1:2,5. Daca mergi mai sus, riști sa extragi prea multe componente amare.
La sita VST de 18gr sa nu depasesti capacitatea maxima. Pucul de cafea se umfla in contact cu apa și trebuie să îi lasi spatiu de expansiune. Când scoti portafiltrul din grup, verifica daca sita s-a imprimat pe puc. Daca da, no bueno! Normal trebuie sa rămână vreo 5mm liberi dupa umflarea pucului in sita.
Crema pare un pic moale, nu ar avea consistenta. Parca are si o gaura. Mai este loc de îmbunătățiri.
La teste succesive încearcă să schimbi un singur parametru o dată, ca sa izolezi factorii de test.

Reply
(16-04-2016, 17:01)deenman Wrote: Am rasnit mai fin, primul shot 18.5 grame in sita VST de 18 grame.

Extras in 30 secunde fix, pe cantar 40 grame, trebuia sa o opresc 2-3grame mai devreme, ca sa nu zic 5.
Cana aia mare urata are 210ml. Prima diferenta pe care am observato a fost total alta culoare in extractie cu aceasi cafea, bineinteles si gustul este altul.

Nu stiu insa mi se pare exagerat de putin 35 grame din 18 grame de cafea, 35 grame de cafea= 1 shot de palinca de 35ml. Eu peste tot pe video-urile de espresso am vazut ca dintr-o sita de 18-22 grame extrageau 2 pahare gradate de 35 ml, nicidecum unul.

Vreau sa-mi comand azi de pe ebay o lattiera de 350ml si un cantar pt bijuterii cu 2 zecimale, momentan am un cantar pt bacatarie electronic dar nu este asa de precis.

Eeehheeiii...arata mult mai bine in comparatie cu  " ciorbita "  de ieri ! [Image: biggrin.gif] . Am avut si eu nelamurirea asta cu cantitatile dar raspunsul lui RaduCarutasu m-a lamurit . Sper sa am permisiunea lui sa postez: 

(02-03-2016, 21:49)Tito Wrote: Da ce fel de espresso e asta 16g/ 32 ml ????  Reteta nu e 7 g cafea / 25 ml / 25 sec ( cel putin pt italian espresso ) ????? Ma refer la Lyvyoo si Baloozzy
(02-03-2016, 22:41)RaduCarutasu Wrote: Lyvyoo s-a grabit ( dar cu siguranta stie despre ce era vorba) insa Baloozzy le-a zis bine ! 
Exista espressomani pentru care nu este important volumul de lichid care umple ceasca ci conteaza cantitatea de solide solubile  care este transferata din boabe , pe durata unei extractii . 
Acestia cantaresc shotul si urmaresc ca din X g de cafea macinata sa obtina in ceasca , de ex , 2xX g de lichid . 
Se urmateste rata de extractie ( brew ratio ) care presupune ca din 7 g sa se extragă 1,5x7g de lichid ,  7x2g de lichid , 7x2,5 g de lichid , 7x3 g samd . 
Gustul este evaluat dupa acest criteriu , al cantitatii de solide transferate iar optiunile se vor exprima in consecinta . Exista reguli si recomandari si in aceasta zona .
In loc de 7 g putem avea orice alta cantitate de macinatura iar cantitatea de lichid extrasa , in 25 de sec la presiunea de 9 bar , va fi cantarita ca mai sus.
Intr-o sita de single se pot pune 7-11 g iar in una de dublu 14-22 g in functie de capacitatea acestora.
La fel putem preinfuza sau profila presiunea iar timpii de extractie se vor modifica dupa dorinta utilizatorului .
Se pare ca vremea regulilor si a dogmelor in domeniul espresso cam apune !  [Image: confused.gif]
Daca este bine sau rau nu cred ca poate hotărâ cineva . Fiecare este liber sa aleagă ce doreste .
Gustul si preferintele personale dicteaza !  [Image: cool.gif]

Extractii reusite tuturor !

PS 
Foarte frumos exemplificat mai sus .
Colegul a postat mai rapid , iar eu le-am zis in romaneste .

Uite si link-ul asta ( eu l-am vazut postat de rauliulian) care poate sa te ajute . Eu merg cu italienii : 1:3 , 1:4 brew ratio ( ca beau multe pe zi [Image: biggrin.gif] ): http://home.lamarzoccousa.com/brew-ratios-around-world/

Reply
doua zecimale dupa... [Image: confused.gif]  kilogram ? :D

Reply
Ceva de genul, in orice caz nu este bun pentru facut cafea:

https://www.evomag.ro/ELECTROCASNICE-Aju...92931.html

Reply
Din cate am mai citit eu, forta de tampare nu ajuta asa mult, nu conteaza cat de fin sau grosier ai macinat. Chiar incearca, macina mai grosier, pune cate grame crezi tu, si apasa cat de tare poti tu - va curge tot prea repede. O solutie la aceasta problema  ar fi "nutationhttp://www.baristahustle.com/nutation-an-apology/ Nu e tocmai corecta dar ajuta uneori cand e prea grosier macinata. Incercat si chiar functioneaza.

Cand e prea fin macinata...abia aici e discutabil, daca e prea prea fin, atunci chiar ajuta sa tampezi dar la modul de nivela - eu am incercat, dar nu a functionat, adica tot foarte foarte greu a curs. De unde si un gust nu tocmai pe gustul meu (fiecare cu gustul lui). 

Trebuie gasit echilibrul in functie de tipul de cafea, modul de prajire si mai ales cand a fost prajita. Mie mi s-a parut mult mai usor sa lucrez cu o cafea mai bine prajita decat cu una mai light. La o cafea mai bine prajita nu trebuie sa reglez rasnita decat atunci cand e proaspat prajita cafeaua; dupa 3-4 saptamani tot la fel ramane reglajul (cand foloseam Hario). Acum cu i*steel mai am de pus la punct reglajul, deci nu ma pronunt la rasnita electrica.

Despre puc...uita, ca se lipeste, ca nu se lipeste, ud, uscat, important e sa-ti placa gustul. Mai zicea cineva pe forum, ca a scos cafea buna cu pucul lipit si cafea mai putin buna cu pucul perfect. http://www.baristahustle.com/for-a-good-puck/ 

Si stabileste-ti o reteta, asta e cel mai important. Eu folosesc 15g cafea >> 40-45g lichid in 27-30 secunde. E mult mai simplu in grame.

Cam asta am invatat in 2 luni de cand am Lelitu. Ma declar multumit si tot incepator.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1

Reply
Mersi, informatii foarte utile atat pentru mine cat si pe viitorii cititori de aici. Eu de obicei beau cafeaua fara zahar, fara lapte, doar de foarte putin timp am avut o curiozitate in a adauga lapte (mult lapte, trebuie sa studiez putin si aspectul acesta, cat lapte la cata cafea).

Cred ca reteta cea mai ok ar fi 18 grame sau 18.5grame (daca pun 19 grame in sita nu iese ce trebuie) si ratia folosita sa fie 1:2 deci sa obtin ~36-37 grame cafea. in 27-30 secunde. Am sa exersez reteta asta dupa care o sa umblu la ratie sa vad ce imi place si ce nu.

Am si alte pasiuni, trebuie sa intelegeti, unele mai infocate decat cafeaua, de aici si faptul ca nu stau sa citesc tot ce se scrie pe aici, ca de altfel daca citeam deja stiam aceste informatii. Si legat de rasnita, nu mi-am updatat semnatura, dar am reusit sa trec la o rasnita electrica, una "usoara" de abia reusesc sa o mut cu doua maini, partenera de viata nu are cum sa o mute din loc, daca vreau sa ma razbun vreodata pe ea, ii pun rasnita pe capacul de la toleta si plec intr-o delegatie 1-2 satpamani, ca sa anexez si o gluma legata de aceasta rasnita : http://www.dipgrinders.com/DK-30_RO.html

Reply
2 zecimale? Faci espresso nu vinzi prafuri.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Am trecut pe 9-10 kg forta de la 14-15, reglate pe dinamometric. Experimentam...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
M-am tinut de cuvant, cantar si o lattiera pt exersat. Am luat-o pe cea mai mica deoarece sunt singurul care consuma cafea cu lapte.

[Image: da50273.jpg]

Reply
...si tamper de la nea Gigi Baobao  [Image: tongue.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Sunt budget, tamperul l-am ales asta pentru ca e metalic) si rezista la cele 45 kgf la tampare. Sa-mi zici ce aduce in plus un tamper de 10 ori mai scump, ca sa-si justifice pretul.

Pe tot ce vezi in poza, am dat 80 Ron, de diferenta de bani pe care ii dadeam pe produse cunoscute, imi cumpar cafea, sau fac plinul la masina si fac turul tarii, principii.

Reply
Stai linistit, exista si de plastic, cu 2.5 Euro, vandut in tara cu traditie Italia... si face treaba foarte bine !

Sau, daca vrei unul original 100%, te duci cu sita la un atelier de sticlarie, iti pune in ea un botz de sticla topita sa ii ia forma, si ai cel mai tare tamper personalizat, la nici 50 lei.

Reply
Nu era o zeflemea. Si eu am unul.

Reply
http://www.ilcaffeespressoitaliano.com/2...0-e-30-kg/

Reply
Iti recomand sa citesti asta: https://baristahustle.com/how-hard-should-you-tamp/
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47

Reply
Nu prea... si nu e singura...

Articolul o arata clar in concluziile de la punctele 1 si 2.
Apasa cat poti de tare, ca oricum ai presat destul, asta e concluzia.
O nivelare buna poate chiar sa inlocuiasca o tampare, a se vedea in topicul de OCD cum unii au ajuns sa nu mai tampeze deloc... ;)

Reply
Foarte bun tamperul Etolia de 58.5. Multumesc pt recomandare radudani!
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(10-12-2016, 13:06)vladdooo Wrote: Foarte bun tamperul Etolia de 58.5. Multumesc pt recomandare radudani!

si mie acum, cu HQ-urile, mi se pare cel mai potrivit!
HQ 14g, in care incap comod 18-19g (headspace) are cca. 59,1 mm diam interior, la 5 mm in adancime fata de muchie, asa ca rotirea tamperului de 58,4 mm dupa apasare, nu intampina nici o problema cu eventualele particule de macinatura pe periferie baza;
si, asa cum spuneam in thread-ul cu cumpararea sitelor, la Strega exista o imbunatatire neta fata de sitele IMS B70 2T h26,5 M (sau Bezzera 16g), in sensul atenuarii extremelor din solubile (acide si amare - distilate uscate la cafelele prajite mai tare), deci o extragere mai 'favorizata' in fractiunile mijlocii...
in sita goala:

si in sita cu 18g (tampat):

________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Are legatura si cu topicul acesta.

Am revenit acasa dupa ~ 1 luna. Am reluat procesul de facut cafea, si am zis sa incep cu o cafea mai ieftina ca sa pot exersa. Am renuntat dupa 1 ora jumate, timp in care am aruncat 15 cafele duble.

Am schimbat multe in ultimul timp la espressor deci e si asta cauza.

Sita dubla 14 grame VST, portafiltru naked, cafea (cred ca aici e problema de nu iese) Lidl Bio Organic.

Am inceput de la 16 grame standard (chaneling la greu, cafeaua pare mult prea multa cand o tampez, am scazut din 0.5 in 0.5 grame in jos, pana am ajuns la 14 grame. Curge mult prea repede, am mers cu rasnita la subsonic pana aproape se ating cutitele, am reusit cu greu sa infund portafiltru si aparatul. Orice gramaj as incerca in sfera 14-18 grame, curge prea repede, am incercat si sa tampez diferit, cu orice peste 14.5 grame in pf imi atinge pucul sus in dus.

Ce naiba sa fac? arunc cafeaua? eu banuiesc ca e de la cafea problema, pt ca cu o cafea normala (de la prajitorie sau prajita de mine acasa) reusesc sa pun 16.25 grame si sa nu atinga de puck si curge normal.

Reply
Cafea ieftină, dar tot proaspăt prăjită trebuie să fie, că pentru ea faci reglajul, nu? Ceva Brazilia ar fi de incercat, sau ce găsești mai jos ca preț. Dacă și prăjești, scuze, ce ai de la Lidl nu e mai ieftină.
O prăjire mai intensa duce și la un volum mai mare al boabelor, dar și al măcinăturii.
Ia 1 kg până în 30 de la Cortina, prăjește-l și vei vedea cu totul altceva.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)