• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


PID prajitor cafea verde

#1
Hey,
Uite ca m-am apucat de treaba si in scurt timp PID-ul cu rampa pentru prajitor o sa fie gata(sper pana ajunge cafeaua verde).
Acum, poate, interveniti si voi, cei cu experienta la prajit si ma ajutati cu niste grafice care sa urmareasca o curba de profil de prajire predefinita.
Ma refer la timp si temperaturi, poate si in functie de gramaj...etc.
Dorinta mea este ca, PID-ul sa controleze temperatura/timp si eventual viteza ventilatorului.
Sper sa adunam aici niste date sau macar link-uri. Wink

P.S. Pentru prajit o sa folosesc un aparat de popcorn.
 
Reply
#2
Buna initiativa.
Pentru profile este deja un topic deschis de hadriano.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Putine info's acolo...Sad
Sper sa se relanseze discutia !
 
Reply
#4
Din ce am inteles eu, e f greu sa ai o reteta ,profil valabila pt toata lumea.In primul rand conteaza prajitorul, ce e bun pt probat de 1 kg nu e bun pt hottop si nici quest.Si etc.Apoi cafeaua, ce e bun pt etiopia natural nu e bun pt una spalata si moale,Deci profil individualizat pt prajitor apoi pt cafea.Fain sa ai un PID, dar chestia e cat de in boabe e temperatura masurata la un fluid bed,\Eu la topicul meu nu am mai adaugat nimic, poate zilele astea sa pun niste profile la ce am prajit ieri, prima yirgacheffa si o etiopia.am incercat sa urc repede in temp ca sa am 150 dupa 5 min si 190 dupa 9.apoi cate 4,3,2 grade pe minut.Tot la 205C ma opresc, desi am zis ca voi urca mai sus, dar se petrece totul repede si incepe sa fumege si imi e teama sa nu o stric.Cum am zis, temperaturile sunt informative, dar hai sa zicem ca bat destul de bine cu altele , ma refer la primul crack, punctul de ingalbenire, etc, deci pit spune ca nu sunt f departe de adevar cu masuratorile.
 
Reply
#5
@hateganul: Ce PID folosesti? Cum i-l faci sa urmeze o anumita curba predefinita? Cum introduci acea curba?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#6
eu construiesc pid-urile de la zero(hard+soft)... asa cum am facut si pentru espressor(de pe mobil e greu cu linkurile dar sigur gasesti topicul).
creierul e in softul pe care il scriu eu... pentru mine e o joaca : )
dealtfel, asa cum a spus si hadriano, intentia mea e sa am gata setate din soft profile prestabilite pentru fiecare tip de cafea si in functie de ce cafea vreau sa prajesc doar sa aleg din meniu.
dar pana acolo e cale lunga...
e un inceput de drum !
o sa vedem ce iese Wink
radudani si alti coforumisti au mai scris despre prajire...
o sa studiez mai pe indelete zilele astea .
sper sa tragem niste concluzii aici !
 
Reply
#7
Ce folosesti? Arduino?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#8
nu dau bani pe asa ceva Smile
pentru chestiute asa simple se poate programa aproape orice microcontroler
 
Reply
#9
Solutia celor de la OsPID o stii? Ma gandeam ca se poate adapta destul de usor la un aparat de popcorn. Ce zici?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#10
nu stiam de astia... pare mult de studiat . multam fain Smile
te pricepi?

p.s. am deja pid-ul pentru espressor. in stadiul asta mie mai simplu sa il dezvolt decat sa o iau de la zero dar sunt sigur ca unele idei/directii vor prinde bine Wink
 
Reply
#11
(24-02-2013, 23:36)hateganul Wrote: te pricepi?

Sa cumpar PID-ul, sa fac cateva legaturi si cateva setari, ma pricep. Sa scriu softul de la zero, nu ma pricep. Am facut c++ in facultate, am un oarecare habar, dar cam atat. Si nu mai am nici timp si nici chef sa invat...
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#12
apropo, ai vazut dracia aia TC4?care permite 4 sonde si nu stiu ce ce soft, nu arduino,KONA parca, poti adauga si PID.Plus monitorizarea pe calculator a temperaturilor in boabe si aer, acel BT si ET.Daca ai un cuptor clasic cu gaz, pui un motoras pas cu pas pe robinet Smile.
link aici https://code.google.com/p/tc4-shield/.
Chestia cu profile predefinite bagate in capul lui de fier, pardon, memorie, cred ca are ultimul model de hottop,daca nu ma insel ala cu P in coada.,Dara daca citesti pe forumuri, tot experentza prajitorului e baza, tehnica ajuta pt repetabilitate si constanta, abia dupa ce sti exact ce si cum trebuie sa prajesti poti trece la automatizari.
 
Reply
#13
@Pascalau:
M-am uitat peste ce fac aia cu OsPID. Nu-mi place ca salveaza profilele in niste fisiere pe calculator. Nu vreau sarmaraie de fiecare data cand vreau sa schimb profilul. Se poate mult mai elegant Wink

@hadriano:
Nu zic ca nu ai dreptate. Dar, eu sunt unpic altfel Smile Uite ca nici nu am cafeaua verde si ma gandesc la automatizare.
Pana ajunge cafeaua o sa fie gata si automatizarea chiar daca numai cu un profil general Smile
Ori, gandeste-te si tu, la un popcorn, ce pretentii poti sa ai? Macar repetabilitatea sa-mi fie asigurata.

La montajul meu pot sai pun ecran, senzori cati vreau eu, motorase, relee...ce e nevoie...nu-i problema...aproape orice.
TC4, arduino, etc, toate, au aceleasi principii...pe undeva si ce am eu seamana cu toate astea si ele toate intre ele Smile
Creierul e cipul ala cu multe picioare, ce e pe langa ele e fantezie.

Pe mine nu montajul ma doare, nu softul, ci profilele in functie de tipul de cafea !!!
Adica, cineva cu experienta, sa spuna pas cu pas care sunt etapele. Trei, patru, zece pasi... De exemplu, incalzesti aparatul la q grade; cand ai temp dorita arunci w grame de cafea; dupa e minute cresti temp la r grade; dupa inca t minute ..bla bla...etc.
Nu e complicat...
Dar sunt optimist Big Grin -- o sa fie ok chiar daca o sa am un singur profil.

Uite, ceva de genul asta(postat de radudani):
http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=390
 
Reply
#14
salut
Imi pare rau sa te dezamagesc, dar tu fa aparatul intai.Ideea de baza, este sa ai reglaje, un minim ar fi pt temperatura,si doi fluxuld e aer, cantitatea.apoi un sistem de masurare a temperaturii in boabe si unul in aer.Dupa ce ai astea, fa prajiri la oha incercand sa ajungi la 190C in 8-9 min si apoi la cat vrei, sa zicem 210 cu 5 grade pe minut.Daca poti face asta cu aparatul tau, e ok.DUPA, te uiti ce iese, vezi ce nu e bine, si schimbi.Aici incepe experenta, deex cafeaua arata bine ca culoare dar miroase a iarba, ai urcat prea repede, miroase a carton, ai urcat prea lent.Are gust de pamint, ai mers prea lent dupa primul crack.E prea flat mirosul si fara ..imi scapa cuvantul, sa zicem asa poetic stralucire de cafea, ai stagnat temepratura.Ai copt-o, din pacate Smile.
Va fi greu sa faci un aparat simplu dar cu reglaje multe si precise.Oricum, legarea la un calc si totul controlat de cip-uri e clar ca e solutia ideala.Apropo, cat crezi ca ar costa sa faci tu ceva gen TC4 cu 3 sonde?Ca 4 nu stiu daca trebuie neaparat( dar se pot gasi utilitati, de ex mai adaugi si temperatura mediului plus temperatura mantalei cuptorului, daca ai ceva mai grosutz).Tc4 ala in varianta varsat in pungutza nu e o avere...
 
Reply
#15
(25-02-2013, 09:36)hateganul Wrote: M-am uitat peste ce fac aia cu OsPID. Nu-mi place ca salveaza profilele in niste fisiere pe calculator.

E nevoie de calculator doar cand schimbi profilul.

"The osPID can hold one profile at a time. This is stored in EEPROM and can be executed from the main osPID menu, or from the "profiles" tab on the front-end"
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#16
@Pascalau:
Ma deranjeaza. Agreez sarmaraia doar in stadiul de prototip si atunci cu greu Smile Precum am spus si mai sus... se poate rezolva muuult mai elegant, fara sa fii legat cu sarme de un calculator.

@hadriano:
Ca is una sau 10 sonde pentru mine e egal. Ca si pret, singura diferenta consta in pretul individual al sondelor.

Acuma concret:
- Temperatura mediului ambiant e vax-albina... nu cred ca are vreun efect in procesul de prajire. La cunostintele mele de acuma, nu vad influenta la modul decisiv. Poate ma luminati.
- Cred ca racirea poate sa se faca in aparat lasand doar ventilatorul sa mearga. Daca sunt alte fenomene acolo...nu stiu.
- De ce este nevoie de masurarea temperaturii fluxului de aer cald?
- Nu este suficienta o sonda in boabe?
 
Reply
#17
Am ras la vax albinaSmile Cica la baza inseamna ceara de albine, dar de fapt lumea ( in trecut) stia de o anume crema de ghete, cu care daca dadeai sau nu dadeai , tot aia, adica vax albina Smile.Misto
-ei, Nu e chiar asa, daca e frig afara sau cald ca in vara, conteaza.Poate un prajitor profi sa ne spuna mai mult.Iti dai seama ca la aparatele astea mici de casa, bune nu jucarele, adica hottop , quest, hai si gene, conteaza si micile variatii ale curentului.M-am mirat , tinind cont ca vorbim de 200C, si o oarecare inertie a aparatului, dar uite ca lumea zice ca ...se simte.
- la alea pe fluid bed se pare ca poti face racirea direct, mai ales ca nu au inertie termica mare, nu sunt super captusite cu teracota refractara.La astea mici, poate ,POATE ar merge, dar din ce am vazut nu se foloseste.Se da cafeaua afara si se raceste separat.
-pai ar fi nevoie sa sti si cat e in aer, pt ca nu sunt aceleasi temperaturi, e un delta,blablabla.In aer, poti avea cu 40C mai mult decat in boabe.Nu uita ca nu e valabil la orice cuptor, fiecare poate avea alt delta.
-nu am idee pt ca nu am frunzarit delco cum masori la fluidbed in boabe ele fiind mai mult prin aer Smile.
Ca idee, poate ai vazut ca mai e un sistem, cu ciocan de aer cald, din alea care lipesc tevi de cupru cu cositor,etc, parca ajung si la 600C,Unele sunt supertehnice, altele simplute si pot beneficia masiv de o electronica ca cea pe care doresti sa o faci.
Apropo de numarul de sonde, de ex dupa ce faci 2 sarje, cuptorul poate fi f incins, de un de sti cat are daca nu ai o alta sonda in captuseala?Dar aici vb de cele ce fac cantitati mari,la ce vrem noi e un lux probabil.
 
Reply
#18
cam asa Smile
 
Reply
#19
Ptr. hateganul .
Ai dreptate in foarte mare masura avand in vedere ca nu vei praji numai un sortiment de cafea, din acelasi lot, din acelasi sac (transportat fie in mijlocul celorlalti saci sau la marginea lotului-si a prins umezeala mai multa), dar esential (parerea mea) este sa pastrezi flacara la aceeasi intensitate si sa iei probe cat mai des, incepand, de exemplu- de cand se ajunge la 200 grade.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
#20
Ai de mine... trebuie sa fac rectificari la ce am scris ca, muuulte s-au schimbat intre timp Smile)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)