Hello There, Guest! Login Register


Profil prajire - particularitati pe sortimente ,origini, furnizori

#1
Salutare la toata lumea
Deschis un nou topic, care sa ne ajute pe cei ce ne jucam serios acasa cu prajirea.Dupa cum se stie, modul in care prajesti cafeaua, este foarte important, nu doar rezultatul final tradus prin culoare conteaza, conteaza si acel profil, variatia temperaturii in timp.Variatie care se masoara in boabe dar si in aer, cum scriu cei pe forumurile de afara si putem prelua si noi ET-enviromental temperature, BT-been temperature.Sper ca nu am gresit.
Desi e greu sa avem un profil valabil pt toata lumea, mai ales ca si prajitoarele noastre sunt f diverse, macar sa avem niste date generale, pe soiuri, origine si de ce nu furnizor de boabe.Oricum, ca prajitoare avem pe forum un drum pe gaz, Dragos,(300gr maxim), un cuptor tip SCTO=KKTO al meu, electric 2000w(500gr-15min), plus fluid bed Radu&co.Ar lipsi un drum facut pe grill si unul cu ciocan de aer cald,are o denumire specifica correto parca.
Am achizitionat cafelele din poza atasata, luate de la furnizorul din Germania de care am aflat tot aici pe forum.
Asadar deschid o discutie despre cum se pot praji, pina la ce grad, pt rezultate maxime, cafelele din imagine.Voi cauta sa citesc mai atent pe pagina furnizorului daca scrie si metoda de obtinere, spalate sau natural, f imp pt strategia de prajit...


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#2
Continui aici.Cate minute ai intre FC begins si End?Eu incerc sa tin 4 min, si sa ating 205C in boabe.Oricum, kenia ce am luat, miroase demential, asta de a doua zi.Azi dim am vazut ca incepe sa apara ff putin ulei, deci la doua zile.Cum am zis m-am balbait la evacuare+racire.Eu trebuie sa scot cuva de inox din cuptor printr-o miscare verticala, si chiar cu manusa o simt fierbinte rau Smile.
In schimb probabil ca datorita faptului ca am prajit-o lent si city plus, nu e deloc acida.
Pun un grafic, inca nu am gasit o formula si mai buna pt datele astea.Un peste alta, am pus 300gr, am scos 245, deci 18%, FC begin la 9.15, END la 13.30.LA un moment dat mi-a stagnat temperatura iun jur de 183C dar nu imi dau seama de ce.Oricum pt aceasta kenya AA Kiangai estate nu am avut probleme deosebite, imi era frica sa nu stric o sarja, mai ales ca ra prima data.Nu imi este clar cum e obtinuta, spalata sau natural.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#3
Am gasit niste profile pentru Gene Cafe pe homeroasters.org.
Le puteti descarca de aici, in stanga jos, sub "upload your files here!"
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#4
java de la Sarkis se comporta frumos si civilizat pe corretto, cu conditia sa o duci unde vrea ea, adica - parerea mea - full city + (12:30 pe moulinex + pistol b&d de 1800W cu doua trepte), mai sus putin apare ulei pe boabe
cupping dupa 3 zile de la prajire:
1. aciditate: aproape inexistenta, o usoara aroma fructata mai degraba
2. dulceata: medie, aduce putin cu ciocolata dark cu cel putin 75% cacao
3. corp: foarte corpolenta (as putea spune ca este o cafea grea), aluneca bine pe gat
4. caracter: cafea matasoasa, din gama premium, elibereaza arome de cacao si lemn nobil la prajire. Perfecta dupa cina, aceasta cafea insoteste foarte bine cremele de vanilie / ciocolata si, alaturi de un whisky single malt (pentru mine cel putin) reprezinta cel mai bun mod de a incheia seara.
ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)
 
Reply
#5
(03-05-2013, 11:00)zuluafonu Wrote: Am gasit niste profile pentru Gene Cafe pe homeroasters.org.
Le puteti descarca de aici, in stanga jos, sub "upload your files here!"
Nu se pot descarca, nu apare "upload your files here!". Cred ca link-ul de pe
homeroasters.org ar fi mai OK. Merci.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
(09-06-2014, 22:04)baloozzy Wrote: Nu se pot descarca, nu apare "upload your files here!". Cred ca link-ul de pe
homeroasters.org ar fi mai OK. Merci.
Mi-am facut cont la ei si se pare ca le-am gasit, in downloads.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Revitalizez acest topic, in 2014 prajitul acasa era un exotism, acum cred ca nu mai e cazul, asa ca as zice ca ar trebui sa il transformam intr-o adevarata biblioteca de profile.

Asa ca incep cu o solicitare: Papua NG, are cineva un profil care i-a dat rezultate demne de impartasit ?

Sau, cum vi se pare asta?
https://millcityroasters.com/shop/green-...in-region/
 
Reply
#8
Excelenta idee. Depinde mult de ustensile, cantitate, vechime cafea. Am incercat profile propuse pe altele scule pe Delimano și a ieșit o cafea acră, cu defecte care se simțeau puternic în gust dar cu un aspect destul de comercial. Reducând mult cantitatea de boabe am ajuns la prajiri mulțumitoare că rezultat. Deci trebuie clar specificat tipul de aparat folosit și de unde e procurată cafeaua. Pot pune un profil reușit pentru cafeaua Honduras de la Hotspot. 5 minute la 170 grade și 9 minute la 230 grade pentru 175 grame, oprită la 90 secunde de la primul crack pe un Delimano nemodificat.

Am prajit Papua de la Kfea. Rezultatul nedemn de a fi postat. Prima șarjă de 250 grame acră. Am amestecat-o cu Brazilia Santos și India și a fost baubila. A doua șarjă prăjită vreo 17 minute, coapta dar fără crack-uri. Cam asta ar întâmplă când bagi 250 grame in drum. Gustul nicidecum ok. Abia de la ultimile șarje de Brazilia Santos, India, Honduras și Costă Rica Olimpia am redus cantitatea sub 200 grame cu rezultate că la carte cu 160-180 grame. (160 pentru Olimpia care este un hard bean), cu primul crack la minutul 9 în general iar în cazul Olimpieni, care ține la ,, tăvăleală" băgată în drumul preîncălzit la 230 grade și un prim crack pe la minutul 10.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#9
Nu am precizat, dar vorbeam de profile legate de BT, cele bazate pe ET gen cuptor convectie sau Gene sunt prea particulare pentru aparatele respective, pe cand BT este BT !
 
Reply
#10
Cum credeti ca au reusit sa faca asta ?

"We spent 12 months experimenting with different roasting styles and after many mistakes came upon something, really by accident.
We can roast a fully developed, fruity and sweet coffee before first crack.
It is super clean and can be used for filter and espresso. It ages really well, we serve coffee in the shop over a month old and it is super sweet.
It seems to always work great with African coffee but other origins can be hard to pick if it’s going to stimulate the correct chemical reaction during the roasting process."

http://forum.homeroasters.org/forum/view...ad_id=5314
 
Reply
#11
Super, dă bine și la priză!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
Nu se stie daca oprire inainte de FC inseamna si timp scurt Wink
or coace la ea 15-20 min... la foc mic... si daca asta e gustul lor, poti sa mai zici ceva ?
 
Reply
#13
pai daca le coace la foc mic nu este posibil ca reactiile care au loc la FC sa aiba loc dar mai lent si mai putin "exploziv"? in stilul asta sa aiba loc un soi de FC silent?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#14
Sigur ca asta de întâmplă la temperaturi mici sau la cantități mari de cafea la temperaturi de până în 230 grade. Am realizat și eu cu Indonezia și Mexic că nu trebui sa ai crack puternic pentru a avea o prăjire superbă. A trebuit să mă ghidez mai mult după miros și să opresc in funcție de cea mai plăcută aromă florală spre caramel. Am prăjit și în funcție de sfârșitul primului crack dar mirosul ducea spre afumat. Este extrem de satisfăcător experimentul. Am cumpărat de curând de la prăjitor. Deja mi-a trecut entuziasmul de începător și pot evalua cu responsabilitate rezultatele. Nu m-aș mai întoarce niciodată la achiziția de cafea de la magazine decât pentru 1-2 sortimente per prăjitor al căror rezultat nu il pot încă replica acasă. În rest, tot ce prăjesc eu este peste ce am cumpărat. Cel puțin pentru gustul meu și al soției. Se prea poate ca pentru alții să fie îndoielnic rezultatul meu dar cel puțin acasă mă pot juca cu timpii, cantitatea și temperatura până obțin cea mai potrivită aroma pentru gustul meu.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#15
Daca bine tin eu minte, gustul e dat de caramelizare (in mare) iar pocnetul caracteristic FC de celuloza care se mareste in volum. Nu sunt niste chestii strans legate.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#16
Excelenta Guatemala de la renatoa prajita de Bogdan!
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#17
Pe saptamana viitoare ii dau si eu cep. Poate incerc un playback chiar.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#18
Eu o consum de ceva timp deja, trebuie degazata minim 5 zile ca sa ajunga la apogeu.

Prajirea pt espresso o fac cam 2 spre 3 minute dupa FC (asta la temperatura aerului de 235 grade).

Am incercat si foarte light , si prajita spre SC, cea mai buna este dupa cum am spus mai sus, e ceva intre city si city +. O consumam atat in capuccino cat si shot dublu.
 
Reply
#19
E ma intrebam cand o terminati... si cand colo voi ati pus-o la macerat...
 
Reply
#20
Am terminat-o deja, acu 5 zile am prajit ultimele doua ture.

Chiar acu prajesc Papua NG, si vreau sa mai comand niste cafea prin tine. Sa ne spui cand e urmatoarea comanda, ca ma bag la 1-2 kg daca nu e prea mare deranjul.
 
Reply
#21
@vladdooo - acu spui cand s a terminat? si eu eram pregatit s o vand cu 200 lei kg daca mai aveam Smile

@baloozzy - iti trimit profilul pe PM. daca nu merge ti l dau pe email, vad eu.

@deenman - spune timpul de dezvoltare in %, pt ca 2-3 min pot sa insemne peste 30% pt o prajire scurta si 15% pt una de peste 15 min.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#22
Pune-l bre la vedere... ca de asta a fost deschis topicul, ca sa impartasim... Tongue
 
Reply
#23
(20-05-2017, 21:44)bogdan_geor Wrote: @baloozzy - iti trimit profilul pe PM. daca nu merge ti l dau pe email, vad eu.
Merci, te tin la curent.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#24
Gasca celor doi cu bullet... isi trag profile intre ei Tongue
 
Reply
#25
pai asta voiam sa zic, fisierul merge deschis doar cu aplicatia de bullet, si atunci degeaba il postez. o sa l pun ca poza aici doar pt info.
asa ca pt moment doar eu cu domnul baloozzy o sa ne tragem profile, dar sigur ca acceptam sa ne tragem si cu altii daca se inmultesc bullet urile pe forum Smile
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#26
Cu notepad poate vedea sirul de valori masurate la nu stiu ce interval. Mai repede ar vedea ceva pe grafic.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#27
Din notepad il faci excel una doua, si pe urma poti scoate orice, si o extractie daca se supara unii Smile
 
Reply
#28
Photo 
o sa pun aici cele 2 grafice in discutie - guatemala si ethiopia care zic eu ca au fost bune, se vede si ce miscari am facut din putere si ventilatie.


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)