imi e greu sa dau raspunsuri lamuritoare, 'argumentate', cat de cat complete la atatea probleme ridicate de RaduCarutasu, dar mai ales de modul in care sunt puse;
in intentie si in sfaturile pe care le da, totul e admirabil si adevarat; nu ai cum sa contrazici concluziile practice ale unui pasionat de espresso, care vorbeste atat de bine intentionat si sustinut de experienta deja indelungata, in utilizarea unor echipamente prosumer, sau chiar profesionale, de varf!
exista insa, in lumea asta a cafelei - aliment, drog, viata - uriase inca, pete albe, pete cetoase, in care numai cercetarea tehnica singura nu face nimic daca nu e insotita de experienta si intuitie; si in zone ca astea, orice incursiune 'informationala' trebuie facuta cu grija, ca sa nu stricam ceva; orice spunem, are valabilitate limitata, pentru ca undeva, tot in lumea asta a cafelei, exista, la fel de adevarat, si contrarul celor afirmate! 'impingand' mai departe, avem de-aface cu o lume fractala, in care, pe masura ce patrundem ajungem sa ne constatam frustrati - daca o facem, limitele;
ce incerc sa spun, este ca ceea ce a functionat in lumea noastra de secole incoace - masinile cu abur, de ex., sau, de milenii, prajitul carnii
nu are cum sa se dizolve acum, intr-o entuziasta si mareata revolutie tehnologica! cel putin nu pentru toti; o parte din pasionatii de masini si preparare espresso o fac tocmai pentru ca inteleg valoarea de cunoastere acumulata, fie ea in cultura cuprului, sau in tehnologia aburului, ca mijloc de a face fata actualei culturi a ersatz-ului si a imediatului!
in aceasta idee, inca putem gasi masini de facut cafea care isi fac treaba superb, in colaborare cu operatorul, cu sau fara proteze electronice de control; si HX-ul e o astfel de masina; dupa cum o masina cu levier cu arc, aceeasi de decenii, face o treaba si mai buna!
forumurile 'musteau' pe vremuri cu discutii si controverse HX vs. DB; am scris destul despre amandoua, nu ma angajez in a argumenta o "superioritate" sau alta; toate masinile de cafea profesionale au o forma sau alta de HX, majoritatea masinilor comerciale in lume sunt (inca) HX; care HX - de sine statator - nu este un 'precursor' al evoluatului DB, ci (inca mai) este pur si simplu o alternativa;
redutabila si veritabila; de fapt, masinile cu levier si HX-urile termina un drum inceput inca in era masinilor cu abur;
celalat drum s-a deschis in paralel si duce inevitabil, cu materiale noi si mai usoare, cu multa electronica si chimie, spre automatele de cafea ale viitorului;
cu ani in urma am vazut pe youtube, un chinez care a facut un ou din varia produse chimice si alimentare, apoi l-a prajt ochi si l-a mancat
(02-11-2014, 01:15)RaduCarutasu Wrote: La fel mai trag concluzia ca daca imi doresc sa fac un prim shot la 91 gc , pentru a evidentia caracteristicile florale , fructate ale unei cafele Ethiopia prajita city , dupa care sa-l fac pe urmatorul la 95 gc pentru a profita si de componenta mai ciocolatie a acelorasi boabe , este mai dificil de realizat cu un HX , oricat de performant ar fi acesta .
HX-ul are un learning curve mai lent, dar nu pentru asta atrage oricum putini entuziasti (cati din acest forum au "leviere" profesionale, cu un pret dublu fata de DB-urile de varf ?!);
pentru asta, deci, este mai dificil sa ajungi sa-l faci pe un HX, dar ajuns sa te intelegi cu masina, tocmai aici, se considera ca
HX-ul este superior prin flexibilitatea sa unui DB!
trecerea de la o temperatura de extractie la alta in shot-uri succesive sau la interval mai mare, se face simplu cand stapanesti tehnica flush-urilor de durata variabila (acele...
mississipi), sau si mai bine, cu un termometru in grup; la DB, apesi pe butoanele PID-ului si astepti stabilizarea grupului (nu numai a boilerului!);
Quote:Chiar daca un profil de extractie nu este liniar ci se deruleaza dupa o curba , trag concluzia ca precizia punctului de start este importanta . Cunoscand aceasta valoare de start , cea setata pe PID , vom putea reproduce un anumit profil , sprijiniti fiind si de stabilitatea termica a aparatlui cu grup E61.
Acest lucru este mai simplu la un DB unde cu PID se regleaza temperatura apei din boilerul de extractie , iar cu valoarea default ne apropiem de temperatura apei in grup la extractie .
sunt mai multe idei care ar putea fi gresit interpretate de un incepator doritor de informatii;
precizia punctului de start nu este asigurata prin faptul ca DB-ul furnizeaza catre grup apa riguros mentinuta la aceeasi temperatura (de vazut in puc, cat de riguros face fata elementul de incalzire - subdimensionat pentru asta - la aportul de apa rece in timpul shot-urilor normale, cat de cat apropiate); pentru ca apa este turnata peste pucul mai rece, in grupul E61, in cadrul procesului de preinfuzie, 6-10 sec; temperatura indicata de PID e doar orientativa si (usor) variabila, fata de temperatura la care incepe extractia; nu putem vorbi de precizia punctului de start; de fapt, de necesitatea acestei precizii pentru un shot bun!
iar la un HX, nici nu merita vorbit de temperatura initiala, exista oricum acea cocoasa caracteristica; eu inregistrez maximul atins in cocoasa si apoi media pe portiunea de extractie propriu zisa, cand incepe sa curga cafeaua; la un shot cu curgere corecta, abaterea de la medie, pe portiunea respectiva este zero;
"valoarea default" - cred ca te referi la setarea PID-ului cu un
offset, pentru a indica direct temperatura expectata de extractie;
Quote: La un HX , deoarece PID-ul regleaza temperatura in boilerul de abur iar temperatura apei din HX pana in grup si in timpul extractiei depinde de multi factori , trag concluzia ca precizia valorii temperaturii de start pentru un shot este destul de aproximativa pentru a putea reusi sa obtinem nuantele pe care le doream mai sus si pe care , cu usurinta , le putem realiza cu un DB.
din nou, acea precizie a temperaturii de start...
asa cum spuneam, PID-ul pe boiler la un HX nu aduce nimic in plus functional, doar ergonomic; iar despre temperaturile in diverse puncte pe circuitul HX pana in grup, am postat deseori, si as putea pentru cei interesati (altfel, mi se pare plicticos pentru majoritatea forumistilor) documenta cu cateva sute de log-uri de sesiuni, cu inregistrarea continua a temperaturilor din boiler, din tuburile termosifonului si din grup, imediat inainte ca apa sa ajunga pe puc; toate permit un control real si suficient, nu neaparat necesar, pentru temperatura de extractie;
imi place sa repet, ca temperatura apei de extractie in grupul E61, deasupra dusului, depinde in primul rand de grupul in sine; aici trebuie cautata vreo deosebire (in perspective tehnice) intre HX si DB si eventual mai in aval, in volumul pucului, pe durata preinfuziei si apoi in procesul de extractie;
din punctul meu de vedere, e acelasi grup, e o temperatura constanta a apei ce se indreapta spre grup in cazul DB, este un frumos 'tuning' al circuitelor in cazul HX-urilor bune;
e o distributie a macinaturii, o anume curgere a apei, profile de presiune etc.; deci ceea ce se extrage in ceasca nu depinde de HX vs. DB!
de-aici, iesitul pe camp e usor
profilul liniar al temperaturii de extractie e cel mai usor de realizat la masinile prosumer; la care orice alte imbunatatiri, cu
temperature profiling sau
pressure profiling ar ridica necompetitiv pretul de cost; (nu-i vorba ca si asa preturile-s nesimtite pentru venitul mediu la noi);
recunoscand superioritatea precursorilor, noile masini performante, tot cu boilere si cafea, incearca sa reproduca profilele de extractie ale masinilor cu levier si arc; asa cum directia asistata (...electronic) a automobilului reproduce artificial un feedback al rotilor in curba....
in incercarea de a ma face inteles:
nu recomand nimanui HX; trebuie sa fie rezultatul unei alegeri in cunostinta de cauza;
iar in locul unui DB/PID pentru utilizare casnica, as alege oricand - fiind in posesia fondurilor necesare - un (SH) spring lever machine...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)