Hello There, Guest! Login Register


Profilare (control debit) pe Lelit PL41 / PL42 / PL81 / PL91 / PL82 etc.

#1
Am gasit pe un grup de Fcb un clip si niste explicatii care m-au dat pe spate prin simplitatea metodei de a profila mai primitiv pe Lelit PL41 / PL42 / PL81 / PL91 / PL82. La cat de simpla este metoda sunt sanse ca noi sa mai fi vorbit pe forum despre ea. Daca este asa, reveniti cu un link si unim topicurile. Vorbim practic de controlul presiunii pe puc, monitorizand manometrul, prin evacuarea de pe traseu a unei cantitati de apa prin teava de aburi. Masura acestei cantitati evacuate va fi data de invartirea robinetului de aburi. In tot acest timp espressorul este in modul brew nu in modul steam.

Exista si dezavantaje desigur, incepand cu faptul ca pierderile de temperatura intr-un boiler de 250ml vor fi si probabil mai mari ca de obicei. Aici cred ca ar fi o portita in a schimba setarile PID-ului si a le face mai agresive, desi nu stiu cat apuca sa isi faca efectul. Mai spartan se poate activa pe timpul extractiei modul Steam si atunci aparatul va creste automat temperatura. Ramane sa exploram.... Oricum e un punct de plecare foarte bun si care va permite si userilor cu espressoare SBDU sa guste putintel din lumea profilarii.

Asteptam vesti din partea voastra despre experimentele cu diverse cafele! Veti avea nevoie de macinaturi mai fine decat in prezent!

Autorul este un espressoman din Israel, Itai Ashkenazi, care a postat urmatorul clip, alaturi de explicatiile de mai jos:



"For those of you who don't own this machine I'll explain the basic principles of use:
Pushing the coffee button will make hot water flow from group head.
Turning the wheel for steam (when not pushing steam mode on) will bring hot water from steam wand.
Since it's a single boiler, they can't act together.
To have constant hot water through steam wand, you MUST push coffee button first. Since steam wand works by a wheel and not a button, I can control the current speed/amount.
So while making americano I noticed if I don't open fully steam wand for hot water, there will be leaking through grouphead which is actually a con for that use.
BUT!! If I'll use it while making coffee, it can act as preinfusion and flow control!!
This is really simple understanding, but for some reason I have not seen it nowhere.
In this video I demonstrate brewing 18g of Ethiopian yergachef.
Preinfusion+flow control.
I "wasted" around 220ml of water going out of steam wand during this brewing, that is why I inserted the wand to a large cup to save my drip tray from flooding ?
Sorry for quality of video, I'm not a photographer. If you want I can try and make a better video of it.
I hope you like it, the taste was really different then what I used to get without this method, a lot more balanced and smooth.
Few notes:
*the main con of this improvised flow control is decrease in temp' if taking your time too long since it's a small boiler.
*In order to prevent as much decrease of energy possible, I do the cooling flush through the steam wand (making the second light go off) while getting to preinfuse pressure, this is really help to waste less water - decrease in temp'."
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
De ce nu, pentru conservarea temperaturii apei se poate apela la solutia colegilor pentru preincalzire.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
pai e de vreo 5+ ani cunoscuta treaba asta, adica ai dreptate - nu e noutate. dar acu iar a iesit la moda, because profilare Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#4
Cu ce se îmbunătățește shot-ul la o presiune mai mică decât normal???
Am mai văzut ca unii reduc presiunea din valva OPV. Undecided Undecided
Prajitor GENE CBR 101, Lelit Mara X, Eureka XL, Lelit 41TEM, Lelit 0433MMI
 
Reply
#5
Salutare,

Sunt nou pe-aici, inca invat ABC-ul prepararii de vreo 2 saptamani. Dar asta nu m-a oprit sa incerc metoda asta chiar azi. 

Ca idee, ma chinui cu o cafea Burundi Kayanza de la Claro de cateva zile. Initial, a fost superba, insa pe masura ce s-a degazat, am inceput sa fac channeling orisicum. Fac WDT, nivelez, tampez, dar de 2 zile, channeling, si de aici gust nasol. E posibil sa fie si din cauza noii site Ascaso, dar initial prima cafea cu ea a fost superba, mai buna decat cu sita dubla de la Lelit.

Asa ca am incercat si eu. ideea e ca rezultatul a fost mai bun decat ce am scos pe cai normale in ultimele 2 zile. Dar as avea si cateva intrebari, sau directionari de lecturat. Cum ar fi:

1. Pucul trebuie sa aiba o presiune constanta in el de la inceput, sa zicem 1-2  bari?
2. Este ok sa inceapa sa curga usor in faza de preinfuzie? Sau trebuie sa rasnesc si mai fin?
3. Dupa preinfuzie dam direct pe maximul de presiune, sau treptat?
4. Las balta aceste tehnici, si ma pun cu burta pe carte sa scot ce trebuie constant pe caile normale si mai vad dupa aia?  Big Grin


Atasez si un film cu ce mi-a iesit azi. Nu spun ca e vreo mare inginerie, sau ma laud in vreun fel, din contra astept critici, vreau critici si sfaturi.  Big Grin



PS Si asa am un thread intreg pe email cu Liviu, caruia ii multumesc inca odata pentru ajutorul initial, dar cred ca e mai ok sa mut aici discutia.
Lelit PL41TEM, Macap M2M
 
Reply
#6
62*C nu e cam mica temperatura?
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01
 
Reply
#7
(18-09-2020, 01:25)Jethro Wrote: 62*C nu e cam mica temperatura?

Este foarte mica, dar aia este temperatura din boiler unde citeste senzorul. In puc apa este mai calda. Insa la cata apa se pierde din boiler cu operatiunea asta, este clar ca nu se lucreaza cu temperaturile uzuale din extractiile normale. Poate vor mai fi si altii care vor experimenta treaba asta.
Lelit PL41TEM, Macap M2M
 
Reply
#8
(17-09-2020, 18:25)lig76ct Wrote: Cu ce se îmbunătățește shot-ul la o presiune mai mică decât normal???
Am mai văzut ca unii reduc presiunea din valva OPV. Undecided Undecided

Nu stiu cat de mult exista un "normal", cand vine vorba de espresso preparat acasa. Dar in general, orice deviere de la reteta clasica, 1:2, 25-30s, 9 bar, 90-95 grade, ar trebui sa aiba un rationament in spate. 

Modificand aleator diversi parametrii, se iese din zona de espresso traditional si se ajunge intr-o zona de altceva. 

E la moda sa "profilezi" cafea care nu "se cere" profilata, pe echipamente care nu sunt facute pentru asa ceva. Eu consider ca e o consecinta directa a lipsei abc-ului espresso, care sa iti permita sa diagnostichezi o extratie, in limitele retetei clasice.
 
Reply
#9
Salutare,

Intr-adevar, cred ca aceste incercari empirice de a profila pe o masina de genul sunt destinate fie entuziastilor, sau celor care au o mare experienta in spate si-si permit sa se "joace" cu extractiile.

Ca idee, desi sunt la inceput, nu m-am gandit nici o secunda sa inlocuiesc cu metoda clasica, deja bine-cunoscuta, care poate fi considerata si standard de extractie. Privesc cu interes ideea expusa de aici, dar deocamdata doar la nivel de experiment!

Chiar azi, mi-am revizuit reteta, si am reusit sa extrag in sfarsit cum trebuie (sau cel putin cum le place papilelor mele) o cafea buna, folosind sita Ascaso, 94 grade pe PID (delta 6), 8 bar OPV modificat, 18,5gr cafea macinata, 38gr lichid, in 28 secunde. Spun doar ca aciditatea, acreala nu m-a mai lovit direct, ci a venit usor si fin, ca un after-taste, odata cu toate aromele bune ale cafelei. Doar 1 shot am stricat, pentru ca trebuia sa refac gradul de rasnire dupa cel de ieri la care dadusem pe foarte fin, ca sa am preinfuzia in experiment. Eu unul raman pe metoda clasica, mai am de adunat experienta. Dar, poate vor mai fi useri experimentati care se vor juca cu ideea asta.  Big Grin
Lelit PL41TEM, Macap M2M
 
Reply
#10
(17-09-2020, 18:25)lig76ct Wrote: Cu ce se îmbunătățește shot-ul la o presiune mai mică decât normal???
Am mai văzut ca unii reduc presiunea din valva OPV. Undecided Undecided

Ai un topic intreg dedicat profilarii
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
(17-09-2020, 17:29)maki Wrote: pai e de vreo 5+ ani cunoscuta treaba asta, adica ai dreptate - nu e noutate. dar acu iar a iesit la moda, because profilare Big Grin
maki, cred ca merita sa dam pentru referinta si topicul tau pe aceasi tema - preinfuzie folosind teava de abur.
 
Reply
#12
Pe furtunul din boiler către grup pui un robinet și cu asta basta,Liviu avea pe 41 tem(făcut cu un bypass că să poți face și fără profilare)
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#13
(18-09-2020, 18:45)mirceat Wrote:
(17-09-2020, 17:29)maki Wrote: pai e de vreo 5+ ani cunoscuta treaba asta, adica ai dreptate - nu e noutate. dar acu iar a iesit la moda, because profilare Big Grin
maki, cred ca merita sa dam pentru referinta si topicul tau pe aceasi tema - preinfuzie folosind teava de abur.

oh my, nici nu mai stiam ca am postat asta. da, am memorie proasta, recunosc  Blush
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#14
Cred ca tehnica merge f bine pt cei care au setat aparatul la 11-12 bar și vor sa se convingă dacă merită scăzută presiunea la 9, că tot era aceea disputa despre SBDU cu boiler mic, dacă e mai bine sau nu să scazi la 9bar.

Pt asta trebuie doar sa deschizi un pic robinetul și să folosești o cafea mai bine prăjită la care nu contează așa mult că pierzi câteva grade. Eu așa am făcut și m-am convins că la 8,5-9bar (fata de 10,5-11 cat e din fabrica) gustul e mai dulce și mai puțin aspru și channelling vizibil mai puțin (la 11bar aveam la aceeași cafea o grămadă de stropi de cafea pe marginea ceștii cu PF naked chiar și cu WDT,la 9aproape deloc)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#15
Nu m-am mai jucat cu tehnica asta, de ceva timp. Am avut parte de cafele mai usor de extras, insa am descoperit ceva in seara asta. Din graba (ca un berbec am uitat sa cantaresc portafiltrul inainte de a rasni), am facut la ochi gramajul in portafiltru si mai mult ca sigur, am sarit de doza optima de 18,5gr, apoi WDT , pregatit totul si am dat drumul la shot. Dupa zgomot si uitandu-ma la portafiltru Naked, dar si faptul ca s-au facut deja 7-8 secunde si nu curge nimic... mi-am dat seama ca shotul va fi compromis si foarte amar, asta daca mai curge vreodata. Si atunci, ca si experiment, am pornit robinetul de abur si am dus repede de la 9 bari la 2 bari, si am prelungit preinfuzia cu inca 6-7 secunde. Apoi, gradual am adus la 7 bari si lasat shotul sa curga pana la final (timpul nu a mai contat, doar cantitatea). OK, nu era grozav rezultatul, dar a fost decent, mai baubil decat m-am asteptat. Adica, am scapat de bitter, insa parca am pierdut din notele florale.... Dar am salvat shotu-ul....  Angel In loc sa-l arunc direct, l-am baut.
Acum ca revad toata povestea, este ca si cum as fi planificat din timp o rasnire fina ca sa fac preinfuzie... Deci se pare ca acest experiment, ar putea fi facut fortat in caz de rasnire prea fina, in incercarea de a salva shot-ul... Pareri? Idei?  Big Grin
Lelit PL41TEM, Macap M2M
 
Reply
#16
Salut. Varianta dechiderii robinetului de apa-aburi este defectuoasa pentru ca raceste boilerul foarte tare prin injectare de apa la temperaturi joase in cantitate mult mai mare decat normal .Atunci orice avantaj adus la gust prin preinfuzie este anulat de o infuzie la o temperatura prea mica .Exista posibilitatea de a face preinfuzie modificand viteza pompei de apa prin montarea unui regulator ca cele de diming lumina. Sau luand un kit mod care aduce modelul Lelit PL 42 la un alt nivel cu imbunatatiri si automatizari care nu le au nici cele mai scumpe Lelituri.
LELIT PL 42 EMI MOD FULL PACK - PID temperature control - Touch Screen display - Tank water sensing - Preinfusion option - Inactivity Standby option - Date,time display - AutoON by time option - RGB LED MOD
Vezi video https://youtu.be/zakWb3yFq0I
 
Reply
#17
Am vazut in descriere ca ai pus:
"LELIT PL 42 EMI MOD FULL PACK _________________________________ - PID temperature control - Touch Screen display - Tank water sensing - Preinfusion option - Inactivity Standby option - Date,time display - AutoON by time option - RGB LED MOD If you want this for your espresso machine contact me  Soon will create an install kit for sale at about 300 EUR along with an web site where you can order. Until then you can order by contacting me. I can send worldwide."

Poti sa creezi un topic pe sectiunea de Proiecte DIY si sa ne povestesti mai multe.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)