• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Paralela intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI

#1
Comparatia intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI poate parea incorecta pentru multi si poate asa este. Totusi, simt nevoia sa scriu despre diferentele (calitative si mai putin cantitative sau tehnice) observate. Poate noii veniti vor fi la un moment dat interesati de o paralela, pana la urma trebuind sa inceapa de undeva, iar versiunea intermediara nu prea exista (poate un Catler, pentru care am avut si eu un gand candva).

Fara sa am prea multa experienta si nici ocazia de a fi testat alte modele, pot spune ca de la rasnita as astepta cateva lucruri simple:

  • retentie cat mai mica
  • consistenta
  • fiabilitate
  • usurinta in exploatare
  • zgomot cat mai redus
  • sa fie usor de curatat
  • cat mai versatila
  • curgere constanta a cafelei in portfiltru
  • sa nu incalzeasca prea tare cafeaua
  • pret cat mai mic
  • aspect.
Indiscutabil, Vario are un avantaj major in ce priveste retentia de cafea (nu am cantarit dar diferenta este categorica). Gestul care devine repede reflex este luatul la palme (la propriu) a rasnitei Lelit, pentru a mai face rost de o gramajoara de cafea. Am scris ”gramajoara” pentru ca am observat ca asa ii place ei sa dea afara cafeaua rasnita, in gramajoare (nu bulgari).


Ambele rasnite sunt capabile sa ofere consistenta, iar analiza formei granulei nu imi este accesibila (as presupune granule oarecum repetitive la Vario si sub diferite forme si marimi la Lelit, asta numai dupa aspectul cafelei rasnite si al asezarii ei in portfiltru).
Posibil un  avantaj Vario Mahlkonig, dar o analiza difractometrica sau printr-o forma de microscopie comparativa ar lamuri situatia.


Ambele par robuste. Totusi, impresia initiala este ca Lelit nu se poate strica. Vario Mahlkonig are ceva cam multa electronica iar glisoarele pentru reglajul gradului de rasnire par sa fie o implementare ieftina a unor comenzi de baza totusi, complet nepotrivite cu intregul.
As da mai mult credit pentru Lelit.


Ambele sunt usor de folosit  si cu toate ca la Vario comanda inceperii rasnirii e data prin apasarea unui buton iar la Lelit teoretic mai natural si mai simplu prin inchiderea unui contact electric chiar prin impingere cu portfiltrul, aleg fara ezitare Vario.
Totusi, as include aici acel abtibild tare prost plasat la Vario, care odata rupt, duce la pierderea garantiei. Prin natura lucrurilor, se rupe sigur, mai ales la cei care curata des rasnita. Suportul de portfiltru agata la fiecare montare/demontare in corpul rasnitei acel amarat de abtibild (la mine e rupt dupa nici doua luni – am observat prea tarziu asta).


Zgomotul l-am simtit a fi oarecum egal la ambele.


Curatarea pare mai facila la Vario.


Cu Lelit poti rasni oricum desi modificarea gradului de rasnire nu e tocmai o placere. Cu Vario, nu. Cel putin in cazul meu, Vario pare incapabila sa rasneasca pentru presa franceza. Consider ca Lelit este mai versatila, macar o poate face.


Curgerea cafelei rasnite este mult superioara la Vario.


Incalzirea cafelei este inca o dilema pentru mine. Stiu ca acele cutite plane ceramice de la Vario ar trebui sa incalzeasca foarte putin cafeaua. Desi un termometru arata o diferenta de 6 grade in cazul Vario, presupun ca au fost de fapt mai multe, cafeaua racindu-se putin pana la stabilirea echilibrului termic. Inca nu am masurat diferenta de temperatura in cazul Lelit, rasnita fiind la prietenul meu.
Nu ma pot pronunta aici dar am simtit cafeaua rece la Lelit.


Pretul este evident in favoarea Lelit.


Aspectul este mult diferit, design mai elaborat la Vario (se materializeaza cumva intr-o mai buna functionalitate) si minimalist la Lelit. Ambele inspira robustete (exceptia fiind glisoarele de la Vario), cu un plus pentru Lelit, tocmai din cauza simplitatii.


Desi dpdv tehnic Vario nu este, cred ca pot fi considerate stepless ambele rasnite.

Atasez doar pozele cu cafeaua rasnita de la Vario, neavând inca masuratori pentru Lelit.


Attached Files Thumbnail(s)
       
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#2
Te-am citit. Ramai dator.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#3
Ti-ai facut portafiltru fara fund, sau ce este in poza?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
Frumoasa prezentarea !

Faptul ca , in final , nu tragi o concluzie ca una este mai buna decat cealalta reprezinta un plus pentru cei pusi in situatia de a alege , lasandu-le lor aceasta libertate .
Fiind insa o comparatie , aceasta arata  aspecte pro si contra unui model fata de celalalt .

Comparatia inceputa de tine , ar trebui completata si cu o analiza a rezultatelor pe care , macinaturile  obtinute cu cele doua rasnite , le dau in ceasca .

Nu am experienta cu Lelit .
Cu Vario  si cu Gaggia MDF da .
Ultima este solida ca un tanc si fiabila .
Rezultatul in ceasca , folosind umar la umar cele 2 rasnite si doua expresoare diferite , Lelit Pl41 TEM si apoi Expobar Dual Boiler, nu prea lasau loc de dubii , in situatia in care ar fi trebuit sa fac o alegere.

Ambele puteau fi reglate corespunzator , pentru curgeri foarte frumoase insa gustul , de fiecare data ,
era in favoarea cafelei a carei macinatura a fost realizata cu Vario .

Vario si-a castigat locul tocmai pentru calitatea macinaturii .
Aceasta calitate se reflecta  major si in calitatea shotului .
Ce-si doresc iubitorii de cafea buna de pe acest forum ?
Sa aiba in ceasca , zi de zi , o cafea aromata , gustoasa !


Am facut aceasta paralele tocmai in ideea de a indemna colegii , care au experimentat ambele modele ,Lelit si Vario,  sa se pronunte si din acest punct de vedere .
In cazul unor expresoare entry aceasta completare nu ajuta insa , la cele mai evoluate , diferentele in ceasca poate ar justifica alegerea unui model in fata celuilalt .

Pentru mine si diferenta Vario , K30 a fost una care m-a determinat sa fac schimbul .
Daca va aparea o rasnita cu cutite conice mari , cu dimensiuni potrivite pentru acasa  , silentioasa si cu retentie la fel de mica cum este la K30 voi incerca , poate si diferentele de gust generate de o viteza mica de rotatie fata de una mare si de cutitele conice fata de cele plate .


Pana atunci insa , extractii reusite tuturor !
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#5
Eu sunt de parere ca la banii de Vario se pot lua rasnite second mult mai bune. Momentan trag de Iberital dar daca ar fi sa schimb de 18 sute as lua altceva second.
Gaggia Classic, Tamper Motta, Milk Jug 0,35ml, rasnita Iberital Challange, teava abur Silvia V1, sita nepresurizata, cantar Dimond 0-200 gr, to be continued
 
Reply
#6
(25-01-2015, 03:59)scientist Wrote: Te-am citit. Ramai dator.
Notat.
(25-01-2015, 10:38)baloozzy Wrote: Ti-ai facut portafiltru fara fund, sau ce este in poza?
Smile Mmmdaa. De fapt pentru mine alea au fost Inceputurile (noiembrie 2014). Testul din poze dateaza de atunci. E mai lunga povestea si off topic, dar ca idee, fara sa stiu de existenta voastra, brusc, am simtit ca nu imi mai place cafeaua si cel mai probabil o sa renunt la acest obicei prost, adoptat aiurea in lumea snobilor, cu tenta ritualica, fara substanta si ea. Dar inainte de Marea Renuntare, dupa cum imi este obiceiul, am fost curios sa arunc o privire si sa desfac PF-ul meu presurizat (habar n-aveam ce inseamna asta) pe care il spalam dupa fiecare ... nedefinita chestie sau ce credeam eu ca este cafea. Am gasit ce este in imaginea atasata. Nu am ezitat. L-am ”curatat” imediat ... cu flexul si cu o masina de gaurit. 

In imaginile cu termometrul este portfiltrul ”eliberat” sau ... ce a mai ramas din el. Brida este cea folosita la tevi de scurgere iar manerul (care nu se vede) este de la un flex mai vechi, scos din uz. Aratania era atasata la un Saeco ViaVeneto, modificat si el, moment dupa care aflam si eu de existenta acestei comunitati.
Dupa aceea, toate schimbarile s-au produs in ritm accelerat, cu ajutorul lui Liviu, iar ideea Marii Renuntari a disparut complet.

PS: Realizez ca aici nu promovati minuni de-astea si pot aduce usor cu o versiune de Cenusareasa, dar as dori sa inteleaga si altii ca pot ajunge sa bea o cafea buna chiar fara mari cheltuieli. De fapt, am deschis thread-ul tocmai cu gandul la cei care vor veni in comunitatea asta, dar nu vor avea sume comparabile cu cele ale ”greilor” de-aici.
Inca pastrez aratania si vechiul epsressor ... undeva, intr-o cutie...


Attached Files Thumbnail(s)
   
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#7
(25-01-2015, 13:21)diabloviciu Wrote: Eu sunt de parere ca la banii de Vario se pot lua rasnite second mult mai bune. 

Sigur ca da !
Cei priceputi , cu timp si chef pentru acest gen de " mestereala " au un mare avantaj  .

Nu ma numar printre aceea , am preocupari in alta directie , dar la o cafea buna tot poftesc  Big Grin .
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#8
RaduCarutasu

Frumoasa prezentarea !

Faptul ca , in final , nu tragi o concluzie ca una este mai buna decat cealalta reprezinta un plus pentru cei pusi in situatia de a alege , lasandu-le lor aceasta libertate .
Fiind insa o comparatie , aceasta arata  aspecte pro si contra unui model fata de celalalt .

Comparatia inceputa de tine , ar trebui completata si cu o analiza a rezultatelor pe care , macinaturile  obtinute cu cele doua rasnite , le dau in ceasca .
....


Buna idee!
Pot incerca asta (avand acum in sfarsit un espressor care functioneaza normal), dar va dura putin, prietenul meu (posesorul Lelit-ului) avand un oarecare grad de indisponibilitate fizica in acest moment.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#9
Felicitari pentru munca depusa, Adrian. Ar fi de completat cu un test in ceasca, insa atentie la parametri. Spre exemplu rata de extractie ar fi un bun indicator de egalitate a comparatiei. 

Sunt ceva useri care au facut acest upgrade si ii asteptam si pe ei cu impresii, pro si contra.

Ca si voi, subliniez si eu calitatea extrem de buna a macinaturii pe Vario (cu "pufosenia" caracteristica) , alaturi de retentia de 0.7g, caci in final acestea conteaza,  mai ales in mediul casnic, existand tone de review-uri pe afara care confirma cele doua highlight-uri.  Poate de aici si comparatiile pe calitatea macinaturii facute cu Mazzer (nu si a constructiei, evident). 

Acum aprox. 3 ani cand m-am decis sa trec de la animalul indistructibil Cunill Tranquilo la VArio, am citit mult pe home barista, picatura care a umplut paharul fiind testul facut de un user de mare incredere acolo Jim Schlulman, alaturi de doua rasnite de la Mazzer si Compak. Practic oamenii au incercat sa vada cum se traduc in ceasca diferentele dintre rasnite si Vario a iesit peste asteptari. La cateva zile eram deja cu Tranquilo pe Bursa  Smile 

Legat de retentie, am facut eu un scurt clip mai demult:





La capitolul rasnite noi, in recent anuntata (pe surse) intrare oficiala Eureka in Romania prin februarie, e de vazut cat de jos va putea cobori Zenith Club E, caci ar putea fi un rival de seama pentru Vario.   
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
Am avut Lelit, acum am Vario. Am achizitionat Vario, desi am avut retineri datorita faptului ca au fost, ceva  probleme cu aceasta rasnita!
Pentru mine, este clar ca Vario este peste Lelit si nimeni nu cred ca  se indoieste de suprematia lui Vario!
Dar, raportul calitate pret trage mult spre Lelit. Este rasnita ideala pentru introducerea in lumea espressoului de calitate, atunci cand vrem un espresso bun, dar parca nu ne induram sa trecem de pragul psihologic de 1000Ron!  
Dupa un timp, clar ca dorim ceva mai bun, si Vario este pasul urmator.
Nu am vrut sa scot in evidenta plusurile sau minusurile acestor doua rasnite, despre ele s-a tot vorbit, am vrut doar sa subliniez ca sunt produse care isi merita banii, cu un plus pentu Lelit!
Referitor la rasnitele second, ma refer la cele mai  mari, sunt OK  ca si raport calitate-pret, dar e mai greu sa le integrezi intr-o bucatarie.

Apropo, zgomotul facut de Vario dimineata la ora 6, este mult mai mic ca si zgomotul facut de Lelit....
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#11
Revin cu cateva observatii legate de comparatia dintre cele doua modele.

Nicio problema cu Vario deocamdata, fara probleme de retentie, desi unele soiuri, nu neaparat aceleasi si independente de gradul de prajire (ceea ce ma duce cu gandul la modul de procesare, asta fiind insa doar o presupunere) se imprastie pe langa portfiltru.

Am facut masuratori si la Lelit pentru determinarea gradului de incalzire datorata rasnirii. Probabil nu e cel mai relevant rezultat, nefiind sigur ca am acelasi grad de macinare. Oricum, repartizarea pe clustere a fragmentelor rezultate este diferita in cazul celor doua rasnite, cel mai probabil chiar si valorile medii ale acestora.
Totusi, cresterea de temperatura a fost de numai 4 grade, deci pentru o singura doza (20g) nu poate fi vorba de o incalzire excesiva a cafelei macinate. Caldura rezultata a fost transferata rapid  metalului cutitelor, asta contribuind la incalzirea minima a particulelor de cafea.
A doua rasnire consecutiva a dus la o diferenta de temperatura de 6 grade (aceeasi valoare de 6 grade a fost obtinuta cu Vario la prima rasnire).

Citisem pe undeva ca aruncarea cafelei in bulgari se datoreaza caldurii excesive nedisipate in timpul macinarii. Totusi, nu am observat o incalzire semnificativa a cafelei la Lelit, iar formarea acelor ”sarje” par a avea alta origine. Parca as lega acel mod de aruncare a cafelei de traseul orizontal relativ lung, de la varful elicilor pana la caderea libera spre portfiltru. Acolo se acumuleaza cafeaua rasnita, fiind impinsa progresiv de cea nou trecuta prin cutite. Cand gramajoara aflata chiar la iesire devine suficient de mare, cade o aglomerare intreaga, apoi procesul se repeta. Ultima gramajoara ramane insa la limita, nemaivenind nici un ajutor din rasnita.
Retentia de la Lelit este deranjanta si cade in cele mai nepotrivite momente.

Dar, o posibila rezolvare (presupune o comanda suplimentara) pare sa existe. Daca rasnim fara capac, iar dupa ce terminam cafeaua din bol (presupun ca fiecare sau cei mai multi dintre noi cantarim exact cat dorim sa folosim pentru o cafea) asezam capacul printr-o miscare mai rapida astfel incat sa cream o suprapresiune, observam ca acea gramajoara ultima si indecisa este aruncata si ea in portfiltru. In zilele sau saptamanile care urmeaza imi voi ajuta prietenul sa monteze o mica pompa care va crea o oarecare suprapresiune in bol (capacul va trebui sa fie la locul lui de asta data).
Primele teste au fost promitatoare. Daca totul va merge bine, termina de rasnit, apasa un buton (piston de fapt), cade si ultima gramajoara de cafea, iar rasnita ramane curata.

Daca cineva a facut deja asta, poate posteaza niste imagini. Sigur ar fi de folos celor care au optat pentru Lelit si inca mai fac economii pentru pasul urmator.

Voi reveni si cu aprecierea asupra diferentelor de gust dar spre finalul lunii.


Attached Files Thumbnail(s)
           
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#12
Trebuie facut cu grija, o cantitate prea mare de aer(sau o viteza prea mare a acestuia) pot imprastia cafeaua din portafiltru.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#13
Poti apasa cu palma si se creeaza acea presiune de care ai nevoie. Cel putin la rasnita mea bolul nu este prins, iar atunci cand vreau sa cada tot, il scot si "ii dau un capac la rasnita". Smile
Isomac Venus + PID Auber // Eureka Mignon // Tamper Motta Bubinga // Tamper dinamometric L-Beans // Site La Marzocco-7g, Bezzera-14g si VST-15g // Latiera Espro Toroid
 
Reply
#14
Chestia cu scosul capacului ,rasnirea fara el si apoi atasarea lui pentru a creea presiune pe macinatura da rezultate.Simplu,eficient.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#15
n-am fost atent la motivatia experimentelor cu masurarea temperaturii, dar nu cred ca la cateva rasniri pe zi, are vreo relevanta;

la rasnita mea nu am probleme cu aglomerarile de macinatura, dar mi se pare rezonabil sa se ia in considerare printre cauze, acumularea de electricitate statica; 2 metode uzuale de combatere sunt: (1) un reticul in cruce din sarma, la orificiul dreptunghiular de iesire din rasnita sau (2) un puf de apa spray-at in magazie, inainte de macinare;
m-as mai gandi, mai ales in cazul masinilor cu blocul cutitelor metalic, la a asigura o buna pamantare masinii;

in ce priveste curatirea rasnitei, de mai multe sute de zile, la sfarsitul fiecarei sesiuni, golesc magazia de boabele ramase (lucrez gen "on demand", cu magazia cat mai plina), dau un puls motorului sa rasneasca ramasitele dintre "dinti" si apoi pompez copios in gatul de intrare al boabelor in masina, cu o para de cauciuc de care s-a mai amintit prin forum, folosita de fotografi: Giottos Rocket; metoda manuala, simpla si eficienta; imo;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#16
De curiozitate ,la Vario e nevoie sa se curete des?Am inteles ca are retentie mica si o rasnire superioara.Sunt inetresat pentru ca enervat de tampenia asta pe care am patit-o,vrau sa cumpar un Vario.Am si completat de altfel formularul de pe forum si astept sa fiu contactat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#17
(22-02-2015, 19:47)organon Wrote: De curiozitate ,la Vario e nevoie sa se curete des?Am inteles ca are retentie mica si o rasnire superioara.Sunt inetresat pentru ca enervat de tampenia asta pe care am patit-o,vrau sa cumpar un Vario.Am si completat de altfel formularul de pe forum si astept sa fiu contactat.
O curat o data la doua saptamani. Mi-am facut niste adaptoare la aspirator. Particulele fine de cafea adera la pereti.
Totusi, o cafea prajita prea light ii poate pune probleme. Daca gresesc o sarja (prea light de exemplu) si observ ca are dificultati, o curat mai des.
Retentia e mica. Dar asta se rezolva usor si la modelul la care mi se pare ca ai renuntat prea repede, atasandu-i o mica pompa manuala (un fel de para de tensiometru).
Rasnirea probabil ca este superioara (nu poate macina oricum la fel de fin ca Lelit-ul, sau nu fara o suprafortare a motorului si posibil o afectare a cutitelor).
Usurinta in exploatare insa si asezarea superioara a cafelei in portfiltru sunt avantaje evidente.

PS: Nu inteleg cum s-a defectat Lelit PL043MMI. Daca ai desfacut piulita cutitului de pe rotor, probabil s-a descentrat. Dar odata  ce ai deblocat rasnita, cu acea piulita slabita, nu se putea apropia cutitul exterior actionand axul melcat pana la atingerea cutitelor? Asta nu ar fi trebuit sa centreze perfect cutitele? In contact fiind, daca strangeai piulita la loc, ar fi trebuit sa fie totul in regula. Trebuiau doar departate din nou pana la semnele vechi si gata.
Dar... in fine, e prea tarziu probabil.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#18
Chiar imi pare rau. Mai ales ca incercarile noastre de a da ... un cuvant de ajutor, par sa fi fost tardive.
Nu stiu daca te ajuta prea mult, dar am incercat o paralela.

Testul privind gustul inca nu l-am facut dar desi voi fi cat voi putea de riguros si voi coopta mai multi prieteni, ma astept sa nu fie 100% relevant, neavând suficienta experienta.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#19
Acum incercand sa repar prostia pe care am facut-o,desi de reparat nu mai poate fi vorba,poate totusis a imi spuna cineva ,cam cat dureaza primirea uneia comandate pe forum prin acel formular?Sau daca poate fi contramandata comanda.Scrie ca suna ei in 24 de ore.Suna pentru confirmare banuiesc, nu?Vario,am mai intrebat ,merita ca fiabilitate si calitate a macinaturii sau nu prea?Ca daca nu,atunci iau tot modelul asta si nu mai umblu la el decat sa il curat clasic saptamanal,asacum am facut-o fara probleme pana la folosirea a doua oara a mancarii preferate a lui Mao,Toshiro Mifune si a altor cateva miliarde.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#20
Trimitand acel formular de reducere nu ai facut decat sa confirmi importatorului ca esti de pe Espressoman si ca ai acces la pretul redus pentru noi. Altfel, fara aceasta certificare, e cam scumpa pe site-ul lor  Smile  De obicei sunt prompti si te suna rapid cu toate detaliile.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Nu am facut un test comparativ al rezultatului in ceasca adevarat, nu in conditii relevante cel putin, asa ca mai departe urmeaza mai mult o poveste, care poate nici nu ar fi trebuit scrisa. Postez doar din dorinta de a prezenta fragmente, fie chiar irelevante din ceea ce experimentez (probabil cu totii facem lucruri care nu au intotdeauna ca baza o planificare cu precizie matematica, dar care ne pot oferi un ghid, o cale de actiune).

Deranjat de supradozarea constanta si obligatorie la care am recurs multe luni pentru a obtine extractii in zona parametrilor cunoscuti, de necesitatea de a tampa tot mai puternic, de migratia de la 1G la 1A, am adus Lelit-ul MMI al prietenului la mine (am vrut sa folosesc espressor-ul meu, deoarece am o problema cu amprenta de gust data de PL41E).

Am respectat rata de extractie si am ajustat setarile prin cateva rasniri si incercari (la Vario nu aveam ce, ajunsesem la 1A si abia daca reuseam 8 barr in extractie).
In fine, am inceput "testul".
7,5-8 barr pentru Vario la 1A, 9,5 barr cu Lelit, fara probleme.
Vizual, cafeaua rasnita cu Vario nu arata bine. Avea multe paie si era evident prea mare (am observat ca prezenta chaff-ului imprastiat in jurul rasnitei, mai ales in cazul cafelelor prajite mai light poate, fi un indicator al faptului ca trebuie sa rasnim mai fin). Am si trisat, am tampat mai puternic la Vario. Nu voiam sa ma fac de ras prea tare.
Nu am putut trisa insa la rezultatul in ceasca. Gust puternic de acru la Vario, ok la Lelit. Am repetat, nu imi venea sa cred, am ajuns la 6 extractii comparative. Invariabil, cu Lelit a iesit mai bine. Ok, macar sa fiu corect, mult mai bine, de fapt incomparabil. Am folosit si o alta cafea, diferita ca soi, prajita diferit. Acelasi rezultat.
A fost momentul in care am inteles ca incet incet, Vario s-a decalibrat (cel mai probabil a fost ajustata in graba inca din fabrica).
Acum e bine (dupa doua ture complete spre mai fin) si probabil ar trebui refacut testul. Desi rezultatul e previzibil (ma astept la un plus pentru Vario de data asta), sper sa fie o diferenta clara pentru toti.

Surprinzator pentru mine a fost faptul ca dupa o ora si jumatate, gusturile din cesti s-au egalizat (cam rau la toate ...).

Cum imi doresc revansa, voi face un nou test. Voi incerca sa fiu cat mai obiectiv de data asta. Deocamdata, cum spuneam, e doar o poveste, insa am invatat cate ceva si de aici. Pana si prietenul, care jubila si e de inteles asta, a inceput sa fie interesat de un manometru, poate chiar de un PID, intelegand cat de important este sa ai niste parametri afisati in timpul unei extractii.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#22
Cele doua ture te-au dus acum cam pe la 3G? Mie asa mi s-a parut ca o tura la imbus = o gradatie la brut. Ar fi bine daca am putea face o regula.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
(18-05-2015, 12:17)Adrian T Wrote:
.....(am vrut sa folosesc espressor-ul meu, deoarece am o problema cu amprenta de gust data de PL41E). 

Am o rugaminte (stiu ca este off topic) vis-a-vis de remarca de mai sus. Poti detalia un pic ?
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#24
(18-05-2015, 15:13)baloozzy Wrote:
Cele doua ture te-au dus acum cam pe la 3G? Mie asa mi s-a parut ca o tura la imbus = o gradatie la brut. Ar fi bine daca am putea face o regula.
Din pacate ... nu. Asta spre marea mea surpriza. 1N. Dar acum realizez ca de fapt nici nu a fost in regula vreodata. Am supradozat de la inceput, neavând nicio indicatie despre marimea sitelor (pe cele care vin de la Lelit nu scrie nimic). Acum stiu ca una este de 18 grame, iar cealalta de 21 grame. Puneam constant 20g, 20,5g, apoi chiar 21,5 grame in sita de 18g si 22-23 grame in cea de 21g.
Cu toate ca initial, stiind ca supradozez, ma gandeam ca protejez cumva rasnita, permitandu-i sa macine ceva mai relaxat, am recurs la imbus pentru ca de la o zi la alta ma indepartam constant de parametri, in ciuda tamparii cu tot mai multe kgf.
”Testul” a fost facut si pentru a-mi confirma oarecum presupunerile.

@Silvio
Nu vreau sa deranjez pe nimeni cu asta. Am mai scris pe undeva o remarca asemanatoare. ”Testul” comparativ am tinut sa fie facut cu PL62 pentru ca pur si simplu simt ceva diferit fata de PL41E. Nu am experimentat multe masinarii de facut cafea, dar intre PL62 si PL41E diferentele sunt extrem de clare.
PL62 reuseste sa redea note subtile curate, pe care le poti  chiar nuanta printr-un surfing consistent, usor repetabil al temperaturii (sigur, vorbim de E61, care intr-adevar inseamna altceva), in timp ce PL41E suprascrie un gust mai putin placut (pentru mine) peste tot ansamblul. As spune ca simt si o nota constanta de cafea arsa. Asta estompeaza aromele si modifica echilibrul in cele din urma. Nu in ultimul rand, cantitatea de crema, la Lelit 41E este mult mai mica (aici fiind vorba de aceeasi cafea).
Si totusi, in final este corect sa precizez ca nu refuz niciodata o cafea la PL41E. Da un rezultat acceptabil. Insa dintre cele doua, preferinta personala este foarte clar definita.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#25
Ai raspuns pe un ton diplomat dar nu inteleg de ce consideri ca cineva s-ar simti suparat sau mai degraba deranjat de exprimarea unei opinii personale? In fine, topicul este despre comparatia intre doua rasnite din categorii diferite de pret si eu percep in ceea ce ai postat un regret in privinta rasnitei vario. Multi bani pentru la fel de multe probleme.....si nu esti singurul. Cu doua luni in urma analizam cateva rasnite, printre care si vario, insa ceva nu m-a convins la ea.

Sau mai degraba m-a deranjat/deranjeaza ca este prea mult marketing in jurul si fac afirmatia asta nu ca vulpea care se uita in sus si zice ca strugurii sunt prea acri.
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#26
Vario este o rasnita foare buna. O pot confirma cei care au avut-o pentru mai mult de 1 an si care au avut si altceva ca sa poata face o comparatie. Reglajele ei insa, daca nu sunt facute cum trebuie nu ramane din ea decat o rasnita maxim de espresso cu avantajul (nu e de neglijat) retentiei 0. Este plug & play dupa o calibrare primara, apoi jongland doar cateva gradatii pe langa.
Ca reglaje, sunt 2 prereglaje as spune, grosier (al pozitiei penei) si fin (cel din imbus). Apoi vin suplimentar cele 2 reglaje de brut si fin din parghiile laterale. Un dereglaj (sau un reglaj neadecvat) pe pozitia penei va limita mult plaja de macinare. Acest prereglaj brut face la Adrian T cele 2 ture complete de imbus sa nu duca la 2 gradatii pe brut.
Datorita acestor fragilitati e bine ca demontarea in vederea curatarii sa se faca numai la port-cutitul superior si mai rar la spatele rasnitei pentru curatare in zona motorului, restul sa ramana treba de service.
S-ar mai putea scoate port-cutitul inferior care "cade" daca intoarcem rasnita, dar ma tem ca aceasta sa nu deregleze acea parghie "a vietii" cum a botezat-o Scientist daca nu gresesc.
Nu este ieftina, este foarte buna cat este reglata in parametrii si este cea mai usor de utilizat dintre toate rasnitele.  
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#27
Since rsi eu cred acelasi lucru.Abia astept sa vina poimaine din service sa pot confirma pratic cele spuse aici.Nu cred ca e indicat ca un reglaj sa fie facut de noi utilizatorii ,ci de personal calificat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#28
Niciun posesor de Lelit single boiler (PL4X) nu se va supara daca spui ca un HX / DB cu E61 (fie el tot de la Lelit, in cazul tau) consfinteste in ceasca un buchet evident mai clar. Dar mai depinde si de papilele degustatorului, pe care ti le formezi in ani (sau luni bune pentru cei cu inclinatii in acest sens). Probabil prietenul tau (incepator inteleg), posesor de PL41E, din 5 shot-uri testate, nu cred ca ar indica de 3 ori HX-ul ca si castigator, caci i s-ar parea totul aproape identic. In schimb tu ai face 5/5  
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
Asa este. Prietenul despre care tot vorbeam nu simte diferenta PL41E - PL62, care pentru mine este majora.
Dar simte o diferenta clara intre ceea ce consuma pana nu demult si ce reuseste acum, cu un PL41E, Lelit PL43MMI si un tamper.
Insa la testul comparativ (cu rasnita decalibrata) lucrurile au fost atat de clare incat cred ca absolut orice persoana ar fi putut face diferenta.

Este la inceput de drum, dar ma indoiesc ca va merge mai departe (poate doar daca voi insista), fiind extrem de multumit cu ce are. Intr-una din zilele trecute spunea ca pentru el, care nu a trecut prin nicio etapa practic, nu s-a obosit sa citeasca vreun rand, sa invete sau sa experimenteze ceva (nici macar nu citeste forumul), totul a fost o combinatie de soc si revelatie, de departe cea mai semnificativa schimbare din ultima parte a vietii.
Ii dau dreptate. De multe ori, chiar in timpul orelor de serviciu, cand toate merg anevoios sau deloc, cand volumul de munca te copleseste, este pur si simplu motivant gandul ca mai e putin, poate cateva ore si ajungi acasa. Nu conteaza daca ai un fotoliu comod sau un scaun tare de bucatarie. Pur si simplu vei savura linistit, acasa, o cafea buna...
E un truc pe care il folosesc si eu adesea, cand simt ca am nevoie de un restart, iar daca ai cu cine sa dezvolti, fie chiar minim, o discutie sau un schimb de impresii, este cu atat mai bine.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#30
Eu as spune ca nu sunt relevante deloc concluziile cu rasnita necalibrata. Si K30-ul meu are un sistem de calibrare, conceput desigur altel, si daca as dori neaparat pot sa o fac sa macine necorespunzator pe 1, obtinand un espresso subextras, care va fi cu siguranta mai prost decat un espresso facut corect cu PL43MMI. Adica si un Ferrari fara cauciucuri de iarna va patina intr-un urcus la deal pe zapada, langa un Logan incaltat corespunzator.

Asteptam testele dupa calibrare  Smile  
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)