Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria

Valorile default cu care vine in advanced menu:
Pr on 2
Pr off 3
Kp 1
Ki 0.00
KD 1.0
B 30
EC 5
ES 0
F01 1
F02 25
SL 0
TR 0
Tot.

Nu am testat inca dar din cate am citit pe alt forum Pr on/off ar trebui sa controleze timpul de preinfuzie si pauza de dupa iar TR ar trebui sa schimbe intre afisarea target temperature si temperatura reala.
Lelit PL81t Grace + Eureka Mignon Specialita
 
Reply
Buna, am avut o surpriza neplacuta in momentul in care pregateam spuma de lapte la  aparatul Lelit Grace adica aparatul a decuplat siguranta principala de curent. Am incercat espressorul si alte prize din casa si in momentul in care pornesc aparatul imi decupleaza siguranta principala. Oare sa faca vreun scurt circuit in interiorul aparatului? Aparatul mi a iesit din garantie anul trecut si v-as fi recunoscator daca mi-ati recomanda un service din Cluj Napoca . Multumesc mult.
Lelit PL81T, Kinu M47 Phoenix
 
Reply

(04-05-2023, 21:34)Tilt Wrote: Valorile default cu care vine in advanced menu:
Pr on 2
Pr off 3
Kp 1
Ki 0.00
KD 1.0
B 30
EC 5
ES 0
F01 1
F02 25
SL 0
TR 0
Tot.

Nu am testat inca dar din cate am citit pe alt forum Pr on/off ar trebui sa controleze timpul de preinfuzie si pauza de dupa iar TR ar trebui sa schimbe intre afisarea target temperature si temperatura reala.

Eu folosesc TR = 1 si intradevar arata temperatura reala. Este interesant modul cum lucreaza. Incepe incalzirea iar cand ajunge la temperatura setata, aparatul arata OK, doar ca temperatura incepe sa creasca pana la 105-106, apoi incepe sa scada iar pana ajunge cam cu 2 grade sub temperatura setata, si abia poi incepe sa se stabilizeze. Lucru care este nornal. Este un aparat pt home use, si care are o inertie termica destul de mare. 
De aici si recomandarea ca sa se lase mai mult timp pana se incalzeste.

(08-05-2023, 01:14)cozma Wrote: Buna, am avut o surpriza neplacuta in momentul in care pregateam spuma de lapte la  aparatul Lelit Grace adica aparatul a decuplat siguranta principala de curent. Am incercat espressorul si alte prize din casa si in momentul in care pornesc aparatul imi decupleaza siguranta principala. Oare sa faca vreun scurt circuit in interiorul aparatului? Aparatul mi a iesit din garantie anul trecut si v-as fi recunoscator daca mi-ati recomanda un service din Cluj Napoca . Multumesc mult.

Suna ca un scurt sau daca siguranta generala are si protectie si diferentiala, atunci poate fi o scurgere la masa.
Poti incerca in prima instanta sa schimbi cablul daca se poate. Daca ai un prieten electronist poti incerca cu el ca sa indentifice cauza. Poate este doar un fir desprins.
Lelit PL91T, Niche Duo, Aeropress   
 
 
Reply
Salutare espressomani! Desi va urmaresc de cateva luni bune aceasta este prima mea postare pe forum. Sunt proaspat posesor de Lelit Grace cu sita Ascasso + Rasnita Eureka Mignon Specialita + toate accesoriile aferente (distribuitor, nivelator, tamper si inel dozare). Sunt foarte incantat de rasnita, de espressor mai putin intrucat nu am reusit sa extrag un espresso decent (sau cel putin asa cred) si aici sper sa ma puteti ajuta voi. Am citit foarte multe thread-uri aici pe forum insa orice as face nu imi reuseste niciun espresso. Imi iese o cafea mai buna la espressorul meu vechi Delonghi Dedica cu Lavazza Oro. Pana acum am folosit Brazilia Rancho Grande de la Guido si Confort Blend de la Origo Si sincer nu imi dau seama daca nu este pe gustul meu cafeaua sau shot-urile mele sunt departe de realitate. Am baut la un moment dat la Origo o cafea buna pe gustul meu, Ethiopia Chelbessa insa are un pret cam piperat (75 RON 250g). Am gasit la cafethescu mai ieftin dar nu stiu daca e acelasi gust. Ce cafea imi puteti recomanda in genul Chelbessa la un pret decent?
Cum pot extrage un espresso cremos si gustos pornind de la doza? Sita ascasso am vazut ca permite 20g. Daca as vrea sa folosesc 19 g de cafea spre exemplu cu ce nivel de rasnire sa incep sau ce recomandari aveti? Daca este cineva posesor de lelit grace+eureka mignon specialita cu ce setari a reusit sa ajunga la o extractie corecta?
Va multumesc in avans! Ciprian
 
Reply
Dacă ți-a plăcut Etiopia, caută Etiopia la alte prajitorii, Dropshot, Guido, Mabo,  Sloane, Buimac, Incognito, Nomonym, Papa Jacques, etc. Chelbessa văd că nu mai este pe site la Origo, deci nu știu dacă este naturală sau spălată. Aș zice să începi cu una naturală, că este mai ușor de lucrat cu ea, după părerea mea. Mergi azi sau mâine la festivalul cafelei, gustă tot ce poți și pune multe întrebări.

Rețeta este foarte importantă. Pentru cele două cafele pe care le ai, trebuie să încerci ceva de bază, adică 19g in 38g out în 30s. Cu Etiopia poți încerca 19g in 47g out în 25-30s. Ar trebui să ne spui cantitățile, in/out, temperatura, cât durează extracția, dacă ai activat preinfuzia și ce anume nu îți place la rezultat.

Capacitatea sitei este în funcție de spațiul rămas după ce tampezi, între puc și sita de duș. Dacă reduci doza ar trebui să râșnești mai fin ceea ce compactează mai mult pucul.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
Multumesc Adrian. Am urmat reteta descrisa de tine mai sus si am facut doua incercari, ambele nereusite din pacate. Am sa descriu mai jos exact pasii pe care i-am parcurs si rezultatele in ceasca.

Inainte de toate am pornit aparatul si l-am lasat sa se incalzeasca 30 min.

Prima incercare: Temperatura - 94 grade, 19g in 38g out in 45 secunde de la prima picatura, 57 sec cu tot cu preinfuzie; grad de rasnire 1

Pasii parcursi:
- cantarire cafea+rasnire
https://we.tl/t-5CDGIMvWSu
- distribuire+nivelare+tampare 
 https://we.tl/t-vAoM8QEfEv
 - flush 3-4 secunde dus, flush 3-4 secunde abur si apoi imediat preparare espresso
Asa arata pucul:
https://we.tl/t-RMbTnKa9Uw

A doua incercare: 94 grade,19g in 38g out in 30secunde de la prima picatura, 41 sec cu tot cu preinfuzie; grad de rasnire 1.5
 
Pasii parcursi:

-curatat dusul+flush 3-4 secunde si repetat pasii anteriori

https://we.tl/t-5isCJWJkOT

Tin sa mentionez ca dusul era mai murdar decat la prima incercare. Asta inseamna ca este prea mare doza pentru gradele de rasnire incercate?

Rezultatul in ceasca: amarui si usor acrisoara; la cea de-a doua incercare a fost mai pronuntat gustul de amarui/acrisor.

In stanga avem prima incercare:

https://we.tl/t-1MHWRiNjYj

Ce fac gresit?  Undecided
 
Reply
timpul e prea mare. rasneste mai grosier... in principiu timpul se calculeaza de cand pornesti aparatul nu de la prima picatura.. du-te mai spre 18in 36 out in 30 sec de cand dai start. cu cat curge cafeaua mai greu (timp mai mult) cu atat e mai amara
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
Acel flush de abur trebuie făcut doar când prepari laptele. La espresso nu are nici un sens, mai degrabă perturbă boilerul.

Reglarea râșnirii față de timp trebuie făcută de la mare la mic. Ar trebui să începi cu ~3 pentru un timp de 20s și apoi să te apropii de 30s. Invers e posibil să ai channelling care îți dă peste cap rezultatele.

Dacă iei o Etiopia, va trebui să mai crești gradul de râșnire din oficiu, o să vezi tu.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
Am mai facut vreo 3 cafele cu Brazilia Rancho Grande si am avut urmatoarele rezultate:

1) Grad de rasnire:3
18 in 36g out in 16 secunde

2) Grad de rasnire:2.5
18 in 36g out in 18 secunde

3) Grad de rasnire: 2
18 in 36g out in 21 secunde

Din pacate mi s-a terminat cafeaua si nu am mai putut continua.

Am fost ieri la festivalul cafelei si nu mi-a placut nimic din ce am degustat si am constatat ca nu imi place neaparat Etiopia ci Chelbessa in mod special insa nu am gasit sa degust.

Am luat totusi Costa Rica Perla Negra de la Guido la recomandarea baietilor de acolo.

Am reusit sa fac doua cafele cu urmatoarele rezultate:

1) Grad de rasnire: 1.5
18 in 36g out in 16 secunde

2) Grad de rasnire: 1
19 in 38g out in 26 sec

Nu imi place post gustul deloc, putin acrisor la inceput si apoi raman cu amar in gura mult timp.
 
Reply
Salutare, din ce povestesti,  cafeaua, espressorul, rasnita si preparea par sa nu aiba nicio problema.
Prepararea ta este OK din poze;
Espressorul sigur e si el OK.
Rasnita este si ea OK avand in vedere cat de constanta este in functie de timpul de extractie si gradul de macinatura, la care te-ai tot jucat.
Cafeaua sigur e OK - ai luat si de la GUIDO din ce zici si ai baut si la Festivalul de saptamana asta, si tot nu ti-a placut nici de la ei.

a ramas un singur aspect care poate nu este OK. il stii si tu. Poate trebuie sa bei mai des la cafenele de specialitate, si acasa pana scapi de gustul de la Delonghi Dedica cu care esti invatat .
DAR revenind la rasnita, spui ca ai si gust acrisor si amar la final. imprumuta o alta rasnita daca poti si sa incerci. sa nu fie o problema cu prea multe fines, chiar daca e constanta
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
 
Reply
Am baut si cafea pe gustul meu la cafenele de specialitate, nu ma intelegeti gresit doar ca nu am dat importanta si nu am fost atent ce cafea au in rasnita, insa ce am degustat la festival nu a fost ceva care sa imi placa. Eu totusi cred ca e ceva ce nu fac bine dar nu imi dau seama ce, pentru ca eu cred ca pot sa apreciez cat de cat daca un espresso este extras corect, chiar daca nu e pe gustul meu, plus ca nu obtin o crema consistenta…imediat dupa ce fac espresso amestec cu lingurita si nu mai raman decat niste “pete” de crema. Ca sa va faceti o idee mie imi place foarte mult espresso din Italia, stiu ca nu este etalon, dar este un espresso de zi cu zi ca sa zic asa. Daca aveti recomandari de niste cafele care sa se apropie cu cea din Italia as fi recunoscator.

@staicueduard din pacate nu am posibilitatea sa incerc o alta rasnita, daca are cineva disponibilitate in acest sens ii multumesc in avans, eu locuiesc in Bucuresti.
Dar care ar putea fi problema? De calibrare sau o problema cu cutitele? Multumesc.
 
Reply
Este un topic aici cu cafele prajite in stil italian. Discutii de branduri care mai de care.
Se gasesc cateva interesante pe kfea.ro 
au gustul acela intes prajit fara aciditate, dar nu de carbuni ca cele din supermarket.
Mai incearca o Ethiopia Guji de la Dropshot sau Uganda Mon Cherry de la Claro Caffe. Astea sunt opusul celor italiene de care ziceam. Nu ar trebui sa fie nimic amar aici
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
 
Reply
(15-05-2023, 22:10)shingouki Wrote: Am baut si cafea pe gustul meu la cafenele de specialitate, nu ma intelegeti gresit doar ca nu am dat importanta si nu am fost atent ce cafea au in rasnita, insa ce am degustat la festival nu a fost ceva care sa imi placa. Eu totusi cred ca e ceva ce nu fac bine dar nu imi dau seama ce, pentru ca eu cred ca pot sa apreciez cat de cat daca un espresso este extras corect, chiar daca nu e pe gustul meu, plus ca nu obtin o crema consistenta…imediat dupa ce fac espresso amestec cu lingurita si nu mai raman decat niste “pete” de crema. Ca sa va faceti o idee mie imi place foarte mult espresso din Italia, stiu ca nu este etalon, dar este un espresso de zi cu zi ca sa zic asa. Daca aveti recomandari de niste cafele care sa se apropie cu cea din Italia as fi recunoscator.

@staicueduard din pacate nu am posibilitatea sa incerc o alta rasnita, daca are cineva disponibilitate in acest sens ii multumesc in avans, eu locuiesc in Bucuresti.
Dar care ar putea fi problema? De calibrare sau o problema cu cutitele? Multumesc.

Salut. Ca fost posesor the PL81 iti sugerez sa scazi temperatura mult mai mult. Eu il foloseam la 84 de grade. Pana am descoperit asta am baut multe cafele dubioase. Succes!
ECM Classika PID / DF64 Gen-2 / Kinu M47 Simplicity
 
Reply
(15-05-2023, 22:10)shingouki Wrote: Am baut si cafea pe gustul meu la cafenele de specialitate, nu ma intelegeti gresit doar ca nu am dat importanta si nu am fost atent ce cafea au in rasnita, insa ce am degustat la festival nu a fost ceva care sa imi placa. Eu totusi cred ca e ceva ce nu fac bine dar nu imi dau seama ce, pentru ca eu cred ca pot sa apreciez cat de cat daca un espresso este extras corect, chiar daca nu e pe gustul meu, plus ca nu obtin o crema consistenta…imediat dupa ce fac espresso amestec cu lingurita si nu mai raman decat niste “pete” de crema. Ca sa va faceti o idee mie imi place foarte mult espresso din Italia, stiu ca nu este etalon, dar este un espresso de zi cu zi ca sa zic asa. Daca aveti recomandari de niste cafele care sa se apropie cu cea din Italia as fi recunoscator.

@staicueduard din pacate nu am posibilitatea sa incerc o alta rasnita, daca are cineva disponibilitate in acest sens ii multumesc in avans, eu locuiesc in Bucuresti.
Dar care ar putea fi problema? De calibrare sau o problema cu cutitele? Multumesc.

Si eu, ca si colegul de mai sus, iti recomand sa scazi mult temperatura. Eu am descoperit ca temperatura afisata e cu pana la 10C mai mare decat temperatura reala in unele scenarii. Eu momentan tin al meu PL91T la 90C si am rezultate destul de bune. (ulterior am conectat o termocupla K pe boiler ca sa am o imagine mai apropiata de cea reala, dar asta e o alta discutie  Cool )

Ca sfat pentru problemele tale, desi nu va fi un panaceu, iti recomand sa incerci alta sita. In problemele descrise de tine ma regasesc si eu la inceputurile mele in a folosi acest aparat. Problemele au disparut dupa ce am cumparat o sita mai incapatoare (cred, sper sa nu ma insel, ca e de "3" shoturi. Nu cunosc brand si model deoarece am primit-o cand am cumparat mai multe accesorii in bulk. Gradul de rasnire a scazut considerabil, cel putin la rasnita mea.

Cu rasnita cu hopper, de care ai tu nu am experienta, eu preferand rasnitele single dose, insa e posibil sa ai si de acolo niste fines care sa iti incurce shoturile orice ai face. Incearca spre exemplu sa pui in hopper 20g de cafea si sa folosesti doar primele 18g rasnite, astfel evitand ultimele grame care pot contine mai multe fines. (nu uita sa golesti rasnita pt urmatorul shot)

Daca esti din Bucuresti sau imprejurimi iti pot pune la dispozitie sita respectiva si/sau rasnita pentru a-ti face propriile experimente si a ajungi singur la o concluzie. 

Bafta!
 
Reply
(15-05-2023, 12:10)shingouki Wrote: Am mai facut vreo 3 cafele cu Brazilia Rancho Grande si am avut urmatoarele rezultate:

1) Grad de rasnire:3
18 in 36g out in 16 secunde

2) Grad de rasnire:2.5
18 in 36g out in 18 secunde

3) Grad de rasnire: 2
18 in 36g out in 21 secunde

Din pacate mi s-a terminat cafeaua si nu am mai putut continua.

Am fost ieri la festivalul cafelei si nu mi-a placut nimic din ce am degustat si am constatat ca nu imi place neaparat Etiopia ci Chelbessa in mod special insa nu am gasit sa degust.

Am luat totusi Costa Rica Perla Negra de la Guido la recomandarea baietilor de acolo.

Am reusit sa fac doua cafele cu urmatoarele rezultate:

1) Grad de rasnire: 1.5
18 in 36g out in 16 secunde

2) Grad de rasnire: 1
19 in 38g out in 26 sec

Nu imi place post gustul deloc, putin acrisor la inceput si apoi raman cu amar in gura mult timp.

Am reusit intr-un final sa scot o cafea pe gustul meu. O cafea care te face sa mai vrei sa bei una, imediat dupa.

18 in 45g out in 30 sec

(09-06-2023, 14:52)VDRIXN Wrote:
(15-05-2023, 22:10)shingouki Wrote: Am baut si cafea pe gustul meu la cafenele de specialitate, nu ma intelegeti gresit doar ca nu am dat importanta si nu am fost atent ce cafea au in rasnita, insa ce am degustat la festival nu a fost ceva care sa imi placa. Eu totusi cred ca e ceva ce nu fac bine dar nu imi dau seama ce, pentru ca eu cred ca pot sa apreciez cat de cat daca un espresso este extras corect, chiar daca nu e pe gustul meu, plus ca nu obtin o crema consistenta…imediat dupa ce fac espresso amestec cu lingurita si nu mai raman decat niste “pete” de crema. Ca sa va faceti o idee mie imi place foarte mult espresso din Italia, stiu ca nu este etalon, dar este un espresso de zi cu zi ca sa zic asa. Daca aveti recomandari de niste cafele care sa se apropie cu cea din Italia as fi recunoscator.

@staicueduard din pacate nu am posibilitatea sa incerc o alta rasnita, daca are cineva disponibilitate in acest sens ii multumesc in avans, eu locuiesc in Bucuresti.
Dar care ar putea fi problema? De calibrare sau o problema cu cutitele? Multumesc.

Si eu, ca si colegul de mai sus, iti recomand sa scazi mult temperatura. Eu am descoperit ca temperatura afisata e cu pana la 10C mai mare decat temperatura reala in unele scenarii. Eu momentan tin al meu PL91T la 90C si am rezultate destul de bune. (ulterior am conectat o termocupla K pe boiler ca sa am o imagine mai apropiata de cea reala, dar asta e o alta discutie  Cool )

Ca sfat pentru problemele tale, desi nu va fi un panaceu, iti recomand sa incerci alta sita. In problemele descrise de tine ma regasesc si eu la inceputurile mele in a folosi acest aparat. Problemele au disparut dupa ce am cumparat o sita mai incapatoare (cred, sper sa nu ma insel, ca e de "3" shoturi. Nu cunosc brand si model deoarece am primit-o cand am cumparat mai multe accesorii in bulk. Gradul de rasnire a scazut considerabil, cel putin la rasnita mea.

Cu rasnita cu hopper, de care ai tu nu am experienta, eu preferand rasnitele single dose, insa e posibil sa ai si de acolo niste fines care sa iti incurce shoturile orice ai face. Incearca spre exemplu sa pui in hopper 20g de cafea si sa folosesti doar primele 18g rasnite, astfel evitand ultimele grame care pot contine mai multe fines. (nu uita sa golesti rasnita pt urmatorul shot)

Daca esti din Bucuresti sau imprejurimi iti pot pune la dispozitie sita respectiva si/sau rasnita pentru a-ti face propriile experimente si a ajungi singur la o concluzie. 

Bafta!

Intre timp am mai experimentat si alte cafele si m-am oprit momentan la Peru Hatumpampa de la Origo si folosesc urmatoarea reteta:

18g in 36 g out in 25 secunde, grad de rasnire 0,75

Am incercat si 18g in 36g out in 30 secunde, cu grad de rasnire 0,5 dar parca nu mai e la fel de gustoasa.

M-am jucat si cu temperatura si la 92 de grade parca e cel mai ok, la 94 parca imi ramane un gust metalic in gura, nu stiu daca are treaba cu temperatura sau fac eu ceva gresit, dar asta am constatat cand am avut setat pe 94 grade.
O sa incerc si cu 90 de grade, dar 84 cum scria colegul mai sus nu e cam putin?

De asemenea ce am mai observat cand arunc pucul este ca partea inferioara de pe margini este mai inchisa la culoare decat restul pucului? Care ar putea fi motivul? Sau cateodata pucul are o textura de namol si cateodata este uscat dar cu gauri prin el, rareori am un puc perfect..
Imi recomandati sa folosesc un puck screen sa mai reduc putin din channeling?

Exista sita mai mare decat Ascasso? Doza corecta vad ca pentru aceasta sita este de 18g, facand testul cu o scobitoare…

Va multumesc in avans pentru raspunsuri!
 
Reply
Incepand de azi s-a dus si PL81, nu se va mai produce.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Să-i fie țărâna ușoară!  Big Grin
Lelit PL81T Grace + DF64
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 4 Guest(s)