(15-05-2023, 12:10)shingouki Wrote: Am mai facut vreo 3 cafele cu Brazilia Rancho Grande si am avut urmatoarele rezultate:
1) Grad de rasnire:3
18 in 36g out in 16 secunde
2) Grad de rasnire:2.5
18 in 36g out in 18 secunde
3) Grad de rasnire: 2
18 in 36g out in 21 secunde
Din pacate mi s-a terminat cafeaua si nu am mai putut continua.
Am fost ieri la festivalul cafelei si nu mi-a placut nimic din ce am degustat si am constatat ca nu imi place neaparat Etiopia ci Chelbessa in mod special insa nu am gasit sa degust.
Am luat totusi Costa Rica Perla Negra de la Guido la recomandarea baietilor de acolo.
Am reusit sa fac doua cafele cu urmatoarele rezultate:
1) Grad de rasnire: 1.5
18 in 36g out in 16 secunde
2) Grad de rasnire: 1
19 in 38g out in 26 sec
Nu imi place post gustul deloc, putin acrisor la inceput si apoi raman cu amar in gura mult timp.
Am reusit intr-un final sa scot o cafea pe gustul meu. O cafea care te face sa mai vrei sa bei una, imediat dupa.
18 in 45g out in 30 sec
(09-06-2023, 14:52)VDRIXN Wrote: (15-05-2023, 22:10)shingouki Wrote: Am baut si cafea pe gustul meu la cafenele de specialitate, nu ma intelegeti gresit doar ca nu am dat importanta si nu am fost atent ce cafea au in rasnita, insa ce am degustat la festival nu a fost ceva care sa imi placa. Eu totusi cred ca e ceva ce nu fac bine dar nu imi dau seama ce, pentru ca eu cred ca pot sa apreciez cat de cat daca un espresso este extras corect, chiar daca nu e pe gustul meu, plus ca nu obtin o crema consistenta…imediat dupa ce fac espresso amestec cu lingurita si nu mai raman decat niste “pete” de crema. Ca sa va faceti o idee mie imi place foarte mult espresso din Italia, stiu ca nu este etalon, dar este un espresso de zi cu zi ca sa zic asa. Daca aveti recomandari de niste cafele care sa se apropie cu cea din Italia as fi recunoscator.
@staicueduard din pacate nu am posibilitatea sa incerc o alta rasnita, daca are cineva disponibilitate in acest sens ii multumesc in avans, eu locuiesc in Bucuresti.
Dar care ar putea fi problema? De calibrare sau o problema cu cutitele? Multumesc.
Si eu, ca si colegul de mai sus, iti recomand sa scazi mult temperatura. Eu am descoperit ca temperatura afisata e cu pana la 10C mai mare decat temperatura reala in unele scenarii. Eu momentan tin al meu PL91T la 90C si am rezultate destul de bune. (ulterior am conectat o termocupla K pe boiler ca sa am o imagine mai apropiata de cea reala, dar asta e o alta discutie )
Ca sfat pentru problemele tale, desi nu va fi un panaceu, iti recomand sa incerci alta sita. In problemele descrise de tine ma regasesc si eu la inceputurile mele in a folosi acest aparat. Problemele au disparut dupa ce am cumparat o sita mai incapatoare (cred, sper sa nu ma insel, ca e de "3" shoturi. Nu cunosc brand si model deoarece am primit-o cand am cumparat mai multe accesorii in bulk. Gradul de rasnire a scazut considerabil, cel putin la rasnita mea.
Cu rasnita cu hopper, de care ai tu nu am experienta, eu preferand rasnitele single dose, insa e posibil sa ai si de acolo niste fines care sa iti incurce shoturile orice ai face. Incearca spre exemplu sa pui in hopper 20g de cafea si sa folosesti doar primele 18g rasnite, astfel evitand ultimele grame care pot contine mai multe fines. (nu uita sa golesti rasnita pt urmatorul shot)
Daca esti din Bucuresti sau imprejurimi iti pot pune la dispozitie sita respectiva si/sau rasnita pentru a-ti face propriile experimente si a ajungi singur la o concluzie.
Bafta!
Intre timp am mai experimentat si alte cafele si m-am oprit momentan la Peru Hatumpampa de la Origo si folosesc urmatoarea reteta:
18g in 36 g out in 25 secunde, grad de rasnire 0,75
Am incercat si 18g in 36g out in 30 secunde, cu grad de rasnire 0,5 dar parca nu mai e la fel de gustoasa.
M-am jucat si cu temperatura si la 92 de grade parca e cel mai ok, la 94 parca imi ramane un gust metalic in gura, nu stiu daca are treaba cu temperatura sau fac eu ceva gresit, dar asta am constatat cand am avut setat pe 94 grade.
O sa incerc si cu 90 de grade, dar 84 cum scria colegul mai sus nu e cam putin?
De asemenea ce am mai observat cand arunc pucul este ca partea inferioara de pe margini este mai inchisa la culoare decat restul pucului? Care ar putea fi motivul? Sau cateodata pucul are o textura de namol si cateodata este uscat dar cu gauri prin el, rareori am un puc perfect..
Imi recomandati sa folosesc un puck screen sa mai reduc putin din channeling?
Exista sita mai mare decat Ascasso? Doza corecta vad ca pentru aceasta sita este de 18g, facand testul cu o scobitoare…
Va multumesc in avans pentru raspunsuri!