• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rasnire fina si tampare puternica?

#1
Nu sunt tocmai ontopic dar urmaresc cu mare interes conversatiile de pe forum.

Ca tot vb de modul de preparare corect, cat de corect este faptul ca macin cu dk30 / 18 grame de cafea,  si tampez cu foarte foarte foarte mare putere, asa de mare ca daca m-as apasa pe degetul unei fete cu tamperul i-as rupe degetul?

Cafeaua curge perfect, ca timp, ca gramaj, ca aroma, incepe sa curga abia dupa 5-6 secunde, si curge 25-27 secunde. Cu ce influenteaza tamparea foarte agresiva gustul din ceasca?
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#2
Eu cred ca e mai mare riscul de channeling. Incearca cu 18.5 sau 19g si o tampare normala si apoi decide ce iti place.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Sa nu fortezi tamperul, nu prea ajuta. Asa spune Matt Perger pe blogul lui http://www.baristahustle.com/how-hard-should-you-tamp:
There’s no maximum tamping pressure. You can’t overdo it. Hercules can’t overdo it. The only thing you can do is approach maximum density. Once you’re there, the job is done.
Graficul de acolo este de asemenea sugestiv, de la o anumita forta aplicata, efectul practic nu se mai vede.
In schimb, in anumite situatii limita, poti obtine o densitate mai mare a pucului si un debit redus la extractie daca tampezi prin nutatie, asa cum explica tot Matt Perger aici http://www.baristahustle.com/nutation-an-apology.
Eu chiar folosesc tamparea cu nutatie pentru ca actuala mea rasnita vintage nu face fata la espresso. Si se simte diferenta, in sens pozitiv.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#4
Salut,

Desi nu folosesc aceasta procedura, as fi curios, oare nu ar fi okay ca, in loc de tampare, de lovit usor, de cateva ori cu tamperul de masa? Sigur macinatura s-ar comprima destul de bine as zice...
 
Reply
#5
Probabil vrei sa spui despre lovirea portafiltrului de masa. Asta este un aspect al distribuirii macinaturii in sita. alta etapa in pregatirea extractiei. Vorbind strict in topic, poti obtine o usoara comprimare initiala, dar nu se schimba rezultatul tamparii.
Nu prea renunță lumea la tampare, bazandu-se doar pe acea comprimare.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#6
(24-03-2016, 11:13)eduard Wrote: Salut,

Desi nu folosesc aceasta procedura, as fi curios, oare nu ar fi okay ca, in loc de tampare, de lovit usor, de cateva ori cu tamperul de masa? Sigur macinatura s-ar comprima destul de bine as zice...

...de lovit usor, de cateva ori cu portafiltrul de masa...
 
Reply
#7
(24-03-2016, 00:40)deenman Wrote: ... Cu ce influenteaza tamparea foarte agresiva gustul din ceasca?

cu nimic!
in orice caz, cu nimic in bine!

multe se pot spune si multe s-au spus deja in acest forum despre tampare!

macinatura este distribuita uniform in volumul ce-l ocupa in sita, iar tamparea, cu o forta aplicata riguros vertical, vine sa compacteze particulele si sa elimine eventualele pungi de aer formate;
tamparea este parte finala a distributiei, daca asta are vreo importanta...

doar ca, intr-un mediu (discontinuu) de particule solide, efectul unei forte aplicate la suprafata se atenueaza rapid in adancime; macinatura nu se comporta ca un lichid (ideal)!
iar forta de tampare de 15-20Kg determina o presiune de zeci de ori mai mica decat cea exercitata de apa de extractie la 8-10 bar (echivalenta unei forte de sute de Kg)!

si totusi, pare intuitiv ca apasand mai tare pe macinatura, indesand-o bine, sa marim rezistenta sa hidraulica si sa influentam durata extractiei prin micsorarea debitului!

dar nu e asa - IMO: debitul in extractie nu este influentat de forta de tampare!
vorbind de o tampare corecta, prin care am reusit sa compactam uniform ceva din stratul de suprafata al macinaturii in sita;
pentru ca altfel da, comparativ cu aceasta, o tampare in forta excesiva care strica pucul si provoaca channeling (clivaj straturi, rupere aderenta pereti...), va determina un debit mai mare in extractie, in timp ce o tampare slaba dar aplicata oblic (gen nutation), ar putea modifica distributia prafului (fines) in puc, cu efecte de reducere a debitului...

daca prin tampari diferite obtii gusturi diferite in ceasca, inseamna doar ca ai realizat grade diferite de channeling (!), care dau grade diferite de randament extractie (extraction yield)

la masinile espresso obisnuite, e suficienta o forta de tampare minima, eu zic 6-10 Kg, aplicata corect;
singurul lucru ce conteaza este ca de fiecare data sa tampezi la fel!
tamparea nu e un parametru ce-l reglezi pentru extractie! reglezi doza, granulatia, temperatura, eventual presiunea, debitul...

de ex., la o masina cu profilare de debit (!) se cere ca prin tampare sa realizezi doar un spatiu in sita, deasupra pucului, de 1 cm adancime...pre-brew-ul (slow preinfusion la debit mic si presiune) are nevoie de spatiu pentru umflarea pucului (bloom, ca la V60)

in ce ma priveste, cand tampez, imi imaginez ca fac o crusta de protectie pentru puc - suprafata uniforma de contact cu apa, in preinfuzia moale pe care o practic la Strega;
aplic o forta redusa, probabil 5-6 Kg;


referitor la ciocanirea in varia feluri a portafiltrului cu macinatura in el, am vazut si eu ca prolificul Perger dezvolta "noi" descoperiri, insusite dintr-un trecut plin de proceduri asemanatoare...
oricum, alt topic;

ca si la tampare, cel mai important este sa se respecte aceeasi procedura pentru fiecare shot; desigur, dupa o perioada de experimentari in fel si chip;
recomandarile generale nu se potrivesc in cazurile concrete de rasnite, grad macinare preferat, umiditate macinatura etc.

ce mi se pare esential in toata povestea asta, neglijat de cei ce zguduie bine portafiltrul de masa, este problema migrarii fines-urilor spre fundul sitei; cu aceeasi macinatura, o distributie cu scuturare laterala, alta cu ciocanire pe verticala, vor da cu siguranta curgeri diferite!
si sigur, orice ciocaneala in PF, se face inainte de tampare!

in prepararea espresso-ului clasic, fines-urile au un rol major;
bun sau rau, dupa caz;
si vorbim de rasnite capabile espresso;

ideal, dupa mine, ar fi ca macinatura (care ar trebui sa aiba o distributie uniforma in volum a proportiei particule mari - fines) sa fie imprastiata usor (chiar cu scuturari laterale) sau "taiata" la buza sitei (dozare la volum) si apoi tampata;
bune sunt si loviturile cu portafiltrul in masa si invartitul macinaturii cu un ac (WDT) dar rezultatele incep sa devina diferite de la un shot la altul...

teoria cu pulberile, face ca, la rasnite on-demand, barista sa apese cu tamperul, direct peste conul de macinatura scoasa din rasnita; macinatura pufoasa si uniforma...si radial si axial;

in ce ma priveste, lucrez cu 2 site alternative, in care doar mai reasez macinatura (cele 18g uzuale vin sub buza sitei) prin cateva scuturari laterale, apoi pun sita in portafiltru si apas cu tamperul;

mai nou, tocmai pentru a evita nedeterminarea provocata de WDT sau/si scuturaturi, am revenit la metoda rapida, nu foarte exacta, a dozarii la volum: in sita IMS (identica celei de 16g stock Strega) pun cu varf si "rad";
raman cca. 20,3g pe care le tampez usor (cca. 9-10 mm sub buza sitei), apoi "lustruiesc"... c-asa am vazut ca se face Smile

apropo de tamper, poate merita mentionat ca exista (promotie?) un Tamper Etolia Competition Lemn de Alun 58,5 mm (masurat e 58,4mm, cel putin al meu) care arata si se foloseste bine;
[attachment=3720]
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#8
Eu nu lovesc nimic de masa, nici inainte si nici dupa. Am observat insa ceva, daca tampez foarte foarte usor, o apasare si  o rotire gentila, debitul cu care curge cafeaua este imens, si haotic. Daca rasnesc si mai fin (aproape de turkish sa zicem) se infunda espressorul si nu mai curge nimic nici dupa 10-13 secunde, ceea ce e o prostie. Voi spuneti ca o tompare normala este de 5-15kg forta? am masurat si tampez cu o forta de ~45kg forta, asta ca sa-ti faci o idee de cum tampez. Uneori simt ca se lasa chiuveta cand tampez pe ea.

Dintr-o tampare gentila/usoara, apa ce curge prin portafiltru nu are aceasi culoare inchisa cand iese in ceasca de cafea. Este mult mai apoasa, mult mai deschisa la culoare, vorbim strict de acelasi grad de rasnire. Estimativ ca sa-ti faci o idee de cum tampez, pun cafeaua in portafiltru, aplic o tampare usoara dupa care aplic forta bruta pana cand tamperul impinge aprox 0.5 cm de cafea in sita, se lasa tamperul 0.5 cm, fara sa exagerez. Incearca sa faci si tu asta cel putin odata.

asta-i tamperul pe care-l folosesc:

http://www.aliexpress.com/item-img/Blue-....14.JhSJCf#
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#9
Conform mai multora, prea multi ca sa ii pot contrazice ... Smile la peste 15 kg se pare ca tampezi degeaba, ai stors tot ce se putea.
Nu ai un cantar care sa poata citi 15 kg, probabil de persoane, nu de bucatarie... ? ca sa iti faci o calibrarea a efortului Confused

La cele scrise de radudani mai sus adaug ca pentru masinile cu levier manuale gen pavoni treaba sta un pic diferit.
Infuzarea se face la presiune mica, nici 1 bar, asa ca tamparea este mult mai lejera si mai putin critica.
Si macinarea ca sa obtii aceasi curgere este mai grosiera decat la un espressor cu pompa.
 
Reply
#10
Am masurat si am scris ca tampez cu 45 kgf.
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#11
Ai mila de chiuveta Smile
 
Reply
#12
(24-03-2016, 21:00)deenman Wrote: Am masurat si am scris ca tampez cu 45 kgf.

nu e grav, se poate si mai rau Smile

ce-am scris mai sus e in ideea ca topicul, interesant ca titlu - dupa mine - va avea vizitatori...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#13
Inca nu am rupt chiuveta sub tamparea aplicata cu 45 kgf. Am a 2a intrebare, cat de gresit este sa ajustezi timpul de curgere, din gradul de rasnire, fara sa modifici cantitatea sau tamparea, vorbim de aceasi cafea.

Vreau sa ajung sa curga putin peste 30 secunde, sa am o curgere foarte subtire (fara sa picure, curgere constanta) parca obtin alte gusturi in ceasca de cafea, decat daca am o curgere mai corpolenta (cam cat un pai). Adica vreau sa ating limita in care rasnesc asa de fin, incat sunt la limita de blocare a grupului, insa sa curga totusi ceva subtire constant, exista vre-un articol legat de treaba asta? sa extragi mai mult decat e necesar?
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#14
(15-04-2016, 12:29)deenman Wrote: ............. Adica vreau sa ating limita in care rasnesc asa de fin, incat sunt la limita de blocare a grupului, insa sa curga totusi ceva subtire constant, exista vre-un articol legat de treaba asta? sa extragi mai mult decat e necesar?

O rasnire atat de fina, incat sa ajungi aproape la blocarea extractiei, nu va reprezenta, neaparat, un plus in ceasca.
Ajungi la supraextractie !
Densitatea marita a pucului va ingreuna circulatia apei prin cafea iar macinatura foarte fina va permite o dizolvare rapida a componentelor volatile din cafea, lichidul extras va deveni unul apos, subtire, fara corp, fara crema, cu gust amar de lemn ars, de cenusa si lipsit complet de arome .
Apocaliptic nu ? [Image: confused.gif]
Ce e drept exista si cafele, dintre cele prajite mai light sau altele mai vechi, de care se poate "trage" mai tare. 
Merita sa incerci pentru a bifa si o astfel de experienta .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#15
O balansare intre gusturile de care vorbesti cred ca este mai potrivita. Nu urmaresc (asa cum mi-a iesit azi) extractia perfecta cu multa crema, gust, si fara aciditate/amareala. Uneori ma plictisesc de gustul asta dulceag, mai ales ca in ultimul timp am inceput sa stric cafeaua cu mult lapte, asa ca vreau sa experimentez si o supraextractie de 30+5 secunde, dar cu o curgere mai lenta decat cea uzuala. Spre exemplu, asta imi pare o curgere prea "voluminoasa"

https://youtu.be/uCWhaozMM14?t=34

Este pe aproape, insa nu-mi place finalul:

https://www.youtube.com/watch?v=IrCPNBW-VBY
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#16
_______________________________________________________________________________

deenman@
-------------
....Uneori ma plictisesc de gustul asta dulceag, mai ales ca in ultimul timp am inceput sa stric cafeaua cu mult lapte, asa ca vreau sa experimentez si o supraextractie de 30+5 secunde, dar cu o curgere mai lenta decat cea uzuala.
_______________________________________________________________________________

La 30+5 secunde nu vorbim de supraextractie .
La mine 40 de sec este o durata frecventa pentru o extractie , cu atat mai mult ca intre 9 si 11 sec este timpul pana la prima picatura .
Peste 12-13 sec deja, la cafelele proaspete ( 3-4 zile de degazare ), consider ca incep curgerile supraextrase .

De ce spui ca strici cafeaua cu lapte ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#17
Uite sa vorbim pe o extractie de-a mea, as fi foarte incantat sa primesc cat mai multe comentarii legate de ea, primesc cu mare drag si comentarii rautacioase, cat timp acestea duc la o evolutie.

Am facut-o acum 10 minute: 18 grame cafea, rasnita cu dip dk30, nu sunt multumit vreau o curgere mai lenta spre final:



Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#18
Eu zic sa rasnesti un pic mai grosier, cat sa nu plece chiar asa subtire, dar vezi sa nu fie prea mult. Apoi, as opri extractia un pic mai devreme, cu cateva secunde.
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#19
Parerea mea: curge prea repede, la secunda 10 deja s-a decolorat asa de tare incat ar trebui oprita extractia. Crema este foarte slaba, nu este voie sa se vada lichidul de dedesupt.
Trebuie rasnit mai fin, ca sa incetinesti curgerea.
Lucreaza cu un portafiltru fara fund ca sa vezi mai bine problemele din extractie.
Am un video la un test cu rasnita Che si Gaggia Classic 2012, 16 grame cafea, dar nu am focalizat bine pe sita, din pacate. Totusi se poate vedea cum infloreste sita incetisor, prima picatura cade cam la 8 secunde si extractia se decoloreaza undeva peste 30 de secunde. Am obtinut 32grame in ceasca in 47 sec. Datele astea suna bine, gustul din ceasca este discutabil, depinde de priceperea fiecaruia.


Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#20
(15-04-2016, 13:43)deenman Wrote: Uite sa vorbim pe o extractie de-a mea, as fi foarte incantat sa primesc cat mai multe comentarii legate de ea, primesc cu mare drag si comentarii rautacioase, cat timp acestea duc la o evolutie.





Am facut-o acum 10 minute: 18 grame cafea, rasnita cu dip dk30, nu sunt multumit vreau o curgere mai lenta spre final:
Si eu am Classic dar asa curgere urata nu am avut numai la început cand experimentam. Tu in ceasca la final ai peste 60 ml, ai nevoie de un pahar gradat. Eu acea culoare blonda o am cu câteva secunde înainte de cele 25 de secunde.

https://m.youtube.com/watch?v=3epjx59rBr0. Aici a fost cam pe la inceputurile mele...

Iar asta acum 5 minute.

https://m.youtube.com/watch?v=mj5qcttdJPk

[Image: a9abab5ec7bc7c5331541314a2167c16.jpg]
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#21
Pt. al doilea link youtube zice "Acest videoclip este privat."
Adaptorul hexagonal ar fi trebuit introdus in designul rasnitei (ma refer la m38 in principal ) e unul din motivele pentru care am mari semne de intrebare privind achizitia ei. Deasemenea designul manerului la M38 a ramas de 2 lei la propriu (o dunga din metal cu gauri pe post de maner ). Inlocuirea manerului de lemn cu cel de plastic si schimbarea recipientului ptr cafea de la plastic la aluminiu (2 plusuri apreciate)

Pe scurt ma deranjeaza urmatoarele.

-Din ce observ NU s-a rezolvat problema dereglari reglajului pentru M47 (eu nu am asfel de probleme pe un Hario mini mil pe care am dat 130ron)
-NU exista suport din fabrica ptr surubelnita electrica la M38 (nu e acceptabil ca o rasnita de 9 $ sa il ofere si aceasta nu )
-Manerul metalic la M38 este deficitar estetic (idem comparabil cu ceva de 9$ http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel-...SwKsRWF5Q2 ) punctul 3 e mai putin important dar de mentionat.


Problemele majore sunt 1 si 2 (daca iau M47 mi se deregleaza periodic cea ce e INACEPTABIL ) , daca iau M38 trebuie sa renunt complet la posibilitatea montarii unei surubelnite electrice, primesc un maner de tot rahatul (no ofence) + o reducere a dimensiunii cutitelor + o reducere a preciziei (toate ptr doar 200ron dif )
Cam astea ar fi minusurile majore care ma fac sa fiu nehotarat in privinta ei (sunt rezolvabile defapt trebuiau REZOLVATE PANA LA PUNEREA IN VANZARE si cred ca nu sunt singurul deranjat de ele).
Ia o sita corespunzatoare La Marzocco si ai sa scoti mai bine ca in baruri, daca esti atent la restul detaliilor.
Topic dedicat pentru espresso single ai aici
 
Reply
#22
https://m.youtube.com/watch?v=3epjx59rBr0
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#23
Intram un pic in amanunte, dar nu mai este la moda masurarea rezultatului in volum, adica ml, ci in greutate, grame. Foloseste un cantar ca sa evaluezi rezultatul.
Parametrii pe care ii tintesc la o extractie cu Gaggia Classic suna cam asa:
- am macinat sa zicem 16gr de cafea si am obtinut aproximativ tot atata macinatura
- incerc sa obtin prima picatura cam la 5-8 secunde de la pornirea extractiei (nu fac preinfuzare)
- imi propun o rata de extractie de 1:2, trebuie sa obtin 32gr in ceasca intr-un timp de 30-40sec 
- imi propun o rata de extractie de 1:2,4, trebuie sa obtin 38gr in ceasca intr-un timp tot cam de 30-40sec
Incerc sa nu lungesc prea mult contactul apei cu macinatura la Gaggia Classic, sa nu activez prea multe componente amare. La alta aparatura probabil ca mi-as propune alte limite de timp pentru extractie.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#24
https://m.youtube.com/watch?v=mj5qcttdJPk



O sa mor cu tapatalkul astăzi si cu youtube. Acum e public ?
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
#25
Da, se vad clipurile si extractiile arata decent pentru noi astia cu Gaggia. Smile
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#26
deenman, am impresia ca iti este frica sa experimentezi Smile  Fa 8-10 extractii una dupa alta, cu diverse setari ale rasnitei, pastrand constant gramajul. Doar asa iti dai seama unde mai ai de lucrat. Iar un lucru extrem de important in cazul tau este cantaritul shot-ului. Deci, daca extragi la doua cesti, pune-ti ca obiectiv sa opresti extractia la 18-20g intr-o ceasca, obtinuti in 25s. Orice viitoare evaluare a cafelei sau a prospetimii sau a diverselor detalii de tehnice a prepararii trebuie sa porneasca de la un astfel de espresso corect.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Stop.

Intai cineva imi zice sa rasnesc mai grosier, apoi vine alta persoana si imi zice sa rasnesc mai fin pt ca curge prea repede? WTF ?este 1 aprilie?

2. din 18 grame de cafea pe o sita de 18 grame se obtin 60 -64 ml de cafea. atat cat vedeti in ceasca mea. Problema este probabil ca voi folositi cesti de espresso pe cand eu folosesc o ceasca de 150-170ml in care pun ulterior lapte, de aici si problema cu crema lipsa, una e sa ai crema de 1 deget pe o suprafata minuscula si alta e sa ai crema pe o suprafata mare. De ce as vrea sa lucrez cu 2 cesti, daca eu sunt singurul care serveste cafeaua?

Cat despre videoclipurile postate de voi cu gaggia classic, stiti ca nu are voie sa picure cafeaua in extractie? intreb si eu. Intreb, are voie sa picure cafeaua in extractie? eu stiam ca e ceva total gresit.
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#28
asteapta si a treia parere Smile
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#29
Crema? adica asta? in ceasca normala nu una de 170ml.

[Image: 28br0ht.jpg]
Gaggia Classic 2012 + Pid+ Naked PF+ Rancilio Silvia Wand+VST 14g cup/ Rasnita patriotica: Dip Grinders DK30/ PeDE Dienes 543/ Hario mini/ Bialetti Fiametta 3 cups/ Bialetti Camping 1 cup.
 
Reply
#30
(15-04-2016, 18:44)deenman Wrote: Stop.

Intai cineva imi zice sa rasnesc mai grosier, apoi vine alta persoana si imi zice sa rasnesc mai fin pt ca curge prea repede? WTF ?este 1 aprilie?
Nu. Este 15 aprilie. Aceste lucruri despre care vorbesti trebuia sa la afli singur pana azi. Nicio părere pe acest forum nu e mai buna decât sa experimentezi la propriu si sa-ti dai seama singur de pasii care trebuie facuti. Răbdare si logica.

Eu de exemplu am început de la cea mai fina rasnire pana la rasnirea in care am obtinut 55-60 ml in 25 secunde. Dar asta a fost la un anumit tip de cafea. La alte tipuri o iei de la început, fiecare e altfel.

Apoi mi-am dat seama ca îmi plac cafelele prăjite mai tare, ba mai mult nu mai vreau sa extrag 55-60 ml ci 34 grame adica 1:2 din 17 grame de cafea (nu încape mai mult pentru ca e prăjită french) pentru ca îmi place mai concentrata. Dar toate astea numai încercând si transformând totul intr-o joaca.
Gaggia Classic '15 12 bar/Lelit PL043MMI/Sita IMS Competizione 14 g, 641 găurele/Tamper custom made® 58,5 mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)