Buna dimineata!
Ce alt moment mai bun sa scrii impresii despre cafea decat la ora 8:25, la 2 minute dupa prima gura de cafea - cea mai importanta si mai ravnita din zi.
Acum doua zile mi-a venit Columbia Yirgacheffe, boabe, de la EcuatorCafe.
Azi am apucat sa desigilez prima punga, am turnat in rasnita manuala Hario cateva boabe si mi-am facut incalzirea de dimineata. Am pus apa la incalzit, apoi un pic la racit (sa nu fie clocotinda) apoi cafeaua si apa si-au dat intalnire-n presa franceza, cumparata de la starbucks (macar pt atat sunt si ei buni) acum vreo 4 ani.
Primul mesaj al cafelei a fost :"daca eram mai proaspata, eram verde" caci a facut o spuma la contactul cu apa de n-am mai vazut de vreun an de zile asa ceva.
Dupa 4 minute, ceasul de la mana m-a anuntat ca licoarea-i gata si ar fi cazu' sa incerc sa vad ce-a iesit.
Stiti sentimentul acela, cand nu te-ai trezit bine, iei o gura calda de cafea cu lapte si instinctiv inchizi ochii de placere si-ti vine sa alergi prin casa cu cafeaua ca sa mai incerce si nevasta? Era cat pe ce sa-i dau si lui fii-miu de 9 ani care-si manca cerealele adormit langa mine si nu intelegea ce am iar eu nu stiam cum sa-i explic.
Domnule EcuatorCafe care m-ai sunat acum vreo 2 zile sa ma intrebi de etichete cu rasina
, era sa-ti dau sms la 8:25 dimineata sa te laud - dar mi-era ca te trezesc.
Si de ce asa mare surpriza mea in aceasta dimineata? Pentru ca pana in dimineata asta am baut Columbia Supremo, de la un foarte cunoscut prajitor de cafea de pe acest forum, mult mai cunoscut decat EcuatorCafe. Nu o sa-l numesc, probabil ca ma stie daca citeste acest mesaj. Insa acea cafea s-a degradat in timp. In 2-3 ani de zile de cand cumpar de la el, usor usor, s-a dus acel gust miraculos pe care-l avea in fiecare dimineata pana cand saptamana trecuta, intr-o zi, nevasta-mea a zis ca vrea si ea o gura de cafea si m-a intrebat "cum poti sa bei chestia asta?", in fine, a fost mult mai dura, dar nu are rost sa reproduc. Dar in acel moment mi-a confirmat si parerea mea pe care nu vroiam sa o constientizez si-am facut comanda la ecuatorcafe la care nu mai facusem de foarte mult timp comanda, de cand a schimbat la un moment dat preturile la livrare si ma costa cafeaua cat transportul.
Primele semne au fost bineinteles spuma lipsa din presa franceza cand turnam apa fierbinte si mai apoi gustul lipsa. Si-am inceput sa cresc temperatura apei, apoi sa cresc timpul de infuzie, apoi sa fac macinatura mai fina, apoi sa o comand direct macinata ca m-am gandit ca mi-am pierdut orice talent de a mai macina cafea - orice doar sa simt si eu gust de cafea aromata si puternica nu de apa lunga. In ultimii doi ani am dat in jur de 25 de milioane pe cafea la vechiul prajitor.
Usor usor m-am pacalit de-a lungul timpului ca nu am echipamentele necesare si nu ma pricep, iar cafeaua n-are nicio problema.
Se pare ca nu trebuie sa fii niciun expert de fapt. Apa fiarta si lasata un minut in fierbator, cafea macinata manual cu Hario si-o presa veche de cand beau cafea prajita proaspat. 4 minute mai tarziu savurezi o minune. Cu conditia sa ai cafea prajita proaspat si bine.
O zi frumoasa tuturor si multumesc EcuatorCafe.