Comparatia intre Vario Mahlkonig si Lelit PL043MMI poate parea incorecta pentru multi si poate asa este. Totusi, simt nevoia sa scriu despre diferentele (calitative si mai putin cantitative sau tehnice) observate. Poate noii veniti vor fi la un moment dat interesati de o paralela, pana la urma trebuind sa inceapa de undeva, iar versiunea intermediara nu prea exista (poate un Catler, pentru care am avut si eu un gand candva).
Aspectul este mult diferit, design mai elaborat la Vario (se materializeaza cumva intr-o mai buna functionalitate) si minimalist la Lelit. Ambele inspira robustete (exceptia fiind glisoarele de la Vario), cu un plus pentru Lelit, tocmai din cauza simplitatii.
Desi dpdv tehnic Vario nu este, cred ca pot fi considerate stepless ambele rasnite.
Atasez doar pozele cu cafeaua rasnita de la Vario, neavând inca masuratori pentru Lelit.
Fara sa am prea multa experienta si nici ocazia de a fi testat alte modele, pot spune ca de la rasnita as astepta cateva lucruri simple:
- retentie cat mai mica
- consistenta
- fiabilitate
- usurinta in exploatare
- zgomot cat mai redus
- sa fie usor de curatat
- cat mai versatila
- curgere constanta a cafelei in portfiltru
- sa nu incalzeasca prea tare cafeaua
- pret cat mai mic
- aspect.
Indiscutabil, Vario are un avantaj major in ce priveste retentia de cafea (nu am cantarit dar diferenta este categorica). Gestul care devine repede reflex este luatul la palme (la propriu) a rasnitei Lelit, pentru a mai face rost de o gramajoara de cafea. Am scris ”gramajoara” pentru ca am observat ca asa ii place ei sa dea afara cafeaua rasnita, in gramajoare (nu bulgari).
Ambele rasnite sunt capabile sa ofere consistenta, iar analiza formei granulei nu imi este accesibila (as presupune granule oarecum repetitive la Vario si sub diferite forme si marimi la Lelit, asta numai dupa aspectul cafelei rasnite si al asezarii ei in portfiltru).
Posibil un avantaj Vario Mahlkonig, dar o analiza difractometrica sau printr-o forma de microscopie comparativa ar lamuri situatia.
Ambele par robuste. Totusi, impresia initiala este ca Lelit nu se poate strica. Vario Mahlkonig are ceva cam multa electronica iar glisoarele pentru reglajul gradului de rasnire par sa fie o implementare ieftina a unor comenzi de baza totusi, complet nepotrivite cu intregul.
As da mai mult credit pentru Lelit.
Ambele sunt usor de folosit si cu toate ca la Vario comanda inceperii rasnirii e data prin apasarea unui buton iar la Lelit teoretic mai natural si mai simplu prin inchiderea unui contact electric chiar prin impingere cu portfiltrul, aleg fara ezitare Vario.
Totusi, as include aici acel abtibild tare prost plasat la Vario, care odata rupt, duce la pierderea garantiei. Prin natura lucrurilor, se rupe sigur, mai ales la cei care curata des rasnita. Suportul de portfiltru agata la fiecare montare/demontare in corpul rasnitei acel amarat de abtibild (la mine e rupt dupa nici doua luni – am observat prea tarziu asta).
Zgomotul l-am simtit a fi oarecum egal la ambele.
Curatarea pare mai facila la Vario.
Cu Lelit poti rasni oricum desi modificarea gradului de rasnire nu e tocmai o placere. Cu Vario, nu. Cel putin in cazul meu, Vario pare incapabila sa rasneasca pentru presa franceza. Consider ca Lelit este mai versatila, macar o poate face.
Curgerea cafelei rasnite este mult superioara la Vario.
Incalzirea cafelei este inca o dilema pentru mine. Stiu ca acele cutite plane ceramice de la Vario ar trebui sa incalzeasca foarte putin cafeaua. Desi un termometru arata o diferenta de 6 grade in cazul Vario, presupun ca au fost de fapt mai multe, cafeaua racindu-se putin pana la stabilirea echilibrului termic. Inca nu am masurat diferenta de temperatura in cazul Lelit, rasnita fiind la prietenul meu.
Nu ma pot pronunta aici dar am simtit cafeaua rece la Lelit.
Pretul este evident in favoarea Lelit.
Aspectul este mult diferit, design mai elaborat la Vario (se materializeaza cumva intr-o mai buna functionalitate) si minimalist la Lelit. Ambele inspira robustete (exceptia fiind glisoarele de la Vario), cu un plus pentru Lelit, tocmai din cauza simplitatii.
Desi dpdv tehnic Vario nu este, cred ca pot fi considerate stepless ambele rasnite.
Atasez doar pozele cu cafeaua rasnita de la Vario, neavând inca masuratori pentru Lelit.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"