• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Profil prajire - particularitati pe sortimente ,origini, furnizori

#1
Salutare la toata lumea
Deschis un nou topic, care sa ne ajute pe cei ce ne jucam serios acasa cu prajirea.Dupa cum se stie, modul in care prajesti cafeaua, este foarte important, nu doar rezultatul final tradus prin culoare conteaza, conteaza si acel profil, variatia temperaturii in timp.Variatie care se masoara in boabe dar si in aer, cum scriu cei pe forumurile de afara si putem prelua si noi ET-enviromental temperature, BT-been temperature.Sper ca nu am gresit.
Desi e greu sa avem un profil valabil pt toata lumea, mai ales ca si prajitoarele noastre sunt f diverse, macar sa avem niste date generale, pe soiuri, origine si de ce nu furnizor de boabe.Oricum, ca prajitoare avem pe forum un drum pe gaz, Dragos,(300gr maxim), un cuptor tip SCTO=KKTO al meu, electric 2000w(500gr-15min), plus fluid bed Radu&co.Ar lipsi un drum facut pe grill si unul cu ciocan de aer cald,are o denumire specifica correto parca.
Am achizitionat cafelele din poza atasata, luate de la furnizorul din Germania de care am aflat tot aici pe forum.
Asadar deschid o discutie despre cum se pot praji, pina la ce grad, pt rezultate maxime, cafelele din imagine.Voi cauta sa citesc mai atent pe pagina furnizorului daca scrie si metoda de obtinere, spalate sau natural, f imp pt strategia de prajit...
 
Reply
#2
Continui aici.Cate minute ai intre FC begins si End?Eu incerc sa tin 4 min, si sa ating 205C in boabe.Oricum, kenia ce am luat, miroase demential, asta de a doua zi.Azi dim am vazut ca incepe sa apara ff putin ulei, deci la doua zile.Cum am zis m-am balbait la evacuare+racire.Eu trebuie sa scot cuva de inox din cuptor printr-o miscare verticala, si chiar cu manusa o simt fierbinte rau Smile.
In schimb probabil ca datorita faptului ca am prajit-o lent si city plus, nu e deloc acida.
Pun un grafic, inca nu am gasit o formula si mai buna pt datele astea.Un peste alta, am pus 300gr, am scos 245, deci 18%, FC begin la 9.15, END la 13.30.LA un moment dat mi-a stagnat temperatura iun jur de 183C dar nu imi dau seama de ce.Oricum pt aceasta kenya AA Kiangai estate nu am avut probleme deosebite, imi era frica sa nu stric o sarja, mai ales ca ra prima data.Nu imi este clar cum e obtinuta, spalata sau natural.
 
Reply
#3
Am gasit niste profile pentru Gene Cafe pe homeroasters.org.
Le puteti descarca de aici, in stanga jos, sub "upload your files here!"
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#4
java de la Sarkis se comporta frumos si civilizat pe corretto, cu conditia sa o duci unde vrea ea, adica - parerea mea - full city + (12:30 pe moulinex + pistol b&d de 1800W cu doua trepte), mai sus putin apare ulei pe boabe
cupping dupa 3 zile de la prajire:
1. aciditate: aproape inexistenta, o usoara aroma fructata mai degraba
2. dulceata: medie, aduce putin cu ciocolata dark cu cel putin 75% cacao
3. corp: foarte corpolenta (as putea spune ca este o cafea grea), aluneca bine pe gat
4. caracter: cafea matasoasa, din gama premium, elibereaza arome de cacao si lemn nobil la prajire. Perfecta dupa cina, aceasta cafea insoteste foarte bine cremele de vanilie / ciocolata si, alaturi de un whisky single malt (pentru mine cel putin) reprezinta cel mai bun mod de a incheia seara.
ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)
 
Reply
#5
(03-05-2013, 11:00)zuluafonu Wrote: Am gasit niste profile pentru Gene Cafe pe homeroasters.org.
Le puteti descarca de aici, in stanga jos, sub "upload your files here!"
Nu se pot descarca, nu apare "upload your files here!". Cred ca link-ul de pe
homeroasters.org ar fi mai OK. Merci.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
(09-06-2014, 22:04)baloozzy Wrote: Nu se pot descarca, nu apare "upload your files here!". Cred ca link-ul de pe
homeroasters.org ar fi mai OK. Merci.
Mi-am facut cont la ei si se pare ca le-am gasit, in downloads.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Revitalizez acest topic, in 2014 prajitul acasa era un exotism, acum cred ca nu mai e cazul, asa ca as zice ca ar trebui sa il transformam intr-o adevarata biblioteca de profile.

Asa ca incep cu o solicitare: Papua NG, are cineva un profil care i-a dat rezultate demne de impartasit ?

Sau, cum vi se pare asta?
https://millcityroasters.com/shop/green-...in-region/
 
Reply
#8
Excelenta idee. Depinde mult de ustensile, cantitate, vechime cafea. Am incercat profile propuse pe altele scule pe Delimano și a ieșit o cafea acră, cu defecte care se simțeau puternic în gust dar cu un aspect destul de comercial. Reducând mult cantitatea de boabe am ajuns la prajiri mulțumitoare că rezultat. Deci trebuie clar specificat tipul de aparat folosit și de unde e procurată cafeaua. Pot pune un profil reușit pentru cafeaua Honduras de la Hotspot. 5 minute la 170 grade și 9 minute la 230 grade pentru 175 grame, oprită la 90 secunde de la primul crack pe un Delimano nemodificat.

Am prajit Papua de la Kfea. Rezultatul nedemn de a fi postat. Prima șarjă de 250 grame acră. Am amestecat-o cu Brazilia Santos și India și a fost baubila. A doua șarjă prăjită vreo 17 minute, coapta dar fără crack-uri. Cam asta ar întâmplă când bagi 250 grame in drum. Gustul nicidecum ok. Abia de la ultimile șarje de Brazilia Santos, India, Honduras și Costă Rica Olimpia am redus cantitatea sub 200 grame cu rezultate că la carte cu 160-180 grame. (160 pentru Olimpia care este un hard bean), cu primul crack la minutul 9 în general iar în cazul Olimpieni, care ține la ,, tăvăleală" băgată în drumul preîncălzit la 230 grade și un prim crack pe la minutul 10.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#9
Nu am precizat, dar vorbeam de profile legate de BT, cele bazate pe ET gen cuptor convectie sau Gene sunt prea particulare pentru aparatele respective, pe cand BT este BT !
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)